Tweetweekoverzicht week 34 2018: Hugo Awards 2018 winnaars, nieuwe Kobo ereader, Bibliotheekinzicht en Unpaywall

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Hugo Awards 2018

Ik ben een groot liefhebber van SF & fantasy en elk jaar worden er meerdere prijzen uitgereikt aan de beste titels in deze genres. De grootste eer is toch wel het winnen van een Hugo Award en vorige week werden deze uitgereikt in diverse categorieën. Een selectie van de winnaars:

 • Best Novel: The Stone Sky, by N.K. Jemisin
 • Best Novella: All Systems Red, by Martha Wells
 • Best Novelette: “The Secret Life of Bots,” by Suzanne Palmer (Clarkesworld, September 2017)
 • Best Short Story: “Welcome to your Authentic Indian Experience™,” by Rebecca Roanhorse (Apex, August 2017)
 • Best Graphic Story: Monstress, Volume 2: The Blood, written by Marjorie M. Liu, illustrated by Sana Takeda (Image Comics)

The Stone Sky is het derde deel van de Broken Earth trilogy van Jemisin en het is ook de derde keer op rij dat ze de Hugo wint. Jawel, alle drie de delen hebben de Hugo’s gewonnen dus het wordt echt tijd om deze serie te gaan lezen. Ze staan al lange tijd op mijn ereader te wachten maar nu de tijd nog maken he?

All Systems Red, The Secret Life of Bots en Monstress volume 2 heb ik wel gelezen en het zijn meer dan terechte winnaars (en aanraders!).

De volledige uitslag vind je (o.a.) op de website van de Hugo awards.

De volgende Kobo ereader komt eraan

Kobo heeft een nieuw model ereader laten inspecteren/controleren door de FCC, de Amerikaanse toezichthouder op (o.a.) alle apparaten met een internetfunctionaliteit. Bij dat soort controles valt meestal wel uit de gegevens af te leiden wat voor soort apparaat het is – gaat worden – maar Kobo heeft deze keer extra zijn best gedaan om zo min mogelijk informatie te verstrekken. Het modelnummer N782 is duidelijk maar daar houdt het wel mee op.

Ik denk dat je echter geen kristallen bol nodig hebt om te voorspellen wat de volgende Kobo ereader gaat worden. Ze gaven al eerder een speciale editie van de Aura ONE uit met 32GB voor manga (exclusief) in Japan en aangezien er nu wederom sprake lijkt van een model met 8 of 32 GB (en identieke accugrootte als de ONE) gaan we daar waarschijnlijk een nieuw model van krijgen.

Het zou ook logisch zijn omdat ze met hun software-updates een scheiding lijken aan te brengen tussen hun 7e generatie modellen (de Aura H2O Edition 2, de Aura Edition 2 en de Clara HD) en de oudere modellen die ze hebben. De Aura ONE is een 6e generatie ereader en het ligt voor de hand om deze bij te werken zodat hun topmodel ook weer mee kan. De focus ligt vanaf dit najaar op de Clara HD, de H2O (Edition 2) en de Aura TWO waarbij ook de Aura Edition Two uitgefaseerd wordt gok ik.

Als er inderdaad twee versies van de nieuwe Aura TWO uit gaan komen met 8GB of 32GB opslagruimte dan zou het zo maar eens kunnen dat Kobo hun audioboekdienst ook verder gaat uitrollen dan alleen Amerika. Kobo gaat geen 32GB opslagruimte in een toestel stoppen voor alleen ebooks terwijl je die voor audioboeken hard nodig hebt. Het zou daarmee ook heel vergelijkbaar zijn met de Kindle Oasis die Amazon eveneens om die reden met 8 of 32GB uit heeft gerust.

Kobo zal in oktober enkele aankondigingen gaan doen voor de Nederlandse markt en daar zal de nieuwe ereader ongetwijfeld ook onthuld gaan worden. Wordt vervolgd dus.

Bibliotheekinzicht

Afgelopen week meldde de KB over de lancering van een nieuwe website, bibliotheekinzicht, waar de informatie uit allerlei onderzoeken gebundeld worden en er inzicht gegeven wordt in hoe het Nederlandse bibliotheekstelsel er voor staat.

