online bibliotheek header

Ebooks lenen bij de online Bibliotheek (om op je ereader te lezen)

Eindelijk weer eens de (nieuwe) ereader te voorschijn gehaald om ebooks te gaan lezen tijdens de vakantie? Die ebooks kun je kopen maar natuurlijk ook lenen bij de online Bibliotheek. Inmiddels zijn er ruim 20.000 titels beschikbaar maar is het niet altijd mogelijk – en makkelijk – om ze op je ereader te lezen. Tijd dus voor een uitleg van hoe het lenen bij de online Bibliotheek werkt.

Waarom is er een aparte uitleg nodig?

Vanaf 2013 worden bijna alle ebooks in Nederland verkocht met watermerkbeveiliging. Dat is een beveiliging waarbij persoonsgegevens en transactiegegevens (van de verkoop) zichtbaar en onzichtbaar worden verwerkt in het ebookbestand zelf. Iets wat ik bepaald geen fijn idee vind maar wat een enorme verbetering was ten opzichte van wat daarvoor gebruikt werd. Tot 2013 werden namelijk technische restricties gebruikt in de vorm van Adobe DRM.

DRM staat voor Digital Rights Management en zoals de naam aangeeft “beheert” (lees beperkt) het je rechten om te doen en laten met een ebook wat je zelf wilt doen. Ook al had je het gewoon netjes gekocht. Adobe DRM vereist dat je een Adobe account aanmaakt en dat gekochte ebooks gedownload worden via speciale software (Adobe Digital Editions) die het ebook koppelt aan je account maar ook aan (alleen) de apparaten die met dat account zijn geautoriseerd.

In de periode 2007-2013 kreeg ik wekelijks meerdere vragen in mijn mailbox over Adobe DRM van mensen die keurig ebooks hadden gekocht en nu in de problemen waren geraakt omdat ze dachten dat ze die gekochte boeken aan familieleden cadeau konden geven (kan en mag dus niet), omdat ze hun wachtwoord van het Adobe account vergeten waren en het niet konden resetten of omdat ze hun ereader niet geautoriseerd kregen in Adobe Digital Editions. Het was vaak een hele puzzel om dat soort problemen opgelost te krijgen.

Nu er al ruim 4 jaar alleen nog maar (Nederlandse) ebooks met watermerkbeveiliging verkocht zijn zou je bijna vergeten dat Adobe DRM nog steeds gebruikt wordt in Nederland. Jawel, bij het lenen van ebooks bij de online Bibliotheek …. want het is vooralsnog de enige manier om er voor te zorgen dat geleende ebooks ook weer automatisch verdwijnen van je ereader nadat de ‘uitleentermijn verstreken is’.

En dat betekent dat alle problematiek rondom Adobe DRM nog steeds van toepassing is op het lenen van ebooks. Inclusief het moeten hebben van een Adobe ID account, het moeten installeren van Adobe Digital Editions en het moeten autoriseren van je ereader in die Adobe software. Het wordt ook nog wat extra ingewikkelder omdat je ook een account voor de online bibliotheek zelf moet hebben natuurlijk en daarnaast niet alle titels beschikbaar zijn om te lezen op een ereader – veel titels zijn alleen in de Bibliotheek app te lezen.

Maar laat ik beginnen bij het begin.

Account aanmaken bij de online Bibliotheek

De online Bibliotheek heeft sinds enige tijd een eigen website waar diverse digitale diensten van de openbare bibliotheek ondergebracht zijn. De site en de diensten worden beheerd door de Koninklijke Bibliotheek en niet door de openbare bibliotheken zelf. Daar merk je verder vrij weinig van maar het betekent wel dat je een apart account nodig hebt om in te loggen bij de online Bibliotheek.

online bibliotheek registreren
Als je al wel lid bent van een (willekeurige) openbare bibliotheek in Nederland dan kun je je met behulp van je bibliotheekpas registreren voor een gratis account bij de online Bibliotheek. Je hebt daarvoor je pasnummer nodig dat op de pas staat en het wachtwoord of pincode dat je gebruikt om boeken te verlengen of reserveren via de website van je eigen bibliotheek. Wachtwoord kwijt of heb je dat nog nooit aangevraagd? Dan kun je in dit overzicht terugvinden hoe je dit regelt bij je eigen lokale bibliotheek.

