kobo software-update 4.10

Software-update 4.10.11591 voor Kobo H2O Edition 2, Aura Edition 2 en Clara HD

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Deze week is de software-update met versienummer 4.10.11591 beschikbaar gekomen voor de Aura H2O Edition 2, Aura Edition 2 en de Clara HD. Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Kobo heeft een deal weten te maken met de grootste supermarktketen in Amerika, Walmart. En net zoals ze at in Nederland met Bol.com doen gaan ze zowel hun ereaders als ebooks via deze partij op de markt brengen. Een heel interessante ontwikkeling omdat Kobo nog niet eerder voet aan de grond wist te krijgen in Amerika waar natuurlijk Amazon & Kindle de markt domineren.

Er is een Walmart winkel voor ebooks geopend en ook wordt inmiddels de Aura (Edition 2) ereader verkocht en zouden de H2O (Edition 2) en de Clara HD binnenkort moeten volgen. Kobo heeft niets officieels bevestigd maar het lijkt er op alsof alleen ereaders van de 7e generatie verkocht gaan worden via Walmart en dat betekent dat bijvoorbeeld de Aura ONE niet verkocht zal worden.

Met de vorige software-update 4.9 lijkt er al een breuk ontstaan te zijn in hoe de updates uitgebracht gaan worden – deze was ook alleen voor de 7e generatie toestellen bedoeld – waardoor nu de nogal vervelende situatie ontstaat dat de verschillende modellen Kobo ereaders die in omloop zijn, ook verschillende versies van de software (kunnen) hebben.

Afgelopen week dook de nieuwste update op in de vorm van de 4.10.11591 versie. Deze mag je als de ‘Walmart’ update beschouwen en is dus wederom alleen bedoeld voor de 7e generatie toestellen (de Aura H2O Edition 2, de Aura Edition 2 en de Clara HD). De 4.10 update kan waarschijnlijk wel handmatig geïnstalleerd worden op de oudere modellen maar het betekent wel dat Kobo deze oudere modellen niet meer actief en specifiek ondersteunt qua software.

Wat is er nieuw?

De 4.10.11591 update brengt een paar kleine verbeteringen maar is vooral bedoeld om de ondersteuning voor Overdrive beschikbaar te maken op de H2O Edition 2, Aura Edition 2 en de Clara HD. Overdrive is de dienst die de bibliotheken in Amerika, Canada, Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland gebruiken voor het uitlenen van ebooks. Het moederbedrijf van Kobo is ook de eigenaar van Overdrive en nadat Overdrive in eerste instantie alleen beschikbaar was op de Aura ONE kan na deze update iedere eigenaar van een 7e generatie Kobo ereader ook rechtstreeks vanaf de ereader ebooks lenen bij zijn of haar lokale bibliotheek.

De release notes zijn als volgt:

 • Overdrive support voor de Aura H20 Edition 2, Aura Edition 2, Clara HD.
 • Fix: Top margin correctly rendered when opening an epub.
 • Fix: Long press needed to change the page progress display when reading
 • Reading settings page has been rearranged a little.
 • Paging in settings that need multiple pages has been improved.
 • Config file option “AutoUsbGadget” has been added. If set to “true” in the config file, the device automatically connect to the PC when plugged in. This needs to be added to the “DeveloperSettings” section of the config file.

Oftewel, geen essentiële update voor gebruikers in Nederland. Tenzij je het helemaal beu bent om iedere keer op ‘Verbinden’ te tikken om nieuwe boeken op je ereader te kunnen zetten natuurlijk want dan kun je dat nu automatisch laten doen door het configuratiebestandje op je ereader aan te passen:

 • Koppel je Kobo ereader met de micro-usb kabel aan je computer;
 • Navigeer naar de map .kobo en ga vervolgens naar de Kobo submap (als je de .kobo map niet ziet op je ereader dan moet je op zoek gaan naar de instellingen op je computer om verborgen bestanden en mappen te laten tonen);
 • Open het Kobo eReader.conf bestandje in een teksteditor. Dat kan in WordPad hoewel ik het gratis Notepad++ aanraad;
 • Zoek in dit bestand naar de sectie [DeveloperSettings] of voeg deze toe als die nog niet aanwezig is. Bij het aanpassen van sommige instellingen op je ereader wordt deze sectie automatisch aangemaakt in Kobo eReader.conf maar deze hoeft niet per se aanwezig te zijn;
 • Voeg op de volgende regel, meteen onder [FeatureSettings], de volgende instelling toe: AutoUsbGadget=true
 • Sla de wijzigingen op, sluit de teksteditor af en ontkoppel daarna je ereader.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt naar jouw specifieke ereader in Nederland. Op het moment van schrijven was de 4.10 update nog niet beschikbaar voor mijn Clara HD en je zult dus geduld moeten hebben totdat Kobo besluit de update via internet te verspreiden.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken zodra de update beschikbaar is. Dit is nu dus nog niet het geval op het moment van schrijven.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Kun/wil je niet wachten? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Kobo website als je zeker weet dat jouw ereader ondersteund wordt. Aangezien de 4.10 update geen belangrijke zaken toevoegt zou ik adviseren om het niet handmatig te installeren eigenlij.

Nou heeft Kobo inmiddels al een groot aantal modellen ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De Aura H2O en eerste Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, de Aura ONE, de Aura Edition 2 en de Aura H2O Edition 2
 • Mark 7 Hardware: De Kobo Aura H2O Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is), de Kobo Aura Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is) en de Clara HD.
  Het serienummer vind je bij Instellingen->Informatie over het apparaat

Let op dat de 4.10 update alleen bedoeld is voor de Aura H2O Edition 2, Aura Edition 2 en de Clara HD. Het zou ook moeten werken op de oudere modellen maar dat doe je dan definitief op eigen risico. Hieronder vind je een lijst per model (bron: Kobo Firmware Downloads, waar je ook de software kunt downloaden die wel officieel ondersteund wordt wil je je ereader terugzetten naar de officiële versie)

In elk geval ondersteund:

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In release 3.30 van Calibre wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar als je die niet gebruikt kun je in je huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Heb hem nu ook binnen voor de Auro One. (gewoon OTA). Wat volgens mij ook nieuw is, is dat je hu bij boeken kunt zeggen dat je alleen de gekochte boeken kunt laten zien. Ik kan me niet herinneren dat dat eerst een optie was.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top