online bibliotheek header

Ebooks lenen bij de online Bibliotheek (om op je ereader te lezen)

Eindelijk weer eens de (nieuwe) ereader te voorschijn gehaald om ebooks te gaan lezen tijdens de vakantie? Die ebooks kun je kopen maar natuurlijk ook lenen bij de online Bibliotheek. Inmiddels zijn er ruim 20.000 titels beschikbaar maar is het niet altijd mogelijk – en makkelijk – om ze op je ereader te lezen. Tijd dus voor een uitleg van hoe het lenen bij de online Bibliotheek werkt.

Waarom is er een aparte uitleg nodig?

Vanaf 2013 worden bijna alle ebooks in Nederland verkocht met watermerkbeveiliging. Dat is een beveiliging waarbij persoonsgegevens en transactiegegevens (van de verkoop) zichtbaar en onzichtbaar worden verwerkt in het ebookbestand zelf. Iets wat ik bepaald geen fijn idee vind maar wat een enorme verbetering was ten opzichte van wat daarvoor gebruikt werd. Tot 2013 werden namelijk technische restricties gebruikt in de vorm van Adobe DRM.

DRM staat voor Digital Rights Management en zoals de naam aangeeft “beheert” (lees beperkt) het je rechten om te doen en laten met een ebook wat je zelf wilt doen. Ook al had je het gewoon netjes gekocht. Adobe DRM vereist dat je een Adobe account aanmaakt en dat gekochte ebooks gedownload worden via speciale software (Adobe Digital Editions) die het ebook koppelt aan je account maar ook aan (alleen) de apparaten die met dat account zijn geautoriseerd.

In de periode 2007-2013 kreeg ik wekelijks meerdere vragen in mijn mailbox over Adobe DRM van mensen die keurig ebooks hadden gekocht en nu in de problemen waren geraakt omdat ze dachten dat ze die gekochte boeken aan familieleden cadeau konden geven (kan en mag dus niet), omdat ze hun wachtwoord van het Adobe account vergeten waren en het niet konden resetten of omdat ze hun ereader niet geautoriseerd kregen in Adobe Digital Editions. Het was vaak een hele puzzel om dat soort problemen opgelost te krijgen.

Nu er al ruim 4 jaar alleen nog maar (Nederlandse) ebooks met watermerkbeveiliging verkocht zijn zou je bijna vergeten dat Adobe DRM nog steeds gebruikt wordt in Nederland. Jawel, bij het lenen van ebooks bij de online Bibliotheek …. want het is vooralsnog de enige manier om er voor te zorgen dat geleende ebooks ook weer automatisch verdwijnen van je ereader nadat de ‘uitleentermijn verstreken is’.

En dat betekent dat alle problematiek rondom Adobe DRM nog steeds van toepassing is op het lenen van ebooks. Inclusief het moeten hebben van een Adobe ID account, het moeten installeren van Adobe Digital Editions en het moeten autoriseren van je ereader in die Adobe software. Het wordt ook nog wat extra ingewikkelder omdat je ook een account voor de online bibliotheek zelf moet hebben natuurlijk en daarnaast niet alle titels beschikbaar zijn om te lezen op een ereader – veel titels zijn alleen in de Bibliotheek app te lezen.

Maar laat ik beginnen bij het begin.

Account aanmaken bij de online Bibliotheek

De online Bibliotheek heeft sinds enige tijd een eigen website waar diverse digitale diensten van de openbare bibliotheek ondergebracht zijn. De site en de diensten worden beheerd door de Koninklijke Bibliotheek en niet door de openbare bibliotheken zelf. Daar merk je verder vrij weinig van maar het betekent wel dat je een apart account nodig hebt om in te loggen bij de online Bibliotheek.

online bibliotheek registreren
Als je al wel lid bent van een (willekeurige) openbare bibliotheek in Nederland dan kun je je met behulp van je bibliotheekpas registreren voor een gratis account bij de online Bibliotheek. Je hebt daarvoor je pasnummer nodig dat op de pas staat en het wachtwoord of pincode dat je gebruikt om boeken te verlengen of reserveren via de website van je eigen bibliotheek. Wachtwoord kwijt of heb je dat nog nooit aangevraagd? Dan kun je in dit overzicht terugvinden hoe je dit regelt bij je eigen lokale bibliotheek.

