screenshot guru header

Tweets als screenshots bewaren met Screenshot Guru

Met behulp van Screenshot Guru (een website, Twitterbot en Chrome extension) kun je tweets heel eenvoudig bewaren en hergebruiken als screenshots. 

Er zijn meerdere manieren om tweets van jezelf en anderen te bewaren. Twitter biedt zelf een archief aan van al je eigen tweets en je kunt handmatig of geautomatiseerd tweets opslaan in bijvoorbeeld Evernote of OneNote via diensten als IFTTT of Microsoft Flow.

Dat laatste werkt redelijk goed maar is best bewerkelijk als je een tweet tegenkomt die je ‘even snel’ wilt bewaren omdat je die wilt delen buiten Twitter om. Of als je een tweet wilt bewaren en je zeker wilt weten dat die niet verwijderd wordt door de twitteraar.

De handigste manier om dat te doen is door een screenshot te maken van de tweet maar ja, dan moet je daarvoor ook weer met de screenclip functie van OneNote aan de slag of een apart programma voor het maken van screenshots geïnstalleerd hebben. En zelfs dan is het flink prutsen om een goed screenshot te maken als de te bewaren tweet een antwoord op een andere tweet is. Die wil je er immers ook bij hebben.

Amit Agarwal van de site Labnol.org heeft er iets moois voor bedacht. Met Screenshot Guru kun je op meerdere manieren heel snel en gemakkelijk screenshots maken van tweets. In hoge resolutie en inclusief de tweet waarop gereageerd is.

Via de website

screenshot guru website
Kopieer de directe link naar de tweet (die je via de Twitter website of Tweetdeck vindt door de link te kopiëren die bij het tijdstip/datum van de tweet staat) in de zoekbalk van de website screenshot.guru en klik op Screen Capture. Bijvoorbeeld https://twitter.com/KB_Nederland/status/1010125274535677952

Je krijgt dan de afbeelding terug die je kunt opslaan vanuit de browser.

screenshot guru

Bij dat screenshot krijg je behalve de tweet ook de vermelding erbij dat deze gemaakt is door Screenshot Guru, de datum waarop het gemaakt is en de oorspronkelijke rechtstreekse URL van de tweet.

screenshot guru

Via Twitter

Diezelfde link van een tweet kun je ook meteen in je Twitter app zelf doorsturen naar de Twitter bot @ScreenshotGuru. Als je dit account volgt kun je een DM sturen waarin je alleen de link naar de tweet hoeft te zetten. Binnen enkele minuten krijg je het screenshot teruggestuurd in een DM.

screenshot guru

Het grote voordeel is dat deze methode werkt in alle Twitter apps, de Twitter website en Tweetdeck.

Via de Chrome extensie

Heb je geen zin om linkjes van tweets te kopiëren en te plakken? En gebruik je de Twitter website in Chrome? Dan kun je ook de Screenshot Guru extensie installeren in Chrome. Bij elke tweet op de Twitter website verschijnt er dan een klein icoontje van een camera waarmee je een screenshot kunt maken. Feitelijk doet het icoontje niets anders dan de link van de tweet doorsturen naar de Screenshot Guru website.

screenshot guru

Alle screenshots kun je vervolgens in een eigen mapje bewaren in Onedrive of Dropbox (waarmee je ze ook gemakkelijk weer kunt delen met anderen) of in een programma als Evernote of OneNote als je ze ook wilt archiveren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top