kobo clara hd header

De Kobo Clara HD in de praktijk

Met de Kobo Clara HD brengt Kobo eindelijk een waardige opvolger uit van de (drie jaar oude) Glo HD. De Clara HD is een ereader met 6 inch HD scherm, 8GB opslag en dezelfde ComfortLight Pro schermverlichting als de grotere broers, de Aura ONE en Aura H2O Edition 2. Voor 129,99 euro koop je daarmee een ereader die je snel doet vergeten dat er ook nog zoiets als de Aura Edition 2 bestaat.

Wat het achterliggende meesterplan van Kobo moet zijn geweest weet ik niet maar ze hebben de afgelopen jaren wel een zooitje gemaakt van (de naamgeving van) hun modellen met een 6 inch scherm. Alles was helemaal prima tot en met de allereerste Kobo Glo. Toen besloten ze, na een mijns inziens heel geslaagd experiment met een kleinere ereader, de Mini, en een grotere ereader, de Aura HD, te komen met een zes inch grote Aura in 2013.

De 6 inch Aura is tot de dag van vandaag mijn minst favoriete model. Er was ‘iets’ met de combinatie van de glaslaag en het (niet HD) e-ink scherm dat voor mij niet werkte. Kobo ‘redde’ de Aura naam een jaar later met de (eerste) Aura H2O maar besloot om in 2015 weer met een zes inch model te komen: de Glo HD. De Glo HD was en is een uitstekende ereader die eigenlijk was wat de oorspronkelijke Aura had moeten zijn.

Na de introductie van de 7,8 inch grote Aura ONE in 2016 en de aankondiging van de 6,8 inch grote Aura H2O Edition 2 in 2017 – beide met een nieuw design en de nieuwe schermverlichting ComfortLight Pro – verwachtte ik een nieuwe 6 inch Aura die eveneens met een HD scherm en de nieuwe ComfortLight Pro uitgerust zou zijn. Daar deed Kobo echter iets vreemds want ze kwamen weliswaar met de Aura Edition 2 in het nieuwe design maar die was doodleuk uitgerust met een niet-HD scherm en ook de schermverlichting met blauwfilter was nergens te bekennen. Het was technisch bekeken een inferieure opvolger van de Glo HD.

Nu, in 2018, komt Kobo wederom met een nieuwe 6 inch ereader die eigenlijk is wat een eerdere Aura had moeten zijn. Jawel, de Clara HD is wat de Aura Edition 2 had moeten zijn: een waardige opvolger van de Glo HD, voorzien van een prima HD scherm en de ComfortLight Pro schermverlichting met blauwfilter.

De Kobo Clara HD samengevat

Specificaties:

 • Een 6-inch scherm (Carta E-Ink), 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch.(de Aura Edition 2 had 212 pixels per inch). Het scherm is niet gelijk met de randen zoals de eerste Aura (en de Aura ONE) maar ligt iets lager waardoor je een rand hebt zoals bij Glo HD;
 • 8GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart. Dit is twee keer zo veel als de Glo HD en de Aura Edition 2;
 • Afmetingen: 159,6 x 110 x 8,35mm en 166 gram zwaar (12 gram lichter dan de Glo HD en Aura Edition 2);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen. Net als alle andere Kobo modellen van de afgelopen jaren;
 • ComfortLightPro (frontale schermverlichting met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht);
 • Te koop voor €129,99 (een tientje meer dan de Aura Edition 2).

Pluspunten:

 • De Clara HD is (feitelijk) het nieuwe instapmodel van Kobo en de prijs ligt verhoudingsgewijs laag;
 • 8 GB opslag (6,5GB vrij) zou voor iedereen genoeg moeten zijn;
 • De Clara HD is compact en perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen;
 • Het beste scherm van een zes inch ereader sinds de Glo HD, inclusief uitstekende schermverlichting.

Minpunten:

 • De Clara HD heeft, wederom, een nieuw en afwijkend design waarbij de dunne aan-/uitknop aan de onderkant zit (ipv verzonken in de achterkant zoals bij de Aura ONE, H2O Ed2 en Aura Ed2);
 • De achterkant heeft wat minder grip dankzij een nieuw ‘patroon’ dat er in geëtst is;
 • Niet waterbestendig zoals de vorige drie ereaders van Kobo;
 • Deze ereader had de Aura Edition 2 moeten heten en vorig jaar uitgebracht moeten worden. De Clara HD doet niets vernieuwends, niets bijzonder goed en is eigenlijk een inhaalslag;
 • Nog steeds geen fysieke bladerknoppen en nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Ja, daar reken ik ereaders op af.

In de doos

Het rijtje met kenmerken op de achterkant van de doos is nog nooit zo kort geweest: er staat alleen dat de Clara HD over een 6 inch HD eInk Carta scherm beschikt, ComfortLight PRO heeft en .. Wifi. Je zou het bijna de Karig HD noemen.

kobo clara hd inhoud doos

In de doos tref je alleen een micro-usb kabel aan, een kleine snelstart gids en natuurlijk de Clara HD zelf. De snelstart legt je uit waar de aan-/uitknop zit – die toegegeven dus regelmatig op een andere plek zit dan je zou verwachten – dat je hem moet verbinden met wifi en dat je een account nodig hebt om hem in gebruik te kunnen nemen.