Ben je geen lid van de openbare bibliotheek, dan kun je ook rechtstreeks een digitaal (only) abonnement afsluiten op de online Bibliotheek. Dat kost je 42 euro per jaar voor een regulier abonnement of 21 euro voor een kennismakingsabonnement waarbij je slechts 6 ebooks per jaar kunt lenen. Alle abonnementen geven overigens ook toegang tot alle titels in de Luisterbieb app mocht je behalve lezen ook luisteren naar boeken leuk vinden.

Welke ebooks kun je lenen?

De ebookcollectie van de online Bibliotheek omvat inmiddels ruim 20.000 titels in een groot aantal genres. De wetgeving werkt voor bibliotheken anders voor ebooks dan voor fysieke boeken en dit heeft als gevolg dat de bibliotheken niet zo maar alle titels kunnen inkopen en aanbieden. Ze moeten letterlijk voor alle titels overeenkomsten sluiten met de uitgevers. Je vindt daarom best veel bekende titels bij de online Bibliotheek maar de recente bestsellers ontbreken bijna altijd omdat uitgevers de bibliotheken liever niet laat concurreren met de verkoop van die titels.

Titels (en auteurs) kunnen komen en gaan dankzij aflopende en nieuwe overeenkomsten maar je vindt er o.a. titels van Camilla Läckberg, Loes den Hollander, Paulo Coelho, Isabel Allende, Suzanne Vermeer en Tommy Wieringa maar ook van een groot aantal kinderboekenschrijvers.

Lenen voor op je ereader, in de app of via de computer?

Je hebt flink zitten grasduinen door het aanbod van titels en je hebt een paar titels gevonden die je graag wilt lenen en lezen. Dan is het een kwestie van inloggen – als je dat nog niet gedaan had – en downloaden maar, toch?

Ja en nee. Een titel kan in de ebookcollectie van de online Bibliotheek zitten maar pas na het inloggen zie je op welke manieren je deze kunt lezen. Neem bijvoorbeeld het eerste deel van de Kameleon boeken:

online bibliotheek schippers
Lenen is geen probleem maar er zijn slechts twee manieren om dit boek te kunnen lezen en je moet uit één van deze methoden kiezen voordat je op de Leen e-book knop kunt klikken. De schippers van de Kameleon kun je alleen via de Bibliotheek app op je telefoon of tablet lezen danwel via de online reader op je computer.

Wil je het per se op je ereader lezen? Dan kan dat simpelweg dus niet. De uitgever heeft er voor gekozen om het boek niet beschikbaar te maken voor het lezen op ereaders – uit angst voornamelijk dat het dan gemakkelijker illegaal gekopieerd kan worden – en je bent dan feitelijk gedwongen om het boek alsnog in de app of online te lezen.

Helaas is het ontbreken van de mogelijkheid om een boek op een ereader te lezen geen uitzondering. ALLE titels kunnen in de Bibliotheek app of online gelezen worden maar iedereen die per se op een ereader wil lezen zal expliciet moeten opletten of die optie er überhaupt wel is. Van de 14 titels van Tommy Wieringa zijn er bijvoorbeeld maar drie te lezen op een ereader, van Camilla Läckberg nog 14 van de 25 titels maar van de 28 titels van Suzanne Vermeer is er zelfs geen één te lezen op een ereader.
Van andere auteurs zijn gelukkig wel alle titels op een ereader te lezen en in het algemeen geldt: hoe bekender de auteur, hoe groter de kans dat je hun boeken niet op je ereader kunt lezen.

online bibliotheek camilla

Bijna alle ereaders zijn wel geschikt om geleende ebooks op te kunnen lezen als je een titel gevonden hebt die dat ook toestaat. Er zijn echter een paar uitzonderingen. De (oude) Sony ereaders kunnen niet overweg met Adobe Digital Editions maar gebruiken hun eigen Sony Reader software waarmee je via een omweg alsnog kunt lezen.
En eigenaren van een Kindle ereader vissen volledig achter het net want via de online Bibliotheek worden alleen de met Adobe DRM beveiligde EPUB ebooks aangeboden waar een Kindle niet mee overweg kan. Converteren van de bestanden naar het eigen formaat van de Kindle ereaders is ook niet mogelijk dankzij de beveiliging.

