boekenmarkt almelo 2018

Boekenplog: Boekenmarkt Almelo 2018

Ik ben geboren en opgegroeid in Almelo. De stad die vooral bekend is geworden omdat Herman Finkers er ook geboren en opgegroeid is en hij in 1985 het uitgaansleven van de stad omschreef als “Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen”.

Daar kon ik destijds harder om lachen dan de VVV van Almelo vermoed ik maar inmiddels heeft de stad de uitspraak omarmd en wordt de slogan ‘Almelo, altijd wat te doen!’ gebruikt voor de promotie.

Ik woon al ruim 20 jaar niet meer in Almelo – en waarschijnlijk is het me daarom ontgaan – maar de stad blijkt inmiddels over een heuse jaarlijkse boekenmarkt te beschikken. Ik zag het toevallig staan op het maandelijkse overzicht van boekenmarkten die Sue altijd plaatst en het bleek ook nog eens op Hemelvaartsdag te zijn dit jaar.

Daar moest ik natuurlijk een kijkje gaan nemen.

Boekenmarkt Almelo 2018

Vanaf het station volg ik de weg langs het spoor richting het centrum en zie dat ze zelfs niet eens de moeite genomen hebben om de stoplichten op rood of groen te laten springen. Met een goede boekenmarkt heb je ook geen andere topattracties nodig natuurlijk.

Boekenmarkt Almelo 2018

Via de Rabobank – ik moest nog even pinnen want dat kan vast niet bij de boekenkramen – steek ik tussendoor om nog even een glimps van de Bibliotheek Almelo op te vangen. Dit was mijn allereerste boekenplog vier jaar geleden.

Boekenmarkt Almelo 2018

En dan ben je ook al bij het centrumplein – waar al vele maanden flink ge- en verbouwd wordt – en krijg ik zicht op de boekenmarkt. Volgens de website van uitinalmelo.nl zouden er maar liefst 170 kramen moeten staan en hoewel ik betwijfel of het er zo veel zijn, valt het me helemaal niet tegen!

Boekenmarkt Almelo 2018

Bij de allereerste boekenkraam is het al meteen genieten. Nee, mijn boekenkasten staan al helemaal vol maar snuffelen tussen de boeken blijft toch heerlijk hoor.

Boekenmarkt Almelo 2018

Voor elk wat wils!

Boekenmarkt Almelo 2018

Een boekenmarkt is niet compleet zonder dat je (overal) Stephen King boeken aantreft natuurlijk. Of de Meulenhoff edities van de boeken van Raymond Feist.

Boekenmarkt Almelo 2018

Tolkien mag ook nooit ontbreken. Ik twijfel nog even over die ‘dunne’ editie van In de ban van de ring want ik vind deze versie met flinterdunne pagina’s wel heel mooi. Deze lijkt op de editie die ik 30 jaar geleden via de bibliotheek gelezen heb maar 20 euro is me net wat te gortig. Ik heb al meerdere edities en exemplaren van dit boek in de kast staan en zo’n enorme fan ben ik nou ook weer niet.

Boekenmarkt Almelo 2018

Meteen vooraan – als je van mijn kant via de bibliotheek komt natuurlijk – staan acht rijen met kramen en daar ben je meteen al wel even zoet mee.

Boekenmarkt Almelo 2018

Dus ik slenter heen en weer langs de vele kramen richting de andere kant van de rij …

Boekenmarkt Almelo 2018

En loop dan terug omdat het aan die kant nog verder gaat.

Boekenmarkt Almelo 2018

Alleen in deze rijen zijn er al zo veel kinderboeken te vinden!

Boekenmarkt Almelo 2018

Een leuke opstelling aan de zijkant door één handelaar. Vier roodblauwe bakken op elkaar, gevuld met romans en kinderboeken. Inclusief weer een flink rijtje Stephen King boeken en een bijna volledige plank met Arendsoog titels. (Die Arendsoog boeken heb ik allemaal gelezen toen ik op de middelbare school zat maar ik probeerde die enkele jaren geleden opnieuw te lezen en oei, daar was nu geen doorkomen meer aan.)

Enfin …

Boekenmarkt Almelo 2018

Ik heb soms wel het idee dat mensen wegduiken als ik foto’s sta te maken. Het ziet er op de foto’s altijd rustiger uit dan dat het volgens mij in het echt was.

Boekenmarkt Almelo 2018

Met al die kinderboeken moet het niet zo moeilijk zijn om een paar delen van Dagboek van een muts te vinden lijkt me en inderdaad, het is al snel raak bij De Jong Boeken. Complimenten overigens voor je gave cowboyhoed, onbekende jongeman! En nog fan van Dolfje Weerwolfje ook.

Boekenmarkt Almelo 2018

Twee deeltjes die dochterlief nog niet heeft. Bam! In de pocket! En flink goedkoper dan de nieuwprijs dus dat scheelt ook weer.

Boekenmarkt Almelo 2018

Dan loop ik verder over het centrumplein en doe ik mijn uiterste best om de ijs-, snack- en viskraam te negeren. Rechtsachter staat echter een stroopwafelkraam die ook koffie verkoopt en die verleiding kan ik niet weerstaan. Eén cappucino alsjeblieft en doe me maar een pak met vijf grote stroopwafels voor zoonlief!

Boekenmarkt Almelo 2018
Boekenmarkt Almelo 2018

Hier hadden nog wel een paar rijen met kramen kunnen staan maar ach, een beetje loopruimte is ook wel fijn natuurlijk.

Boekenmarkt Almelo 2018

We zijn bijna bij de Havenpassage (de overkoepelde winkelstraat) maar het gaat nog gewoon verder zie ik.

Boekenmarkt Almelo 2018

Er is meer te vinden dan alleen boeken. Eén kraam heeft een grote voorraad bordspellen. Ik zoek nog naar het Pokémon Master Trainer bordspel waar zoonlief vorige maand nog naar vroeg maar die hebben ze helaas niet.

Boekenmarkt Almelo 2018

Ik heb de 32 delen van de Bob Evers (in tweevoud) in de kast staan, ik heb alle ebooks en nog steeds moet ik gewoon even snuffelen als ik ze op een boekenmarkt zie staan.

Boekenmarkt Almelo 2018

Ik loop de ingang van de Havenpassage voorbij en kom op een open stuk terecht waar tot vorig jaar een klein filiaal van de MacDonalds stond. Er blijken verderop nog wat kramen te staan. En een verbouwde caravan die als tosti-en-koffieverkooppunt dienst doet.

Boekenmarkt Almelo 2018

Behalve boeken en bordspellen tref ik daar ook nog wat andere zaken aan die verkocht worden. Het is kennelijk officieel een boeken- en kunstmarkt.

Boekenmarkt Almelo 2018

Helemaal aan het einde kijk je uit op bar Proeflokaal België die volgens de website ook de organisator is van de boeken- en kunstmarkt. Ik zou er een glaasje op drinken ware het niet dat het nog niet eens half 12 is.

Boekenmarkt Almelo 2018

Met een blik terug op de Almelose boekenmarkt loop ik via de zijkant weer terug naar het station. Met twee boeken en een pak grote stroopwafels. En natuurlijk met de wetenschap dat er ook qua boeken jaarlijks wat te doen is in Almelo.

Volgend jaar ben ik er weer!

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 10 mei 2018. De volledige set is te bekijken op Flickr. Benieuwd naar de andere boekenplogs die ik gemaakt heb? Die kun je hier vinden.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top