kobo clara hd header

De Kobo Clara HD in de praktijk

Met de Kobo Clara HD brengt Kobo eindelijk een waardige opvolger uit van de (drie jaar oude) Glo HD. De Clara HD is een ereader met 6 inch HD scherm, 8GB opslag en dezelfde ComfortLight Pro schermverlichting als de grotere broers, de Aura ONE en Aura H2O Edition 2. Voor 129,99 euro koop je daarmee een ereader die je snel doet vergeten dat er ook nog zoiets als de Aura Edition 2 bestaat.

Wat het achterliggende meesterplan van Kobo moet zijn geweest weet ik niet maar ze hebben de afgelopen jaren wel een zooitje gemaakt van (de naamgeving van) hun modellen met een 6 inch scherm. Alles was helemaal prima tot en met de allereerste Kobo Glo. Toen besloten ze, na een mijns inziens heel geslaagd experiment met een kleinere ereader, de Mini, en een grotere ereader, de Aura HD, te komen met een zes inch grote Aura in 2013.

De 6 inch Aura is tot de dag van vandaag mijn minst favoriete model. Er was ‘iets’ met de combinatie van de glaslaag en het (niet HD) e-ink scherm dat voor mij niet werkte. Kobo ‘redde’ de Aura naam een jaar later met de (eerste) Aura H2O maar besloot om in 2015 weer met een zes inch model te komen: de Glo HD. De Glo HD was en is een uitstekende ereader die eigenlijk was wat de oorspronkelijke Aura had moeten zijn.

Na de introductie van de 7,8 inch grote Aura ONE in 2016 en de aankondiging van de 6,8 inch grote Aura H2O Edition 2 in 2017 – beide met een nieuw design en de nieuwe schermverlichting ComfortLight Pro – verwachtte ik een nieuwe 6 inch Aura die eveneens met een HD scherm en de nieuwe ComfortLight Pro uitgerust zou zijn. Daar deed Kobo echter iets vreemds want ze kwamen weliswaar met de Aura Edition 2 in het nieuwe design maar die was doodleuk uitgerust met een niet-HD scherm en ook de schermverlichting met blauwfilter was nergens te bekennen. Het was technisch bekeken een inferieure opvolger van de Glo HD.

Nu, in 2018, komt Kobo wederom met een nieuwe 6 inch ereader die eigenlijk is wat een eerdere Aura had moeten zijn. Jawel, de Clara HD is wat de Aura Edition 2 had moeten zijn: een waardige opvolger van de Glo HD, voorzien van een prima HD scherm en de ComfortLight Pro schermverlichting met blauwfilter.

De Kobo Clara HD samengevat

Specificaties:

 • Een 6-inch scherm (Carta E-Ink), 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch.(de Aura Edition 2 had 212 pixels per inch). Het scherm is niet gelijk met de randen zoals de eerste Aura (en de Aura ONE) maar ligt iets lager waardoor je een rand hebt zoals bij Glo HD;
 • 8GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart. Dit is twee keer zo veel als de Glo HD en de Aura Edition 2;
 • Afmetingen: 159,6 x 110 x 8,35mm en 166 gram zwaar (12 gram lichter dan de Glo HD en Aura Edition 2);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen. Net als al alle Kobo modellen van de afgelopen jaren;
 • ComfortLightPro (frontale schermverlichting met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht);
 • Te koop voor €129,99 (een tientje meer dan de Aura Edition 2).

Pluspunten:

 • De Clara HD is (feitelijk) het nieuwe instapmodel van Kobo en de prijs ligt verhoudingsgewijs laag;
 • 8 GB opslag (6,5GB vrij) zou voor iedereen genoeg moeten zijn;
 • De Clara HD is compact en perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen;
 • Het beste scherm van een zes inch ereader sinds de Glo HD, inclusief uitstekende schermverlichting.

