storytel review

Luisteren naar boeken met Storytel (een soort review)

Storytel is een abonnementsdienst voor het luisteren naar boeken. Maar hoe werkt dat luisteren naar boeken nou in de praktijk? En hoe vind je nou de boeken die ook leuk zijn om naar te luisteren? Aangezien morgen de Week van het Luisterboek begint (woensdag 9 mei tot en met zaterdag 19 mei) besloot ik Storytel eens uit te proberen.

Luisteren naar boeken

Het lijkt allemaal best wel eenvoudig. In plaats van een boek te lezen kun je er ook gewoon naar luisteren. En dat heeft een paar evidente voordelen omdat je niet altijd en overal in staat bent om er een boek (of ereader) bij te pakken en rustig kunt gaan lezen.

In Amerika, waar veel mensen dagelijks vaak urenlang in een auto vertoeven, is de vraag naar books on tape (voor in je autoradio/cassettespeler) heel vanzelfsprekend. Stephen King beschrijft in zijn boek ‘On Writing’ dat hij elk jaar vele boeken leest en telt daar ook de tien tot 12 boeken bij op die hij in de auto luistert. Ook al neem ik aan dat hij inmiddels ook naar mp3’s is overgestapt.

Misschien dat jij ook veel in de auto zit (in de file staat?) maar zelf heb ik geen auto en valt voor mij deze behoefte weg. Ik luister wel graag naar boeken (of podcasts) terwijl ik in mijn eentje ergens wandel. Van of naar het station bijvoorbeeld. Dat doe ik best veel maar ik merk wel dat ik gemakkelijk twee maanden vooruit kan met een luisterboek op die manier.

De reden dat ik beschrijf hoe en waarom ik luister naar boeken is dat het nogal verschil maakt hoeveel tijd je er aan kunt en wilt besteden, als je overweegt om een abonnement op een dienst als die van Storytel te nemen.

In hun tv reclames maakt namelijk iedereen de tijd om er naar te luisteren. Een rustig avondje met je partner en je zet allebei de oranje koptelefoon op. In plaats van het iets meer realistische scenario dat je beiden naar een Netflix serie kijkt. Of een boek aan het lezen bent als je dan toch boekenliefhebber(s) bent. Over het samen met je kind luisteren naar een boek met gedeelde koptelefoons ga ik het verder niet eens hebben want een vader die zijn kind niet zelf voorleest neem ik niet serieus.

Storytel

Maar goed, wat is Storytel nou eigenlijk? Het is een Zweeds bedrijf dat er achter kwam dat er een markt was voor goede audioboeken. En met goede audioboeken bedoel ik dat ze het belang inzagen van een goede verteller/voorlezer. Een boek kan nog zo briljant geschreven zijn, als je het slecht voorleest blijft er niets meer van over. Storytel ging ook vooral actief aan de slag met hun eigen producties.

Sinds mei 2013 is Storytel ook in Nederland actief met een kantoor in Amsterdam. Niet met de verkoop van losse audioboeken maar met een abonnementsdienst waarbij voor een vast bedrag per maand (eerst 15 euro per maand en nu 10 euro per maand) onbeperkt geluisterd kan worden naar de duizenden titels in hun assortiment. Het is een streamingdienst die alleen via apps gebruikt kan worden. Er zijn apps voor iOS, Android en Windows 10.

Een abonnement sluit je via de website af – je kunt 14 dagen gratis proberen, ook al moet je wel 1 cent overmaken als bewijs van betaalmiddel – en dat is ook de plek waar je je account beheert. Of kunt opzeggen.

Bladeren

storytel categorieënZoals bij alle abonnementsdiensten die over heel veel titels beschikken is het een uitdaging om de titels terug te vinden die jij mogelijk interessant vindt. De beste manier bij Storytel is om te gaan bladeren door de verschillende categorieën die prominent op zowel de site als in de apps zichtbaar zijn.

storytel filter

Dat werkt op zich prima, behalve dat er volgens Storytel zelf meer dan 60.000 titels te vinden zijn en dan zijn 17 categorieën ineens niet zo veel meer. Je krijgt een ‘oneindige’ scrollende lijst met titels bij elke categorie die je niet eventjes in 5 minuten door kunt snuffelen.

De lijst met titels per categorie kun je nog wel sorteren en filteren. Sorteren kan op titel, auteur en verschijningsdatum maar dat helpt je weinig om de enorm grote lijst met titels makkelijk door te nemen. Filteren kan op taal (Engels en Nederlands) en op soort (audioboek of ebook). Jawel, er zitten ook ebooks tussen die je kunt lezen in de Storytel app en van sommige titels is zowel de audioboek als ebook versie beschikbaar.

