microsoft edge epub header

Microsoft Edge opnieuw instellen als je geen ebooks meer kunt openen

Eén van de voordelen van Windows 10 en de ingebouwde browser, Microsoft Edge, is dat je er ebooks mee kunt openen (en lezen). Recentelijk kreeg ik echter alleen nog maar een wit scherm en weigerde Edge om nog EPUB bestanden te openen. Gelukkig kun je in Windows 10 de browser opnieuw instellen zodat je alsnog weer ebooks kunt lezen.

Het is niet iets waar je vaak over na zult denken bij de applicaties die je gebruikt. Of je nou Windows of een mobiel besturingssysteem gebruikt, als een programma niet meer doet wat je er van verwacht dan is het deïnstalleren en vervolgens herinstalleren de makkelijkste en snelste manier om dit soort problemen te verhelpen.

Maar wat doe je met applicaties die ingebakken zitten in dat besturingsysteem en die je dus niet kunt deïnstalleren. Nou, daar blijkt Microsoft over nagedacht te hebben en je kunt alle (standaard) programma’s resetten en herstellen. Als je weet waar je moet zoeken.

Stap 1. Ga naar (Alle) Instellingen en kies daar voor Apps

Je kunt een overzicht van alle apps (in Windows 10 heten alle programma’s ook apps) vinden bij de instellingen onder het kopje Apps. Het onderdeel heet Apps en onderdelen

Je kunt daar op meerdere manieren komen in Windows 10 maar de snelste manier is de toetsencombinatie Win-X (de Windows knop links van je toetsenbord samen met de X indrukken) en vervolgens bovenaan in het menu voor Apps en onderdelen kiezen. Je kunt ook op het vergrootglas-icoon naast de startknop klikken en daar op ‘apps’ zoeken.

Stap 2. Blader naar (of filter op) Microsoft Edge en kies voor Geavanceerde opties

microsoft edge herstellen

Stap 3. Herstellen of opnieuw instellen

microsoft edge herstellen
In eerste instantie kun je proberen om de applicatie te herstellen maar als dat niet werkt – en het hielp mij niet met mijn probleem want Edge kon daarna nog steeds geen EPUB bestanden openen – dan kun je kiezen voor Opnieuw instellen. Hierbij wordt alles (behalve je favorieten) gewist en begin je met je standaard instellingen. Eventuele geïnstalleerde add-ons moet je opnieuw autoriseren om te gebruiken.

Bij mij werkte het opnieuw instellen om weer ebooks te kunnen openen en lezen in Edge.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top