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Clara HD

kobo clara hd
Kobo heeft voor de Clara HD gekozen om een nieuw design toe te passen dat afwijkt van datgene dat ze voor de Aura ONE, H2O Edition 2 en de Aura Edition 2 gedaan hebben. Ongetwijfeld om (verdere) verwarring te voorkomen want anders zouden de Aura Edition 2 en deze Clara HD niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Wat de achterliggende visie is van Kobo om deze ereader niet als de Aura Edition 3 uit te brengen en simpelweg afscheid te nemen van de Edition 2 is me niet duidelijk. Waarom ze er voor kiezen om twee zes inch modellen in het assortiment te houden (terwijl deze Clara HD technisch de betere is) is me dus eveneens een raadsel en minstens zo lastig uit te leggen aan een potentiële koper.

De noodzaak om met een nieuw design te komen ging niet gepaard met veel verbeelding en creativiteit. Er is een nieuw patroon, dat op een rij morse tekens lijkt, op de achterkant gedrukt en dat levert voldoende grip op om de ereader goed vast te kunnen houden. Al is het een stap terug van de grip die je bij de Aura Edition 2 hebt.

De Clara HD is een klein beetje smaller, een fractie dunner en iets lichter dan de Aura Edition 2. Qua behuizing aan de voorkant is er niks spannends te zien maar die conclusie volgt vooral uit mijn teleurstelling dat er wederom geen bladerknoppen in de rand zitten zoals bijvoorbeeld de Icarus Illumina dat heeft.

Waarom begin ik ineens over de Illumina? Nou omdat Kobo wel iets anders gedaan heeft met de Clara HD dat je voorheen (alleen) bij de Illumina zag.

kobo clara hd onderkant

De zwarte aan-/uitknop zit nu aan de onderkant namelijk. En dat is even wennen want die vond je bij Kobo ereaders altijd aan de bovenkant of, zoals bij de huidige Aura range, blauw gemarkeerd op de achterkant.

Een voor sommigen belangrijke functionaliteit die ontbreekt in de nieuwe behuizing is de waterbestendigheid. Het ontwerp voor de Aura ONE, H2O Edition 2 en Aura Edition 2 zorgt er voor dat ze zonder zorgen in een bad of aan het strand gebruikt kunnen worden maar daar moet je met de Clara HD extra voorzichtig mee zijn. Deze ereader houdt minder van badderen dan jij.

ComfortLight PRO (de schermverlichting)

De ComfortLight PRO schermverlichting die geïntroduceerd werd in de Aura ONE is ook aanwezig in de Clara HD. Dit houdt in dat er nu LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Negen gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een veel betere lichtverspreiding en laten het scherm er witter uitzien.

Behalve de negen witte LED lampjes heeft de Clara HD ook nog acht LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten.

Bij de instellingen voor de schermverlichting kun je een schuifje omzetten waarmee de ereader automatisch bepaalt hoeveel blauw licht er gefilterd wordt (en hoe meer oranje de schermverlichting wordt). Bij de Aura ONE kijkt de ereader naar het omgevingslicht met een sensor maar bij de Clara HD wordt dit (alleen) op basis van het tijdstip gedaan dat je zelf kunt instellen. Zit je dus ‘s avonds laat in een goed verlichte ruimte, dan zul je dus zelf de instellingen moeten aanpassen.

De software

De Kobo Clara HD maakt gebruik van dezelfde software als de overige Kobo ereaders en dat is versie 4.8 op het moment van schrijven. Op het hoofdscherm worden bovenin de vier laatstgelezen boeken getoond terwijl in het onderste deel het onderdeel ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt, het geïntegreerde Pocket gebruikt enz.

Als je de Clara HD voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw Kobo account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

Het onderdeel ‘Mijn boeken’ is het hart van de software aangezien daar alle boeken getoond worden die je er rechtstreeks zelf op gezet hebt of die je bij Bol danwel Kobo gekocht hebt en naar de ereader gesynchroniseerd zijn.

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden alleen de laatste vijf gesynchroniseerd naar je ereader om ruimte te besparen. Je ziet wel alle gekochte titels staan maar die moeten eerst nog handmatig gedownload worden. Overigens kun je in je Kobo account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, verplaatsen naar het archiefdeel zodat ze ‘onzichtbaar’ worden voor je ereader. Lees hier hoe je dat doet.

Mijn boeken is ingedeeld in tabbladen voor BoekenAuteurs en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken waarin je de lijst met boeken kunt filteren – op al eerder geopende boeken, ongelezen boeken, (bij Bol/Kobo) gekochte boeken en (uit je account) gedownloade boeken. Heb je een Kobo Plus abonnement op het account? Dan kun je ook hier op filteren en sorteren.

Het tabblad Auteurs geeft je een extra snelle ingang om bij de titels van je favoriete auteurs te komen. Het is een stuk sneller en gemakkelijker dan de hele lijst met boeken sorteren op auteur.

Het derde en laatste tabblad is Verzamelingen waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden. Deze verzamelingen worden ook gesynchroniseerd als je met je account in de Bol/Kobo app inlogt en daar kun je ze ook beheren.

