Bibliotheek Salland - Olst header

Boekenplog: Bibliotheek Salland – Olst

De eerste weken van augustus waren – vond ik – te warm om lange stukken te gaan fietsen maar gelukkig was het afgelopen week eindelijk fijner fietsweer. En dus stapten zoonlief en ik op de tandem en fietsten van Deventer naar Olst langs de IJssel. Natuurlijk stopten we ook even bij de plaatselijke bibliotheek (wat de Bibliotheek Salland – Olst bleek te heten) en maakte ik foto’s. Kijk je met me mee?

Bibliotheek Salland - Olst

De bibliotheek van Olst is een vestiging van de Bibliotheek Salland (met als hoofdvestiging Raalte, twee andere vestigingen in Wijhe en Heino plus vier servicepunten in Heeten, Luttenberg, Nieuw Heeten en Marienheem) die samen met diverse andere cultuur- en welzijnsorganisatie in één pand zitten aan de Jan Schamhartstraat: ut Huus. Hierdoor is de bibliotheek weliswaar veel open maar is deze grotendeels onbemenst.

Bibliotheek Salland - Olst

We zijn er in de ochtend dus we lopen een lege bibliotheekruimte binnen. De verrijdbare kast met nieuwe aanwinsten wacht ons al op.

Bibliotheek Salland - Olst

Een grote poster aan de wand rechts toont de geneugten van lezen in een zonovergoten grasveld. Tenminste, het romantische beeld ervan want ik kan je uit ervaring vertellen dat er ook veel diertjes over de grond kruipen in weilanden en parkjes :-) Oh en langer dan 10 minuten een boek zo vasthouden valt ook vies tegen.

Een wat minder romantisch beeld wordt geschetst door het handgeschreven A4’tje dat de Vakantiebieb app promoot zonder verder gewag te maken van de noodzaak dan met een telefoon of tablet in het grasveld te gaan liggen.

Bibliotheek Salland - Olst

De bibliotheek bestaat uit één ruimte op de begane grond in het ut Huus gebouw. Er gaat een trap naar boven maar die wordt zo te zien vooral als tribune/zitplek gebruikt.

Bibliotheek Salland - Olst

Personeel is er doordeweeks vanaf 2 uur ‘s-middags maar uitlenen en inleveren kun je natuurlijk sowieso zonder enige assistentie.

Bibliotheek Salland - Olst

Je kijkt ook al meteen op de verschillende thema’s die overigens in (bijna) alle bibliotheken gelijk zijn en met verschillende kleuren zijn aangegeven. Zoals Liefde en leven en de jeugdafdeling.

Bibliotheek Salland - Olst

En de spannende boeken.

Bibliotheek Salland - Olst

Natuurlijk mag de informatiebalie niet ontbreken.

Bibliotheek Salland - Olst

De bescheiden collectie met DVD’s is hier gelukkig nog niet gesaneerd.

Bibliotheek Salland - Olst

Nou. Ik vind het in elk geval wel uitnodigen om daar met je kinderen een boek voor te gaan lezen.

Bibliotheek Salland - Olst

Dichterbij de kast durf ik niet te komen want die twee slangen doen volgens mij alleen maar alsof ze niet echt zijn!

Bibliotheek Salland - Olst

Zoonlief bladert door de dvd’s en doet ook net alsof. Alsof hij dvd’s zou kijken op zijn iPad! Het is alleen maar YouTube wat hij kijkt.

Bibliotheek Salland - Olst

Ik loop via dezelfde kant weer terug langs de balie. Nog steeds niemand te bekennen natuurlijk. Zul je straks weer zien dat ik reacties krijg omdat ik voor de zoveelste keer een boekenplek bezoek waar geen mensen op de foto’s staan.

Bibliotheek Salland - Olst

Oh. Is dat het? Moet ik gewoon even wachten? Maar na 5 minuten is er nog steeds niemand anders dan wij in de bibliotheek.

Bibliotheek Salland - Olst

Aan de raamkant zijn een aantal werk- en leesplekken gemaakt met computers. Het is de laatste week van de vakantie dus tja, daar is het ook niet druk.

Bibliotheek Salland - Olst

De laatste hoek – tegenover de ingang – is gereserveerd voor de kranten- en tijdschriftenkasten en de leestafels.

Bibliotheek Salland - Olst

Waar de Stentor en de Telegraaf op lezers wachten. Op de leestafel staat nog een bordje dat het Taalpunt Olst promoot. Elke woensdag van 14.30 tot 16.30 helpt Trees met Nederlands lezen en schrijven. Heel goed, Trees!

Bibliotheek Salland - Olst

De trap bestaat uit twee trappen waarbij de houten trap zo te zien als tribune gebruikt wordt. Boven aan de trap staat een bordje met waarschuwing dat jongelui die springen of rennen verkocht worden aan het circus maar of dat nou afschrikt of juist uitlokt? Zoonlief ziet zijn kans schoon en probeert via de houten trap naar boven te klimmen maar dat mag niet van mij. Ik besluit hem echter niet te verkopen.

Bibliotheek Salland - Olst
Bibliotheek Salland - Olst

Op de eerste verdieping is een hele fraaie huiskamer en een klassieke keukentafel te vinden die volgens mij helemaal niets meer te maken heeft met de bibliotheek. En dus lopen we de trap – aan de goede kant – weer af naar beneden.

Bibliotheek Salland - Olst

Nog even de paarse literatuur afdeling op de foto zetten die meteen achter de ingang staat …

Bibliotheek Salland - Olst

… en dan is het tijd om weer te gaan. Ik reis al 16 jaar (bijna) dagelijks met de trein langs/door Olst richting Zwolle maar nu weet ik eindelijk hoe de bibliotheek eruit ziet :)

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 28 augustus 2018. De volledige set is te bekijken op Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top