Filter je op Nederlandse titels, dan wordt de lijst een stuk handzamer. Er zitten ‘slechts’ twee a drieduizend Nederlandse titels in namelijk maar als je naar Engelstalige titels wilt luisteren, dan schiet je met dit filter ook niet veel op.

Zoeken

Een goede zoekfunctie is essentieel voor elke website en helemaal als je zo’n groot en divers aanbod als Storytel hebt. Helaas is de zoekfunctie nogal basaal.

storytel zoek

Je begint met een volledig leeg zoekscherm die je zelfs geen indicatie geeft waarop je zou kunnen zoeken. Waarom Storytel hier geen lijstje met veelbeluisterde titels, populaire voorlezers en goed beoordeelde titels neerzet is me een raadsel eerlijk gezegd. Je moet helemaal zelf bedenken wat mogelijk interessant kan zijn.

In de app heb je wel degelijk Aanbevelingen staan waaronder de meest populaire titels en suggesties op basis van titels die je al eerder hebt beluisterd maar voor het zoeken heb je daar verder niets aan.

De zoekfunctie werkt dan ook alleen maar op de primaire metadata van het audioboek. Oftewel, woorden uit de titel, auteursnaam of de naam van (één van) de voorlezer(s). Op de tekst van de beschrijving van het boek kan niet gezocht worden en er wordt geen aanvullende metadata gebruikt zoals trefwoorden of tags.

In de lijst met zoekresultaten is vervolgens ook niet te zien waarom de titel erbij staat. Zoek je bijvoorbeeld op een auteur die ook soms (de eigen) boeken inspreekt dan zie je geen onderscheid tussen de boeken die deze geschreven heeft en de boeken die ook door hem of haar ingesproken zijn. Je zult ze moeten aanklikken om die informatie alsnog te zien te krijgen.

Overigens werkt dit in de app wel goed! Daar krijg je bij een zoekactie verschillende setjes aan zoekresultaten te zien afhankelijk van of de zoekterm in de titel voorkomt, in het auteursveld of bij de voorlezers. In de app werken de filters daarentegen weer wat onhandiger doordat je moet afvinken wat je niet wilt zien i.p.v. aanvinken wat je wel wilt zien.

Heb je een interessante titel gevonden? Dan kun je doorklikken op de naam van de voorlezer (of auteur) om meer titels van hem of haar te krijgen. Je kunt een fragment van elk boek beluisteren als je via de website gezocht hebt en vervolgens opslaan om deze op je boekenplank te zetten van titels die je in de app kunt gaan luisteren.

Luisteren

storytel boekenplankHeb je eenmaal een paar leuke titels gevonden? Dan kun je ze gaan luisteren vanaf je boekenplank door ze aan te tikken. Elke titel heeft een klein menu (het rondje met drie stippen rechtsonderaan) waar je een aantal beheeropties terugvindt.

De boeken worden gestreamd naar je tablet of telefoon en dat vereist natuurlijk een internetverbinding. De streams hebben een lage bitrate (64kbps) en dat betekent dat een uurtje luisteren je waarschijnlijk nog geen 50MB kost maar je kunt maximaal vijf titels ook offline op je apparaat bewaren.

Oftewel, het is een goed idee om titels die je gaat luisteren eerst offline – via een wifi verbinding – te bewaren zodat het je later geen data kost in je bundel. Of dat je niet meer verder kunt luisteren omdat je even geen mobiele internetverbinding hebt. Ja, KPN, in de trein tussen Deventer en Olst is er nog steeds een zwart gat zonder enige verbinding.

storytel luisteren

Tijdens het luisteren zijn er enkele functies boven in het scherm beschikbaar. Een slaaptimer die je kunt instellen zodat na x aantal minuten het boek vanzelf stopt met afspelen, de mogelijkheid om een bookmark te maken waar je later naar terug kunt navigeren, de mogelijkheid om de afspeelsnelheid (in stappen van 0,25) aan te passen naar maximaal 2x de snelheid en de optie om alsnog het boek offline te bewaren als je niet gezien had dat die optie in een piepklein menu verstopt zat op de boekenplank ;)

Onder in het scherm vind je de standaard bedieningsknoppen. Je kunt pauzeren en vooruit danwel achteruit ‘spoelen’. Wat bij Storytel neerkomt op 15 seconden vooruit of achteruit gaan.