Je boekenplank

Zodra je een ebook geleend hebt (met de Leen e-book knop) komen ze terecht op je boekenplank. Bij ‘Mijn boekenplank’ kun je zien welke je op dit moment geleend hebt maar ook alle titels die je eerder geleend hebt en waarvan de uitleentermijn verlopen is.

Met een regulier (bibliotheek) abonnement kun je maximaal 10 titels tegelijk lenen en op je boekenplank zetten. Deze titels blijven er 21 dagen staan en kunnen niet tussentijds ingeleverd worden om plaats te maken voor andere titels. Leen je nu dus 10 titels in één keer, dan kun je over 3 weken pas weer nieuwe titels toevoegen.

Bij de boeken die je ‘Nu geleend’ hebt zie je per titel staan tot hoe lang deze beschikbaar is. Is die termijn verstreken? Dan wordt de titel dus verplaatst naar het ‘Eerder geleend’ tabblad en kun je het ebook opnieuw lenen bijvoorbeeld.

Afhankelijk van hoe de titel te lezen is – en welke keuze je dus gemaakt hebt – krijg je bij elke titel te zien dat je deze ofwel automatisch in de Bibliotheek app kunt openen danwel online kunt gaan lezen. Als de titel ook beschikbaar is voor ereaders dan zie je daar een downloadknop bij staan. Overigens tellen de verschillende leesvormen van één titel niet apart mee en kun je dus één titel met drie leesvormen op je boekenplank zetten.

online bibliotheek downloadknop

Daarmee download je echter niet het ebook maar een bestandje dat geopend moet worden in Adobe Digital Edition.

Downloaden van geleende ebooks met behulp van Adobe Digital Editions

Als je op de downloadknop van een geleende titel klikt wordt er een URLLink.acsm bestandje gedownload. Dat is een piepklein metadatabestandje waarin de ‘echte’ downloadlink staat maar die alleen geopend kan worden in Adobe Digital Editions.

Deze software zorgt er enerzijds voor dat het gedownloade ebook wordt versleuteld met jouw unieke Adobe ID en anderzijds dat alle apparaten die dat ebook vervolgens kunnen openen geautoriseerd zijn met datzelfde Adobe ID. Je hebt dus Adobe Digital Editions nodig om het ebook te kunnen downloaden maar ook om je computer en ereader(s) te autoriseren zodat ze dat ebook daadwerkelijk kunnen openen. Het zorgt er tot slot voor dat het ebook automatisch niet meer geopend kan worden als de “uitleentermijn” verstreken is.

Stap 1. Maak een Adobe ID aan of verifieer dat je alle gegevens hebt

Ga naar de website van Adobe Nederland en klik rechtsbovenaan op Aanmelden. Een Adobe (ID) account is altijd een mailadres en mocht je dit jaren geleden hebben aangemaakt (en vergeten) dan kun je hier bij Wachtwoord vergeten proberen je account te herstellen.

Heb je geen Adobe ID dan kun je op Vraag een Adobe ID aan klikken om er eentje aan te maken.

Schrijf het mailadres dat je als Adobe ID aanmaakt en het bijbehorende wachtwoord ergens op. BEWAAR HET ERGENS. De helft van alle Adobe DRM vragen die ik ooit ontving gingen over vergeten wachtwoorden omdat je het eenmalig instelt in Adobe Digital Editions en daarna nooit meer gebruikt.

Stap 2. Adobe Digital Editions (ADE) installeren

Hoewel je normaliter altijd het beste de recentste versie van software kunt installeren (ADE versie 4.5.8 op moment van schrijven), is het mijn ervaring dat de oudere versies minder toeters en bellen bevatten en daardoor ook een stukje gebruiksvriendelijker zijn. Ik gebruik zelf versie 2.01 uit 2013 en die werkt uitstekend. Je kunt deze versie nog steeds rechtstreeks van de Adobe website downloaden voor zowel Windows als Mac.