Minpunten:

 • De Clara HD heeft, wederom, een nieuw en afwijkend design waarbij de dunne aan-/uitknop aan de onderkant zit (ipv verzonken in de achterkant zoals bij de Aura ONE, H2O Ed2 en Aura Ed2);
 • De achterkant heeft wat minder grip dankzij een nieuw ‘patroon’ dat er in geëtst is;
 • Niet waterbestendig zoals de vorige drie ereaders van Kobo;
 • Deze ereader had de Aura Edition 2 moeten heten en vorig jaar uitgebracht moeten worden. De Clara HD doet niets vernieuwends, niets bijzonder goed en is eigenlijk een inhaalslag;
 • Nog steeds geen fysieke bladerknoppen en nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Ja, daar reken ik ereaders op af.

In de doos

Het rijtje met kenmerken op de achterkant van de doos is nog nooit zo kort geweest: er staat alleen dat de Clara HD over een 6 inch HD eInk Carta scherm beschikt, ComfortLight PRO heeft en .. Wifi. Je zou het bijna de Karig HD noemen.

kobo clara hd inhoud doos

In de doos tref je alleen een micro-usb kabel aan, een kleine snelstart gids en natuurlijk de Clara HD zelf. De snelstart legt je uit waar de aan-/uitknop zit – die toegegeven dus regelmatig op een andere plek zit dan je zou verwachten – dat je hem moet verbinden met wifi en dat je een account nodig hebt om hem in gebruik te kunnen nemen.

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Clara HD

kobo clara hd
Kobo heeft voor de Clara HD gekozen om een nieuw design toe te passen dat afwijkt van datgene dat ze voor de Aura ONE, H2O Edition 2 en de Aura Edition 2 gedaan hebben. Ongetwijfeld om (verdere) verwarring te voorkomen want anders zouden de Aura Edition 2 en deze Clara HD niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Wat de achterliggende visie is van Kobo om deze ereader niet als de Aura Edition 3 uit te brengen en simpelweg afscheid te nemen van de Edition 2 is me niet duidelijk. Waarom ze er voor kiezen om twee zes inch modellen in het assortiment te houden (terwijl deze Clara HD technisch de betere is) is me dus eveneens een raadsel en minstens zo lastig uit te leggen aan een potentiële koper.

De noodzaak om met een nieuw design te komen ging niet gepaard met veel verbeelding en creativiteit. Er is een nieuw patroon, dat op een rij morse tekens lijkt, op de achterkant gedrukt en dat levert voldoende grip op om de ereader goed vast te kunnen houden. Al is het een stap terug van de grip die je bij de Aura Edition 2 hebt.

De Clara HD is een klein beetje smaller, een fractie dunner en iets lichter dan de Aura Edition 2. Qua behuizing aan de voorkant is er niks spannends te zien maar die conclusie volgt vooral uit mijn teleurstelling dat er wederom geen bladerknoppen in de rand zitten zoals bijvoorbeeld de Icarus Illumina dat heeft.

Waarom begin ik ineens over de Illumina? Nou omdat Kobo wel iets anders gedaan heeft met de Clara HD dat je voorheen (alleen) bij de Illumina zag.

kobo clara hd onderkant

De zwarte aan-/uitknop zit nu aan de onderkant namelijk. En dat is even wennen want die vond je bij Kobo ereaders altijd aan de bovenkant of, zoals bij de huidige Aura range, blauw gemarkeerd op de achterkant.

Een voor sommigen belangrijke functionaliteit die ontbreekt in de nieuwe behuizing is de waterbestendigheid. Het ontwerp voor de Aura ONE, H2O Edition 2 en Aura Edition 2 zorgt er voor dat ze zonder zorgen in een bad of aan het strand gebruikt kunnen worden maar daar moet je met de Clara HD extra voorzichtig mee zijn. Deze ereader houdt minder van badderen dan jij.

ComfortLight PRO (de schermverlichting)

De ComfortLight PRO schermverlichting die geïntroduceerd werd in de Aura ONE is ook aanwezig in de Clara HD. Dit houdt in dat er nu LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Negen gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een veel betere lichtverspreiding en laten het scherm er witter uitzien.

Behalve de negen witte LED lampjes heeft de Clara HD ook nog acht LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten.

