audibe header

Luisteren naar boeken met Audible (een soort review)

Audible is een site voor het luisteren naar Engelstalige boeken waar je zowel losse titels kunt kopen als een abonnement op kunt nemen. Hoe werkt Audible nou precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Audible

Toen Audible in 1995 begon met het produceren van audioboeken en audioversies van kranten en tijdschriften konden ze niet weten dat ze in januari 2008 overgenomen zouden worden door Amazon: het bedrijf dat in 1994 begonnen was met een online warenhuisconcept.

Audible was eind jaren 90 behoorlijk succesvol geweest maar boorde goud aan toen ze in 2003 een deal met, jawel, Apple wisten te maken voor het exclusief leveren van audioboeken in de iTunes Music Store. In 2005 introduceerden ze Audible Air die het mogelijk maakte om gekochte audioboeken rechtstreeks te downloaden op apparaten die dat ondersteunden – waardoor het niet meer nodig was om de vaak grote bestanden eerst op een computer te moeten zetten. Toen ze in 2008 ook nog begonnen met het zelf produceren van audiotitels vond Amazon Audible interessant genoeg om voor 300 miljoen het bedrijf over te nemen.

Samen met Amazon .. maar ook alleen

Het bijzondere van deze overname is dat het aanbod van Audible weliswaar geïntegreerd is in het aanbod van boeken op Amazon – je kunt via de Amazon website ook de audioboekversie kopen van titels – maar dat ze ook nog steeds veel eigen producties (Audible Originals) maken die geen ebook of fysieke tegenhanger hebben.

amazon audible

Het belangrijkste om te weten is dat de audioboeken bijna allemaal Engelstalig zijn. Ben je dus op zoek naar en geïnteresseerd in Nederlandse luisterboeken, dan is Audible sowieso niet de dienst die je zoekt.

Ook belangrijk om te weten is dat de integratie van Amazon en Audible dusdanig is dat er in de verschillende landen waar Amazon actief is, elk een eigen ‘versie’ van Audible is waar die integratie optimaal mee is. Koop je boeken bij Amazon.de dan worden de audioboeken via Audible.de verkocht (en zijn er vanzelfsprekend ook Duitstalige audioboeken). Datzelfde geldt voor de Engelse, Japanse, Italiaanse, Australische, Canadese en Franse versies van Amazon.

Audible noemt dat Marketplaces en het zijn dus feitelijk de verschillende regio’s waar ze actief zijn.

Waarom moet je daar rekening mee houden? Nou omdat je Amazon account altijd een default Kindle Store heeft waar je mag/moet shoppen voor digitale content. Voor accounts die in Nederland wonen heb je daarbij alleen de keuze uit Amazon.nl, Amazon.de en Amazon.com. Heb je als default Kindle Store de Nederlandse Amazon site staan dan heb je echter geen enkele integratie met audioboeken aangezien er geen Nederlandse site van Audible is. Ik heb dus zelf bijvoorbeeld mijn Kindle Store op de Amerikaanse site gezet zodat ik ook wel de integratie heb: ik kan op Amazon.com de audioboeken kopen – met korting als ik de Kindle versie al heb gekocht – maar ook alle Audible instellingen beheren.

Tenzij je per se anderstalige titels in een specifieke Marketplace wilt kopen/luisteren is het aan te raden om je Audible account aan te maken op Audible.com en je default Kindle Store op Amazon.com te zetten.

Dit heeft als heel groot voordeel dat je kunt wisselen tussen een Kindle boek en het Audible luisterboek van dezelfde titel. Je kunt dus bijvoorbeeld eerst een hoofdstuk lezen, dan verder luisteren in het luisterboek en vervolgens op de plek waar je gestopt bent met luisteren, gewoon weer verder lezen. Zowel de Kindle apps, Audible apps en Kindle ereaders synchroniseren je voortgang. Lees in deze blogpost meer over hoe dit werkt.

Prijzen en abonnementsmodel

In tegenstelling tot andere abonnementsdiensten kent Audible geen ‘onbeperkt luisteren voor een vast bedrag per maand’ model. Het uitgangspunt is dat je individuele titels koopt en dat deze permanent beschikbaar blijven in je account. Dat is vooral handig als je slechts één of enkele titels per jaar wilt kopen en luisteren.