Bij de installatie wordt ook om je Adobe ID en bijbehorende wachtwoord gevraagd dus zorg dat je die bij de hand hebt.

Stap 3. Autoriseren van je computer en je ereader(s)

Het verschilt een beetje per versie van ADE maar door het ingeven van je Adobe ID en wachtwoord wordt je computer ook meteen geautoriseerd (en anders gebeurt dat als je ADE voor het eerst opstart na de installatie).

Je ereader moet je echter ook autoriseren vanuit ADE zelf. Open Adobe Digital Editions en verbindt dan je ereader met de computer middels de USB kabel (kies eventueel op de ereader voor Verbinden met de computer als die daar om vraagt) zoals je dat al gewend bent in Windows of MacOS.

Adobe Digital Editions zal de ereader herkennen en vragen om die te autoriseren. Vraagt ADE het niet zelf, dan kun je in het menu de optie vinden om een apparaat te autoriseren. Doe dat en vanaf dat moment kun je in ADE geopende ebooks versturen naar de ereader en kunnen ze daar ook geopend worden.

Op diverse ereaders – zoals de Kobo ereaders – kun je ook rechtstreeks je Adobe ID accountgegevens invullen zodat je niet per se de ebooks met Adobe Digital Editions op de ereader hoeft te zetten maar ze ook, na het downloaden, zelf in de Verkenner (of Finder) naar de ereader kan slepen. Je hebt dan nog steeds wel ADE nodig om de ebooks te downloaden maar je hoeft dan je Kobo ereader niet te autoriseren in ADE.

Stap 4. Downloaden van geleende ebooks

Zo, alles staat eindelijk klaar om de geleende ebooks te kunnen downloaden en lezen. Het is even wat moeite maar dan kun je ook aan de slag. Het goede nieuws is wel dat de bovenstaande stappen eenmalig zijn en dat door de installatie van Adobe Digital Editions je computer weet dat die na het downloaden van (en dubbelklikken op) het URLLink.acsm bestandje automatisch ADE moet openen en het daadwerkelijke ebook gaat downloaden.

Gedownloade ebooks zijn als beveiligde EPUB bestanden te vinden in de My Digital Editions map die je in de Mijn documenten map van je Windows computer aantreft. Als je dus je Adobe accountgegevens op je ereader hebt ingevuld dan kun je de ebooks rechtstreeks vanuit die map naar je ereader slepen.

Je ziet in Adobe Digital Editions dat het geleende boek gedownload wordt (terwijl het tegelijkertijd beveiligd wordt met je Adobe ID) en opgeslagen in de bibliotheek van de software. Koppel nu je ereader aan je computer terwijl Adobe Digital Editions geopend is en – mits deze geautoriseerd is – kun je de gedownloade titel(s) op je ereader zetten.

Daarna heb je dus 21 dagen de tijd om het boek te gaan lezen op je ereader. Veel leesplezier!

Meer weten? Of heb je nog vragen? Kijk dan (ook) bij de klantenservice van de online Bibliotheek of neem contact met ze op.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (44) Write a comment

 1. Complimenten voor je heldere uitleg.
  Uiteraard is dit de ideale situatie. Maar maakt de klant onderweg een fout dan is Leiden in last.

  Reply

  • Dat klopt helaas. Alleen al de Windows problemen en Adobe errorcodes die je tegen zou kunnen komen zouden al genoeg zijn voor meerdere blogposts waarin je door de bomen het bos niet meer ziet.

   Maar een deel van de fouten is denk ik te voorkomen als leners beter snappen wat het verschil tussen de verschillende leesvormen is en even een kwartiertje goed gaan zitten voor het Adobe ID/Adobe Digital Editions verhaal in plaats van er gehaast mee aan de slag te gaan nadat ze het URLLink.acsm bestandje hebben gedownload en niet snappen waarom ze het ebook niet hebben :)

   Individuele situaties zijn altijd complexer en zelden zo eenduidig als ik hierboven beschrijf hoewel het voor mij in de meeste gevallen wel werkt zoals beschreven. Ik heb echter niet de illusie dat er nu geen vragen meer zijn.