De leeservaring

De mogelijkheden om je hele leeservaring naar eigen smaak aan te passen zijn uitstekend bij Kobo. Je kunt natuurlijk het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit. Net als de leesvoortgang per hoofdstuk want dat heb ik liever voor het gehele boek.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen. Je vindt elders op dit blog ook nog andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Ik gebruik het gratis Calibre om mijn ebooks te beheren en dat programma heeft vele plugins en tools die handig zijn in combinatie met Kobo ereaders. Om de Kobo Clara HD te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 3.25 nodig. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de ereader niet herkend wordt.

Conclusies

Het is niet eerlijk – of nuttig – om een ereader te beoordelen op wat het niet is. Nee, de Clara HD is niet vernieuwend, is niet zo mooi qua behuizing/vormgeving als de drie Aura voorgangers en is niet waterbestendig. De Clara HD voelt absoluut aan als een soort ‘rectificatie’ model van wat de Aura Edition 2 had kunnen en moeten zijn en zelfs dan is het gemakkelijk om kritisch te zijn op het minder fraaie ontwerp en het feit dat de Clara HD niet waterbestendig is.

De Kobo Clara HD is daarom ook niet de ultieme zes inch ereader wat mij betreft. Echter, Kobo komt nu wel eindelijk met een zes inch ereader die je iedereen kunt aanraden. Het scherm is geweldig, de schermverlichting is het beste wat Kobo te bieden heeft en qua opslagruimte en software is er helemaal niets op aan te merken. Met 166 gram is de Clara HD gemakkelijk urenlang met één hand te gebruiken en hoewel 130 euro niet spotgoedkoop is, krijg je waar voor je geld.

Kobo verwijst kopers ook graag naar de eigen hoes die voor 30 euro over de toonbank gaat maar je kunt met wat zoekwerk probleemloos online een ereader ‘sleeve’ vinden voor een tientje waar de Clara HD prima in past.

Ben je op zoek naar een nieuwe ereader? Dan kun je nu bij Kobo voor alle formaten ereaders terecht. De Aura ONE als je een groot 7,8 inch scherm wilt, de Aura H2O Edition 2 als je een tussenmaatje wilt en nu de Clara HD als je een bescheiden en handzaam 6 inch scherm voldoende vindt. Het zijn alle drie aanraders met een HD scherm en dezelfde fijne schermverlichting.

En dan doen we vanaf nu net alsof de Aura Edition 2 niet bestaat….

De Kobo Clara HD is vanaf 5 juni 2018 te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 129,99 euro.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

Update 2-12-2018: Ik kwam bij toeval een nieuwe actie van de VARA gids tegen. Zij combineren een 1 jarig abonnement op de VARA gids met de Clara HD ereader voor 89,95 euro. Dat is dus een korting van 40 euro. Let wel even op dat je het abonnement niet laat doorlopen mocht je geen interesse in de gids hebben maar een betere deal voor deze ereader ga je in elk geval nergens anders vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (65) Write a comment

  • Hartelijk dank voor je informatieve reviews Raymond! Ik heb me een beetje verdiept in ereaders en heb de opties gereduceerd tot de Tolino Vision 4 en de nieuwe Kobo Clara HD. Heb het idee dat die 2 elkaar technisch niet veel ontlopen en belangrijkste verschillen zijn o.a. waterdicht, prijs, software/functionaliteit – klopt dat? Omdat Clara vrij recent is geïntroduceerd kan ik geen vergelijking vinden. Wat zou je me adviseren?

   Reply

   • @Annemieke Het klopt zeker dat beide ereaders elkaar niet veel ontlopen en dat de verschillen vooral in de door jou drie genoemde aspecten ligt. Als ik een vergelijking zou schrijven dan zou het puur over de software (en dus het ecosysteem van Libris vs Kobo) en de prijs gaan.

    Ik zou in dit geval dan al snel de Clara HD adviseren omdat die simpelweg iets goedkoper is. Je houdt dan ook de optie open om in de toekomst een keer Kobo Plus uit te proberen bijvoorbeeld. Koop je echter graag je boeken via je lokale boekwinkel (Libris of Blz dus) dan zou ik de Tolino de lichte voorkeur geven.

    Reply

  • Dag Raymond,

   Enige weken geleden een Kobo Clara HD gekocht en ik ben er niet tevreden over. Het probleem dat ik ervaar is volgens mij werkgeheugen gerelateerd. Als je een boek wil openen op 80% gelezen lukt dat niet met de functionaliteit die onder in het scherm op te roepen is. Het is alleen mogelijk om dit in kleine stapjes te doen. Stel dat je van pagina 1 snel naar 200 wilt gaan en je gebruikt de schuifbar dan start het device na 73 sec opnieuw op en weer op pagina 1 als je dit in kleine stapjes doet lukt het wel. Ook instellen van letter grootte is hetzelfde verhaal. Je kan bijvoorbeeld in kleine stapjes de letter grootte aanpassen zodat er minder scherm pagina’s zijn. (Als je de letter grootte kleiner maakt verdeeld de totale karakter hoeveelheid zich over minder schermpagina’s). Ik dacht dat het aan het device lag naar inmiddels omgeruild en het probleem is gelijk. N.B. op dr reader zijn maar twee boeken aanwezig, dit lijkt geen invloed te hebben. Weet jij of dit normaal is? Voor mij een reden om dit device ernstig af te keuren. Ik lees bijvoorbeeld een naslag pdf en moet dan veel switchen van pagina’s