Bij de instellingen voor de schermverlichting kun je een schuifje omzetten waarmee de ereader automatisch bepaalt hoeveel blauw licht er gefilterd wordt (en hoe meer oranje de schermverlichting wordt). Bij de Aura ONE kijkt de ereader naar het omgevingslicht met een sensor maar bij de Clara HD wordt dit (alleen) op basis van het tijdstip gedaan dat je zelf kunt instellen. Zit je dus ‘s avonds laat in een goed verlichte ruimte, dan zul je dus zelf de instellingen moeten aanpassen.

De software

De Kobo Clara HD maakt gebruik van dezelfde software als de overige Kobo ereaders en dat is versie 4.8 op het moment van schrijven. Op het hoofdscherm worden bovenin de vier laatstgelezen boeken getoond terwijl in het onderste deel het onderdeel ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt, het geïntegreerde Pocket gebruikt enz.

Als je de Clara HD voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw Kobo account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

Het onderdeel ‘Mijn boeken’ is het hart van de software aangezien daar alle boeken getoond worden die je er rechtstreeks zelf op gezet hebt of die je bij Bol danwel Kobo gekocht hebt en naar de ereader gesynchroniseerd zijn.

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden alleen de laatste vijf gesynchroniseerd naar je ereader om ruimte te besparen. Je ziet wel alle gekochte titels staan maar die moeten eerst nog handmatig gedownload worden. Overigens kun je in je Kobo account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, verplaatsen naar het archiefdeel zodat ze ‘onzichtbaar’ worden voor je ereader. Lees hier hoe je dat doet.

Mijn boeken is ingedeeld in tabbladen voor BoekenAuteurs en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken waarin je de lijst met boeken kunt filteren – op al eerder geopende boeken, ongelezen boeken, (bij Bol/Kobo) gekochte boeken en (uit je account) gedownloade boeken. Heb je een Kobo Plus abonnement op het account? Dan kun je ook hier op filteren en sorteren.

Het tabblad Auteurs geeft je een extra snelle ingang om bij de titels van je favoriete auteurs te komen. Het is een stuk sneller en gemakkelijker dan de hele lijst met boeken sorteren op auteur.

Het derde en laatste tabblad is Verzamelingen waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden. Deze verzamelingen worden ook gesynchroniseerd als je met je account in de Bol/Kobo app inlogt en daar kun je ze ook beheren.

De leeservaring

De mogelijkheden om je hele leeservaring naar eigen smaak aan te passen zijn uitstekend bij Kobo. Je kunt natuurlijk het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit. Net als de leesvoortgang per hoofdstuk want dat heb ik liever voor het gehele boek.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen. Je vindt elders op dit blog ook nog andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Ik gebruik het gratis Calibre om mijn ebooks te beheren en dat programma heeft vele plugins en tools die handig zijn in combinatie met Kobo ereaders. Om de Kobo Clara HD te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 3.25 nodig. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de ereader niet herkend wordt.

Conclusies

Het is niet eerlijk – of nuttig – om een ereader te beoordelen op wat het niet is. Nee, de Clara HD is niet vernieuwend, is niet zo mooi qua behuizing/vormgeving als de drie Aura voorgangers en is niet waterbestendig. De Clara HD voelt absoluut aan als een soort ‘rectificatie’ model van wat de Aura Edition 2 had kunnen en moeten zijn en zelfs dan is het gemakkelijk om kritisch te zijn op het minder fraaie ontwerp en het feit dat de Clara HD niet waterbestendig is.

De Kobo Clara HD is daarom ook niet de ultieme zes inch ereader wat mij betreft. Echter, Kobo komt nu wel eindelijk met een zes inch ereader die je iedereen kunt aanraden. Het scherm is geweldig, de schermverlichting is het beste wat Kobo te bieden heeft en qua opslagruimte en software is er helemaal niets op aan te merken. Met 166 gram is de Clara HD gemakkelijk urenlang met één hand te gebruiken en hoewel 130 euro niet spotgoedkoop is, krijg je waar voor je geld.

Kobo verwijst kopers ook graag naar de eigen hoes die voor 30 euro over de toonbank gaat maar je kunt met wat zoekwerk probleemloos online een ereader ‘sleeve’ vinden voor een tientje waar de Clara HD prima in past.

