calibre header

Tonen van het aantal pagina’s van ebooks in een eigen kolom in Calibre

Je kunt bij ebooks niet echt spreken van het aantal pagina’s natuurlijk. Dit is afhankelijk van de grootte van het scherm, lettergrootte en diverse andere instellingen op je ereader waar je het ebook op leest. Toch is het fijn om een (goede) indicatie te hebben van hoe ‘dik’ een boek is voordat je het op je ereader zet. Met behulp van de ‘Count Pages’ plugin kun je in Calibre je ebooks laten analyseren en een inschatting maken van het aantal pagina’s. Dit kan vervolgens getoond worden in de bibliotheek in een aparte kolom.

Pagina’s of woorden?

Eigenlijk is het heel vreemd om van een aantal pagina’s uit te gaan als je er over nadenkt. Bij papieren boeken zijn de verschillen ook heel groot onderling want als een uitgever een boek opmaakt met wat grotere letters, grotere marges en grotere regelafstand dan krijg je ook fors meer pagina’s dan een boek waar alles met piepkleine letters op een pagina gepropt wordt.

Het is de reden dat de schrijvers van de boeken het ook meestal over het aantal woorden hebben. Een verhaal van 50.000 woorden is een niet al te dik boek (of stevige novelle) terwijl je met 200.000 woorden al een dikke pil a la Stephen King te pakken hebt. Al heeft hij met The Stand ook een boek geschreven dat slechts een paar duizend woorden onder de half miljoen woorden blijft.

Als lezer is het aantal woorden echter niet zo veelzeggend en ben je toch eerder genegen om de lengte van boeken te vergelijken met behulp van het aantal pagina’s. Al was het maar omdat die duidelijk aangegeven staan in papieren boeken.

Bij ebooks heb je geen paginanummering omdat een pagina geen vaste opmaak kent. Afhankelijk van de grootte van het scherm van je ereader en de leesinstellingen die je prettig vindt, kan een ebook meer of minder ‘schermen’ hebben die je door moet bladeren.

Desondanks blijft het prettig om een beeld te hebben van hoe lang/groot een verhaal is en merk ik dat ik nog steeds regelmatig een ebook open in Digital Editions om een indicatie van het aantal pagina’s te krijgen. Dat is een hoop werk om voor elk boek te doen en daarom zocht ik naar een manier om dat geautomatiseerd te doen en het aantal pagina’s ergens in Calibre te kunnen opslaan. Met de Calibre plugin ‘Count Pages’ bleek dat heel eenvoudig te zijn!

Pagina’s tonen per titel in Calibre

Count Pages is een plugin die in staat is om zowel het aantal woorden als pagina’s te tellen van een ebook. Hiervoor wordt het ebookformaat gebruikt dat als standaard staat ingesteld bij Voorkeuren->Gedrag en dat zal voor de meeste mensen (in Nederland) EPUB zijn. Als een titel meerdere ebookformaten heeft dan wordt dus EPUB gebruikt om het aantal woorden/pagina’s in te tellen.

De plugin telt woorden op een hele eenvoudige wijze (tekst die links en rechts gescheiden zijn door spaties worden als woorden gezien) maar gebruikt een algoritme om hieruit het aantal pagina’s af te leiden. De getallen die hier uit komen – het aantal woorden en het aantal pagina’s – kunnen vervolgens getoond worden in een eigen kolom in Calibre. Behalve dat je de plugin moet installeren en configureren dien je dus ook een eigen aangepaste kolom aan te maken. Voor deze handleiding maak ik er slechts eentje aan voor de hoeveelheid pagina’s maar je kunt er dus ook een tweede aanmaken die specifiek voor het woordenaantal is.

Stap 1. Installeren van de Count Pages plugin

Ga naar Voorkeuren->Plug-ins en kies daar helemaal onderaan voor Nieuwe plug-ins verkrijgen. Count Pages is beschikbaar in de ingebouwde lijst met Niet geïnstalleerde plugins en je kunt makkelijk de lijst filteren om de goede plugin te vinden.

calibre pagina's

Klik daarna op Installeren om Count Pages te installeren.