   Reply

   • Ik werd wel even getriggerd door de laatste opmerking die je maakt want ereaders zijn simpelweg niet heel goed in PDF’s. Pagina’s worden als een afbeelding weergegeven op een ereader en dat trekt een zwaardere wissel op de nogal zwakke processor die in een ereader zit. Het gaat traag met pdf’s en dat is als je al gewoon pagina voor pagina probeert te bladeren. Ik kan me goed voorstellen dat een Clara HD nogal flipt als je probeert te zappen van pagina 1 naar 200. De ereader kan de pagina’s niet snel genoeg laden om zelfs maar te bladeren denk ik. Meer werkgeheugen zou helpen maar het is gegarandeerd de relatieve zwakke processor die hier de bottleneck is. Zo’n processor is goed genoeg voor epub ebooks – waar alleen tekst hoeft te worden weergegeven – maar niet voor pdf’s.

    Reply

 1. Iets waar je in verband met ereaders nooit (of bijna nooit) over leest is het aspect “woordenboeken”. Zo is het onduidelijk of de woordenboeken ook gebruikt kunnen worden met gratis ebooks zoals die van Gutenberg, hoewel ik dit een een heel belangrijk element vind voor de keuze van een ereader. Waar evenmin iets over verteld word is de kwaliteit van de woordenboeken. Ik heb nog een oude ereader van Sony en de daar bijgeleverde woordenboeken waren toch verre basic (Prisma pocket-versies veronderstel ik).

  Weet iemand hierover meer?

  Reply

  • Je leest er weinig over omdat er ook weinig over te vertellen is. Ik heb eerder dit jaar iets geschreven over aangepaste woordenboeken installeren op een Tolino ereader https://rsnijders.info/vakblog/2018/01/22/aangepaste-woordenboeken-tolino-ereaders/ maar feit is dat je bij andere merken weinig invloed hebt op de woordenboeken.

   Op een Kobo worden woordenboeken meegeleverd maar is het niet duidelijk wat de bron/leverancier is. Je kunt dus ook niks zeggen over de kwaliteit vind ik.

   Op een Kindle ereader heb je meer flexibiliteit maar zijn woordenboeken simpelweg onderdeel van het ecosysteem van Amazon. De Engelse woordenboeken zijn bijzonder goed en ik heb geen klachten over de andere talen. Je kunt additionele woordenboeken kopen in de Amazon shop – en als woordenboek gebruiken op je ereader, waaronder die van VanDale. Daar betaal je mijns inziens te veel voor maar dat is een afweging die iedereen zelf moet maken natuurlijk.

   Reply

 2. Ik heb net twee weken geleden een Kobo Aura v2 gekocht. Zou ik deze nog goed kunnen verkopen om deze eventueel te kopen? Of bied de Clara niet genoeg voordelen ten opzichte van de Aura v2?

  Reply

  • Ik denk dat je de Aura v2 zonder problemen kunt verkopen. Kobo houdt hem immers zelf ook nog in het assortiment en voor mensen die voor het eerst een ereader kopen, is de lagere prijs natuurlijk interessant. Zeker als je twee tientjes van de prijs afdoet :)

   En ik denk dat het de moeite waard is. De Clara HD heeft een beter scherm dan de Aura en hoewel het niet per se een factor zal zijn, is de schermverlichting ook wat fijner als je iets minder ‘hard’ licht fijner vindt ‘s avonds. Tenzij je, zoals ik al schreef, al twee weken in bad aan het lezen bent want dan heeft de Aura v2 een voordeel.

   Reply

 3. Raymond, hartelijk dank voor je uitgebreide recensie (sowieso: je site bevat veel nuttige e-readerinfo). Totdat er nieuwe Kindle-modellen komen, zal een afweging voor veel mensen de Kobo Clara HD of de Kindle Paperwhite 3 zijn. Zelf zit ik ook met die afweging. De PW3 is soms een stukje goedkoper in de aanbieding (~€100). Wat denk je: is de Clara de meerprijs waard? De zachte verlichting spreekt mij erg aan.

  Ik ben ook wel benieuwd naar je inzicht rondom Johans vraag hierboven over de woordenboeken.

  Reply

  • Ik heb niet de ervaring dat mensen een afweging maken tussen een Kobo ereader en een Kindle (Paperwhite). Het is namelijk niet een keuze tussen twee merken ereader maar een keuze tussen twee ecosystemen en twee verschillende ebookformaten die vooral bepalend is. Het is met Calibre prima mogelijk om EPUB ebooks op een Kindle te lezen maar het ligt niet voor de hand om een Paperwhite te nemen terwijl je niet van plan bent bij Amazon je boeken te kopen.

   Dat gezegd hebbende, heb ik zelf een voorkeur voor Kindle ereaders. Ik heb een Kindle Voyage en de Kindle Oasis 2 en vind ze beide net iets fijner lezen dan een Kobo, al kan ik je niet precies vertellen waarom. Maar het feit dat ik vooral Engelstalige boeken lees en die bij Amazon koop helpt daar zeker bij.