Ben je op zoek naar een nieuwe ereader? Dan kun je nu bij Kobo voor alle formaten ereaders terecht. De Aura ONE als je een groot 7,8 inch scherm wilt, de Aura H2O Edition 2 als je een tussenmaatje wilt en nu de Clara HD als je een bescheiden en handzaam 6 inch scherm voldoende vindt. Het zijn alle drie aanraders met een HD scherm en dezelfde fijne schermverlichting.

En dan doen we vanaf nu net alsof de Aura Edition 2 niet bestaat….

De Kobo Clara HD is vanaf 5 juni 2018 te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 129,99 euro.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (30) Write a comment

 1. Iets waar je in verband met ereaders nooit (of bijna nooit) over leest is het aspect “woordenboeken”. Zo is het onduidelijk of de woordenboeken ook gebruikt kunnen worden met gratis ebooks zoals die van Gutenberg, hoewel ik dit een een heel belangrijk element vind voor de keuze van een ereader. Waar evenmin iets over verteld word is de kwaliteit van de woordenboeken. Ik heb nog een oude ereader van Sony en de daar bijgeleverde woordenboeken waren toch verre basic (Prisma pocket-versies veronderstel ik).

  Weet iemand hierover meer?

  Reply

  • Je leest er weinig over omdat er ook weinig over te vertellen is. Ik heb eerder dit jaar iets geschreven over aangepaste woordenboeken installeren op een Tolino ereader https://rsnijders.info/vakblog/2018/01/22/aangepaste-woordenboeken-tolino-ereaders/ maar feit is dat je bij andere merken weinig invloed hebt op de woordenboeken.

   Op een Kobo worden woordenboeken meegeleverd maar is het niet duidelijk wat de bron/leverancier is. Je kunt dus ook niks zeggen over de kwaliteit vind ik.

   Op een Kindle ereader heb je meer flexibiliteit maar zijn woordenboeken simpelweg onderdeel van het ecosysteem van Amazon. De Engelse woordenboeken zijn bijzonder goed en ik heb geen klachten over de andere talen. Je kunt additionele woordenboeken kopen in de Amazon shop – en als woordenboek gebruiken op je ereader, waaronder die van VanDale. Daar betaal je mijns inziens te veel voor maar dat is een afweging die iedereen zelf moet maken natuurlijk.

   Reply

 2. Ik heb net twee weken geleden een Kobo Aura v2 gekocht. Zou ik deze nog goed kunnen verkopen om deze eventueel te kopen? Of bied de Clara niet genoeg voordelen ten opzichte van de Aura v2?

  Reply

  • Ik denk dat je de Aura v2 zonder problemen kunt verkopen. Kobo houdt hem immers zelf ook nog in het assortiment en voor mensen die voor het eerst een ereader kopen, is de lagere prijs natuurlijk interessant. Zeker als je twee tientjes van de prijs afdoet :)

   En ik denk dat het de moeite waard is. De Clara HD heeft een beter scherm dan de Aura en hoewel het niet per se een factor zal zijn, is de schermverlichting ook wat fijner als je iets minder ‘hard’ licht fijner vindt ‘s avonds. Tenzij je, zoals ik al schreef, al twee weken in bad aan het lezen bent want dan heeft de Aura v2 een voordeel.

   Reply

 3. Raymond, hartelijk dank voor je uitgebreide recensie (sowieso: je site bevat veel nuttige e-readerinfo). Totdat er nieuwe Kindle-modellen komen, zal een afweging voor veel mensen de Kobo Clara HD of de Kindle Paperwhite 3 zijn. Zelf zit ik ook met die afweging. De PW3 is soms een stukje goedkoper in de aanbieding (~€100). Wat denk je: is de Clara de meerprijs waard? De zachte verlichting spreekt mij erg aan.

  Ik ben ook wel benieuwd naar je inzicht rondom Johans vraag hierboven over de woordenboeken.

