Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Pirate Bay rechtszaak terug naar gerechtshof Amsterdam
Aldus de Hoge Raad die oordeelt dat met de EU-uitspraak in de hand het Hof van Amsterdam een vonnis kan uitspreken (dat Pirate Bay geblokkeerd kan worden/blijven) https://t.co/EOg9MMi7Wl
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 2, 2018
Afgelopen week diende de cassatie tussen Brein en Ziggo/XS4ALL over de blokkade van de website van The Pirate Bay. Een soap kwestie die al vele jaren speelt en die niet voor de eerste keer bij de Hoge Raad was beland. Deze keer behandelde de Hoge Raad de antwoorden van het Europese Hof van Justitie (C-610/5) op de prejudiciële vragen die in deze zaak zijn gesteld. Het HofvJEU kwam daarbij tot de conclusie dat ook een platform inbreuk kan maken op de auteursrechten als ze gebruikers faciliteert om die inbreuken te maken.
De Hoge Raad komt daarmee tot de conclusie dat het arrest van het gerechtshof Den Haag van 28 januari 2014 (waarin de eis van Brein voor een blokkade van The Pirate Bay werd afgewezen omdat het een te zwaar middel zou zijn) vernietigd wordt. En dat het gerechtshof Amsterdam – waar de zaak diende voordat het bij de Hoge Raad werd neergelegd – de definitieve uitspraak kan doen in Brein vs Ziggo/XS4ALL met de antwoorden van het Europese Hof.
En het is niet lastig te voorspellen wat die uitspraak zal gaan zijn.
500px ondersteunt geen Creative Commons licenties meer
500px will no longer allow photographers to license their photos under Creative Commons https://t.co/pTjallcxFH via @Verge
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 2, 2018
Fotosite 500px verraste vriend en vijand afgelopen week (nou ja, mij in ieder geval) door een forse koerswijziging door te voeren. De Marketplace – met 13 miljoen gebruikers waar fotografen en eindgebruikers met elkaar in contact konden komen – werd gesloten en de stekker werd ook getrokken uit de mogelijkheid om geuploade foto’s te voorzien van een Creative Commons licentie. Iets wat te maken heeft met een focus op betaalde stockfoto’s en een nieuwe samenwerking met Getty Images.
Dit alles werd 1 dag van te voren aangekondigd waardoor ruim een miljoen foto’s met een CC-licentie dreigden te verdwijnen. Een medewerker van The Internet Archive wist samen met een groot aantal vrijwilligers 3TB aan foto’s te redden en heeft ze overgeheveld naar The Wayback Machine.
Ik kan in ieder geval 500px van mijn lijstje van fotosites schrappen en mijn account daar verwijderen want als ze zo omgaan met de rechten van fotografen (het is hun/mijn keus hoe ze/ik foto’s beschikbaar willen maken) dan neem ik ze niet meer serieus.
Europees Parlement trapt op de rem bij behandeling auteursrechtrichtlijn
145 Organisations Urge EU Vote Against JURI Mandate On Copyright https://t.co/BT4HpBFkwO via @ipwatch
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 3, 2018
Twee weken geleden stemde de JURI commissie voor de twee controversiële artikelen in de nieuwe auteursrechtrichtlijn en leek de route open te liggen voor de commissie om de gesprekken en eindonderhandelingen te beginnen voor de definitieve vaststelling van de richtlijn.
Europarlementariër Julia Reda agendeerde de kwestie echter voor de plenaire sessie van het Europese Parlement zodat ook het parlement zich moest uitspreken over het besluit van de JURI commissie. De dag ervoor drongen 145 Europese bedrijven en organisaties bij het parlement aan om het mandaat van de JURI commissie in te trekken en zelf als parlement over de inhoud te discussiëren.
European Wikipedia sites go dark to protest copyright reform https://t.co/LSxoCBP4ZV via @engadget
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 4, 2018
Twee Wikipedia sites gingen op zwart uit protest.
I love copyright. Which may be why I don't believe we make copyright stronger with impractical clauses that can't be implemented without harm. https://t.co/wKMDDtXFpm
— Neil Gaiman (@neilhimself) July 4, 2018
Zelfs mijn favoriete auteur gaf zijn mening.
Great success: Your protests have worked! The European Parliament has sent the copyright law back to the drawing board. All MEPs will get to vote on #uploadfilters and the #linktax September 10–13. Now let's keep up the pressure to make sure we #SaveYourInternet! pic.twitter.com/VwqAgH0Xs5
— Julia Reda (@Senficon) July 5, 2018
En uiteindelijk, tot mijn grote opluchting, besloot het Europees Parlement om het mandaat inderdaad in te trekken zodat het volledige parlement in september kan/zal gaan stemmen over de richtlijn en de losse artikelen hierin. Wordt dus nog vervolgd.
Ook al moest ik daardoor wel mijn Juridische kwesties rubriek herschrijven die eind augustus in de IP verschijnt ;)
Geen Google Play Store meer op Android ereaders
Android e-Readers can no longer access Google Play https://t.co/BthVj0N00N
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 5, 2018
Good Ereader meldt dat Google een nieuw beveiligingsbeleid heeft doorgevoerd voor Android wat als consequentie heeft dat de Google Play Store niet meer gebruikt kan worden op ereaders die op Android werken. Dat betekent dat leveranciers als Onyx en Icarus – die ereaders maken die met Android apps werken en leunen op het gebruik van de Play Store – gedwongen worden om een alternatieve app store te ontwikkelen.
Ereaders kunnen nog steeds wel gecerfiticeerd worden door Google maar daarvoor moeten ze minimaal Android 8 ondersteunen en er is op dit moment geen enkele ereader die deze versie draait (de meeste ereaders gebruiken Android 4.2).
Heb je een Android ereader en heb je voor 16 maart 2018 dat apparaat gekoppeld aan je Google account? Dan houd je je toegang tot de Play Store maar iedereen die nu een Android ereader koopt heeft dus behoorlijk pech. Mijn Icarus Illumina XL HD werkt gelukkig nog steeds prima (voor 16 maart in gebruik genomen) maar zonder Moon+ Reader Pro uit de Play Store zou ik toch twee keer nadenken of de Icarus ereader nog de moeite waard was…
En verder nog …
Vraagexplosie e-inkdisplay in retail https://t.co/iZEEDgz4WA
— EMERCE (@Emerce) July 2, 2018
E-ink schermen zie je niet alleen in ereaders. Note to self: eens navragen in een winkel hoe ze dat precies doen.
'Apple Music gaat Spotify in VS voorbij met betalende gebruikers': https://t.co/4sl86LCZc9
— NUtech (@NUtechnl) July 6, 2018
In Amerika is Apple Music nu groter dan Spotify. Buiten Amerika is het een ander verhaal overigens maar Apple blijft stevig aan de weg timmeren.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 27 2018: Pirate Bay rechtszaak, 500px gaat naar de dark side, Europees Parlement… https://t.co/qzjpmFQQ8S