   Reply

   • Dat van die ecosystemen is natuurlijk waar, maar voor wie de collectie beheert via Calibre is dat minder relevant. In die zin vind ik de vergelijking van de pure hardware (en natuurlijk software voor het gebruiksgemak) t.o.v. prijs interessant.

    Vind je dat een Oasis 2 fijner leest, ook in het donker, dan de Clara HD? Dat zachte licht lijkt mij een enorm pluspunt van laatstgenoemde en ik kan me voorstellen dat het lastig is om daarna weer terug te keren naar het blauwere licht van de Kindles. Als de Oasis 2 nou ook zo’n warme schermverlichting had, zou ik de investering ergens nog wel kunnen rechtvaardigen, maar nu… Ik ben derhalve benieuwd of Amazon dit jaar nog met modellen komt die over dezelfde feature beschikken.

    Reply

    • Ik vind dat de Oasis 2 veel fijner leest maar dat heeft niets met de schermverlichting te maken. De Oasis 2 heeft bladerknoppen en kun je zowel met je linkerhand als rechterhand vastpakken (het beeld draait dan mee). Als je dat gewend bent wil je weinig anders meer. Tenminste ikke niet :)

     Alle Kindles vind ik prettiger instelbaar qua verlichting. Bij een Kobo is zelfs een hele lage stand al veel licht en dat ervaar ik met een Kindle minder. Ik heb simpelweg weinig behoefte aan dat zachte licht bij een Kindle.

     Dat gezegd hebbende gaat het gerucht dat Amazon zeer binnenkort – deze maand? – het instapmodel Kindle alsmede de Paperwhite gaat updaten en vervangen door een nieuwe versie. Die ook zo maar eens zou kunnen beschikken over een nieuwe schermverlichting.

     Reply

 4. Smaken verschillen dus echt wel. Ik heb vorige maand de aura editie 2 gekocht en net omdat ik de verlichting daarop net aangenamer vind dan van zijn grotere broers. Tot nu toe heel erg tevreden over het apparaat. Ik kwam op uw pagina terecht door het zoeken hoe je embedded fonts kunt wissen. Ik ben je heel dankbaar voor uw uitleg. Ik zal uw site hier zeker nog verder volgen.

  Reply

 5. Goedendag,
  Ik heb al jaren een Kindle. Ben daar ook heel tevreden over. Maar … ik wil ook boeken kunnen lenen buj de Bibliotheek. Zij hebben alleen epub. Ik gebruik Calibre om epub om te zetten naar Mobi
  Kan dat ook bij de ‘geleende’ boeken?
  De nieuw Kobo Clara HD kan dat wel?
  Vriendelijke groet
  Maud

  Reply

 6. Hallo, de Clara aangeschaft, maar heb probleem!
  Wil gedownloade ebooks overbrengen , met behulp van meegeleverde kabeltje, maar krijg signaal: onvoldoende geheugen! Er zitten nu ca. 50 boeken in,
  Dus heb ik iets verkeerds gedaan?
  Eerste 40 boeken gingen prima!
  Dank je wel.

  Reply

  • @Jacques Je hebt niks verkeerd gedaan maar het lijkt er op alsof je wellicht een aantal Heel Grote boeken op de Clara hebt gezet. Er kan iets meer dan 6GB aan boeken op gezet worden en als je een melding krijgt van onvoldoende geheugen dan zal er toch te veel op staan.

   Je kunt bij de Instellingen (over dit apparaat of zo) kijken hoeveel ruimte er nog vrij is en – als je dan toch de Clara aan de computer hangt – via je computer kijken welke titels er eventueel te groot zijn.

   Een melding van onvoldoende geheugen zou ook nog kunnen komen omdat er 1 of enkele boeken bij zitten die niet verwerkt kunnen worden door de ereader. En dus niet in de bibliotheek opduiken. Ook dit is vaak omdat een bestand veel te groot is maar kan ook komen omdat een ebook een verkeerde opmaak heeft.

   Helaas kom je hier alleen maar achter door alle boeken van de ereader te halen en ze dan 1 voor 1 toe te voegen. Degene die vervolgens de foutmelding geeft is de boosdoener.

   Reply

 7. Gisteren de Kobo Clara in gebruik genomen. Blij mee en zeker verbetering ten opzichte van de Aura die ik had. Enige minpuntje voor mij dat onderaan het scherm zowel links als rechts net boven de hoek de lichtjes duidelijk zichtbaar zijn. Dit was bij de aura niet en dat leid me (nu nog) wat af. Gekke is voor mijn idee dat het alleen op die 2 plekken zo zichtbaar is.

  Reply

  • Herkenbaar. Mijn exemplaar heeft 1 lichtje in de rechter onderhoek duidelijk zichtbaar en dat leidt zeker af! Ik heb nog even overwogen om mijn exemplaar retour te sturen maar dat ging me eigenlijk ook wat te ver.

   Reply

 8. Even stevig drukken op het punt waar de ledjes vervelend schijnen lost het probleem zo goed als op. Een productiefoutje waarschijnlijk, net als de ongelijke verlichting. Al heb ik nog nooit eerder een ereader gezien waarbij het licht wel gelijkmatig was…

  Reply

 9. Ha Raymond,
  Ik heb vandaag de Clara gekregen en heb veel boeken (epub) op mijn computer staan en wil die op de Clara zetten. Echter, als ik ze sleep naar de kobo-directory krijg ik ze niet te zien op de Clara. Naar welke directory moet je ze slepen? Of werkt dit helemaal niet zo?