Ben je geen lid van de openbare bibliotheek, dan kun je ook rechtstreeks een digitaal (only) abonnement afsluiten op de online Bibliotheek. Dat kost je 42 euro per jaar voor een regulier abonnement of 21 euro voor een kennismakingsabonnement waarbij je slechts 6 ebooks per jaar kunt lenen. Alle abonnementen geven overigens ook toegang tot alle titels in de Luisterbieb app mocht je behalve lezen ook luisteren naar boeken leuk vinden.

Welke ebooks kun je lenen?

De ebookcollectie van de online Bibliotheek omvat inmiddels ruim 20.000 titels in een groot aantal genres. De wetgeving werkt voor bibliotheken anders voor ebooks dan voor fysieke boeken en dit heeft als gevolg dat de bibliotheken niet zo maar alle titels kunnen inkopen en aanbieden. Ze moeten letterlijk voor alle titels overeenkomsten sluiten met de uitgevers. Je vindt daarom best veel bekende titels bij de online Bibliotheek maar de recente bestsellers ontbreken bijna altijd omdat uitgevers de bibliotheken liever niet laat concurreren met de verkoop van die titels.

Titels (en auteurs) kunnen komen en gaan dankzij aflopende en nieuwe overeenkomsten maar je vindt er o.a. titels van Camilla Läckberg, Loes den Hollander, Paulo Coelho, Isabel Allende, Suzanne Vermeer en Tommy Wieringa maar ook van een groot aantal kinderboekenschrijvers.

Lenen voor op je ereader, in de app of via de computer?

Je hebt flink zitten grasduinen door het aanbod van titels en je hebt een paar titels gevonden die je graag wilt lenen en lezen. Dan is het een kwestie van inloggen – als je dat nog niet gedaan had – en downloaden maar, toch?

Ja en nee. Een titel kan in de ebookcollectie van de online Bibliotheek zitten maar pas na het inloggen zie je op welke manieren je deze kunt lezen. Neem bijvoorbeeld het eerste deel van de Kameleon boeken:

online bibliotheek schippers
Lenen is geen probleem maar er zijn slechts twee manieren om dit boek te kunnen lezen en je moet uit één van deze methoden kiezen voordat je op de Leen e-book knop kunt klikken. De schippers van de Kameleon kun je alleen via de Bibliotheek app op je telefoon of tablet lezen danwel via de online reader op je computer.

Wil je het per se op je ereader lezen? Dan kan dat simpelweg dus niet. De uitgever heeft er voor gekozen om het boek niet beschikbaar te maken voor het lezen op ereaders – uit angst voornamelijk dat het dan gemakkelijker illegaal gekopieerd kan worden – en je bent dan feitelijk gedwongen om het boek alsnog in de app of online te lezen.

Helaas is het ontbreken van de mogelijkheid om een boek op een ereader te lezen geen uitzondering. ALLE titels kunnen in de Bibliotheek app of online gelezen worden maar iedereen die per se op een ereader wil lezen zal expliciet moeten opletten of die optie er überhaupt wel is. Van de 14 titels van Tommy Wieringa zijn er bijvoorbeeld maar drie te lezen op een ereader, van Camilla Läckberg nog 14 van de 25 titels maar van de 28 titels van Suzanne Vermeer is er zelfs geen één te lezen op een ereader.
Van andere auteurs zijn gelukkig wel alle titels op een ereader te lezen en in het algemeen geldt: hoe bekender de auteur, hoe groter de kans dat je hun boeken niet op je ereader kunt lezen.

