Zutphense Boekenmarkt header

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Dit jaar werd alweer de twintigste editie van de Zutphense boekenmarkt georganiseerd. Ik was er nog nooit geweest, waarschijnlijk omdat het (altijd?) de week voor de Deventer boekenmarkt is en ik daar op gespitst ben, maar deze keer was ik voorbereid en stapte ik op een zonnige zondagmorgen in de trein naar Zutphen.

De VVV meldde dat de Zutphense boekenmarkt van 10 tot 17 plaats zou vinden en dat het ook koopzondag was. Die koopzondag begon echter overduidelijk niet om 10 uur want alle winkels zaten nog dicht op dat tijdstip.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Dat gold, tot mijn teleurstelling, ook voor Van Rossums Koffie terwijl ik me daar wel op verheugd had. Die bleken achteraf pas om 12 uur open te zijn.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Maar goed, ik ben er natuurlijk niet voor de koffie maar voor de boekenmarkt. Op de Groenmarkt blijken er zo’n 40 of 50 kramen klaar te staan en kan ik beginnen met de zoektocht naar de (vooral) kinderboeken die op mijn lijstje staan.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Even heen en weer lopen naar de twee kanten is niet echt praktisch want de rijen met kramen staan op het plein nogal ver uit elkaar. Wel fijn om even de ruimte te hebben en dan maar eerst de linkerrij doen om straks terug te lopen via de andere kant.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Ik ben normaliter groot voorstander van netjes in rijtjes zetten van boeken (bij voorkeur op alfabetische volgorde op auteursnaam) maar op een boekenmarkt heeft dit ook wel wat. Gewoon op een dekentje uitstallen.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Maar kinderboeken zijn er verrassend genoeg nauwelijks te vinden. We kijken links, we kijken rechts :)

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Het is naar verhouding een kleine boekenmarkt maar de prachtige gebouwen en omgeving maken veel goed moet ik zeggen.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Ik koop ze nooit maar kijk toch altijd even bij de kaarten. Ik ben wel de jongste bezoeker van die kraam gok ik zo.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Aan het einde van de rij met kramen (aan de Marspoortstraat) zijn er wel kinderboeken te vinden maar niet wat ik zoek. Het uitzicht vanaf de brug – en de kraam – is echter fantastisch.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Dan is het dus nu omdraaien en de kramen aan de andere kant bekijken. Vanaf de kant van de IJsselkade heb je nog een veel fraaier uitzicht eigenlijk. De Wijnhuistoren kun je niet missen.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Hee wacht, zie ik nou eindelijk kinderboeken?

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Ja! Eindelijk een paar deeltjes van ‘Dagboek van een muts’ maar niet de twee die door dochterlief op mijn lijstje zijn gezet. De speurtocht gaat verder.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

De zon komt en de zon gaat maar die wolken zijn ook best mooi.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

En dan komen we een grote kraam tegen met heel veel kinderboeken. Nog steeds niet met de twee deeltjes van ‘Dagboek van een muts’ maar zoonlief vindt wel een deeltje van de Geronimo Stilton boeken die hij zelf tevreden afrekent.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

Strip- en boekantiquariaat Erwin kom je vaker tegen op boekenmarkten en ook in Zutphen is die aanwezig. De oude kinderboeken negeer ik even want er staan ook een paar dozen vol met Engelstalige SF & fantasy. Dat is lekker grasduinen dus en ook al heb ik jaren geleden alle ebookversies gekocht, ik kan de oude verleiding van pockets van Robert Silverberg kopen niet weerstaan. Een bijna puntgave editie van The Silent Invaders reken ik af nadat ik de verkoper gevonden had die zich achter de kraam verstopt had.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

En dan hebben we nog maar een paar kramen te gaan waar we echter niets meer van onze gading vinden.

De Zutphense Boekenmarkt 2018

De buit is bescheiden maar dat mag de pret niet drukken. Het was een kleine maar hele fijne boekenmarkt in een prachtige stad die we volgend jaar zeker nog een keer gaan bezoeken!

(maar dan wel op een tijd waarbij ik zeker weet dat Van Rossums open is want die koffie moet je ook niet willen missen)

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 29 juli 2018. De volledige set is te bekijken op Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

    • Ik was er al vroeg en, zoals ik dus ontdekte met Van Rossums, ver voordat de koopzondag en andere activiteiten in het centrum begonnen. Het was zeker rustig tussen 10 en half 11 maar ik denk dat het er een stuk drukker was tussen 12 en 17 uur.

      Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top