  Reply

  • Hoi Eric,
   Dat werkt zeker wel zo maar de epubs moeten in de hoofdmap van de ereader gezet worden (dus niet in een subdirectory). Op het moment dat je vervolgens de ereader afkoppelt worden ze verwerkt in de bibliotheek.

   Overigens wel de tip om er niet honderden (of duizenden) tegelijk op te zetten want daar kan een ereader nog wel eens op blijven hangen tijdens dat verwerken.

   Reply

   • Ik heb de boeken idd op de ereader gezet en zie ze daar ook. In de Kobo app kan ik de boeken echter niet zien ook niet na gebruik van de synchronisatie knop op de iPhone app. Enig idee hoe ik dat op kan lossen?

    Reply

    • Hoi Marlies, ik vrees dat het simpelweg niet werkt op die manier. De enige boeken die na het synchroniseren zowel op de ereader als in de app komen zijn de boeken die je bij Kobo/Bol gekocht hebt.

     Als je andere boeken rechtstreeks op je ereader zet dan zijn die vanzelfsprekend wel daar op te lezen maar ze worden niet gesynchroniseerd naar de Kobo app of eventuele andere Kobo ereaders.

     Wil je die boeken toch op je telefoon kunnen lezen? Dan zul je ze er handmatig ook daar op moeten zetten. Ik doe dat zelf via de Onedrive app maar het kan ook via Dropbox of iCloud. Je kunt de boeken dan vanuit die apps openen in een andere boekenapp zoals de Kobo app maar ook iBooks of Marvin 3 (wat ik de beste vind, al is dat geen gratis app).

     Reply

     • Dat verklaart dan inderdaad. Jammerdat die dan niet synchroniseren zodat je meteen verder kunt lezen. Hoofdstukken onthouden dus. Bedankt voor je reactie!

 10. Hoi Raymond,
  ik wil voor mijn (lange) vakantie een ereader aanschaffen, en twijfel tussen de Clara en de H2O Edition 2. De waterbestendigheid is voor mij niet van toepassing, dus eigenlijk is de vraag of de 50 euro verschil de 0.8 inch verschil en het andere design het waard is? Heb je tips voor de te maken keuze (misschien nog een andere optie dan deze 2)?

  Reply

  • Hoi Sandor,
   Het is mijns inziens vooral een kwestie van smaak. Zelf vind ik de (bijna) 7 inch een ideaal formaat en zou ik er zeker 50 euro extra voor overhebben. Het is net even wat minder bladeren en dat vind ik zelf prettig. Maar dat heeft ook te maken met of je de ereader na je vakantie ook nog blijft gebruiken denk ik.

   Als het alleen een vakantieding is, dan zou ik de kosten wat zwaarder laten meewegen want het is uiteindelijk de enige factor die echt doorslaggevend is. Voor het design en de waterbestendigheid zou ik het zeker niet doen nee maar als je na je vakantie ook blijft lezen, dan is dat iets grotere scherm net iets fijner denk ik.

   Reply

 11. Hoi Raymond, mijn oude Sony prst2 is aan vervanging toe en mijn oog viel op deze Kobo. Ik heb maar 1 vraag: moeten DRM vrije epubs nog steeds worden geconverteerd naar KePub formaat? Dat kan in Calibre begrijp ik maar het is wat onhandig.

  Reply

  • Hoi Norbert, goed nieuws want dat is helemaal niet nodig. Alle Kobo ereaders kunnen uitstekend overweg met reguliere EPUB’s. Het is wel zo dat KEPUB’s een paar extra voordeeltjes hebben op een Kobo ereader (zoals o.a. de recentelijk toegevoegde snelbladerfunctie en het feit dat je daarmee ook meteen van het door mij verafschuwde woordafbreken af bent) maar het is absoluut niet noodzakelijk om dat voor alle ebooks te doen. In Calibre is de KoboTouchExtended plugin dus niet verplicht en vanzelfsprekend kun je de EPUB’s ook rechtstreeks buiten Calibre om op een Kobo ereader zetten zoals je dat nu ook al doet met je Sony.

   Reply

 12. Vraag 1 : kun je het scherm ook NEGATIEF zetten? Ik bedoel zwarte achtergrond met witte letter. Zeker voor in bed een fijne optie omdat de hoeveelheid licht dan minimaal is. Soms als je klikt zie het scherm eventjes negatief.
  Vraag 2 : zijn er plug-ins te installeren? Bijvoorbeeld voor hierboven genoemde optie voor negatief beeld

  Reply

 13. Ik heb KOBO Rakuten gevraagd waarom zij die functie niet standaard bieden. Hun antwoord is : Tot op heden hebben wij nog geen mogelijkheid om met de huidige e Ink technologie een zwart scherm met witte letters te maken zonder dat bij elke omslag van een pagina een witte flits ontstaat. Deze witte flits ontstaat omdat de bolletjes waaruit een e Ink scherm bestaan zich tijdelijk naar ruststand zetten om de nieuwe pagina te creëren. In rust komt hun witte helft naar boven. Onze excuses voor het ongemak.
  Krijg je die flitsen ook met bovenstaande oplossing? Mensen met ervaring? Zo ja, is dat erg storend?

