kindle software update header

Software-update 5.9.6 voor Kindle ereaders (met nieuwe optie voor eigen lettertypes)

Met enige regelmaat stelt Amazon nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kindle ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Deze week is de 5.9.6 update vrijgegeven voor alle recente Kindle modellen (Kindle, Kindle Paperwhite 2/3, Kindle Voyage en beide Kindle Oasis modellen). Deze update introduceert – verrassend – de mogelijk om je eigen lettertypes te kunnen gebruiken tijdens het lezen! Waarom is dat interessant en hoe installeer je deze update?

Stapje voor stapje beter

De Kindle ereaders zijn qua techniek uitstekend maar wat ze vooral bijzonder maakt mijns inziens is dat de software eigenlijk altijd goed werkt. Echte bugs en problemen ben ik de afgelopen vijf jaren niet tegengekomen en Amazon voorziet oudere ereaders alleen maar van updates om nieuwe grote en kleine functionaliteiten toe te voegen.

Met de 5.9.6 update worden er slechts twee nieuwe functies toegevoegd maar daar zit er eentje bij waarvan ik nooit gedacht had dat Amazon het ooit zou toevoegen:

 • Read Arabic language books: Your Kindle e-reader now supports Arabic language books. Choose one from a selection of thousands on the Kindle store and enjoy reading Arabic content.
 • Read with your own fonts: You can now install your favorite fonts on your Kindle and choose one of them from the Display Settings (Aa) menu to read your eBooks. Connect your Kindle to a computer and refer to the “Read Me” file in the “fonts” folder for more information.

Het lezen van Arabische ebooks is natuurlijk belangrijk als je de taal machtig bent maar het is de tweede functie die opvalt. Al sinds het uitkomen van de allereerste Kindle – inmiddels 10 jaar geleden – wordt er gevraagd om de mogelijkheid je eigen lettertypes te kunnen gebruiken.

Daar is Amazon nooit op in gegaan. Sowieso is de Kindle, net als het hele Amazon ecosysteem, heel gesloten maar Amazon heeft duidelijk eigen ideeën over wat geschikte lettertypes zijn. Ze ontwikkelden (en kozen) hun eigen lettertypes die geoptimaliseerd zijn voor het lezen op een e-ink scherm en hoewel de keuze dus beperkt is op een Kindle, moet ik eerlijk zeggen dat ik nooit behoefte heb gehad om mijn eigen lettertypes te installeren.

In tegenstelling tot de Kobo ereaders bijvoorbeeld waar dit al heel lang kan en waar ik standaard gebruik maak van het Bitter of het Bookerly lettertype. Aangezien Bookerly nou net één van Amazon’s eigen lettertypes is, was ik dus tevreden met wat ze aanboden.

Maar nu heeft Amazon toch besloten om de mogelijkheid van eigen lettertypes toe te voegen.

kindle software-update fontsNa het uitvoeren van de 5.9.6 update is er een nieuw standaardmapje fonts bijgekomen als je de Kindle aansluit op je computer. Daar kun je je eigen OpenType (OTF) of TrueType (TTF) lettertypes in plaatsen die vervolgens gebruikt kunnen worden tijdens het lezen.

In dat mapje vind je ook een tekstbestand met uitleg erbij maar dat hoef je niet te lezen want dit komt neer op het duidelijk vermelden van de ondersteunde lettertypebestanden (.otf, .ttf en .ttc) en het feit dat je meerdere lettertypebestanden nodig hebt om de tekst behalve normaal ook vet, cursief en vetcursief weer te geven.

Als je het over een lettertype als Helvetica, Aria of Times hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere lettertype is één lettertypebestand maar vetgedrukte tekst is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Ik heb het getest met de Bitter lettertypefamilie die ik ook voor de Kobo gebruik – je vindt het zipbestandje met de vier lettertypebestanden hier – en het werkt!

screenshot_kindle_customfont software-update

Als de lettertypebestanden in het mapje fonts plaatst, vervolgens de Kindle ontkoppeld en in een boek naar de leesinstellingen gaat (het Aa icoontje) dan vind je daar nu een nieuwe optie Custom waar je alle zelf geïnstalleerde lettertypes terug kunt vinden. In mijn geval is het alleen Bitter maar je kunt op > klikken om een menu met alle lettertypes te zien.

Custom lettertypes zijn alleen te gebruiken bij KFX en AZW3 bestanden (dank voor de toevoeging in de comments, Cyfranek). Als je bij de opties geen slider ziet om lettertypes vet te maken en ook geen Custom lettertype ziet, dan heb je dus helaas te maken met een Kindle boek in het MOBI formaat. Wil je toch per se je eigen lettertype gebruiken? Dan zul je het boek moeten downloaden uit je account, ontdoen van DRM en converteren naar AZW3 of KFX formaat.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op twee manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar Kindle ereaders via WhisperSync (als je de wifi aanzet en een synchronisatie uitvoert). Mijn ervaring is dat het vaak weken kan duren voordat een update beschikbaar is in Nederland. Op het moment van schrijven is de 5.9.6 update nog niet beschikbaar op mijn Kindle ereaders via wifi. Je zult dus geduld moeten hebben.

2. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Kun/wil je niet wachten? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Amazon website.

Op de Software Updates pagina van Amazon worden de updates per Kindle model aangeboden en het is wel even goed opletten dat je de correcte softwareversie gebruikt die bij jouw Kindle model past. Als je een ‘uniek’ model zoals de Kindle Voyage hebt dan is het gemakkelijk om de goede versie te selecteren. Amazon heeft maar één model van de Voyage uitgebracht maar het is de uitzondering op de regel. Van zowel de basis Kindle, de Paperwhite en de Oasis zijn meerdere modellen uitgebracht over de jaren heen en het is niet altijd even duidelijk welk model je precies hebt.

De gemakkelijkste manier is om naar de website van Amazon te gaan, in te loggen en in het menu onder ‘Je content en apparaten beheren‘ te kijken. In het tabblad ‘Je apparaten’ zie je bovenaan altijd je ereader(s) staan. Klik op (het grijze vierkantje voor) jouw ereader en je zult (o.a.) het serienummer zien van je ereader. De eerste vier tekens van het serienummer zijn uniek voor het model en je kunt hieronder controleren welke je precies hebt.

 • Kindle Paperwhite 1 (5e generatie, 2012): B024, B01B, B01C, B01D, B01F, B020
 • Kindle Paperwhite 2 (6e generatie, 2013): B0D4, 90D4, B0D5, 90D5, B0D6, 90D6, B0D7, 90D7, B0D8, 90D8, B0F2, 90F2, B017, 9017, B060, 9060, B062, 9062, B05F, 905F
 • Kindle 7 (2014): B001, B0C6, 90C6, B0DD, 90DD
 • Kindle Paperwhite 3 (7e generatie, 2015): G090, B01D, G090G5, G090KE, G090KF
 • Kindle 8 (2016): B018
 • Kindle Oasis (8e generatie, 2016): G0B0GC, G0B0GR, G0B0GU
 • Kindle Oasis 2 (9e generatie, 2017): nog niet verkrijgbaar in Nederland, G000P8 als je het via Duitsland importeert

kindle serial

In het bovenstaande voorbeeld begint het serienummer met 90D4 en zie je dat het dus de Paperwhite 2 is.

kindle models updatesKlik op je eigen model ereader en je krijgt een overzichtspagina te zien waarin vermeld wordt wat het versienummer van de recentste update is, wat daar nieuw aan is en natuurlijk de downloadlink naar die nieuwste versie.

Controleer wel eerst even of het ook daadwerkelijk een nieuwere versie van de software is dan die op je Kindle staat. Ga op je Kindle naar het startscherm, kies in het menu eerst voor Settings, vervolgens opnieuw het (sub)menu en dan Device Info om de firmware/software versie te zien die thans geïnstalleerd is.

Is de update nieuwer dan wat er op je Kindle staat? Dan kun je deze gaan downloaden en handmatig installeren. Updates zijn altijd .BIN bestanden en hebben een bestandsnaam die er als volgt uitziet: update<naam model><versienummer>.bin

Heb je het updatebestand gedownload? Dan kun je je Kindle ereader met de computer verbinden met de USB kabel en het .BIN bestand naar de hoofdmap van de ereader slepen.

Let op! Niet in een submap maar gewoon in de hoofdmap. Als je Kindle bijvoorbeeld als E:/ drive zichtbaar wordt dan moet het bestand daar ook komen te staan.

Ontkoppel nu (op een correcte manier) de Kindle weer van de pc en ga naar het startscherm van de ereader. Kies in het menu voor Settings, dan opnieuw op de menuknop en vervolgens voor Update your Kindle.

Als de update niet nieuwer is dan de geïnstalleerde versie of als je het updatebestand niet op de goede plek hebt neergezet in de hoofdmap, dan is de optie Update your Kindle grijs en kun je het niet selecteren.

Je Kindle zal nu de nieuwe update gaan installeren en opnieuw opstarten. Dat kan een paar minuten duren maar na afloop kun je wederom bij Device Info controleren of het versienummer nu klopt met de nieuwste update.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. “Ik kreeg niet bij alle boeken het custom lettertype bij de opties te zien overigens.” – you can use your own fonts in AZW3 and KFX files.

  Reply

 2. Ik wil een kindle book converteren van kfx-zip naar epub via calibre. Via de KFX input plugin kon in het kindle book al goed importeren maar de laatste DRMtool 6.6.1 verwijdert de DRM toch niet bij mij. Knop obo deDRM staat wel mooi toegevoegd bovenaan, maar kan nog steeds niet converteren. Krijg de melding dat het boek DRM beveiligd is. Doe ik iets verkeerd of kan je kfx zip gewoon niet converteren? Alvast dank.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top