  Reply

  • Ik heb niet de ervaring dat mensen een afweging maken tussen een Kobo ereader en een Kindle (Paperwhite). Het is namelijk niet een keuze tussen twee merken ereader maar een keuze tussen twee ecosystemen en twee verschillende ebookformaten die vooral bepalend is. Het is met Calibre prima mogelijk om EPUB ebooks op een Kindle te lezen maar het ligt niet voor de hand om een Paperwhite te nemen terwijl je niet van plan bent bij Amazon je boeken te kopen.

   Dat gezegd hebbende, heb ik zelf een voorkeur voor Kindle ereaders. Ik heb een Kindle Voyage en de Kindle Oasis 2 en vind ze beide net iets fijner lezen dan een Kobo, al kan ik je niet precies vertellen waarom. Maar het feit dat ik vooral Engelstalige boeken lees en die bij Amazon koop helpt daar zeker bij.

   Reply

   • Dat van die ecosystemen is natuurlijk waar, maar voor wie de collectie beheert via Calibre is dat minder relevant. In die zin vind ik de vergelijking van de pure hardware (en natuurlijk software voor het gebruiksgemak) t.o.v. prijs interessant.

    Vind je dat een Oasis 2 fijner leest, ook in het donker, dan de Clara HD? Dat zachte licht lijkt mij een enorm pluspunt van laatstgenoemde en ik kan me voorstellen dat het lastig is om daarna weer terug te keren naar het blauwere licht van de Kindles. Als de Oasis 2 nou ook zo’n warme schermverlichting had, zou ik de investering ergens nog wel kunnen rechtvaardigen, maar nu… Ik ben derhalve benieuwd of Amazon dit jaar nog met modellen komt die over dezelfde feature beschikken.

    Reply

    • Ik vind dat de Oasis 2 veel fijner leest maar dat heeft niets met de schermverlichting te maken. De Oasis 2 heeft bladerknoppen en kun je zowel met je linkerhand als rechterhand vastpakken (het beeld draait dan mee). Als je dat gewend bent wil je weinig anders meer. Tenminste ikke niet :)

     Alle Kindles vind ik prettiger instelbaar qua verlichting. Bij een Kobo is zelfs een hele lage stand al veel licht en dat ervaar ik met een Kindle minder. Ik heb simpelweg weinig behoefte aan dat zachte licht bij een Kindle.

     Dat gezegd hebbende gaat het gerucht dat Amazon zeer binnenkort – deze maand? – het instapmodel Kindle alsmede de Paperwhite gaat updaten en vervangen door een nieuwe versie. Die ook zo maar eens zou kunnen beschikken over een nieuwe schermverlichting.

     Reply

 4. Smaken verschillen dus echt wel. Ik heb vorige maand de aura editie 2 gekocht en net omdat ik de verlichting daarop net aangenamer vind dan van zijn grotere broers. Tot nu toe heel erg tevreden over het apparaat. Ik kwam op uw pagina terecht door het zoeken hoe je embedded fonts kunt wissen. Ik ben je heel dankbaar voor uw uitleg. Ik zal uw site hier zeker nog verder volgen.

  Reply

 5. Goedendag,
  Ik heb al jaren een Kindle. Ben daar ook heel tevreden over. Maar … ik wil ook boeken kunnen lenen buj de Bibliotheek. Zij hebben alleen epub. Ik gebruik Calibre om epub om te zetten naar Mobi
  Kan dat ook bij de ‘geleende’ boeken?
  De nieuw Kobo Clara HD kan dat wel?
  Vriendelijke groet
  Maud

  Reply

 6. Hallo, de Clara aangeschaft, maar heb probleem!
  Wil gedownloade ebooks overbrengen , met behulp van meegeleverde kabeltje, maar krijg signaal: onvoldoende geheugen! Er zitten nu ca. 50 boeken in,
  Dus heb ik iets verkeerds gedaan?
  Eerste 40 boeken gingen prima!
  Dank je wel.

  Reply

  • @Jacques Je hebt niks verkeerd gedaan maar het lijkt er op alsof je wellicht een aantal Heel Grote boeken op de Clara hebt gezet. Er kan iets meer dan 6GB aan boeken op gezet worden en als je een melding krijgt van onvoldoende geheugen dan zal er toch te veel op staan.

