Afbeeldingen zoeken: Reshot

death to the stock photo

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb omdat ze alle goede foto’s bevatten zonder verstopte reclames en pogingen om je zo snel mogelijk naar de dure foto’s te verwijzen. Het zijn wat mij betreft dus aanraders. Net als deze:

Reshot

reshot
Reshot wordt ook wel ‘de nieuwe Unsplash genoemd en als je beide met elkaar vergelijkt is het meteen duidelijk waarom. Deze site lijkt namelijk qua vormgeving sprekend op Unsplash maar heeft het voordeel dat nog niet het halve internet de foto’s ervan gebruikt.

Het achterliggende idee is ook vergelijkbaar: het bieden van een platform voor beginnende en ervaren fotografen om hun selectie van hun werk vrijelijk te delen. Foto’s worden handmatig geselecteerd en het is de bedoeling dat ze er juist niet als een gemiddelde stockfoto uitzien. Je kunt je eigen foto’s aanbieden door een mailtje te sturen naar hello@reshot.com als je zelf een bijdrage wilt leveren.

Zoeken of bladeren

Alle foto’s zijn voorzien van tags waar je op kunt zoeken met de zoekfunctie op de voorpagina. Het varieert een beetje hoeveel tags er aan een foto hangen (tussen de 5 en de 20 bij een kleine steekproef die ik deed) en vanzelfsprekend kun je op elke tag doorklikken om meer foto’s te vinden met dezelfde tag.

Heel nauwkeurig zijn de tags echter niet – gebruik zo algemeen mogelijke termen – maar je vindt eigenlijk altijd wel een paar foto’s. Kijken welke tags er dan nog meer aan gekoppeld zijn en die vervolgens als basis voor nieuwe zoekacties gebruiken is een prima manier om alsnog interessante foto’s te vinden. Reshot doet dat zelf ook overigens want op basis van de tags krijg je bij elke foto ook gerelateerde foto’s te zien.

Op de voorpagina worden ook – in een oneindige scroll – de trending foto’s getoond en dat is ook een prima manier om alvast naar foto’s te zoeken als je niet precies weet welke zoektermen/tags je zou willen gebruiken.

Heb je eenmaal een geschikte foto gevonden? Dan krijg je bij die foto te zien wat de titel van de foto is, welke tags er aan hangen, het formaat van de foto en natuurlijk wie de maker van de foto is (linksbovenaan). Je kunt ook doorklikken op de maker zodat je de rest van zijn of haar foto’s te zien krijgt.

reshot foto

De downloadknop mag natuurlijk niet onderbreken (rechtsbovenaan) en dat is tevens ook de promotieknop.

reshot share

Terwijl de foto gedownload wordt krijg je de vraag of je een tweet of Facebook bericht wil plaatsen om Reshot te promoten. Het is echter volledig optioneel.

Packs

Reshot heeft ook een beperkt aantal fotopacks met tientallen voorgeselecteerde foto’s binnen één thema opgenomen op de site. Die kun je ook downloaden nadat je een tweet hebt geplaatst als tegenprestatie. Als je echter het venster afsluit met de tweet dan downloadt het pack alsnog overigens maar dat is wel een beetje flauw natuurlijk.

Wat mag je met de foto’s?

Alle foto’s zijn vrijelijk te gebruiken. Reshot heeft een eigen versie van een Creative Commons Zero licentie gemaakt wat neerkomt op het mogen downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden van foto’s voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig. Het enige wat niet mag is de foto’s hergebruiken op een andere stockfotosite.

All photos published on Reshot are free to use, both for commercial and noncommercial purposes. Go crazy! More precisely, Reshot grants you an irrevocable, nonexclusive copyright license to download, copy, modify, distribute, perform, and use photos from Reshot for free, including for commercial purposes, without permission from or attributing the photographer or Reshot. This license does not include the right to compile photos from Reshot to replicate a similar or competing service.

Overigens adviseer ik om, waar mogelijk, wel altijd een naamsvermelding te gebruiken en de naam van de fotograaf en de site bij de foto’s te vermelden. Op die manier neem je het zekere voor het onzekere en maak je tegelijkertijd anderen duidelijk dat je een foto – met toestemming – correct gebruikt hebt. Als er niets bij staat kun je immers niet zien dat een naamsvermelding niet verplicht is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top