  Reply

 14. Mijn kobo Clara is vastgelopen. De tekst blijft op het scherm maar verder reageert het niet meer. Wat te doen.? Heb hem nog maar een maand.

  Reply

 15. Hallo Raymond,

  Heel hartelijk dank voor je goede reviews!

  Ik heb zelf al 2 jaar een Kobo Aura edition 2. Ik blijf hem vervelend vinden met bladeren. Het touchscreen reageert traag (of niet) op tikken op het scherm. Als je swipes gebruikt gaat het wel beter, maar ik merk dat ik dat bij het lezen ‘s avonds in bed erg vervelend vind. Nu overweeg ik toch om een nieuwe ereader aan te schaffen daarom.

  Mijn vriendin heeft nog een oude sony en is fan van de knoppen om te bladeren. Maar deze is niet meer te verkrijgen.

  Welke ereader heeft een betere touchscreen of knoppen om te bladeren, en is aan te raden om aan te schaffen?

  Ik lees vooral s avonds in bed, dus wil graag een goede zachte verlichting en ik lees vooral boeken van de bibliotheek. Naar ik begreep kan je die laatste niet lezen met de Kindle ereaders (die wel bladerknoppen hebben). Grootte van de ereader is voor mij niet zo belangrijk en waterdichtheid ook niet.

  Heeft de Kobo Clara een betere touchscreen of kan ik toch beter voor een ander alternatief kiezen?

  Reply

  • Dag Do,

   De Clara HD heeft een beter scherm dan de Aura Edition 2 maar dat is vooral qua resolutie en scherpte. Of je het verschil ook merkt qua reageren op tikken op het scherm, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik lees er zelf ook mee ‘s avonds in bed (zonder hoes is deze ereader bijzonder fijn vast te houden in 1 hand) en ik ervaar geen problemen met het bladeren/tikken.

   Dat gezegd hebbende ben ik ook fan van bladerknoppen maar is de spoeling nogal dun helaas. De Kindle Oasis heeft ze – en dat zijn ook hele fijne – maar zoals je zelf al constateert werkt dat niet samen met de ebooks van de bibliotheek.

   Daarnaast zijn echter diverse modellen van de Pocketbook ereaders uitgerust met bladerknoppen. In elk geval de Pocketbook Touch Lux 3, Touch HD 2 en Aqua 2 die je via Mediamarkt, Bol of Wehkamp kunt kopen. Ik heb ze zelf nooit getest omdat ik niet aan een reviewexemplaar kon komen maar de Touch Lux 3 ziet er iig prima uit. Probleem is wel dat deze online niet meer leverbaar lijkt te zijn en dat zal te maken hebben met de recente aankondiging van een nieuw model, de Touch Lux 4 die “binnenkort” zou moeten verschijnen. Misschien een idee om bij je lokale Mediamarkt te gaan kijken of ze 1 of meerdere modellen hebben zodat je ze kunt vergelijken en de bladerknoppen kunt uitproberen? Ook de Clara HD zou je daar moeten kunnen testen.

   Reply

   • Hartelijk dank voor je input!
    Ik zal inderdaad eens in een ‘echte’ winkel de verschillende ereaders naast elkaar proberen te vergelijken.

    Reply

 16. Heel hartelijk dank voor deze review! Was een van de doorslaggevende factoren een Kobo Clara HD aan te schaffen na jarenlang met veel plezier de Sony e-reader gebruikt te hebben. De Sony had externe verlichting in de cover die ik erbij kocht en ik was toch enigszins huiverig voor achtergrondverlichting, zoals bij deze Kobo. Ben heel erg blij met de Clara maar twijfel nog steeds om hem terug te sturen en voor een vergelijkbare e-reader van een ander merk te kiezen in verband met de irritante backlight bleeding.
  Heb de afgelopen weken meerdere Clara HD’s bij Bol.com omgeruild en vier exemplaren in een Mediamarkt bekeken maar helaas hebben ze allemaal in meerdere of mindere mate last van dit defect. Ben al eindeloos aan het bellen en mailen geweest met Kobo en bol.com maar deze lijken mij geen Kobo Clara HD zonder backlight bleeding te kunnen aanbieden.
  Bestaan er vergelijkbare e-readers die dit defect niet hebben?

  Reply

  • @Fay Afhankelijk van hoe veel last je er van hebt is backlight bleeding eigenlijk niet te vermijden. De kleine ledlampjes zitten nou eenmaal rondom het scherm en hoewel het in theorie – en met een optimale bouwkwaliteit – mogelijk moet zijn om voor een precies evenwichtige verdeling van het licht te komen is de praktijk dat het nooit zo is. Tenminste, ik ben het nog nooit tegengekomen.

   Mijn eigen Clara HD heeft 1 lampje dat net niet goed zit en zichtbaar is in de rand maar ook bij al mijn andere Kobo ereaders kan ik wel oneffenheden zien in de verlichting. Daar stoor ik me absoluut niet aan overigens. Als je verwachting is dat een ereader nul last heeft van backlight bleeding dan vrees ik dat je teleurgesteld gaat worden want ik denk dat ereaders met e-ink schermen nooit perfect zullen zijn wat dit punt betreft. Niet zolang de lampjes in de randen (moeten) zitten in plaats van achter het scherm zelf.