   Je kunt bij de Instellingen (over dit apparaat of zo) kijken hoeveel ruimte er nog vrij is en – als je dan toch de Clara aan de computer hangt – via je computer kijken welke titels er eventueel te groot zijn.

   Een melding van onvoldoende geheugen zou ook nog kunnen komen omdat er 1 of enkele boeken bij zitten die niet verwerkt kunnen worden door de ereader. En dus niet in de bibliotheek opduiken. Ook dit is vaak omdat een bestand veel te groot is maar kan ook komen omdat een ebook een verkeerde opmaak heeft.

   Helaas kom je hier alleen maar achter door alle boeken van de ereader te halen en ze dan 1 voor 1 toe te voegen. Degene die vervolgens de foutmelding geeft is de boosdoener.

   Reply

 7. Gisteren de Kobo Clara in gebruik genomen. Blij mee en zeker verbetering ten opzichte van de Aura die ik had. Enige minpuntje voor mij dat onderaan het scherm zowel links als rechts net boven de hoek de lichtjes duidelijk zichtbaar zijn. Dit was bij de aura niet en dat leid me (nu nog) wat af. Gekke is voor mijn idee dat het alleen op die 2 plekken zo zichtbaar is.

  Reply

  • Herkenbaar. Mijn exemplaar heeft 1 lichtje in de rechter onderhoek duidelijk zichtbaar en dat leidt zeker af! Ik heb nog even overwogen om mijn exemplaar retour te sturen maar dat ging me eigenlijk ook wat te ver.

   Reply

 8. Even stevig drukken op het punt waar de ledjes vervelend schijnen lost het probleem zo goed als op. Een productiefoutje waarschijnlijk, net als de ongelijke verlichting. Al heb ik nog nooit eerder een ereader gezien waarbij het licht wel gelijkmatig was…

  Reply

 9. Ha Raymond,
  Ik heb vandaag de Clara gekregen en heb veel boeken (epub) op mijn computer staan en wil die op de Clara zetten. Echter, als ik ze sleep naar de kobo-directory krijg ik ze niet te zien op de Clara. Naar welke directory moet je ze slepen? Of werkt dit helemaal niet zo?

  Reply

  • Hoi Eric,
   Dat werkt zeker wel zo maar de epubs moeten in de hoofdmap van de ereader gezet worden (dus niet in een subdirectory). Op het moment dat je vervolgens de ereader afkoppelt worden ze verwerkt in de bibliotheek.

   Overigens wel de tip om er niet honderden (of duizenden) tegelijk op te zetten want daar kan een ereader nog wel eens op blijven hangen tijdens dat verwerken.

   Reply

   • Ik heb de boeken idd op de ereader gezet en zie ze daar ook. In de Kobo app kan ik de boeken echter niet zien ook niet na gebruik van de synchronisatie knop op de iPhone app. Enig idee hoe ik dat op kan lossen?

    Reply

    • Hoi Marlies, ik vrees dat het simpelweg niet werkt op die manier. De enige boeken die na het synchroniseren zowel op de ereader als in de app komen zijn de boeken die je bij Kobo/Bol gekocht hebt.

     Als je andere boeken rechtstreeks op je ereader zet dan zijn die vanzelfsprekend wel daar op te lezen maar ze worden niet gesynchroniseerd naar de Kobo app of eventuele andere Kobo ereaders.

     Wil je die boeken toch op je telefoon kunnen lezen? Dan zul je ze er handmatig ook daar op moeten zetten. Ik doe dat zelf via de Onedrive app maar het kan ook via Dropbox of iCloud. Je kunt de boeken dan vanuit die apps openen in een andere boekenapp zoals de Kobo app maar ook iBooks of Marvin 3 (wat ik de beste vind, al is dat geen gratis app).

     Reply

     • Dat verklaart dan inderdaad. Jammerdat die dan niet synchroniseren zodat je meteen verder kunt lezen. Hoofdstukken onthouden dus. Bedankt voor je reactie!

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top