Tijd voor een nieuwe ereader? Dit zijn je opties (zomer 2018 editie)

Elk jaar rond de zomer worden de voordelen van een ereader extra duidelijk. Geen volle koffers met boeken meezeulen maar gewoon je oude vertrouwde (Sony?) ereader die je 1 keer per jaar uit de la tevoorschijn haalt.

Echter, de batterij doet het na al die jaren niet zo goed meer, je hoort enthousiaste verhalen van andere zomerlezers over de voordelen van schermverlichting en het is nu misschien toch eens tijd om naar een nieuw exemplaar uit te gaan kijken. Maar welke is nou het beste voor jou?

Of je nou voor het eerst met een ereader aan de slag wilt gaan of dat je simpelweg een ouder exemplaar wilt vervangen, het kan even flink uitzoekwerk zijn om er achter te komen welke ereaders er op dit moment allemaal te koop zijn en wat de voor- en nadelen van de verschillende modellen zijn. De één is (redelijk) waterbestendig en dat is best handig aan het strand natuurlijk terwijl de ander juist een hele fijne schermverlichting heeft die ook nog eens blauw licht filtert ‘s avonds. En waarom lopen die prijzen zo uiteen?

Hieronder presenteer ik enkele afwegingen die een rol kunnen – zouden moeten – spelen in het kiezen voor de ereader die voor jou geschikt is. Het is geen uitputtend overzicht van alle beschikbare modellen maar het zou je hopelijk moeten helpen een weloverwogen keuze te maken.

Hoe kom je aan je ebooks?

Voordat je kijkt naar de specificaties van ereaders is de belangrijkste vraag eigenlijk waar je je ebooks koopt (wilt gaan kopen) en voor welke leverancier je dus al feitelijk een voorkeur hebt.

Lees je – en koop je – veel Engelstalige titels dan is Amazon over het algemeen je beste keuze om ebooks te kopen. Hun aanbod is groter en er zijn dagelijks tientallen acties bij de Amerikaanse Amazon site die ook deels gelden in Nederland. Zeg je Amazon, dan zeg je ook meteen Kindle ereaders want deze ereaders zijn letterlijk gemaakt om zo gemakkelijk mogelijk de boeken te lezen die bij hen koopt. Je klikt een boek aan op de Amazon site en enkele seconden later kun je het lezen op je Kindle ereader.

Bij Kindle ereaders kun je kiezen uit de reguliere Kindle met een 6 inch scherm voor 80 euro (zonder reclame in de slaapstand), de Kindle Paperwhite met eveneens een 6 inch scherm maar wel eentje van hogere kwaliteit *en* een schermverlichting voor 140 euro en de Kindle Oasis met een 7 inch HD scherm voor 230 euro. Mijn review van de Oasis kun je hier vinden maar de Kindle Paperwhite is uiteindelijk de betere deal hier.

Lees je vooral Nederlandstalige titels en koop je bij Nederlandse ebookwinkels? En wil je de optie hebben om een Kobo Plus ebookabonnement af te kunnen sluiten tijdens vakanties zodat je (1 of 2 maanden lang) kunt kiezen uit duizenden NL titels om te lezen? Dan kom je al meteen uit op een Kobo ereader natuurlijk want dat zijn de enige ereaders waar je een Kobo Plus abonnement op kunt gebruiken.

De huidige Kobo ereaders zijn de Aura Edition 2 (een 6 inch ereader zonder HD scherm maar wel met schermverlichting voor 120 euro), de Aura H2O Edition 2 (met 6,8 inch HD scherm, waterbestendig en schermverlichting met blauwfilter voor 160 euro), de Aura ONE (met 7,8 inch HD scherm, waterbestendig en schermverlichting met blauwfilter voor 230 euro) en de Clara HD (met 6 inch HD scherm en schermverlichting plus blauwfilter voor 130 euro). De linkjes hierboven gaan allemaal naar mijn zeer uitgebreide reviews.
De beste deals qua prijs/kwaliteit zijn de Clara HD en de Aura H2O Edition 2. De grootte van het scherm en of je per se een waterbestendige ereader zoekt geven de doorslag welke voor jou het beste is.

Je bent niet van plan om iets met Kobo Plus te doen of om vast te zitten aan het (weliswaar gebruiksvriendelijke) ecosysteem van één leverancier. En je zoekt gewoon een ereader waar je zelf wel de ebooks op wilt zetten?

De keuzes zijn dan wat groter en diverser. Zo heb je de Tolino ereaders die via de Libris/Blz boekhandels verkocht worden en weliswaar integreren met die boekwinkels maar ook uitstekend zonder die integratie te gebruiken zijn. De Shine 2 HD kost 120 euro en voor de Vision 4 HD moet je 160 euro neertellen voor het nauwkeurigere scherm.