   Reply

   • Hartelijk dank voor het meedenken! Ik hoop dat daar in de toekomst een oplossing voor gevonden gaat worden maar verwacht van wel aangezien alles continu verbeterd wordt. Tot die tijd staak ik mijn zoektocht dan maar :)

    Reply

  • Een beetje kort door de bocht maar nee. Je kunt weliswaar pdf’s openen op een ereader maar aangezien die bijna altijd zijn opgemaakt voor een (veel) groter scherm dan dat van een ereader, levert dat hele kleine letters op en werkt het bladeren heel traag en onhandig. Een krant zul je dan ook in epub formaat moeten hebben en hoewel NRC – dacht ik – dat nog aanbood aan abonnees geldt dat zeker niet voor alle andere kranten.

   Reply

 17. Hoi Raymond,

  Bedankt voor je uitgebreide review! Heel informatief. Ik heb nog een vraagje over de Clara HD ten opzichte van de H2O ed2. Misschien dat jij daar nog iets nuttigs over kan zeggen.

  In de winkel zag ik bij de showmodellen namelijk dat er verschil is in schermkleur/licht tussen beide modellen. Wanneer bij beide modellen de schermverlichting en het blauwlichtfilter op dezelfde stand staan, is er op het scherm toch een duidelijk verschil zichtbaar. Weet jij waardoor dit veroorzaakt wordt en of op basis hiervan een voorkeur aan te geven is voor één van de modellen?

  Reply

 18. Heb je enig idee waarom die meteen vast loopt als ik er voor het eerst boeken opzet? Is al de 2de Clara die dat doet. Snap het niet.

  Reply

 19. Zou het aan een van je boeken kunnen liggen? Misschien de boeken er in kleine groepjes op zetten en kijken waar de vastloper veroorzaakt wordt.

  Reply

 20. Zou kunnen, aangezien ik er meteen 1500 op heb gezet lol. Ga ik proberen, dank voor je antwoord.

  Reply

 21. ‘Zou kunnen lol’?? Kan je zelf niet bedenken dat een apparaat het niet aankan 1500 boeken in een keer te verwerken?

  Reply

 22. Nou, ik had al een Clara en een Kindle, en die konden dat juist wel aan, dus ging ik ervan uit dat het ging. Erop zetten gaat ook wel goed. Pas daarna bij boeken in mappen doen ging het vast zitten. Alleen bij de eerste Clara gaat alles prima hoor. Maar ik probeer het nu anders, en dan zal het wel lukken. Mijn man moest wel ff lachen toen hij hoorde van die 1500 boeken.

  Reply

 23. Ik ben erover aan ‘t denken om men oude tolino shine 2 te vervangen door een tolino shine 3 of een kobo clara…. hoofdzakelijk om het warmere licht. Beide toestellen zijn hardwarematig hetzelfde, enkel de software niet.

  Bij kobo nemen de headers en footers vrij veel plek in, lees ik soms en zie ik op de reviews doordat er bvb boven de paginanr een heleboel lege ruimte is…. wat men tolino niet heeft. Is het mogelijk om eens te meten hoeveel hoogteruimte ik met de clara kwijt ben? Dus van de eerste regel tekst tot bovenkant scherm en van de laatste regel tekst tot onderkant? Alvast bedankt

  Reply

  • @Davy Ik kan het wel voor je opmeten – sterker nog, het is 1cm aan de bovenkant aan witruimte en ca. 1,5cm aan de onderkant van de pagina op een Clara HD – maar het zegt relatief weinig omdat een pagina in een fysiek verhoudingsgewijs minstens net zo veel witruimte hebben. Wat is veel?

   Het goede nieuws is dat in software update 4.12 (die op dit moment alleen officieel is vrijgegeven voor de Kobo Forma) er een nieuwe leesinstelling bij is gekomen die precies hiervoor bedoeld is: je kunt de header – waar altijd de titel van het boek in getoond wordt – weghalen en/of de footer waar de leesvoortgang zichtbaar in is. Zelf heb ik op de Forma de header weggehaald en loopt de tekst nu door tot op een halve centimeter van de bovenkant. Ik wil de leesvoortgang wel zichtbaar houden dus de footer heb ik intact gelaten.

   Het is niet bekend of – en zo ja wanneer – deze instelling ook naar de andere Kobo modellen gaat komen maar ik kan me niet voorstellen dat deze exclusief voor de Kobo Forma blijft. Grote kans dus dat je deze witruimtes straks ook op een Clara HD kunt weghalen.

   Reply

 24. Waarom kan ik boeken die op mijn computer staan niet op mijn Kobo Clara HD zetten?
  Dat kon ik met mijn Sony wel!

  Reply

  • Waarom zou dat niet kunnen? Je sluit de e-reader aan op je computer, tikt op de e-reader op verbinding maken. De computer ziet de e-reader als externe schijf. Je selecteert de doeken die je op je e-reader wilt zetten, klik op je rechtermuisknop kies kopiëren naar… Koboreader. Klaar, je boeken staan op je e-reader.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top