Dat betekent in elk geval ook dat er eindelijk een openbare pagina is waarop de ontwikkelingen van de uitleningen van ebooks getoond worden. Veel inzichten kun je daar (nog?) niet uit halen want het zijn alleen een paar korte beschrijvende teksten en het officiële staatje met uitleningen per jaar maar goed, laat ik voor nu tevreden zijn dat de KB die gegevens niet meer alleen achter een slotje beschikbaar maakt via metdekb.nl.

Wellicht dat er in de toekomst ook nog eens gekeken wordt wat die cijfers betekenen en op welke ontwikkelingen er daadwerkelijk gestuurd wordt. Meten is weten maar alleen 1x per jaar de cijfers bijwerken levert geen inzichten op. Misschien heeft Mark nog een paar suggesties.

Unpaywall

Bij het gebruik van wetenschappelijke artikelen in onderzoek draait het niet per se om de dure databanken maar over laagdrempelige toegang tot die artikelen. Open access zorgt voor meer aanbod waar iedereen gratis gebruik van kan maken maar Unpaywall zorgt er voor dat je die OA artikelen ook terug kunt vinden. En dat verandert de manier hoe naar onderzoek gekeken wordt (en de rol van wetenschappelijke uitgevers hierin).

In een (vrij toegankelijk) artikel in Nature staat men stil bij de impact die Unpaywall heeft op open science.

En verder nog…

Enkele maanden geleden kwam het nieuws dat Storytel met een eigen ereader ging komen die in combinatie met hun ebook/audioboekendienst gebruikt kon worden. Dit zou een 6 inch model met een Carta scherm moeten worden met een 1024×768 resolutie, 8GB geheugen, schermverlichting, bladerknoppen en een hoofdtelefoonaansluiting. In Zweden en Noorwegen is deze ereader nu beschikbaar. En nee, geen enkel nieuws of en wanneer deze naar Nederland komt.

Ik ben groot liefhebber van comics lezen en koop me bijna faiiliet bij Comixology aan nieuwe titels. Startup InkyPen wil ook aanhaken bij het succes van digitale comics en komt eind dit jaar met een abonnementsdienst voor digitale comics … op de Switch. Voor 8 euro per maand kun je dan duizenden comics lezen op het scherm van je Nintendo Switch. Ik ben nogal skeptisch aangezien ik een iPad Mini al te klein vindt voor comics maar ik ga het in elk geval proberen als de dienst beschikbaar is.

Microsoft komt (alleen in Amerika) met een nieuw abonnementsmodel dat 1 op 1 overgenomen lijkt van hoe het (vroeger) met telefoons werkte. Voor een vast bedrag per maand krijg je niet alleen de beide abonnementsdiensten die er voor Xbox zijn – Xbox Live Gold en Xbox Game Pass – maar ook de console zelf. Na twee jaar is de console afbetaald en is die van jou.

Zoals gezegd heb je er in Nederland weinig aan maar het geeft een interessant beeld van de richting die Microsoft opgaat met Xbox. De laatste jaren hebben zowel Microsoft als Sony hardware updates gedaan aan hun consoles waardoor je voor de Xbox One alleen al drie modellen hebt: de originele Xbox One, de Xbox One S en het topmodel Xbox One X.

Microsoft lijkt in de toekomst de hardware ondergeschikt te gaan maken aan de content en de diensten en wellicht dat je in de toekomst je console uitzoekt op een zelfde manier zoals je nu een nieuwe telefoon kiest.

Ik luister af en toe naar klassieke muziek maar ik ben absoluut geen liefhebber of kenner die met lede ogen aanziet hoe matig het aanbod ervan bij Spotify of Apple Music is. Dat zijn echter wel de doelgroepen die de oprichters van Primephonic voor ogen hebben. Primephonic is een nieuwe streamingdienst die zich focust op klassieke muziek en volgens de oprichter overeenkomsten heeft met 408 van de 418 klassieke platenmaatschappijen wereldwijd.

Vanaf 6 september lanceert Primephonic in Nederland, Engeland en Amerika en kun je voor 8 euro per maand een abonnement afsluiten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Qobuz is een al enige jaren bestaande streaming dienst met veel klassieke muziek (in cd kwaliteit of highres kwaliteit

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top