   Reply

 2. Raymond ik ben ZOOOOOO blij met deze post. Dank voor de uitleg. de 10 boeken staan op de nieuwe ereader. Ik bleef problemen houden met foutmelding: Check error activation.
  Ontkoppelen en opnieuw koppelen van Adobe ID was dus de oplossing.

  Reply

 3. Hai Raymond
  Dank voor het duidelijke artikel. Ik heb ook een e-reader. Nu kan ik zowel met de bibliotheek app als via Adobe DRM e-boeken lenen daarop.

  Maar de dag komt eraan dat de Android versie op de e-reader te oud zal zijn om veilig direct op internet mee te werken.
  Dan is Adobe DRM de enige mogelijkheid om er bib boeken mee te lezen. Hopelijk blijft de bibliotheek deze methode ook gebruiken. Ik vind het de meest milieu vriendelijke manier.

  Zou er een manier zijn om dit landelijk aan de bibliotheken te vertellen? Een tip van één persoon zet ze waarschijnlijk niet aan het denken.

  Reply

  • Hoi Kirsten,
   Er worden al jarenlang door het hele land bij bibliotheken structureel spreekuren georganiseerd om gebruikers te helpen geleende ebooks op hun ereaders te krijgen. Ik ben er van overtuigd dat de bibliotheken heel goed weten dat een zeer groot deel van de gebruikers liever op een ereader leest dan op een tablet of telefoon. Er zijn niet voor niets meer dan 2 miljoen ereaders in omloop in Nederland denk ik dan maar.

   Ik hoorde vanochtend dat de commissie ICT/digitalisering van de Vereniging Openbare Bibliotheken zich hard wil maken om het kunnen lenen/lezen op een ereader gebruiksvriendelijker te maken en er zijn internationaal projecten gaande waarbij alternatieven voor Adobe DRM worden getest. Ik maak me geen zorgen over het verdwijnen van deze optie maar een extra stem is altijd meegenomen! Laat dus ook vooral van je horen naar je eigen bibliotheek toe bijvoorbeeld.

   Reply

 4. RT @di2lib: Voor iedereen die altijd aan het worstelen is om de eboeken van de Onlinebibliotheek op zijn ereader te zetten een heldere uitl…

  Reply

 5. Dankjewel Raymond, ook voor het mogen delen van je blog! Heb het alvast naar de collega’s gestuurd.

  Reply

 6. Goed artikel! Heb je misschien nog een tip om goed te kunnen volgen wat er aan nieuwe e-books bijkomt in de bibliotheek? De website heeft daar wel een knop voor, maar het is onduidelijk wanneer die boeken dan nieuw zijn toegevoegd, waardoor je eigenlijk altijd aan het zoeken en grasduinen bent…

  Reply

  • @Jeroen Er worden geen titellijsten (openbaar) bijgehouden met nieuwe ebooks die via de bibliotheek beschikbaar zijn/komen. Tenminste voor zover ik het weet. Het maakt het zo goed als onmogelijk om dat zelfs maar een beetje bij te houden vrees ik.

   Reply

   • Helaas. Ik heb de vraag ook bij de onlinebibliotheek neergelegd, en het antwoord was:

    “Bedankt voor je bericht. Wij hebben je wens/suggestie voor een nieuwsbrief met nieuwe titels in de collectie en titels die verdwijnen uit de collectie doorgegeven aan de afdeling die zich bezighoudt met de doorontwikkeling rondom e-books/website.”

    Misschien als veel mensen erom vragen |-).

    Reply

 7. Handig artikel! Via Sony Reader een boek vd online bibliotheek op de Sony e-reader gekregen. Boek wordt na drie weken vd boekenplank gehaald. Verdwijnt het boek dan ook vd reader die ontkoppeld is? Dan heb je dus driewekelijks weer die handelingen wanneer je het boek nog niet uit hebt.

