Tweetweekoverzicht week 18 2018: Lekkende data, VakantieBieb 2018, YouTube Copyright Match en de toekomst van het uitlenen van ebooks

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Lekkende data

Eind deze maand gaat de AVG dan toch echt in werking treden. Als het goed is hebben jullie ook allemaal een berg mailtjes gekregen van elke webdienst waar je een account hebt met de aankondiging van nieuwe privacyvoorwaarden? Ook zie je dat bedrijven nu voorzichtiger communiceren over (potentiële) datalekken. Zoals (het relatief onschuldige voorval) bij Studystore en natuurlijk het veel grotere gevalletje oeps bij Twitter.

En hoewel ik niet denk dat die wachtwoorden gelekt zijn kan het zeker geen kwaad om je Twitter wachtwoord preventief te wijzigen en de apps na te lopen die je de afgelopen jaren allemaal toegang hebt verleend. Dat waren er bijna 50 in mijn geval en ik heb de helft weg kunnen doen.

VakantieBieb 2018

De VakantieBieb komt er aan – met een site die onderdeel uitmaakt van onlinebibliotheek.nl zie ik – en zal dit jaar een maandje later beginnen omdat mensen het verwarrend vonden dat de kinderboeken vanaf 1 juni al beschikbaar waren. Of zoiets. Hoe dan ook, ook dit jaar zijn er weer tientallen boeken (titellijst pdf) gratis te lezen via de VakantieBieb app van 1 juli t/m 31 augustus. Nieuw is dat er ook een aantal titels te beluisteren zijn als onderdeel van de LuisterBieb app.

YouTube ContentID voor iedere maker?

Plagiarism Today meldt dat er een test loopt van YouTube waarbij geuploade video’s automatisch ‘bewaakt’ worden door een systeem dat lijkt op ContentID, het controlesysteem waar YouTube al jaren mee werkt. ContentID is niet publiek toegankelijk – YouTube voegt daar zelf de videocontent van muziek-, film- en tvmaatschappijen aan toe – en er was tot nu toe geen enkele manier om je eigen video’s en muziek te beschermen op YouTube.

Copyright Match moet hier verandering in gaan aanbrengen en het werkt op een vergelijkbare manier. Geuploade video en muziek wordt aan een database toegevoegd en als anderen datzelfde werk (of een deel ervan) uploaden naar hun eigen kanaal dan krijgt de oorspronkelijke maker/uploader de gelegenheid om contact op te nemen met het kanaal of om YouTube te verzoeken de video offline te halen. Of de maker kan er voor kiezen om niets te doen.

En dat is ook meteen het grote verschil met ContentID dat geheel geautomatiseerd reageert op (potentiële) inbreuken en waar je niet mee in discussie kunt gaan. Die ruimte is er dus wel bij Copyright Match en als je het mij vraagt is dat ook een veel betere manier om met je auteursrecht om te gaan. Auteursrechtkwesties zijn namelijk maar zelden zo zwart-wit als rechthebbenden denken.

Over de toekomst van het uitlenen van ebooks

Al ruim anderhalf jaar – sinds de uitspraak van het Europese Hof dat het uitlenen van ebooks onder strikte voorwaarden mogelijk is – wordt er gekeken hoe de toekomst van het uitlenen van ebooks er uit moet zien in Nederland. Wordt er verder gegaan met het huidige one copy, multiple use model op basis van overeenkomsten met uitgevers? Of toch het one copy, one use model gebruiken voor de titels waar uitgevers geen afspraken over willen maken en vervolgens leenvergoedingen aan de auteurs gaan betalen. Of wordt het een mix?

Alle betrokken partijen zijn in gesprek maar er lijkt nu gewerkt te worden aan een convenant tussen al die partijen om een gemengd model af te spreken waar zowel de bibliotheek (en dus de leners) blij van worden maar waar ook auteurs en uitgevers samen de vruchten plukken van hun werk.

[…] de strekking van het convenant is dat zoveel mogelijk Nederlandstalige, in Nederland uitgegeven titels zo snel mogelijk (termijn nog nader te bepalen) beschikbaar komen voor de digitale openbare bibliotheek, dat de vergoeding op 50/50-basis wordt verdeeld over uitgevers en auteurs en dat de uitbetaling aan de auteurs verloopt via Lira.

Meer partijen die betaald moeten worden plus het leveren van recentere titels betekenen dat de vergoeding die nu wordt betaald voor het mogen uitlenen omhoog zal moeten gaan en daarvoor wordt nu eerst bekostiging gezocht.  Hopelijk wordt dat gevonden want het klinkt – met afstand – als de ideale manier om ebooks beschikbaar te maken via de bibliotheek.

En verder nog…

Amazon heeft een goed idee te pakken vind ik. Zo jammer dat we dit soort dingen niet in Nederland hebben.

Facebook laat je zien door wie je allemaal gevolgd wordt. Het is alleen paranoia als ze niet achter je aan zitten he?

Open access als onderbouwing voor uitgevers om naar de beurs te (kunnen) gaan. Dat voelt raar.

Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die het een hele eer vind om in het webarchief van de KB opgenomen te worden. Had ik nou vorig jaar maar de Stentor gebeld :)

Als je de domeinen niet kunt blokkeren, dan ga je achter de beveiligingscertificaten van Sci-Hub aan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top