Ook de ereaders van Pocketbook zijn dan een goede optie en specifiek de Pocketbook Touch Lux 3 voor 120 euro. Het heeft geen HD scherm, wel een schermverlichting en wat minder opslag dan de concurrenten maar je zit niet vast aan een specifieke leverancier voor je ebooks en de fysieke bladerknoppen zijn mijns inziens een grote pré.

Wil je echt zelf alles bepalen wat er op je ereader gebeurt? Dan zijn de ereaders van het Nederlandse Icarus wellicht iets voor jou. Het zijn feitelijk kleine Android tablets met een e-ink scherm zoals je dat van alle ereaders kent die gespecialiseerd zijn in lezen. Het is wel goed om van te voren te weten waar je dan aan begint want hoewel je out-of-the-box zonder problemen kunt gaan lezen op Android ereaders, wordt de leeservaring een stuk beter als je zelf gaat experimenteren met andere lees-apps. Je moet dan wel een beetje thuis zijn in hoe Android werkt.

Grootte van het scherm

Ongeacht waar je je boeken vandaan wilt halen blijf je in de meeste gevallen nog steeds de keuze houden tussen modellen met verschillende groottes van schermen. Het zal je niet verbazen dat hoe groter het scherm is, hoe duurder de ereader is. Maar wat heb je nou aan een groter scherm?

Bij alle ereaders heb je diverse opties om zelf te bepalen hoeveel tekst er op een ‘pagina’, één scherm, wordt getoond. Je kunt de marges instellen, regelafstand en natuurlijk de grootte van de letters. Zet je alles op zo klein mogelijk dan past er veel tekst op een scherm en wil je een beetje ontspannen met grotere letters, marges en regelafstand lezen dan past er niet zo veel tekst meer op een scherm en zul je (veel) vaker moeten bladeren.

Kort door de bocht kun je dus zeggen dat hoe groter het scherm is, hoe minder vaak je hoeft te bladeren. Maakt dat je helemaal niets uit, ga dan vooral voor een 6 inch scherm en vind je dat wel relaxed dan kun je voor een 7 of zelfs 8 inch scherm gaan.

De keerzijde van grotere schermen (en dus grotere ereaders) is dat de “draagbaarheid” ook iets minder is dus die afweging moet je dan ook maken. Een ereader met 6 inch scherm houd je heel gemakkelijk langdurig met 1 hand vast terwijl het lezen op een ereader met 7,8 inch scherm (en hoes) aanzienlijk minder makkelijk met één hand vol te houden is.

Mijn tip voor de lichtste en beste ereader met 6 inch scherm is de Clara HD. Liever een tussenmaatje met 7 inch scherm? Dan de Aura H2O Edition 2 of de Kindle Oasis. Tot slot is de Aura ONE de beste keus als je liever zo groot mogelijk wilt.

Waterbestendig of niet?

Vooral als je op vakantie gaat en op het strand wilt lezen (of in het hotel in bad) kan het feit dat je ereader tegen een onbedoelde duik in het water opgewassen is, een handig criterium zijn. Al was het maar omdat het meteen het aantal modellen waar je uit kunt kiezen reduceert tot een handjevol.

Om precies te zijn houd je alleen een drietal grotere – en duurdere – modellen over: de Kobo Aura H2O Edition 2 (review), de Kobo Aura ONE (review) en de Kindle Oasis (review).

De prijs

Als je je ereader alleen maar op vakantie gebruikt dan wil je er vermoedelijk niet de hoofdprijs voor betalen. Hoewel er ongetwijfeld enkele merken zijn die budget ereaders maken kan ik je echter aanraden om het bij de grotere merken te houden. De software-ondersteuning is daar goed geregeld en je kunt voor allerlei vragen op tientallen, zo niet honderden, websites terecht omdat er wereldwijd heel veel gebruikers zijn.

Ruwweg dien je er rekening mee te houden dat een goede ereader met 6 inch HD scherm zo’n 130 tot 140 euro kost. De Clara HD en de Kindle Paperwhite zijn daar uitstekende voorbeelden van.

Alle modellen met een groter scherm zijn ook meteen een stuk duurder. De beste deal voor een ereader met (bijna) 7 inch scherm is de Kobo Aura H2O Edition 2 (tijdelijk voor 160 euro) en wil je nog een slag groter dan kom je eigenlijk automatisch bij de Kobo Aura ONE uit voor 230 euro. Bij Amazon is 7 inch de maximale grootte en betaal je voor de Kindle Oasis ook 230 euro. Daar krijg je dan ook een stevige en fijne ereader voor terug met fysieke bladerknoppen maar het is absoluut een extra luxe waar je extra voor betaalt.