  Reply

  • Dag Johannes,
   Op een ontkoppelde ereader wordt het boek niet-toegankelijk in ieder geval. Ik weet eigenlijk niet eens of het dan ook vanzelf verdwijnt maar je hebt hoe dan ook een herhaling van handelingen als je na drie weken het boek nog niet uit hebt vrees ik.

   Reply

 8. Hallo Raymond,
  Ik heb een chromebook laptop. Klopt het het dan zowiezo hopeloos is om ebooks op mijn ereaders te zetten? Ik heb een kobo ereader en een sony model PRS-T1 Ereader.
  Daarnaast vraag ii mij of hoe je ebooks can de vakantiebieb op de ereader kan lezen? Zover ik het snap moet je via de vakantiebieb app toegang krijgen tot de ebooks can de vakantie bieb. Maar een ereader heeft geen mac of windows systeem, dus hoe met je dan een app downloaden?
  Graag je advies.

  Vriendelijke groet
  Nathalie Reynders
  Zeist

  Reply

  • Dag Nathalie,

   Voor zover ik weet is de benaming ‘hopeloos’ redelijk accuraat als het gaat om bibliotheek ebooks op een Chromebook te lenen. Er is weliswaar een Adobe Digital Editions app beschikbaar in de Play Store maar daarmee krijg je de ebooks niet op je ereader want dat ondersteunt de app niet aan de vele 1-ster beoordelingen te zien in de Play Store.

   Titels uit de VakantieBieb op je ereader zetten is – by design – niet mogelijk nee. Je hebt een paar op Android gebaseerde ereaders waarmee je de VakantieBieb app kunt installeren op je ereader maar dat zijn dus feitelijk een soort tablets. Op je reguliere ereader gaat het sowieso niet werken in elk geval. Wat je wel kan doen is checken of de titel(s) die je wilt lezen van de VakantieBieb, ook gewoon te lenen zijn bij de bibliotheek. Bij een redelijk deel van de titels is dat namelijk het geval.

   Mits je nu niet op vakantie met alleen een Chromebook zit natuurlijk …

   Reply

   • Is het niet zo dat je tegenwoordig Android apps op Chromebooks kunt zetten? Dan zou je de Bibliotheek app (waarmee je op Android tablets en telefoons geleende e-books kunt lezen) op je chromebook moeten kunnen zetten…

    Reply

 9. Is er ook een manier om dit zonder laptop te doen?

  Ik ga 4 weken op vakantie en wil graag halverwege dus graag nieuwe e-books van de online bibliotheek, maar ik neem geen laptop mee…

  Reply

 10. Bij mijn weten wel. Heb zelf een Android tablet.
  Met browser Chrome ga ik naar http://www.onlinebibliotheek.nl – inloggen – boek(en) opzoeken en lenen – klaar.
  Nu open ik de App de Bibliotheek – en zie hier mijn gekozen titel(s)
  .

  Reply

 11. Heldere uitleg, sowieso beter dan de info op de website van de bibliotheek zelf!
  Maar ..is er nu echt geen omweg om de boeken op je kindle te zetten?

  Reply

  • Waar een wil is, is een weg natuurlijk. Maar het vereist dat je beveiligingen breekt (wat niet mag en aangezien je het hier niet hebt over zelf gekochte boeken ook niet door mij toegelicht gaat worden) en levert een hoop werk op dat je iedere keer weer moet doen. Omdat nou eenmaal geleende boeken werken met beveiligde EPUB bestanden en Kindle deze nou eenmaal niet ondersteunt.

   Wellicht dat in de toekomst ooit nog wel het Kindle formaat ondersteund gaat worden maar voor nu is de simpele conclusie dat bibliotheekboeken niet bedoeld zijn voor je Kindle ereader.

   Reply

 12. Heb een nieuwe laptop gekocht en kan nu met geen mogelijkheid boeken op mijn e-reader zetten.Ben naar de bibliotheek geweest en een meneer heeft mij daar geholpen,is anderhalf uur bezig geweest maar is niet gelukt.Staan wel op de boekenplank maar als ik ze op mijn e-reader wil zetten gaat hij iedere keer opnieuw digital editions instaleren en lukt het niet.Kan je mij verklaren hoe dit kan.

