Tweetweekoverzicht week 21 2018: De week van de AVG en een update over de aanstaande Europese auteursrechtrichtlijn

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

De week van de AVG

De afgelopen week stond zonder enige twijfel in het teken van de nieuwe privacywetgeving. Mailboxen stroomden vol met berichten over nieuwe privacyverklaringen van zo’n beetje alle websites waar je een account hebt maar het echte werk begint eigenlijk nu pas natuurlijk. Een kleine selectie van de week in AVG:

Hup, lezen al die mailtjes!

Lees onze nieuwe voorwaarden en alles komt goed!

Wat is de pakkans?

Geen zorgen hoor!

NUL reacties. Het vertrouwen van de mensheid (in mij) is niet groot vrees ik.

Wacht eens? Maken bedrijven misbruik van de komst van de AVG? Die zag je niet aankomen!

OK? Dus haal alle privacy-gerelateerde meuk weg uit websites en we hebben weer een snel internet?

Tsk. Instapaper, wat doen jullie nu?! Ik ben fan van jullie maar dit maakt het niet makkelijker? Twee jaar was niet genoeg tijd om een nieuwe privacyverklaring op te stellen?

Charlotte en Joost beantwoorden vragen over de AVG. Kijk de video terug .. op Facebook.

De eerste rechtszaak tegen Google en Facebook is al gestart.

En natuurlijk schreef ik er zelf ook over!

Europees auteursrechtenbeleid update

Er staan veel goede en logische ideeën in het voorstel voor de nieuwe Europese auteursrechtrichtlijn die nu toch een stukje dichterbij komt. Met uitzondering van de voorgestelde nieuwe onderwijsexceptie heb ik deze conceptversie nog niet besproken en de reden daarvoor is dat ik wacht tot de richtlijn definitief vastgesteld is. Het heeft weinig zin om in te gaan op voorstellen waarvan je weet dat er nog flink aan gesleuteld gaat worden.

En gesleuteld gaat er worden want helaas zitten er een paar onderdelen in het voorstel die op papier heel logisch lijken maar die mijns inziens volledig onrealistisch zijn qua uitvoering. Eentje ervan is het artikel dat maatregelen wil nemen voor het ongebreideld verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal en ‘contentplatformen’ een verplichting wil opleggen om te checken dat er geen beschermde werken onrechtmatig via hun sites verspreid worden.

Daar kun je op papier niet op tegen zijn – en scoort geweldig bij elke politicus in Europa omdat het in theorie geen enkel nadeel bevat – want hier hebben natuurlijk alleen maar de stoute illegale uploaders van. Dat het in de praktijk betekent dat dergelijke contentplatformen (zoals YouTube en Facebook maar ook tientallen kleinere sites) een geautomatiseerd filtersysteem moeten invoeren waarbij er onmogelijk onderscheid gemaakt kan worden tussen toegestaan (her)gebruik en onrechtmatig gebruik van content, is niet iets waar wetmakers zich druk om maken. Of rechthebbenden trouwens.

In de bespreking van het wetsvoorstel afgelopen week in de EU Council zijn er wederom aanpassingen gemaakt maar is het omstreden deel met de verplichting voor contentplatformen (artikel 13) nog gewoon aanwezig. Al zit er nu ook ruimte in het artikel om te volstaan met maatregelen om inbreukmakend materiaal snel te verwijderen (en verwijderd te houden). Het andere – al net zo omstreden – voorstel om nieuwsuitgevers een naburig recht te geven op door hun gepubliceerde artikelen heeft het eveneens overleefd, al is de duur hiervan nu beperkt tot maximaal 1 jaar.

Wordt vervolgd …

En verder nog…

Een interessant stuk over het gebruik & toepassing van watermerkbeveiliging in ebooks. Kom op, dit is boeiende materie mensen!

Ik gebruik het bijna niet meer maar ik heb heel wat uren zitten in het uploaden van mijn eigen mp3’s naar Google Play Music. Die blijft dus hopelijk behouden in YouTube Music?

De problemen met de 4.8 update voor Kobo ereaders zijn gelukkig opgelost en je kunt nu zonder zorgen je ereader bijwerken.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top