Met Kindle ereaders ligt het lastiger in mijn ervaring maar ook tweedehands is een goede optie als je een betaalbare ‘nieuwe’ ereader zoekt voor tijdens je vakantie. Wees dan wel zo slim om vooruit te denken en in het najaar al te beginnen met het in de gaten houden van Marktplaats of Ebay. Als die mensen terug zijn van hun zomervakantie en hun nieuw gekochte ereader in de verkoop gooien ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Goed en uitgebreid artikel. Wel een kleine opmerking: met een Kobo reader zit je niet vast aan 1 aanbieder, want je kunt net als bij andere readers ook gewoon e-books van de (libris)boekhandel, eci, bookchoice, etc lezen. In die zin is een Kobo niet anders dan bijvoorbeeld een Tolino. De Kobo(plus) service krijg je er feitelijk extra bij.

  Reply

 2. Als ik in Calibre verzamelingen maak, wordt dit dan goed gesynchroniseerd naar deClara zodat ik niet handmatig alles op de e-reader in verzamelingen hoef te zetten? Ik mis wat dat betreft echt de Sony, alles wat ik in Calibre aan verzamelingen en tags ed had werd overgenomen.

  Reply

 3. Op de beurs in Frankfurt zag ik de Pocketbook Touch HD3. Wat is jouw mening daarover?

  Reply

  • Ik heb letterlijk nooit een Pocketbook ereader in mijn handen gehad dus ik heb er niet echt een mening over. Behalve dat het qua hardware specificaties best een interessante ereader lijkt te zijn want het is 1 van de eerste met een dualcore processor (die het makkelijker en vloeiender moet kunnen maken bij het bladeren en openen van grote ebookbestanden) en standaard 16GB opslag aan boord heeft. In beginsel is dit de interessantste ereader met een 6 inch scherm, helemaal als je liever niet in het Kobo ecosysteem wilt zitten, maar of dat in de praktijk ook zo is weet ik dus niet.

   Reply

 4. Hallo, ik overweeg een Kindle Oasis aan te schaffen nu ik mijn Kobo aura H20 (1st) doorschuif naar mijn dochter. Echter, ik lees verontrustende verhalen over de batterijduur, op Amazon lees ik bijvoorbeeld mensen die het hebben over een maximum batterijduur van 3,5 uur in de praktijk. Dat zou voor mij absoluut een no go zijn, maar tot in hoeverre klopt dit? Een ander punt is de slippery klacht die ik veel lees. Ik heb nu dus de H20 (1st) met het originele lederen hoesje, daar is weinig slippery aan dus. Heb je advies?

  Reply

  • @Klaasje Ik kan alleen maar zeggen dat ik geen verontrustend verhaal heb over de batterijduur van mijn Kindle Oasis 2. Ik gebruik hem veel en laad hem ongeveer 1x per week of twee weken op als die iets onder de helft is. Dan heb ik er echt aanzienlijk meer dan 3,5 uur leestijd op zitten.

   M.b.t. het ‘slippery’: de Oasis 2 heeft een aluminium behuizing en dat is wel wat gladder dan leer of plastic-met-rubbertextuur ja maar niet iets waar ik last van heb of waar ik ooit bij heb gedacht ‘oh jee wat is dat ding glibberig’. Smaken verschillen maar ik kan je de Oasis 2 alleen maar aanraden als de fijnste ereader die ik ken.

   Reply

 5. Dankjewel Raymond. Ik kan maar niet kiezen. Twijfel gaat tussen nieuwe Paperwhite, een tweedehands Voyage of ga ik heel wild doen en ga ik voor de Oasis 2? Lastig, lastig!

  De knoppen op de Oasis spreken me erg aan, maar het koude en gladde aluminium dan weer absoluut niet. En voor die prijs heb ik teveel moeite met dat laatste, geloof ik. Een tweedehands Voyage is dan weer duurder dan een heel nieuwe Paperwhite4….en zo blijf ik bezig ;) Vraag me wel af of ik van mijn 6,8 inch prettig terug ‘kan’ naar een 6 inch..

  Reply

  • Als ik bed lees vind ik de 6 inch Clara HD echt perfect omdat die probleemloos met 1 hand vast te houden is. In alle andere gevallen wil ik echt 6,8/7 inch of meer. Het is onvoorstelbaar hoe je daar aan went :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top