deventer boekenmarkt 2018 header

Boekenplog: Deventer Boekenmarkt 2018

De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle maar inmiddels is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste in Europa en staan er meer dan 850 boekenkramen opgesteld door het hele centrum en aan de kade. Natuurlijk bracht ik ook dit jaar weer een bezoek aan (de 30ste editie van) deze prachtige boekenmarkt.

Deventer Boekenmarkt 2018

Dit jaar ga ik niet alleen maar heb ik voor het eerst gezelschap van zoonlief. Het is zaak om er lekker vroeg bij te zijn maar de bussen rijden pas na 9 uur en dus pakken we de stoptrein naar Deventer. Op station Colmschate staan er al meer boekenliefhebbers te wachten met tassen en rolkoffers om zo vroeg mogelijk groot in te slaan.

Deventer Boekenmarkt 2018

Je hoeft de weg niet te zoeken als je station Deventer uit komt. Er staat een kraam van de VVV meteen voor de uitgang en bordjes geven de route aan.

Deventer Boekenmarkt 2018

Een bescheiden optocht richting het centrum.

Deventer Boekenmarkt 2018

Halverwege worden we ingehaald door een pendelbus die – na parkeren – ook een lading bezoekers aan de optocht toevoegt.

Deventer Boekenmarkt 2018

We beginnen ook dit jaar weer op de Brink. Het is inmiddels half 9 maar er zijn al veel mensen aanwezig en zelfs op de terrasjes verderop zitten al mensen. Er verschijnen echter ook een paar wolken aan de blauwe hemel maar de temperatuur is in elk geval een heel stuk aangenamer dan de afgelopen twee weken.

Deventer Boekenmarkt 2018
Deventer Boekenmarkt 2018

Heerlijk om in alle rust nog op de Brink te kunnen lopen. In de middag is dit juist het drukste stukje van de hele Deventer Boekenmarkt.

Deventer Boekenmarkt 2018

Vlak voor de Waag kun je zelfs nog in je eentje snuffelen tussen de boeken. Voor mij zit er sowieso niets bij want dit jaar ga ik op zoek naar (de) twee (resterende) delen van ‘Dagboek van een muts’ voor mijn dochter en is zoonlief op een missie om zijn collectie Geronimo Stilton boekjes aan te vullen.

Deventer Boekenmarkt 2018

Achter de Waag staat, zoals altijd, een kraam die nieuwe titels voor ramsjprijzen verkoopt en dat trekt altijd veel bezoekers. Zelfs op dit tijdstip staat het al helemaal vol daar en dus bestuderen we het plakkaat dat bij de maquette van de (oude) stadsplattegrond een aantal memorabele data weergeeft. Zo wist ik niet dat in 882 Deventer door de Noormannen verwoest is.

Deventer Boekenmarkt 2018

Ook op de Zandpoort is het nog rustig. De wolken pakken zich samen maar het ziet er wel prachtig uit hoor.

Deventer Boekenmarkt 2018

Ik keek zo veel naar de lucht dat ik bijna een kraam voorbij was gelopen met HEEL VEEL SF.  Een stel is druk bezig om alle pockets van Robert Jordan eruit te vissen waardoor ik niet bij de achterkant kan komen maar ach, ik had me toch al voorgenomen om geen pockets meer te halen. De hardcovers zijn ook interessant maar uiteindelijk vind ik niks van mijn gading en lopen we verder.

Deventer Boekenmarkt 2018

Aan het einde van de Zandpoort loop ik – en de rest want de hekken geven weinig keuze – richting de Wilhelminabrug en de Welle. Ik weet dat ook daar een kraam staat met heel veel SF & fantasy. Wie heeft dat boekenmarkt boekje met plattegrond nodig als je al meer dan 20 keer eerder bent geweest? ;)

Deventer Boekenmarkt 2018

Jahaa! Ebooks zijn zo handig maar het snuffelt toch echt fijner tussen de rijen vol met pockets.

Voordat we de Welle oplopen beklimmen we eerst de Wilhelminabrug. Daar heb je een geweldig uitzicht op zowel de Welle als de wolkenpracht die zich inmiddels gevormd heeft. Mijn telefooncamera heeft liever een stralende zon maar dit heeft ook wel wat!

Deventer Boekenmarkt 2018
Deventer Boekenmarkt 2018

Wolken en wind (kijk maar eens naar de golven in de IJssel). De zon zal straks ongetwijfeld doorbreken maar voor nu is het genieten van de lagere temperatuur.

Deventer Boekenmarkt 2018

Dan weer naar beneden klauteren en verder op de Welle. Zoonlief vindt eindelijk een Geronimo Stilton boekje die hij nog wil hebben, joepie!

Deventer Boekenmarkt 2018

En de zoektocht gaat verder …

Deventer Boekenmarkt 2018

Iets verderop duikt zoonlief weer een kraam in en komt te voorschijn met een nieuwe aanwinst. Tot verbazing van de verkoper (en van mij) is het geen kinderboek maar een woordenboek Nederlands-Duits. “Omdat ik Duitse woorden wil leren”, zegt hij met een blik van onbegrip. Dat ik dat niet snap!