  Reply

  • @Dineke Ik heb geen kant en klaar oplossing, sorry, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt proberen.

   Het klinkt alsof er iets niet 100% goed gaat met de installatie van ADE en dat het gedownloade .ACSM bestand niet correct geopend wordt. Deinstalleer je huidige versie van ADE en herinstalleer die vervolgens – bij voorkeur een iets oudere versie 3 die bij mij zonder problemen werkt http://download.adobe.com/pub/adobe/digitaleditions/ADE_3.0_Installer.exe – met admin rechten Dat wil zeggen dat je ofwel zelf de administrator op je Windows laptop moet zijn danwel dat het programma met die rechten geinstalleerd moet worden en dat evt het wachtwoord van het admin account opgegeven dient te worden.

   Verifieer vervolgens dat je het correcte Adobe ID en wachtwoord gebruikt (hebt) en check of de laptop geautoriseerd is.

   Zo ja, download dan het ebook bestandje van je boekenplank in je account. Dat is dus niet het ebook zelf maar een .acsm bestandje. Open het niet rechtstreeks maar sla het bestandje op in een map waar je het makkelijk terug kunt vinden.

   Open dan ADE en voeg het boek toe aan de bibliotheek van ADE (Control-O). Selecteer dan het .acsm bestandje dat je net gedownload hebt en dan zou die het boek zelf moeten downloaden en openen in ADE. Daarna kun je de ereader aan je laptop koppelen, autoriseren in ADE en het boek overzetten zoals je gewend bent.

   Reply

 13. Een e-book bij de bibliotheek kun je max. 3 weken lenen, verlengen kan niet.
  Heeft ooit iemand geprobeert om dat te omzeilen door de tijd van de e-reader terug te zetten?
  Als dat werkt zou dat handig zijn voor als je bijvoorbeeld 4 weken op vakantie bent.

  Reply

  • Ja dat werkt [handig als je langer dan 21 dagen op vakantie bent en niet alle boeken uitgelezen hebt, en geen laptop met Adobe DE bij de hand]. Na aanpassen staan de boeken nog steeds als “verlopen”, maar als je er 1 selecteert om te lezen blijkt dat na aanpassing datum weer gewoon te kunnen.
   Zet dan wel de wifi van je ereader uit cq.voorkom dat datum/tijd automatisch aangepast worden, anders heb je direct weer hetzelfde probleem dat je titels als “verlopen” op je reader staan. Maar dan kun je hetzelfde trucje nog een keer doen.
   Als je weer thuis bent en nieuwe boeken gaat lezen wel weer datum/tijd actualiseren om problemen met de leentermijn van die nieuwe boeke te voorkomen.

   Reply

 14. Dank voor de info, wordt zeer gewaardeerd..
  Ik zat er aan te denken om een e-reader te kopen voor mijn vrouw die veelal via de bieb e-books leest, maar dan op haar telefoontje of tablet..
  Wij hebben geen Mac of Win-PC.. maar al hadden we die wel.. wat een gedoe zeg!
  Moet allemaal veel makkelijker kunnen zou je zeggen..

  Reply

 15. Ik zou zo graag de ebooks van de online bibliotheek willen lezen op mijn telefoon, in een ereader app, want de app van de online bibliotheek zelf is waardeloos, evenals het lezen in de Adobe app. Is hier een mogelijkheid voor? Ik heb Adobe Digital Editions voor Android geinstalleerd, mijn telefoon geautoriseerd en kan de boeken in ADE dus wel openen en lezen. Maar als ik ze dan in mijn ereader app (Prestigio) open zie ik enkel vraagtekens.

  Reply

 16. Hi Raymond, ik ben lid van de bibliotheek en heb nu voor het eerst een ebook geleend bij de Online Bibliotheek. Op mijn Samsung telefoon kan ik dit goed lezen, maar op mijn Acer tablet met Windows10 lukt dat niet. En vanwege het grotere schermformaat zou ik dat wel graag willen. Heb jij een oplossing voor dit probleem ? Bij voorbaat dank voor je reactie. Met vriendelijke groet, Ruud

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top