Tweetweekoverzicht week 19 2018: Uitslag consultatatie Europeana, NL-menu is terug, Klout gaat weg, Paradiso archief en Kobo Clara HD is gelekt

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Uitslag consultatatie over Europeana

In de periode 17 oktober 2017 en 14 januari van dit jaar heeft de Europese Commissie een publieke consultatie gehouden (alle Europese burgers kunnen dan een uitgebreide enquête invullen) over Europeana. Daar zijn nu de (voorlopige) resultaten van bekend gemaakt.

Wat me vooral opvalt is dat het aantal respondenten best laag ligt (vind ik): 1.221 stuks waarvan de ruime meerderheid (72%) aangeeft het als individu te beantwoorden; tegenover 28% dus die het als (cultureel erfgoed)instelling ingevuld heeft. Nou was ik ook niet erg onder de indruk van de vragenlijst want die vond ik tegelijkertijd heel generiek en te specialistisch. Specialistisch omdat je wel heel erg thuis moet zijn in de wereld van online cultureel erfgoed en generiek omdat ik niet zag wat iemand met dit soort feedback zou kunnen doen.

De trends verbazen me dan ook niet. Tweederde van de respondenten vindt dat Europeana toegevoegde waarde heeft (wij van WC-eend ….) maar er wordt tevens geconstateerd dat er nog veel te verbeteren valt. Ehm ja. Dat hadden de mensen van Europeana zelf ook wel bedacht lijkt me.

Publieke consultaties zijn net als raadgevende referenda alleen maar nuttig als je er ook zinnige vragen mee stelt waar ook vervolgens iets mee gedaan kan worden. En dat voelt bij deze consultatie niet echt zo.

NL-menu is terug

In een blog beschrijft de KB (Research) hoe ze NL-Menu – de eerste Nederlandse webindex – hebben weten te redden van de ondergang.

Het is extra leuk om te lezen omdat het ik zelf ook veel gebruik heb gemaakt van NL-Menu in de jaren 90. Zeker in de beginjaren van het internet had je geen zoekmachines en moest je van een webindex gebruik maken. Ik deed de bibliotheekopleiding toen NL-Menu begon en tja, categoriseren en rubriceren vond ik interessant. Later maakte ik handleidingen voor zoeken op internet en hoewel er toen al meerdere zoekmachines waren, bleven de webindexen interessant omdat het vooraf gestructureerd was. Zoekmachines zelf hadden bijna allemaal ook hun eigen webindexen naast de mogelijkheid om het ‘hele internet’ te doorzoeken.

Maar goed, webindexen zijn de dodo’s achterna gegaan maar het is wel fantastisch dat NL-Menu behouden is. Niet alleen voor researchers maar zelfs met een online gebrachte versie van het origineel. Zodat je in 2018 nog net kunt doen alsof het 1998 is ….

Klout gaat weg

Het was jaren geleden een ‘ding’. Je Klout score. Een score die aangeeft hoeveel impact je op social media hebt en het was ontzettend leuk om te merken dat je op bepaalde onderwerpen als expert werd gezien … en natuurlijk dat je een hogere score had dan je vrienden op Twitter. Maar niet alleen kon je er verder niks mee, het was ook volledig onduidelijk hoe de score werd samengesteld en je moest Klout ongeveer alles wat je deed op de socialmedianetwerken laten registreren.

Dat hele verzamelen van alle gegevens is het ‘dingetje’ van 2018 echter en Klout trekt er – heel poëtisch – op 25 mei de stekker uit. Zonder twijfel omdat nauwelijks iemand het meer gebruikte en Klout barstende hoofdpijn kreeg bij het idee om gebruikers uit te leggen waarom ze ALLES van hun gebruikers willen en moeten bijhouden om die scores te berekenen. Om nog maar niet te spreken van de complexiteit om nog toestemming van die socialmedianetwerken los te peuteren om die data te kunnen gaan verzamelen onder de nieuwe privacywetgeving.

Nee, Klout stopt er mee en dat mag je rustig als een goed teken zien denk ik.

Paradiso archief

Ik ben er nog nooit geweest. In Paradiso. Het poppodium heeft een rijke geschiedenis die 50 jaar terug gaat met duizenden legendarische concerten en optredens die ik dus geen van alle gezien heb.

Het is daarom mooi dat Paradiso nu het eigen archief online heeft gezet. Met meer dan 25.000 programma’s die deels voorzien zijn van beeld (YouTube vooral), audio-opnames, concertposters en recensies. Het aardige is dat ook het publiek de mogelijkheid heeft om bij te dragen aan het archief dus eigen recensies en persoonlijke verhalen zijn ook welkom. Voor als je er wel bij bent geweest natuurlijk.

Kobo Clara HD gelekt

Vrijdag lekte een promotievideo die door de grootste Canadese boekwinkelketen Indigo Chapters gemaakt is voor de Kobo Clara HD. Indigo Chapters is één van de partners van Kobo en lekte daarmee dus ook per ongeluk al de belangrijkste specificaties van de Clara HD.

De video is meteen offline gehaald – maar niet nadat ik hem gezien had :P – en ik was niet onder de indruk. Ik hoopte nog op een nieuwe 5 inch model als opvolger van de Mini maar het wordt toch het nieuwe 6 inch basismodel dat mijns inziens de Aura Edition Two had moeten zijn. Een zes inch ereader dus, voorzien van dezelfde ComfortLight Pro verlichting als de Aura ONE en de Aura H2O Edition Two en met dezelfde hoeveelheid geheugen als die twee modellen (8GB). In essentie is de Clara HD daarmee een 6 inch versie van de twee grotere Aura broers.

Het betekent ook dat je mijns inziens nog steeds geen reden hebt om te upgraden als je een Glo HD hebt die drie jaar geleden uit kwam. Tenzij Kobo met de definitieve en volledige specificaties nog weet te verrassen maar dat lijkt me niet. Bladerknoppen zag ik in elk geval niet op de Clara HD en hoewel de aan-/uitknop nu aan de onderkant lijkt te zitten (i.p.v. op de achterkant zoals bij de Aura broers) is dat bepaald geen killer feature ;)

En verder nog …

Hoe vaak kom je nog een ‘ouderwetse’ professionele fansite tegen over schrijvers en al hun boeken? Afgelopen week kwam er in ieder geval eentje bij: The Collector’s Guide to Dean Koontz. Wat ik als fan van Dean Koontz erg kan waarderen :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top