Maar natuurlijk willen ze je liever als een regelmatig terugkerende (en betalende) gebruiker. En dus wordt er een abonnement gepromoot dat 14,95 dollar per maand kost – iets minder dan 13 euro – waarbij je maandelijks 1 credit krijgt. Die credit(s) kun je dan gebruiken om losse titels voor aan te schaffen. Bij het abonnement komt ook een automatische korting van 30% op alle titels in het assortiment.

Dit klinkt misschien een beetje onhandig maar levert je in de praktijk veel flexibiliteit op. Credits kun je opsparen (maximaal zes) en uitgeven wanneer en waaraan je wilt; wat dus vooral handig is als je een paar maanden wat minder luistert naar boeken of als je ze wilt bewaren voor de hele dure titels die er ook tussen zitten. Dankzij de standaard 30% korting, de acties die de site bijna wekelijks heeft op honderden titels en de extra korting die je krijgt als je bijvoorbeeld al de Kindle editie van een titel hebt gekocht, kun je redelijk voordelig alsnog ‘onbeperkt’ luisteren.

Het helpt ook dat Audible niet moeilijk doet als een gekochte titel je niet bevalt. Dankzij de Great Listen Guarantee kun je eenvoudig een audioboek omruilen voor een andere.

12 credits per jaar voor iets meer dan 150 euro per jaar zal niet voor iedereen de ideale oplossing zijn.  Zo bleek ik geen 12 credits op te kunnen maken omdat ik niet genoeg naar audioboeken luister. Er is echter een ‘verborgen’ abonnementsoptie – een Silver abonnement – waarbij je die $14,95 elke twee maanden betaalt en je dus 1 credit per twee maanden krijgt. De helft van de kosten voor de helft van de credits.

Als je een proefabonnement of standaard Gold abonnement hebt, ga dan naar je accountinstellingen -> Change or cancel my membership > Upgrade/downgrade my membership. Je hebt daar de mogelijkheid om contact op te nemen met support via chat of email en als je daar vraagt om omgezet te worden naar het Silver abonnement dan regelen ze dat binnen een paar uur voor je. Zonder verdere vragen :)

Luisteren

Heb je een paar leuke titels gekocht? Dan zijn ze beschikbaar in de bibliotheek van je account op de website maar ook in de Audible apps voor Android, iOS of Windows 10.

audible library

Je kunt titels meteen beluisteren vanuit de bibliotheek (met de cloudplayer) en ook hier wordt de voortgang automatisch gesynchroniseerd met de andere apparaten/apps waar je de titel op beluistert. Je kunt overigens de met DRM beveiligde bestanden ook downloaden maar daarvoor moet je dan wel de Download Manager eerst installeren. Meer informatie over het downloaden (en backuppen) van de audioboeken vind je in een andere blogpost.

Gekochte titels zijn ook beschikbaar om te downloaden in de verschillende Audible apps. De meeste titels zijn honderden MB’s groot (als een boek langer dan ca. 20 uur duurt dan wordt het ook eventueel opgesplitst in meerdere bestanden) en die wil je definitief eerst downloaden in de app via een wifi verbinding.

audible ios app

Bovenaan in het scherm zie je hoeveel tijd je nog te luisteren hebt voor het hele boek, met daaronder hoeveel tijd er nog over is in dat hoofdstuk.

Elk audioboek is opgedeeld in dezelfde hoofdstukken als het boek-met-tekst heeft [1]. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk kunt navigeren door het boek maar ook dat je naar een volgend verhaal kunt gaan als het boek uit meerdere korte verhalen bestaat bijvoorbeeld.[2]

audible chapters

Zelf vind ik het prettig om te weten hoe lang een hoofdstuk duurt zodat ik kan inschatten of ik het tijdens een wandeling of treinritje in zijn geheel kan luisteren. Ik hou nou eenmaal van een beetje plannen …

Verder kun je (vanzelfsprekend) de afspeelsnelheid aanpassen [3], een timer instellen als je wilt dat het luisteren stopt na een x aantal minuten en een clip van 30 seconden markeren & voorzien van een notitie die vervolgens via mail, Whatsapp of Facebook gedeeld kan worden [4].

