zwolse boekenmarkt 2018

Boekenplog: Zwolse Boekenmarkt 2018

Ook dit jaar maakte de Zwolse Boekenmarkt weer een onderdeel uit van het festival Zwolle Unlimited. Deze boekenmarkt vindt sinds 1991 plaats op de eerste zondag in juni en dat betekent dat ik 3 juni naar Zwolle afreisde voor alweer de 27ste editie. Net als de afgelopen jaren was de Thorbeckegracht weer de plek waar boekenliefhebbers hun hart konden ophalen.

Na twee weken (extreem) warm en zonnig weer was het afgelopen zondag nou net even wat minder warm. En zonnig. Op zich fijn natuurlijk maar het stimuleerde niet echt om foto’s te maken van de wandeling vanaf het station naar de Thorbeckegracht. Ik dacht zelfs even dat we nog wat regen gingen krijgen maar zo ver kwam het gelukkig niet.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Voordat ik het wist stonden we alweer aan de andere kant van de Thorbeckegracht met prachtig uitzicht over de boekenmarkt die natuurlijk al gaande was. Officieel begint de Zwolse boekenmarkt om 11 uur maar zowel de boekhandelaren als eerste bezoekers zijn er al ruim eerder.

Zwolse Boekenmarkt 2018

De zon heeft zich vakkundig verstopt achter de donkere wolken maar het uitzicht is er niet minder om.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Over de Vispoortenbrug lopen we allebei naar het begin van de boekenmarkt. Of het einde?

Zwolse Boekenmarkt 2018

De boekenmarkt bestaat namelijk uit één lang stuk waarbij links en rechts de kramen zijn opgesteld. Zoonlief staat te trappelen en duikt letterlijk bij de eerste kraam – met o.a. kinderboeken – in de bakken en vindt het eerste boek wat hij wil kopen. Eentje van Dolfje Weerwolfje.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Slechts een paar meter verderop valt zijn oog op een hele plank vol met Geronimo Stilton boekjes. Daar is hij groot fan van en hij weet precies welke hij nog moet hebben. Tot grote vrolijkheid van de eigenaar van de kraam rekent hij drie nieuwe aanwinsten af. De rugzak begint al vol te raken en we zijn nog maar net begonnen!

Zwolse Boekenmarkt 2018

Mooie huizen, oude straatlantaarns en een prachtige omgeving. Je zou bijna vergeten om naar de boeken te kijken.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Ik lees (en koop) al heel lang geen vertaalde SF en fantasy meer maar ik kan het nooit laten om toch even door die bakken te snuffelen. Het herinnert me er wel aan dat ik ook nog een hele set van de Raymond Feist boeken in paperbackformaat in de kast heb staan. Misschien deze zomer ook maar eens op marktplaats zetten want ik heb jaren geleden al de ebookversies van de Engelstalige edities gekocht.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Kameleon en Biggles. En een paar Karl May boeken. Zucht, jeugdsentiment hoor!

Zwolse Boekenmarkt 2018

Hoe duur zou die tweedehands fiets zijn?

Zwolse Boekenmarkt 2018

Kameleon boeken … 3 voor 5 euro. Dat is een koopje maar zouden ze ook een paar delen van Dagboek van een muts hebben? Die zoek ik nog om dochterlief later mee te verrassen.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Zo af en toe moet je ook even achter je kijken want sommige boekenkasten staan wat verdekt opgesteld. Alweer een setje boeken van Feist boeken :)

Zwolse Boekenmarkt 2018

Volgens mij komt het einde alweer in zicht van de rij boekenkramen. Het is ook meteen wat rustiger en dat komt goed uit want ik bespeur een grote voorraad met kinderboeken aan mijn rechterhand. Inclusief een rijtje met Dagboek van een muts. Mooi zo!

Zwolse Boekenmarkt 2018

Het budget is allemaal opgegaan aan kinderboeken en dat betekent dat ik nu ook wat meer oog heb voor wat er nog meer te vinden is op de boekenmarkt. Zoals deze kaarten en afbeeldingen die je vroeger in de klas zag hangen. Heeft dat nog een aparte naam?

Zwolse Boekenmarkt 2018

En strips natuurlijk. Heel veel strips. Maar ja, het geld is op :)

Zwolse Boekenmarkt 2018

Eenmaal aan het einde gekomen draaien we ons om – heee, papa een dalmatiër roept zoonlief verrukt – en overleggen we of we nog terug gaan lopen nu ons geld op is. Maar ja, snuffelen blijft leuk en dus lopen we weer terug naar het begin.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Achter twee kordaat doorstappende heren aan …

Zwolse Boekenmarkt 2018

Het is inmiddels rond half 12 en het begint wat drukker te worden, al blijft het wel bewolkt.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Eigenlijk wil ik niet meer bij de boeken gaan kijken uit angst dat ik iets zie dat ik graag wil kopen :)

Zwolse Boekenmarkt 2018

En dus zijn we binnen 10 minuten al weer terug bij het begin van de boekenmarkt. We besluiten nog even de binnenstad in de te lopen maar niet zonder een laatste blik (en foto) van de Thorbeckegracht.

Zwolse Boekenmarkt 2018

Eenmaal terug op het station bekijken we nog even de buit. Vier boeken voor zoonlief en dochter kan haar collectie met drie nieuwe deeltjes van Dagboek van een muts uitbreiden.

Gaan we volgend jaar weer? ‘Zeker weten papa!’

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 3 juni 2018. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Mooi verslag Raymond. De laatste keer dat ik er was, was het nog in de Diezerstraat.
    Die oude schoolplaten zijn erg mooi!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top