Hier kom ik meteen op het grootste nadeel van Storytel ten opzichte van de audioboeken die ik via Audible luister. Bij Storytel heb je geen hoofdstukindeling bij de audioboeken zoals je dat bij Audible wel hebt. Dat maakt het navigeren een STUK onhandiger. Je moet zelf handmatig met een bookmark markeren waar je later naar terug wilt want anders zul je in stappen van 15 seconden door het boek moeten springen. Lees en luister je door elkaar heen met een titel – zoals ik vaak doe – dan is dat eigenlijk onbegonnen werk. Storytel boeken zijn duidelijk bedoeld om van voor naar achteren in de app zelf beluisterd te worden. Zelfs dan is het gebrek aan hoofdstukindeling vervelend want je kunt dus niet zien hoe lang het huidige hoofdstuk nog duurt of wanneer het volgende begint. Dat laatste is vooral storend als je een boek luistert dat uit meerdere losse verhalen bestaat want je kunt niet skippen naar het volgende verhaal.

Luister je op meerdere apparaten naar hetzelfde boek? Dan onthoudt de Storytel app wel dat je op 1 apparaat verder bent en biedt die aan op je andere apparaat om verder te gaan waar je gebleven bent. Dat werkt zelfs tussen de drie verschillende platformen (iOS, Android en Windows 10)

Zei je nou ebooks?

Ik was verrast om behalve audioboeken ook een redelijk grote collectie (Engelstalige) ebooks aan te treffen. Helaas wordt al snel duidelijk waarom Storytel dit niet beter promoot want de apps zijn maar nauwelijks geschikt als ereading app.

storytel lezen

De standaard opmaak van de tekst is … matig als je het mij vraagt en je kunt er vervolgens bijna niets aan wijzigen. Je kunt varieren tussen normale, grote en zeer grote tekstgrootte en de achtergrondkleur aanpassen naar wit, sepia of een nachtstand (met witte tekst op een zwarte achtergrond). Lettertype, marges en regelafstand zijn echter niet aan te passen. De boeken zijn leesbaar maar werkelijk elke andere ereading app of ereader is te prefereren.

Dat werkt ook door in de titels waarvan zowel een ebook als een audioboekversie beschikbaar is. Tijdens het lezen van het ebook is de optie om verder te luisteren permanent zichtbaar onder in het scherm maar is het niet mogelijk om beide tegelijk te doen. Als je eenmaal gewend bent aan het meelezen in de tekst terwijl je naar het boek luistert dan valt dit wel tegen bij Storytel. Overigens wordt tijdens het lezen van het ebook een selectie van ca. 3 regels getoond als je het scherm aantikt. Dat wordt kennelijk door de app gebruikt om te bepalen waar het audioboek de draad moet oppakken.

De Storytel app heeft maar één focus en dat is het luisteren naar boeken. Het lezen ervan is simpelweg ondergeschikt gemaakt dus voor de ebooks hoef je zeker niet een abonnement te overwegen.

Conclusie

Als je veel en vaak naar boeken luistert dan hoef je niet lang na te denken over een abonnement op Storytel. Voor een tientje per maand heb je toegang tot tienduizenden boeken en daar zit echt genoeg bij voor iedereen. Je zult wel flink moeten speuren naar titels (en voorlezers) die je leuk vindt maar dat geldt helaas voor zo’n beetje elke abonnementsdienst.

Luister je echter slechts af en toe naar een boek dan zijn er wel goede alternatieven. Bij Luisterrijk is het aanbod van Nederlandse titels nog groter en koop je boeken om te houden. Je kunt ze daar downloaden (en backuppen) maar ook in de Luisterrijk app luisteren. De meeste titels kosten meer dan een tientje maar als je dus twee maanden over een boek doet, dan is dat nog steeds een prima deal.

De bibliotheek biedt de LuisterBieb app aan met ca. 1400 titels voor bibliotheekleden (en tientallen titels die gratis te luisteren zijn als je geen lid bent).

Bij Audible ben je weliswaar beperkt tot (een zeer groot aantal) Engelstalige titels maar wordt het abonnementsmodel van 15 dollar per maand gecombineerd met het opbouwen van je eigen bibliotheek van titels. Elke maand krijg je 1 credit die je kunt inruilen voor een titel en je krijgt permanent een fikse korting op alle overige titels. Combineer je dat met het kopen van de ebookversies (Kindle versies), dan neemt die korting alleen maar verder toe.

Bij Bookchoice, tot slot, krijg je binnen het abonnement van 48 euro per jaar maandelijks 8 voorgeselecteerde ebooks en de audioboekversie ervan. Om te downloaden of om te beluisteren in de Bookchoice app.

Genoeg opties dus om naar boeken te luisteren zou ik zeggen. Misschien leuk om dat de komende (anderhalve) week van het luisterboek eens te proberen?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top