online bibliotheek camilla

Bijna alle ereaders zijn wel geschikt om geleende ebooks op te kunnen lezen als je een titel gevonden hebt die dat ook toestaat. Er zijn echter een paar uitzonderingen. De (oude) Sony ereaders kunnen niet overweg met Adobe Digital Editions maar gebruiken hun eigen Sony Reader software waarmee je via een omweg alsnog kunt lezen.
En eigenaren van een Kindle ereader vissen volledig achter het net want via de online Bibliotheek worden alleen de met Adobe DRM beveiligde EPUB ebooks aangeboden waar een Kindle niet mee overweg kan. Converteren van de bestanden naar het eigen formaat van de Kindle ereaders is ook niet mogelijk dankzij de beveiliging.

Je boekenplank

Zodra je een ebook geleend hebt (met de Leen e-book knop) komen ze terecht op je boekenplank. Bij ‘Mijn boekenplank’ kun je zien welke je op dit moment geleend hebt maar ook alle titels die je eerder geleend hebt en waarvan de uitleentermijn verlopen is.

Met een regulier (bibliotheek) abonnement kun je maximaal 10 titels tegelijk lenen en op je boekenplank zetten. Deze titels blijven er 21 dagen staan en kunnen niet tussentijds ingeleverd worden om plaats te maken voor andere titels. Leen je nu dus 10 titels in één keer, dan kun je over 3 weken pas weer nieuwe titels toevoegen.

Bij de boeken die je ‘Nu geleend’ hebt zie je per titel staan tot hoe lang deze beschikbaar is. Is die termijn verstreken? Dan wordt de titel dus verplaatst naar het ‘Eerder geleend’ tabblad en kun je het ebook opnieuw lenen bijvoorbeeld.

Afhankelijk van hoe de titel te lezen is – en welke keuze je dus gemaakt hebt – krijg je bij elke titel te zien dat je deze ofwel automatisch in de Bibliotheek app kunt openen danwel online kunt gaan lezen. Als de titel ook beschikbaar is voor ereaders dan zie je daar een downloadknop bij staan. Overigens tellen de verschillende leesvormen van één titel niet apart mee en kun je dus één titel met drie leesvormen op je boekenplank zetten.

online bibliotheek downloadknop

Daarmee download je echter niet het ebook maar een bestandje dat geopend moet worden in Adobe Digital Edition.

Downloaden van geleende ebooks met behulp van Adobe Digital Editions

Als je op de downloadknop van een geleende titel klikt wordt er een URLLink.acsm bestandje gedownload. Dat is een piepklein metadatabestandje waarin de ‘echte’ downloadlink staat maar die alleen geopend kan worden in Adobe Digital Editions.

Deze software zorgt er enerzijds voor dat het gedownloade ebook wordt versleuteld met jouw unieke Adobe ID en anderzijds dat alle apparaten die dat ebook vervolgens kunnen openen geautoriseerd zijn met datzelfde Adobe ID. Je hebt dus Adobe Digital Editions nodig om het ebook te kunnen downloaden maar ook om je computer en ereader(s) te autoriseren zodat ze dat ebook daadwerkelijk kunnen openen. Het zorgt er tot slot voor dat het ebook automatisch niet meer geopend kan worden als de “uitleentermijn” verstreken is.

Stap 1. Maak een Adobe ID aan of verifieer dat je alle gegevens hebt

Ga naar de website van Adobe Nederland en klik rechtsbovenaan op Aanmelden. Een Adobe (ID) account is altijd een mailadres en mocht je dit jaren geleden hebben aangemaakt (en vergeten) dan kun je hier bij Wachtwoord vergeten proberen je account te herstellen.

Heb je geen Adobe ID dan kun je op Vraag een Adobe ID aan klikken om er eentje aan te maken.

