britannica insights

Verrijk je Google zoekresultaten (en je eigen kennis) met Britannica Insights

Britannica (die van de encyclopedie) vindt dat de informatie die Google levert wel wat betrouwbaarder kan en komt met een eigen (Chrome) extension die informatie uit de encyclopedie laat zien naast de Google zoekresultaten: Britannica Insights.

In begin 2014 introduceerde Google een ‘featured snippet‘ bij de zoekresultaten van de eigen zoekmachine. In plaats van alleen de zoekresultaten in een lijst weer te geven, toont Google ook feitelijke informatie die voldoet aan de zoekvraag.

britannica insights zonder

Bijzonder handig als je het mij vraagt maar zelfs in 2014 – voordat de discussies over betrouwbaarheid van nieuwsbronnen en nepnieuws losbarstten – bleek al dat je best kritisch moest zijn op wat Google je voorschotelde. De bronnen die Google gebruikt om de featured snippets mee te vullen zijn ongetwijfeld zorgvuldig geselecteerd maar de mate van relevantie wordt, net als alles bij Google, voornamelijk door algoritmes en computers bepaald.

En die zijn te beïnvloeden. Net als de bronnen zelf overigens want hoewel ik voor feitelijke informatie prima durf te vertrouwen op Wikipedia (die Google als primaire bron lijkt te gebruiken), zijn andere sites en blogs nou eenmaal niet immuun voor bijdragen die, laat ik het voorzichtig zeggen, meningen reflecteren in plaats van feiten.

Britannica Insights

Britannica positioneert de Encyclopædia Britannica al sinds 1768 als het ultieme naslagwerk en heeft de afgelopen jaren moeten aanzien hoe de halve planeet het gratis Wikipedia is gaan gebruiken. Dankzij de discussies over nepnieuws, factchecking en betrouwbaarheid van bronnen zien ze nu – 250 jaar na de eerste editie – een kans om zich opnieuw als betrouwbare bron neer te zetten.

In een promovideo op YouTube benadrukt Britannica dat ze betrouwbare informatie bieden met behulp van vele redacteuren en experts. Informatie die ze met een nieuwe Chrome extension – Britannica Insights – boven de featured snippet van Google tonen.

britannica insights met

En ik moet zeggen dat het helemaal nog zo gek niet is. Natuurlijk, het werkt niet zo volledig en vlekkeloos als Google’s eigen snippet want Britannica biedt alleen Engelstalige lemma’s waar op gezocht kan worden en heeft over aanzienlijk minder onderwerpen wat te zeggen dan Wikipedia en blogs.

Als ik zoek op Noord Korea dan heeft Google geen enkel probleem om me een Nederlandstalige tekst voor te schotelen (of de North Korea versie als de taalinstelling in het Engels staat). Terwijl Britannica Insights niets laat zien bij een zoekactie op Noord Korea en je dus zelf North Korea moet invullen.

Daar staat tegenover dat Britannica Insights over veel onderwerpen aanzienlijk meer informatie te bieden heeft en dat het vooral bij actuele onderwerpen een schril contrast is (in positieve zin) ten opzichte van wat Google aan nieuws en tweets laat zien bij dezelfde zoekresultaten. Zoals vandaag dus goed geïllustreerd wordt als je naar de onsamenhangende toespraak van president Trump luistert en beseft dat je hem niet als bron moet gebruiken om de geschiedenis van Noord Korea te leren kennen. Het history linkje bij Britannica Insights is dan echt waardevol vind ik.

Ik besef dat ik bevooroordeeld ben omdat ik een groot zwak heb voor Britannica en het feit dat ze nog steeds streven om het ultieme naslagwerk te zijn in een tijd waarin iedereen Wikipedia gebruikt. Maar het initiatief voor een gratis Chrome extension die de informatie uit de Encyclopædia Britannica naar de plek brengt waar bijna iedereen zijn informatie ook zoekt, moet van mij gewoon beloond worden.

Doe jezelf een plezier en installeer Britannica Insights als je Chrome gebruikt. Je wordt er gegarandeerd wijzer van.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Beste Raymond,

  Enthousiast was ik, toen ik je bijdrage las over de Chrome Extension voor Britannica Insights. Ik heb hem dan ook geïnstalleerd. Maar ik krijg helemaal geen resultaten. Rechts van de gewone zoekresultaten krijg ik altijd een kader met verwante artikelen die ik heb opgeslagen in Evernote (waar ik een grote fan van ben), en daaronder staat de kader met info uit Wikipedia. Maar nergens iets van Britannica Insights. Zou het kunnen liggen aan het feit dat Chrome in het Nederlands staat (alhoewel ik wel heb gezocht op Engelstalige woorden (bv. Belgium, North Korea, Martin Luther King)? Ik zou het spijtig vinden dat het niet zou werken, want ik vind het echt wel een waardevolle aanvulling.

  Reply

 2. Beste Raymond,

  ik ben eens gaan zoeken op Internet, en er is ook een extensie voor Firefox, dat ik nog altijd liever gebruik dan Chrome. En hier werkt het dus wel. Probleem opgelost, dus.

  Toch bedankt, ook voor je altijd even interessante artikels!

  Groetjes,

  Nadine

  Reply

 3. Beste Raymond,
  Ik heb Britannica Insights geïnstalleerd en er verschijnt inderdaad bij een zoekactie een stukje tekst van Britannica, maar als ik doorklik omdat ik meer wil weten, dan kom ik niet verder, omdat ik me eerst moet abonneren.
  Met vriendelijke groet,
  Ingrid Bostelaar

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top