Welke ebookacties zijn er in mei 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze week (de lijst van week 18 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Stromboli door Saskia Noort
 2. De dag van de doden door Nicci French
 3. Super de luxe door Suzanne Vermeer
 4. Mythos door Stephen Fry
 5. Onder de Italiaanse zon door Santa Montefiore
 6. De acht bergen door Paolo Cognetti
 7. Stuur me een berichtje door Jill Mansell
 8. MacBeth door Jo Nesbo
 9. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 10. De laatste getuige door Frank Krake (geen ebookversie)

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot verder gegaan als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (3 mei 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties mei 2018
Het zijn deze week bijna allemaal nieuwe titels in de top 10 en dat merk je meteen. Geen variaties in de prijzen en er is slechts één voordeeltje te behalen. Bij Google Play Books kun je namelijk de Waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen voor slechts 8,15 euro kopen.

Bij Google Play kun je sinds enkele maanden ook audioboeken kopen en hoewel daar niet de Nederlandse versies tussenzitten, kun je bijvoorbeeld het luisterboek van Mythos – voorgelezen door Stephen Fry zelf – voor slechts 11,99 op de kop tikken en luisteren met de Google Play Books app. Het is een aanrader wat mij betreft.

Datzelfde boek, maar dan de Nederlandse ebookversie, is om mysterieuze redenen op dit moment niet te koop bij Bol en Kobo. Dat zal een tijdelijk iets zijn (vorige maand was die dat wel namelijk) maar is toch het vermelden waard.

Deze keer zit er geen enkele titel uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus. Wel is het misschien leuk om te weten dat ‘Dag van de doden’ het afsluitende 8ste deel van de Frieda Klein boeken van Nicci French en dat de voorgaande zeven delen wel allemaal in Kobo Plus staan.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €111,07 voor de negen digitale titels in plaats van €177,44 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 62,6% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 49,4%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle (niet actuele?) ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

 1. Dank voor de tips! Nu in het gelukkige bezit van Het achtste leven voor maar 4,99 via Bookspot :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top