Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Op foto’s zoeken in Bing
Microsoft geeft Bing 'visuele' zoekmachine voor afbeeldingen https://t.co/eDVL7hhcLV
— Tweakers (@tweakers) June 24, 2018
Het is die zoekmachine waar de meeste mensen niet eens van weten dat hij bestaat. Bing (van Microsoft) is aanzienlijk minder populairder dan Google maar ook Microsoft blijft doorinnoveren met hun zoektechnologie.
De laatste update van Bing is niet voor de zoekmachine via het web maar voor de Bing apps. Deze introduceert nu – in navolging van de Google Lens app – de mogelijkheid om op foto’s te zoeken. Maak een foto van iets en de nieuwe AI gaat in de Bing app aan de slag om te proberen er chocola van te maken.
Binnenkort toch maar eens de Bing en Google Lens app installeren en kijken hoe goed deze werken.
Geen toekomst voor big deals met academische uitgevers
Geen toekomst voor ‘big deals’ met academische uitgevers | Neth-ER https://t.co/ZZeq5Fbwlx #openaccess #EUA #LIBER
— Marianne (@Ecobibl) June 28, 2018
Het huidige systeem van ‘big deals’ tussen universiteiten en uitgeverijen is niet wenselijk voor de overgang naar Open Access, daarom moet er gezocht worden naar alternatieven. Dit is de breed gedeelde conclusie naar aanleiding van de workshop ‘Challenging the current business models in academic publishing – Accelerators and obstacles to the Open Access transition’ georganiseerd door Science Europe in samenwerking met de European University Association (EUA) en de Association of European Research Libraries (LIBER).
Big deals zijn brede en dure overeenkomsten waarin de universiteiten gezamenlijk de toegang inkopen tot de wetenschappelijke artikelen van academische uitgevers. Dat deze inherent niet geschikt zijn om een transitie naar open access publiceren door onderzoekers en wetenschappers te bewerkstelligen – los dus van de eerder genoemde academische uitgevers – vind ik nogal een open deur maar goed, het is nuttig dat het inzicht er lijkt te komen.
Of het nog op tijd is? De academische uitgevers hebben inmiddels uitgevogeld dat je de principes van open access ook prima kunt gebruiken om er een nieuw business model van te bouwen waarbij je auteurs behalve voor de content ook nog eens voor de bekostiging laat opdraaien. Aangezien auteurs geen zin hebben om naar geschikte open access tijdschriften te zoeken, bieden de academische uitgevers deze nu gewoon aan. Met stevige winsten kennelijk want Springer promootte het open access verdienmodel als 1 van de grootste pluspunten in hun prospectus voor de beursgang.
Oude wijn in nieuwe duurdere zakken dus feitelijk. Zolang universiteiten zaken (willen) blijven doen met de academische uitgevers gaat er niets veranderen vrees ik. Big deal of no big deal.
En verder nog …
Genomineerden verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2018 bekend https://t.co/M2qAFUEbyF
— KNVI afdeling O&O (@KNVIOO) June 26, 2018
De beste bibliothecaris van 2018 (uit de openbare bibliotheeksector) is in elk geval een vrouw!
Op 1 Juli komt er een manifestatie in #DenHaag tegen het nieuwe Europese auteursrecht die grote schade voor het Internet zou kunnen veroorzaken. #SaveYourInternet #stopcensuur https://t.co/hEzXKrRbgq
Meer informatie: https://t.co/tFQDBbzKTh pic.twitter.com/eeMNQGTBJA
— Julia Reda (@Senficon) June 26, 2018
Vandaag is er in Den Haag een demonstratie tegen de verwachte consequenties van het nieuwe Europese auteursrechtenbeleid. Om 13.00 op Plein (naast het Binnnenhof).
NPO Start-app voor Apple TV beschikbaar https://t.co/2WDrjMJzwi
— apple (@applegids) June 26, 2018
Verre van perfect (live tv kijken kan niet in HD, ook al heb je een betaald NPO Start Plus abonnement) maar toch fijn om eindelijk uitzending gemist makkelijk via de Apple TV te kunnen kijken!
Honderdduizenden e-mailadressen krantenlezers op straat https://t.co/qiiU3XZcLo
— EMERCE (@Emerce) June 29, 2018
Datalekje. Alleen mailadressen zonder wachtwoorden maar toch.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 26 2018: Op foto’s zoeken in Bing, geen toekomst voor big deals met academische u… https://t.co/UdrblE4fgf
RT @rsnijders: [Vakblog] Tweetweekoverzicht week 26 2018: Op foto’s zoeken in Bing, geen toekomst voor big deals met academische uitgevers…
Tweetweekoverzicht week 26 2018: Op foto’s zoeken in Bing en geen toekomst voor big deals met academische uitgevers https://t.co/ir0SMFaKqU