Welke ebookacties zijn er in juni 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze week (de lijst van week 23 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Leer van Fred door Fred van Leer (geen ebookversie)
 2. Stromboli door Saskia Noort
 3. De buitenstaander door Stephen King
 4. Wees onzichtbaar door Murat Isik
 5. Dirk Kuyt door Jaap de Groot
 6. Super de luxe door Suzanne Vermeer
 7. De dag van de doden door Nicci French
 8. De acht bergen door Paolo Cognetti
 9. Mythos door Stephen Fry
 10. Doodskleur door David Baldacci

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot verder gegaan als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (6 juni 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties bestsellers juni 2018
Er is (wederom) weinig spannends en opvallends te melden deze keer. Of het moet zijn dat er in Nederland een soort nieuwe prijsafspraak lijkt te zijn waarbij ebooks standaard voor 12,99 (of 14,99) in de markt worden gezet. Vijf titels zijn voor 12,99 te koop – net als de titel die volgende week de top 10 zal bestormen: Leven en laten leven door Hendrik Groen – en twee voor 14,99.

Dag van de doden van Nicci French is de enige die echt in de aanbieding is bij Bol. In plaats van 14,99 betaal je hier nu 8,99 euro. Doodskleur is toevallig alleen vandaag een dagdeal bij Bookspot maar daar bespaar je meteen wel 7 euro mee.

Deze keer zit er ook één titel uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus, nl. ‘Dirk Kuyt’. Ook al zit  ‘Dag van de doden’ van Nicci French niet in Kobo Plus, de voorgaande zeven delen zijn er wel allemaal te vinden.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €110,91 voor de negen digitale titels in plaats van €191,94 voor de papieren edities (de dagdeal is niet meegerekend). Daarmee betaal je dus 57,8% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 62,6%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

  • Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels. Zoals de Star Wars Trilogie voor 4,99 euro;
  • Het zijn de Spannende Boeken Weken van 6 t/m 24 juni en dat betekent korting op spannende titels *en* een gratis titel ‘Barst’ bij aankoop van 12,50 aan boeken:
  • Bol heeft een 2-halen-1-betalen actie waar 156 titels aan mee doen;
  • Bij Ebook.nl is de pagina met acties een beetje karig gevuld:
  • Libris heeft ook een paar mooie acties:
  • Het Ebookalarm van Singel Uitgeverijen is terug in een nieuwe opzet: eens per maand een thema-actie, 1 of 2 keer per maand een uitgelichte auteur en 1 of 2 keer per maand een ebook van de week. Al deze aanbiedingen gelden voor alle ebookwinkels.
   • Het thema is het beginnen van een nieuwe serie want 25 eerste delen-van-een-serie zijn in de aanbieding voor €3,99 per stuk;
   • Verder is nog niks bekend en waarschijnlijk worden de deals vandaag of morgen ververst in het kader van de Spannende Boeken Weken.

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels
 • [doorlopend] Bol heeft een weekaanbieding voor ebooks (rechtsbovenaan de pagina);
 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bookspot kent een dagdeal waar (behalve dvd’s en games) ook ebooks fors in de aanbieding gedaan worden gedurende een dag. Je kunt je overigens abonneren zodat je de dagdeal in de mail ontvangt;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle (niet actuele?) ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top