Stap 2. Voeg de knop toe aan de menu’s in Calibre

Calibre vraagt je tijdens de installatie van Count Pages aan welke werkbalken/menu’s je de knop wilt toevoegen. Standaard staan de eerste twee geselecteerd en dat is prima. De knop is dan in de hoofdwerkbalk te zien.

calibre pagina's

Stap 3. Toevoegen van een eigen kolom

De output van Count Pages kan alleen worden weergegeven in een eigen kolom en daarom maken we eerst een nieuwe kolom aan voordat we de plugin gaan configureren.

calibre pagina's

Ga weer naar Voorkeuren en klik daar op Voeg eigen kolommen toe.

Stap 4. Maak de nieuwe kolom aan

Klik op het icoontje met het groene plus-teken om een nieuwe aangepaste kolom te maken.

calibre pagina's

Stap 5. Vul de correcte waarden in

Je kunt bij Opzoeknaam zelf bepalen wat je invult hoewel deze geen spaties of leestekens mag bevatten. Ik wissel zelf veel tussen Nederlands en Engels en gebruik daarom ‘pages’ als opzoeknaam. Deze wordt als interne verwijzing gebruikt maar bij Koptekst kun je het label invullen wat je in de bibliotheek te zien krijgt. Hier kun je ook zelf bepalen wat je invult hoewel ik het zo kort mogelijk zou houden.

calibre pagina's

Bij Kolomtype moet je kiezen voor Gehele getallen en bij de Beschrijving kun je wederom alles invullen wat je wil. Bij Weergave van nummers moet je {0:,d} invullen. Of je kunt de Python documentatie doorlezen voor andere weergave van de getallen ;-)

Stap 6. Even opnieuw opstarten

ebookformaten calibre

Er valt nog wel iets te verbeteren aan de Nederlandse tekst in Calibre.

Stap 7. Configureren van Count Pages

Nu de nieuwe kolom is aangemaakt voor het aantal pagina’s wordt het tijd om Count Pages in te stellen en te vertellen dat deze kolom gebruikt kan/moet worden.

Wil je ook een aparte kolom voor het aantal woorden in een ebook? Herhaal dan stappen 3 t/m 5 om een nieuwe kolom aan te maken met Opzoeknaam ‘woorden’, Koptekst: ”Woordenaantal’, Kolomtype: ‘Gehele getallen’ en Weergave van nummers: {0:,d}.

Klik op de Count Pages knop in het beginscherm.

calibre pagina's

De allereerste keer dat je dit doet zal gevraagd worden om de plugin te configureren.

calibre pagina's

Klik op Ja en vul de vereiste velden in.

calibre pagina's

Op het eerste tabblad kun je bij Page count options de aangepaste kolom selecteren die je zojuist gemaakt hebt. Bij Word count options kun je je eventueel tweede kolom selecteren mocht je deze aangemaakt hebben.

Bij de Page count options heb je nog de keuze welk algoritme de plugin moet gebruiken om het aantal pagina’s te berekenen. Je kunt dit gewoon op Paragraphs laten staan want het is het default algoritme en ik neem aan dat dit om een reden is, maar je hebt ook nog de keuze om het algoritme te gebruiken dat door Adobe Digital Editions of de Calibre ebookviewer gebruikt wordt. De overige velden bij Readability options hebben te maken met leesbaarheidsscores maar die laat ik buiten beschouwing nu.

calibre pagina's

Op het tweede tabblad (Overige) zijn er nog wat andere instellingen aan te passen die te maken hebben met het downloaden van het aantal pagina’s als metadata van Goodreads of een Poolse website. De Goodreads metadata kan alleen maar uitgelezen worden als je ook de Goodreads metadata plugin geïnstalleerd hebt en hoewel dat absoluut een aanrader is als je veel Engelstalige boeken leest, valt dit buiten deze handleiding.

