Tweetweekoverzicht week 32 2018: Geschiedenis van Kobo, leven van schrijven en Instapaper is weer beschikbaar in Europa

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Je kunt deze week merken dat ik maar weinig tijd online heb doorgebracht want ik heb weinig nieuws meegekregen. Het is dus een iets korter overzicht.

De geschiedenis van Kobo

Good Ereader komt met een heel aardig overzicht van de geschiedenis van (het bedrijf) Kobo en de verschillende ereaders, diensten & overnames die Kobo maken tot wat het vandaag de dag is.

Ik kende het meeste wel hoewel het echt interessante voor mij grotendeels ontbreekt, namelijk hoe Kobo eerst zelf en later samen met Bol op de Nederlandse markt zijn intrede heeft gedaan. De Nederlandse geschiedenis van Kobo zeg maar. Misschien nog iets om in een toekomstig artikel zelf eens op te schrijven.

Leven van schrijven

De boekenmarkt is in Nederland in 10 jaar tijd met 20% gekrompen en in de Volkskrant kijkt Fokke Obbema naar de gevolgen hiervan voor schrijvers. Kun je nog wel leven van schrijven?

Het antwoord is nee voor de meeste schrijvers want de inkomsten van schrijvers ligt onder druk door afnemende afzet, minder uitgekeerde vergoedingen door het Letterenfonds, minder optredens en minder uitleeninkomsten. Het wordt mede geïllustreerd door boeiende statistieken die o.a. duidelijk maken dat een bestseller ook niet meer is wat het geweest is. Dat was altijd een titel die meer dan 100.000 exemplaren verkocht maar dat lukt steeds minder vaak. In 2005, 2007 en 2009 waren dat nog 20+ titels die zoveel wisten te verkopen maar vorig jaar lukte dat nog maar met 3 titels.

Wat je met die bevindingen moet doen als boekenmarkt maar ook als maatschappij, dat vind ik nog wel een lastige vraag. Enerzijds zou ik er zeker voor willen waken dat schrijver wel een beroep moet blijven waarmee je jezelf nog enigszins moet kunnen bedruipen. Anderzijds vind ik het te idioot voor woorden om schrijvers te subsidiëren die simpelweg niet gelezen & verkocht worden.

Een boekenmarkt is precies dat. Een markt van vraag en aanbod en als de vraag afneemt terwijl het aanbod kunstmatig hoog gehouden wordt (door subsidiëring) dan krijg je het soort problemen waar het Volkskrant artikel naar refereert maar verder ook niet op in gaat. Er wordt wel terugverlangd naar de tijden uit de vorige eeuw, er wordt nog steun gehaald uit het feit dat er een vaste boekenprijs is in Nederland en vanzelfsprekend worden de gemiste inkomsten door het illegaal downloaden van boeken even genoemd. Want stel je voor dat iedereen die boeken gekocht zou hebben!

Hoe de boekenmarkt zou kunnen en moeten veranderen, hoe de glorieuze tijden van weleer losgelaten kunnen worden en of er een stuk acceptatie komt dat schrijver zijn simpelweg geen beroep meer is waar je (gemakkelijk) van kunt leven, dat is ook een andere discussie. Maar wel eentje die gevoerd zou moeten worden denk ik.

Instapaper is weer beschikbaar in Europa

Ik ben best wel fan van Instapaper, een dienst die concurreert met Pocket, waarmee je webartikelen heel gemakkelijk kunt bewaren en later terug kunt lezen. Het verwijdert alle onnodige opmaak en ik hou van die cleane look van artikelen. Het feit dat je alles lekker kunt indelen in mapjes zorgt er voor dat ik het net wat makkelijker vind dan Pocket waarbij je alleen tags moet gebruiken. En hoewel ik uitstekend aan anderen kan uitleggen hoe je optimaal met tags kunt werken, ben ik er zelf helaas niet zo consequent in en is het best een zooitje met mijn tags in Pocket ;)

Vorig jaar werd Instapaper overgenomen door Pinterest en dat had de fijne bijkomstigheid dat alle Premium functies gratis werden voor iedereen. In mei van dit jaar werd duidelijk dat Instapaper niet kon voldoen aan de GDPR/AVG eisen en ze sloten de deuren voor alle Europese gebruikers.

Deze periode bleek – achteraf – samen te vallen met het weer zelfstandig worden van Instapaper en in juli is de dienst weer op eigen benen komen te staan. En vanaf deze week is daarmee Instapaper ook weer beschikbaar gemaakt voor Europese gebruikers.

Deze EU gebruikers kregen na de ruim 2 maanden afwezigheid van Instapaper nog wel een extra ‘tegenslag’ te verwerken want doordat het bedrijf weer zelfstandig opereert, heeft Instapaper ook weer de Premium abonnementen in ere hersteld en kosten deze functies nu weer geld.

De reacties zijn daarom ook behoorlijk negatief en veel Instapapergebruikers zijn overgestapt naar Pocket. Zelf ben ik blij met de terugkeer van Instapaper omdat, behalve de mapjes, veel artikelen eenvoudigweg beter getoond worden in Instapaper dan in Pocket. Ik zit ook niet per se te springen om de Premium functies dus ik denk dat ik het gewoon blijf gebruiken en wellicht alsnog een abonnement neem om de dienst te steunen.

En verder nog …

De BBC is zo pissig over het lekken van een stukje video van de nieuwe Doctor Who dat ze Microsoft gevraagd hebben de identiteit van het OneDrive account vrij te geven waar vanuit de gelekte video verspreid is. Nou ja, gevraagd, ze hebben een dagvaarding aangevraagd bij de rechtbank in Washington. Dus toch maar uitkijken met het delen van materialen uit je OneDrive (of welke dienst dan ook) account.

Frank wees me op de uitspraak van het Europese Hof over een zaak waar ik in mei al uitgebreid over geschreven had naar aanleiding van het advies van de Advocaat-Generaal. Het EU Hof gaat toch een andere kant op dan de AG en daar zal ik in de september editie van Juridische kwesties verder op in gaan. Wordt vervolgd dus.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top