Conclusie

Als je veel en vaak naar Engelstalige boeken wilt luisteren dan heb je meerdere keuzes. De ebookabonnementdienst Scribd heeft behalve ebooks ook een grote collectie audioboeken en daar betaal je 8,99 dollar per maand voor. Bij Storytel zit je eveneens goed en heb je toegang tot (tien)duizenden Engelstalige boeken voor een tientje per maand.

Audible is ondanks de hogere prijs echter een prima alternatief. Je hebt weliswaar geen onbeperkte toegang tot duizenden titels maar daar staat ook wel wat tegenover. De discoverability van titels ligt namelijk een stuk hoger. Op basis van eerdere aankopen krijg je zeer goede aanbevelingen voor nieuwe titels – daar is Amazon bijzonder goed in namelijk – en op die manier is het een stuk fijner om het volgende audioboek te vinden die je wilt luisteren.

Als je ook Kindle boeken koopt dan wordt de Audible versie eveneens onder de aandacht gebracht en ik heb zelf meerdere malen een audioboek versie erbij gekocht. Op die manier heb ik interessante vertellers ontdekt van wie ik dan weer andere titels ben gaan luisteren.

Ik weet dat het een subjectieve beleving is maar het gevoel van waarde en kwaliteit ligt ook een stuk hoger bij Audible voor mij. Je stelt met credits en losse aankopen je eigen bibliotheek met audioboeken samen en die is “van jou”. Titels die je achteraf niet zo leuk vond kun je gewoon inruilen voor andere en op die manier bouw je je eigen collectie op waar je toegang tot houdt. Zelfs als je je abonnement beëindigt of pauzeert omdat je nog voldoende credits hebt of een tijdje minder/geen boeken gaat luisteren. Ik hou van dat soort flexibiliteit.

Tel daarbij nog op dat de Audible Cloud Player plus apps bijzonder prettig werken en dat de titels allemaal een hoofdstukindeling hebben (in tegenstelling tot alle concurrenten die ik geprobeerd heb) … ik ben wel verkocht. Audible is voor mij een blijvertje.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Hoi Raymond, weet jij of het mogelijk is om vanuit de app van Amazon of vanuit de audible app in iOS een audioboek toe te voegen? Het lijkt alsof het niet kan. (Dat zou ik dan wel een beperking vinden)

  Reply

  • Dag Els, dat kan inderdaad niet. Apple kent strikte regels voor apps op iOS en één ervan is dat Apple 30% van de inkomsten krijgt als producten via een winkelfunctie in iOS apps verkocht worden. Als reactie hierop hebben alle grote webwinkels/shops ervoor gekozen om de mogelijkheid tot aankopen uit hun apps te halen. Dat geldt voor Kindle, Audible maar ook de concurrerende apps.

   Het kan overigens wel via de browser op je iOS apparaat natuurlijk aangezien je daar dan via de reguliere website winkelt.

   Reply

 2. Dag Mijnheer
  Ik vind Uw artikels heel erg interessant
  Ik heb een e reader Oasis gekocht bij Amazon.de, daar ik al wat kindle boeken had en ook veel audioboeken van bij Audible.com
  Inderdaad nu staat alles van de Oasis op Amazon.com en Audible.com
  Maar ik luister en lees geel graag Italiaanse boeken
  Ik wou zo graag ook een abonnement nemen bij Amazon.it maar kan dat wel
  En HOE MOET IK DAN ALLES DOWNLOADEN OM OP DIE E READER TE KRIJGEN
  Ik vind het echt verwarrend, ik heb reeds 2 maal amazon.com en audible.com gecontacteerd om mijn kindle e reader terug bij hen te laten registreren
  Kunt u mij aub hierbij helpen
  En ook nog
  Als ik nederlandse boeken op mijn e reader wil, waar kan ik die dan het best aanschaffen
  Heel erg bedankt op voorhand voir je hulp
  Anita Vermeulen
  Uit Belgie
  Anitavermeulen@telenet.be

  Reply

 3. Hi Raymond,

  Weet jij misschien of het Silver abonnement nog steeds (anno 2021) bestaat?

  Ze hebben nu Audible Plus $7.95 p.m., zonder credits (dit abo heb ik).
  Verder is te zien Premium plus $14.95 (1 credit) of $22.95 ( 2 credits).
  Als Silver nog altijd bestaat rond prijs die in jouw artikel staat ga ik natuurlijk upgraden en downgraden.

  Alvast veel dank!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top