microsoft edge epub header

Ebooks lezen met Microsoft Edge na de Windows 10 April 2018 update

Met de Windows 10 update van april 2017 kreeg de Edge browser de mogelijkheid om EPUB bestanden rechtstreeks te openen (en te lezen) in de browser zelf. Met de meest recente Update die op dit moment verspreid wordt krijgt de ‘Reading View’ in Microsoft Edge een paar nieuwe functies en mogelijkheden. Is het lezen van ebooks in je browser daarmee ook handiger geworden?

Living on the Microsoft Edge

Dat Edge maar nauwelijks kan concurreren met Chrome en Firefox – het marktaandeel in Nederland ligt op nog geen 9% – lijkt Microsoft weinig te kunnen schelen. Het marktaandeel van Windows 10 op computers ligt namelijk aanzienlijk hoger en daar zit de Edge browser onlosmakelijk in geïntegreerd. Heb je Windows 10 op je computer staan? Dan heb je ook Edge tot je beschikking.

Ook al gebruik je Edge niet voor het internetten, Microsoft heeft de browser als standaardapplicatie voor het openen van PDF’s en EPUB bestanden gemaakt en focust zich op het zo optimaal presenteren van de beide bestandsformaten. En eerlijk is eerlijk, zelfs de eerste poging vorig jaar was best goed geslaagd naar mijn mening. Er zijn maar een paar programma’s die goed EPUB ebooks weergeven op een computer en inmiddels doet Edge dat minstens net zo goed.

Maar Microsoft gaat gewoon verder met het sleutelen aan Edge. De April 2018 Update (version 1803) heeft ook de interface en functionaliteiten deels vernieuwd.

Navigeren

microsoft edge main menu
Je opent nog steeds een EPUB bestand door er simpelweg op te dubbelklikken in de Verkenner.

Heb je een andere applicatie geïnstalleerd die EPUB bestanden standaard opent – zoals Adobe Digital Editions of Bluefire Reader – dan kun je rechtsklikken op een EPUB bestand en kiezen uit de diverse apps waarmee het bestand geopend kan worden. Je kunt bij de instellingen van Windows 10 selecteren welke standaardapp je het liefste gebruikt.

Klik je op ergens op de pagina zelf, dan komt ook de menubalk te voorschijn met de diverse opties. Zo kun je navigeren door het boek via de inhoudsopgave [1] maar zijn de bookmarks nu verplaatst naar de rij met icoontjes rechts [8] naast de Save knop [7].

Tussen de inhoudsopgave en de zoekfunctie binnen het boek [3] vind je nu de vernieuwde Notities mogelijkheid [2]. Je kon al notities maken in ebooks sinds de vorige update maar er was geen handige plek waar je ze vervolgens ook kon raadplegen.

microsoft edge highlightnotecopyshareSelecteer je namelijk een woord (of zin of alinea), dan komt er een submenu te voorschijn waarmee je de geselecteerde tekst kunt markeren [a], onderstrepen [b], voorzien van een notitie [c], kopiëren [d] of kunt delen via het Windows 10 ‘Delen’ scherm [e]. Handig als je een leuke quote wilt delen op Twitter of Skype.

Annotaties en/of notities die je maakt werden weliswaar in de tekst van het boek aangegeven als zodanig maar je had ze niet allemaal bij elkaar staan. Met de Notities optie in het menu [2] zie je dat nu wel in een overzicht staan.

microsoft edge notesLezen en luisteren

microsoft edge main menuIn het rechterdeel van het menu zijn de leesopties [4] onveranderd. De grootte van de tekst is aan te passen in zes verschillende groottes (sneltoetsen zijn Ctrl + en Ctrl -) en je kunt de afstand tussen de letters zelf aanpassen. Ook de achtergrondkleur is aan te passen waarbij wit, sepia en zwart de keuzes zijn.

De tekst-naar-spraak-functie lijkt ook ongewijzigd te zijn [5] en daar kun je alles over lezen in de vorige blogpost.

De grootste verandering en vernieuwing echter zit achter het icoontje van de ‘Grammar tools’ [6] verstopt.

microsoft edge grammar tools immersive readerDe eerste keer dat je dit icoontje aanklikt wordt de nieuwe ‘Immersive Reading’ tool automatisch geïnstalleerd in Windows 10. Deze tool biedt extra mogelijkheden die het begrijpend lezen moeten vergemakkelijken in geheel Windows 10 maar voor Edge komt dit neer op een aantal opties die de woorden in een ebook kan opsplitsen in lettergrepen en de zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden kan markeren in de tekst.

microsoft edgeWat wel een kleurig feestje wordt als je alles aanzet maar bijzonder handig kan zijn als je een taal aan het leren bent bijvoorbeeld.

In een browser ebooks lezen zal nooit mijn hobby worden maar het is goed om te zien dat Microsoft steeds meer handige functies toevoegt aan Edge die simpelweg niet in andere programma’s, apps of ereaders zitten. Op mijn Windows 10 laptop heb ik inmiddels Edge als default EPUB applicatie in gebruik en eigenlijk bevalt dat prima.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Dank voor de tip. Vreemd dat MS dit niet onder de aandacht heeft gebracht. Eindelijk iets in het voordeel van Edge. Toch zal ik daarvoor niet omschakelen. Ik lees nooit (e-)boeken en deze functie heeft voor mij geen prioriteit. Zelf gebruik ik Waterfox, die de oude add-ons van Firefox blijft ondrsteunen. Daar heb ik meer aan. Maar mocht ik ooit iets van Epub tegenkomen, dan weet ik dat ik die met Edge prima kan lezen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top