Deventer Boekenmarkt 2018

Onder één van de kramen staan ook nog bakken met kinderboeken op de stoep. Daar zit mijn jeugd ongeveer in met alle ‘De Vijf’ boeken van Enid Blyton en de ‘Euro-5’ boeken van Bert Benson. Die staan allemaal ook in mijn kasten.

Deventer Boekenmarkt 2018

We slaan af richting het Grote Kerkhof waar ook tientallen boekenkramen in rijen opgesteld staan in de schaduw van de Lebuinuskerk. Tenminste, als de zon zou schijnen.

Deventer Boekenmarkt 2018

Ook de bekendste kraam staat nog steeds op dezelfde plek. Vorig jaar maakte de eigenaar bekend dat deze kraam te koop was maar of die nu een nieuwe eigenaar heeft? Geen idee.

Bij één van de kramen op het Grote Kerkhof hebben we allebei geluk. Ik vind eindelijk 1 van de twee ‘Dagboek van een muts’ boeken die ik nog zocht (ik ben de andere delen al meerdere keren tegengekomen natuurlijk) en zoonlief vindt er weer een Geronimo Stilton boekje. Het bordje met de melding dat er een speciale aanbieding voor Stilton boekjes is bleek echter omgevallen te zijn en de eigenaresse meldt dat we er vier voor een tientje mogen meenemen. Zoonlief zoekt er meteen acht uit als ik aankondig dat ik deze dan voor hem betaal zodat hij zijn zakgeld kan bewaren voor wat anders.

Deventer Boekenmarkt 2018

Iets verderop is de Nieuwmarkt en daar moet ik traditiegetrouw ook even langs. Want daar staat de kraam van Magic Galaxies. Met duizenden Engelstalige SF & fantasyboeken die te vinden is op diverse boekenmarkten maar ook wekelijks op de boekenmarkt op het Spui in Amsterdam staat.

Deventer Boekenmarkt 2018
Deventer Boekenmarkt 2018

Terug naar de Welle en verder richting de spoorbrug. Ik weersta de verleiding om een vers gebakken stroopwafel te halen maar daar denkt Mister Stroopwafel heel anders over en hij besteedt een deel van zijn bespaarde centjes om een grote stroopwafel te halen.

Deventer Boekenmarkt 2018
Deventer Boekenmarkt 2018

Tevreden lopen we allebei (hij wat meer dan ik) verder …

Deventer Boekenmarkt 2018

Zucht, ongeveer alle delen van ‘Dagboek van een muts maar niet degene die ik nog zoek.

Deventer Boekenmarkt 2018

De spoorbrug komt in zicht en ik zie wederom een kraam met de Deventer Boekenmarkt vlag die de bezoekers verwelkomt die via deze kant beginnen. Ik klim omhoog bij de spoorbrug en maak even een foto van deze kant voordat we definitief afscheid nemen.

Deventer Boekenmarkt 2018

Het is niet alsof ik op de mensen neerkijk hoor.

Deventer Boekenmarkt 2018

Afscheid? Nee toch nog niet want ik heb nog steeds dat laatste deel niet van ‘Dagboek van een muts’. Ik besluit om terug naar het centrum te lopen om het daar in een boekwinkel op de kop te tikken. En dus lopen we terug over de kade.

Deventer Boekenmarkt 2018

Maar deze keer op de stoep langs het water. Behind the scenes, zeg maar.

Deventer Boekenmarkt 2018

We lopen ook nog even langs de Stromarkt want daar zit de nieuwe locatie van de bibliotheek Deventer die op 27 september de deuren opent. Noem het maar een voorproefje op een toekomstige boekenplog.

Deventer Boekenmarkt 2018

Voordat we de trein terug nemen bekijken we nog even de buit. Zoonlief is blij met zijn negen Geronimo Stilton boekjes en zijn woordenboek :)

Deventer Boekenmarkt 2018

Terwijl mijn dochter haar verzameling van mutserige dagboeken nu ook eindelijk compleet heeft. Zelf heb ik genoeg aan de stapel ebooks die ik de afgelopen weken gekocht heb van Michael Connelly en dus kunnen we allemaal tevreden zijn. Volgend jaar gaan we natuurlijk gewoon weer!

Ben jij nog naar de Deventer Boekenmarkt geweest? Wat heb jij gekocht?

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 5 augustus 2018. De volledige set is te bekijken op Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Opmerkelijk vind ik dat jij in de ochtend was en ik in de middag maar dat dit qua hoeveelheid boekensnuffelaars niet zo heel veel uitmaakt. Ik dacht dat de middag drukker zou zijn maar aan jouw foto’s te zien is dat niet zo.
    Mijn buit dit jaar bestaat uit 2 DVD’s. :-)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top