word powerpoint excel

Excel gebruiken om de periode tussen twee data te berekenen

Uit je hoofd even narekenen hoeveel jaar iets geleden is (of hoe oud iemand is), dat is niet zo moeilijk. Maar hoeveel dagen, weken of maanden dat is? Omdat mijn zoon vanmorgen aankondigde vandaag precies 12,5 jaar oud te zijn ging ik op zoek naar een mogelijkheid om mijn eigen leeftijd in dagen te berekenen. In Excel. Gewoon omdat het kan.

Alles kan in Excel

Ik ben een leek in Excel maar ik kon me niet voorstellen dat er geen functie voor het berekenen van periodes tussen data zou zijn. En dat klopt want die is er gewoon. Het maakt wel heel erg uit of je een Engelstalige of Nederlandstalige versie hebt overigens want zowel de benaming als de syntax verschilt in de twee versies. Het is DATEDIF in de Engelstalige versie en DATUMVERSCHIL in de Nederlandstalige versie.

In het onderstaande voorbeeld gebruik ik de Nederlandstalige Excel 2016 versie maar het zou moeten werken voor alle (NL) versies van Excel.

excel data berekenen

Het is gelukkig een eenvoudige functie. Zet de begindatum en de einddatum ergens in een leeg werkblad (mijn geboortedatum en de datum van vandaag in bovenstaand voorbeeld) en je kunt er mee gaan rekenen.

Met DATUMVERSCHIL kun je het verschil tussen twee data op meerdere manieren laten berekenen/weergeven. In dagen, weken, maanden en jaren om precies te zijn. De opbouw van de functie is =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”weergave”) waarbij je voor de begindatum en einddatum moet verwijzen naar de cellen waarin je deze hebt opgenomen.

 • In dagen berekenen is =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”d”)
 • In weken berekenen is =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”d”)/7
 • In maanden berekenen is =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”m”)
 • In jaren berekenen is =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”y”)

In mijn eigen voorbeeld is het dus =DATUMVERSCHIL(B3;D3;"d") in de F3 cel om er achter te komen dat ik vandaag 16.568 dagen oud ben.

In de Engelstalige versie is het overigens =DATEDIF(B3,D3,”d”), =DATEDIF(B3,D3,”d”)/7, =DATEDIF(B3,D3,”m”) en =DATEDIF(B3,D3,”y”) respectievelijk. Let op dat er dus een komma i.p.v. een puntkomma wordt gebruikt tussen de celaanduidingen.

Let ook op dat getallen in Excel standaard niet met decimalen weergegeven worden en dat als je dus de periode in weken berekent, deze dus afgerond wordt. Ga naar de Celeigenschappen en kies dan voor Getal (en de categorie getal met de automatische twee decimalen die daar bij horen) om het exact(er) weer te geven.

Een beetje leuker geformuleerd

Als je dan toch bezig bent is het wel leuk om een leeftijd niet alleen in dagen, maanden of weken uit te drukken maar juist zo precies mogelijk in jaren. Oftewel, om te berekenen hoeveel jaren, maanden en dagen het geleden is dat ik het levenslicht zag. Zoonlief die weet het al met 12 jaren en zes maanden maar ik moet nog even een iets complexere formule gebruiken.

De truc is namelijk dat die alleen maar de maanden moet tellen die niet al in de berekening van de jaren zitten. En alleen de dagen die niet meegerekend zijn in de jaren en maanden.

Voor het berekenen van de jaren hadden we al =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”y”). Voor de resterende maanden komt daarbij =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”ym”). En voor de dagen moet het =DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;”md”) zijn.

En die kun je aan elkaar knopen waardoor je een leesbaar resultaat krijgt. Je kunt de regel waar je de formule invoert groter maken door de onderste rand naar beneden te slepen zodat je de hele formule ook blijft zien.

=DATUMVERSCHIL(B3;D3;”y”)&” jaren, ”
&DATUMVERSCHIL(B3;D3;”ym”)&” maanden, ”
&DATUMVERSCHIL(B3;D3;”md”)&” dagen”

excel data berekenen

Tadaa!

Meer lezen? De Microsoft supportpagina over de DATUMVERSCHIL functie / Voorbeeld Excel document van Microsoft met diverse voorbeelden waar je zelf je eigen data kunt invullen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

 1. Je kan gewoon =+d3-b3 doen, omdat data in dagen worden omgezet voor het rekenen. Werkte al in de oudste Lotus 123 en de nieuwste Calc van LibreOffice

  Reply

 2. En in plaats van de einddatum kun je natuurlijk ook de systeemdatum van Excel gebruiken, met today() of vandaag().
  Kun je iedere dag snel checken hoe oud je bent. ;)

  Reply

  • functie staat misschien niet meer in het rijtje met functies maar werkt nog wel als je de functie gewoon intikt

   Reply

 3. Datum van Datum eind Sport code Sportaken Tijd
  17-11-2019 17-11-2019 hardl Hardlopen 10:30u
  3-11-2019 3-11-2019 zbsd Bowling 11:00 – 13:00
  1-2-2020 1-2-2020 kndsb Bowling 09:30 – 14:00
  7-3-2020 7-3-2020 kndsb Bowling 09:30 – 14:00
  7-4-2020 7-4-2020 kndsb Bowling 09:30 – 14:00

  ik wil op de lijst excel van VANDAAG tot heden, oude datum overslaand (onzichtbaar) HOE HOW?
  Snap je?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top