instagram archief header

Downloaden van je Instagram archief met alle foto’s en reacties

Het kan al (langere tijd) bij Twitter, het kan bij alle Google diensten en bij Facebook maar nu maakt ook eindelijk Instagram het mogelijk om al je gegevens te downloaden. In dit Instagram archief vind je alle geplaatste foto’s en video’s, je profielgegevens maar ook alle reacties en likes die je op Instagram gegeven hebt.

Ik heb jaren geleden geprobeerd om een backup van al mijn Instagram foto’s te maken. Ik wilde dat account toen opzeggen maar vanzelfsprekend niet alle foto’s weggooien. Het is me gelukt uiteindelijk met behulp van een website die alle foto’s downloadde uit mijn account maar dat kostte veel meer moeite dan nodig had moeten zijn.

Met nog minder dan een maand te gaan voordat de nieuwe Europese privacywetgeving in werking treedt lijkt ook Instagram eindelijk bereid te zijn om gebruikers toegang te geven tot hun eigen gegevens. In navolging van Facebook – die natuurlijk de eigenaar is van Instagram – wordt nu de optie geboden om een archiefbestand op te vragen met daarin alle foto’s, video’s, reacties, likes en profielgegevens die je bij de fotodienst achtergelaten hebt.

Instagram archief

 • De optie is alleen beschikbaar via de website van Instagram dus je moet naar instagram.com gaan en inloggen (indien nodig).

instagram archief

 • Klik rechtsbovenaan op het icoon met het poppetje om naar je profielpagina te gaan.

instagram archief

 • Klik vervolgens op het tandwiel icoontje dat naast de knop ‘Profiel bewerken’ staat.

instagram archief

 • Ga daar naar het onderdeel Privacy en beveiliging

instagram archief

 • Daar vind je de (nieuwe) optie Gegevensdownload en de link Download aanvragen. Klik op die link.

instagram archief

 • Op het volgende scherm word je gevraagd naar je mailadres (standaard staat het mailadres ingevuld dat bij je account hoort). Daar wordt het bestand naar toegestuurd na maximaal 48 uur. Als je duizenden foto’s (en video’s!) hebt, hou er dan rekening mee dat het een zeer groot bestand gaat worden en dat het ook wat langer gaat duren voordat je de mail krijgt.

instagram archief

 • Er wordt nog een keer expliciet om je wachtwoord gevraagd en dan kun je op de knop Download aanvragen klikken om het in gang te zetten.

instagram archief

 • Je krijgt dan binnen 48 uur een mail (het was nog geen uur voor mij maar ja, niet zo veel foto’s) met een link die je opnieuw terugbrengt naar Gegevensdownload bij de instellingen onder Privacy en beveiliging. Daar kun je vervolgens je gegevens downloaden gedurende de vier dagen dat deze link actief is. Wacht je er te lang mee? Dan moet je het opnieuw aanvragen.

Wat zit er in het archief?

Na het downloaden heb je een zipbestand (instagramgebruikersnaam_datum.zip) met daarin een aantal mappen en bestanden.

instagram archief
In de map direct staan de foto’s die je rechtstreeks (dm) naar andere gebruikers hebt gestuurd. Die foto’s zijn onderverdeeld in submappen van het jaar en de maand waarin ze verstuurd zijn.

In de map photos vind je al je eigen, publiek geplaatste, foto’s terug en die zijn eveneens onderverdeeld per jaar en maand waarin je ze geplaatst hebt. Het gaat hier overigens om de bewerkte versies(!) van de foto’s. Dus met filters enzvoorts. Instagram bewaart de originelen niet.

In de map stories staan alle foto’s en video’s die je in je eigen verslag in Stories geplaatst hebt. Dat gaat bij mij slechts terug tot december 2017 en ik vermoed dat Instagram de inhoud van Stories voor december 2017 echt verwijderd heeft. Zoals de bedoeling ook was natuurlijk. Sinds december 2017 kunnen je eigen Stories ook bewaard worden in je profiel in de apps en daarmee is ook het bewaren aangezet.

De reacties die jij geplaatst hebt, je contacten, likes, berichten enz. zijn allemaal als JSON-bestanden te vinden in het archief. Dit zijn tekstbestanden met javascript opmaak die bedoeld zijn om weer geïmporteerd te worden in andere programma’s. Je kunt ze openen in elke teksteditor (Notepad++ of natuurlijk Kladblok) maar dat is dan niet fijn leesbaar dankzij alle aanwezige javascript (en het ontbreken van een leesbare layout).

Je kunt, als je zin hebt, nog een beetje gaan spelen met een Online JSON Viewer waar je een JSON bestand in kunt openen en vervolgens in de Tree View Mode door je eigen comments kunt gaan bladeren maar veel extra informatie levert je dat niet op.

instagram archief

Desondanks is het bijzonder handig dat je nu een backup kunt maken van al je foto’s en video’s. Gewoon omdat je het leuk vindt om te bewaren of omdat je geen gebruik meer wilt maken van Instagram en je je foto’s wilt veilig stellen voordat je het account verwijdert.

Ga jij je Instagram archief ook downloaden?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Mijn instagram is gehackt en ze hebben deze gegevens ook opgevraagd. Krijgen ze dan ook verwijderde DMs te zien?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top