Tweetweekoverzicht week 26 2018: Op foto’s zoeken in Bing en geen toekomst voor big deals met academische uitgevers

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Op foto’s zoeken in Bing

Het is die zoekmachine waar de meeste mensen niet eens van weten dat hij bestaat. Bing (van Microsoft) is aanzienlijk minder populairder dan Google maar ook Microsoft blijft doorinnoveren met hun zoektechnologie.

De laatste update van Bing is niet voor de zoekmachine via het web maar voor de Bing apps. Deze introduceert nu – in navolging van de Google Lens app – de mogelijkheid om op foto’s te zoeken. Maak een foto van iets en de nieuwe AI gaat in de Bing app aan de slag om te proberen er chocola van te maken.

Binnenkort toch maar eens de Bing en Google Lens app installeren en kijken hoe goed deze werken.

Geen toekomst voor big deals met academische uitgevers

Het huidige systeem van ‘big deals’ tussen universiteiten en uitgeverijen is niet wenselijk voor de overgang naar Open Access, daarom moet er gezocht worden naar alternatieven. Dit is de breed gedeelde conclusie naar aanleiding van de workshop ‘Challenging the current business models in academic publishing – Accelerators and obstacles to the Open Access transition’ georganiseerd door Science Europe in samenwerking met de European University Association (EUA) en de Association of European Research Libraries (LIBER).

Big deals zijn brede en dure overeenkomsten waarin de universiteiten gezamenlijk de toegang inkopen tot de wetenschappelijke artikelen van academische uitgevers. Dat deze inherent niet geschikt zijn om een transitie naar open access publiceren door onderzoekers en wetenschappers te bewerkstelligen – los dus van de eerder genoemde academische uitgevers – vind ik nogal een open deur maar goed, het is nuttig dat het inzicht er lijkt te komen.

Of het nog op tijd is? De academische uitgevers hebben inmiddels uitgevogeld dat je de principes van open access ook prima kunt gebruiken om er een nieuw business model van te bouwen waarbij je auteurs behalve voor de content ook nog eens voor de bekostiging laat opdraaien. Aangezien auteurs geen zin hebben om naar geschikte open access tijdschriften te zoeken, bieden de academische uitgevers deze nu gewoon aan. Met stevige winsten kennelijk want Springer promootte het open access verdienmodel als 1 van de grootste pluspunten in hun prospectus voor de beursgang.

Oude wijn in nieuwe duurdere zakken dus feitelijk. Zolang universiteiten zaken (willen) blijven doen met de academische uitgevers gaat er niets veranderen vrees ik. Big deal of no big deal.

En verder nog …

De beste bibliothecaris van 2018 (uit de openbare bibliotheeksector) is in elk geval een vrouw!

Vandaag is er in Den Haag een demonstratie tegen de verwachte consequenties van het nieuwe Europese auteursrechtenbeleid. Om 13.00 op Plein (naast het Binnnenhof).

Verre van perfect (live tv kijken kan niet in HD, ook al heb je een betaald NPO Start Plus abonnement) maar toch fijn om eindelijk uitzending gemist makkelijk via de Apple TV te kunnen kijken!

Datalekje. Alleen mailadressen zonder wachtwoorden maar toch.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top