Schrijf het mailadres dat je als Adobe ID aanmaakt en het bijbehorende wachtwoord ergens op. BEWAAR HET ERGENS. De helft van alle Adobe DRM vragen die ik ooit ontving gingen over vergeten wachtwoorden omdat je het eenmalig instelt in Adobe Digital Editions en daarna nooit meer gebruikt.

Stap 2. Adobe Digital Editions (ADE) installeren

Hoewel je normaliter altijd het beste de recentste versie van software kunt installeren (ADE versie 4.5.8 op moment van schrijven), is het mijn ervaring dat de oudere versies minder toeters en bellen bevatten en daardoor ook een stukje gebruiksvriendelijker zijn. Ik gebruik zelf versie 2.01 uit 2013 en die werkt uitstekend. Je kunt deze versie nog steeds rechtstreeks van de Adobe website downloaden voor zowel Windows als Mac.

Bij de installatie wordt ook om je Adobe ID en bijbehorende wachtwoord gevraagd dus zorg dat je die bij de hand hebt.

Stap 3. Autoriseren van je computer en je ereader(s)

Het verschilt een beetje per versie van ADE maar door het ingeven van je Adobe ID en wachtwoord wordt je computer ook meteen geautoriseerd (en anders gebeurt dat als je ADE voor het eerst opstart na de installatie).

Je ereader moet je echter ook autoriseren vanuit ADE zelf. Open Adobe Digital Editions en verbindt dan je ereader met de computer middels de USB kabel (kies eventueel op de ereader voor Verbinden met de computer als die daar om vraagt) zoals je dat al gewend bent in Windows of MacOS.

Adobe Digital Editions zal de ereader herkennen en vragen om die te autoriseren. Vraagt ADE het niet zelf, dan kun je in het menu de optie vinden om een apparaat te autoriseren. Doe dat en vanaf dat moment kun je in ADE geopende ebooks versturen naar de ereader en kunnen ze daar ook geopend worden.

Op diverse ereaders – zoals de Kobo ereaders – kun je ook rechtstreeks je Adobe ID accountgegevens invullen zodat je niet per se de ebooks met Adobe Digital Editions op de ereader hoeft te zetten maar ze ook, na het downloaden, zelf in de Verkenner (of Finder) naar de ereader kan slepen. Je hebt dan nog steeds wel ADE nodig om de ebooks te downloaden maar je hoeft dan je Kobo ereader niet te autoriseren in ADE.

Stap 4. Downloaden van geleende ebooks

Zo, alles staat eindelijk klaar om de geleende ebooks te kunnen downloaden en lezen. Het is even wat moeite maar dan kun je ook aan de slag. Het goede nieuws is wel dat de bovenstaande stappen eenmalig zijn en dat door de installatie van Adobe Digital Editions je computer weet dat die na het downloaden van (en dubbelklikken op) het URLLink.acsm bestandje automatisch ADE moet openen en het daadwerkelijke ebook gaat downloaden.

Gedownloade ebooks zijn als beveiligde EPUB bestanden te vinden in de My Digital Editions map die je in de Mijn documenten map van je Windows computer aantreft. Als je dus je Adobe accountgegevens op je ereader hebt ingevuld dan kun je de ebooks rechtstreeks vanuit die map naar je ereader slepen.

Je ziet in Adobe Digital Editions dat het geleende boek gedownload wordt (terwijl het tegelijkertijd beveiligd wordt met je Adobe ID) en opgeslagen in de bibliotheek van de software. Koppel nu je ereader aan je computer terwijl Adobe Digital Editions geopend is en – mits deze geautoriseerd is – kun je de gedownloade titel(s) op je ereader zetten.

Daarna heb je dus 21 dagen de tijd om het boek te gaan lezen op je ereader. Veel leesplezier!

Meer weten? Of heb je nog vragen? Kijk dan (ook) bij de klantenservice van de online Bibliotheek of neem contact met ze op.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (44) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top