Vink de beide opties af die in het rode vak aangegeven zijn zodat je ook niet de downloadoptie van de Poolse website te zien krijgt.

Stap 8. Berekenen van het aantal pagina’s

Goed, we hebben een lege kolom achter elke titel in de bibliotheek staan en de plugin is nu geconfigureerd. De Count Pages knop voert vanaf nu een actie uit als je 1 of meerdere titels geselecteerd hebt in de bibliotheek. De standaardactie is het berekenen van het aantal pagina’s maar je kunt in het pulldown menu (pijltje naast de knop) ook kiezen voor het downloaden van de gegevens van Goodreads als je de Goodreads metadata plugin ook geïnstalleerd hebt. En terug naar het configuratiescherm als je toch nog een paar instellingen wilt wijzigen.

calibre pagina's

Selecteer eerst 1 titel in je bibliotheek en klik dan op de Count Pages knop. Er wordt een taak gestart in Calibre, het EPUB bestand wordt gescand en het eindresultaat wordt in de kolom getoond.

Is dit goed gegaan? Dan kun je meerdere (of alle) titels selecteren en met Count Pages alle pagina-aantallen laten berekenen.

Hou er rekening mee dat Calibre hier wel even mee bezig kan zijn. Mijn bibliotheek bestaat uit iets meer dan 300 titels en het duurde 8 minuten voordat Calibre klaar was met scannen en de getallen toonde in de kolom. Ga dus niet je bibliotheek met 10.000 titels in 1 keer scannen voor de pagina-aantallen want dan ben je dus waarschijnlijk 4 uur verder.

Het eindresultaat ziet er dan ongeveer zo uit:

calibre pagina's

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Hallo ik heb alle stappen gevolgd maar krijg niet de pagina tel knop in beeld van mijn werkbank hij staat wel in mijn kolommen. Heeft u enig idee hoe ik mijn werkbank aanpas?

  Reply

  • Dan heb je waarschijnlijk iets te snel geklikt tijdens de installatie van Count Pages (stap 2) OF, de knop is ‘verdwenen’ naar de tweede rij omdat er teveel knoppen al in het scherm staan. Dat laatste is het makkelijkste te controleren want in de menubalk zie je heeeeelemaal rechts een kleine knop met >> staan. Klik je op >>, dan komt de tweede rij met knoppen te voorschijn.

   Is die knop toch niet goed opgenomen in de werkbalk – of wil je de volgorde veranderen zodat die wel altijd zichtbaar is – dan kun je die werkbalk bewerken door naar Voorkeuren te gaan, dan bovenin voor Werkbalken en menu’s en hier in het pulldownmenu te kiezen voor ‘De hoofdwerkbalk’.

   Hier zie je dan twee kolommen met icoontjes/functies: links de icoontjes die beschikbaar zijn maar niet in de werkbalk staan en rechts degene die nu wel in de werkbalk staat.

   Door in de linkerkolom op Count Pages te klikken (als die daar staat natuurlijk) en vervolgens op de groene > knop te klikken verplaats je de knop alsnog naar de werkbalk. Je kunt met de groene pijlknoppen omhoog/omlaag de volgorde veranderen van de icoontjes veranderen mocht je bijvoorbeeld Count Pages op een andere plek in de werkbalk willen zetten.

   Reply

 2. Je instructies zijn altijd zo duidelijk en helpend, echt heel fijn. Dankjewel!

  Reply

  • Nee, ereaders werken simpelweg niet met paginanummers omdat ze zelf de tekst opmaken op een pagina, afhankelijk van de gekozen lettergrootte, regelafstand en marges. Er is ook geen enkel veld in de bibliotheek op de ereader voor het aantal pagina’s daardoor en ergo valt er niets te synchroniseren.

   Reply

 3. Beste Raymond, Hartelijk dankt voor de duidelijke werkinstructie. Ik wilde de pagina teller installeren en dankzij jouw zeer duidelijke beschrijving is mij dat goed gelukt. Ik ben daar erg tevreden over. Groet, Frits

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top