Tweetweekoverzicht week 35 2018: Jazz in de Bibliotheek Deventer, Bibliotheek Den Helder is de beste van de wereld, kamervragen over verwijderen van kinderboek uit de OBA collecties en YouTube Music en Premium zijn beschikbaar

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Jazz in de bibliotheek Deventer

Grappig hoe je soms dingen over je eigen stad te weten komt uit het ‘landelijke’ nieuws. Zo wist ik dus niet dat we in Deventer een jazzpodium hadden, laat staan dat ze een nieuwe locatie hebben voor concerten in de nieuwe bibliotheek van Deventer. De bibliotheek opent eind deze maand (27 september) de deuren maar Taste of Jazz heeft een eerste concert al op zondag 16 september. Ik ben geen kenner van jazz maar goede muziek kan ik altijd waarderen en het is een extra reden om nog wat vaker in de bibliotheek te komen :)

Bibliotheek Den Helder is de beste van de wereld

School 7 (zoals de bibliotheek in Den Helder heet) is tijdens een congres van The International Federation of Library Associations (IFLA) in Maleisie uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018.

“De jury is onder de indruk van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.”, valt te lezen op de website van de bibliotheek.

Ik zou er zo naar toe willen reizen voor een boekenplog maar Den Helder is helaas niet echt naast de deur maar mijn nieuwsgierigheid is in elk geval gewekt en ze staan nu ook op mijn lijst.

Minister beantwoordt vragen over verwijderen van een boek uit de collectie OBA

Begin juli was er flink wat ophef over een kinderboek ‘Suriname, here we come’ dat nogal rare uitspraken bevatte over Suriname. Het boek, dat opnieuw op de markt was gebracht door Kluitman, werd na alle ophef op social media prompt uit de handel genomen en de auteur bood haar excuses aan voor de uitspraken in het boek.

Ook de OBA reageerde op alle commotie door het boek uit de collecties van alle vestigingen te halen en dat riep bij sommigen het beeld van censuur op. Bosma van de PVV stelde er zelfs kamervragen over en die werden afgelopen week door minister van Engelshoven schriftelijk beantwoord.

De kernvraag (Deelt u de mening dat onze cultuur geweld wordt aangedaan, als boeken uit
bibliotheken worden verwijderd, omdat mensen er aanstoot aan nemen?) heeft het meest uitgebreide antwoord en het komt er op neer dat openbare bibliotheken in het kader van de collectionering zelf keuzes kunnen en moeten maken wat ze wel en niet opnemen. Wat natuurlijk helemaal klopt want collecties samenstellen is feitelijk niks meer dan telkens de afweging maken of en welke titels geschikt zijn voor de doelgroep die er gebruik van zou moeten maken.

Een standaard antwoord op een bijna retorische vraag dus.

Eén van de vervolgvragen van Bosma is echter wel een bijzondere: “Wat is er met het boek gebeurd? Worden verwijderde boeken door de bibliotheek verbrand?”. De ambtenaren (en de minister) zijn helaas gebonden aan een formele reactie lijkt het want hoewel een Fahrenheit 451 referentie prima had gepast in het antwoord blijft het bij de constatering dat alle exemplaren uit de uitleencollecties verwijderd zijn en er nog twee exemplaren in de museumcollectie jeugdboeken resteren. Of met de resterende exemplaren een barbecue aangestoken is blijft dus onduidelijk.

Overigens kun je het boek nog steeds terugvinden in de collecties van diverse andere bibliotheken in Nederland dus Bosma kan daar altijd nog terecht om een exemplaar te lezen.

YouTube Music en YouTube Premium zijn beschikbaar in Nederland

Anderhalve maand nadat Google bekend maakte dat YouTube Music ook naar Nederland zou komen werd het afgelopen week nogal stilletjes uitgerold. YouTube Music is via het web en als app beschikbaar en kost een tientje per maand.

Het was echter even zoeken naar wat nou precies het verschil is met de gewone YouTube versie waar ik ook diverse afspeellijsten met muziek heb. In essentie is YouTube Music een soort gefilterde versie waarbij de (gelicenseerde!) muziek beter en handiger beschikbaar wordt gemaakt. YouTube Music werkt ook met voorgedefinieerde lijsten op basis van genre, stemming, locatie enz. en heeft in de eigen app wel de optie om alles af te spelen, ook als de app op de achtergrond draait. Vanzelfsprekend heb je dan ook geen last van advertenties bij muziek.

Wil je geheel YouTube advertentievrij maken, dan is er ook YouTube Premium waar je 12 euro per maand voor betaalt en waar YouTube Music dus bij in zit.

Ik snap waarom YouTube Music bedacht is als product. Heel veel mensen luisteren naar muziek via YouTube en wat is dan handiger om daar een betaalde dienst omheen te bouwen? Het valt echter tegen als je, zoals ik, heel veel muziek uit niet-gelicenseerde bronnen in je afspeellijsten hebt staan. Optredens van artiesten tijdens radioprogramma’s bijvoorbeeld en die zijn niet beschikbaar in YouTube Music. Mijn afspeellijst van ca. 100 nummers heeft 40 nummers die niet beschikbaar zijn in Music en tja, het idee om 10 euro te gaan betalen om niet naar de muziek te kunnen luisteren die ik wel in de gratis YouTube kan luisteren is ridicuul.

Google handhaaft de Google Play Music dienst ook nog steeds en die krijg je er ook bij voor je tientje maar hoewel die zeker wel de moeite waard is, lijkt het wel zeker dat deze op termijn gaat verdwijnen omdat alle aandacht op YouTube Music komt te liggen. Wat mij betreft is het nu in elk geval geen serieuze concurrent voor Spotify of Apple Music en had ik liever alleen een paar euro per maand betaald om van die advertenties op YouTube af te komen.

En verder nog …

Microsoft maakte afgelopen week bekend dat ze de AI technologie uit hun enterprise product Microsoft Stream gaan inzetten in OneDrive en Sharepoint voor Office 365. Hiermee worden dan automatisch transcripts gemaakt van audio en videobestanden die opgeslagen worden in deze diensten. Bijzonder handig natuurlijk om op de inhoud van gespreksverslagen en interviews te kunnen zoeken hoewel ik benieuwd ben hoe dit precies gaat werken. Kan die ook overweg met andere talen dan Engels? En hoe nauwkeurig werkt het? Ik ga het in ieder geval meteen uitproberen zodra het in Nederland beschikbaar is.

Een hoger gerechthof in Amerika heeft geoordeeld dat rechthebbenden niet voldoende hebben aan een IP-adres om een (potentieel) inbreukmakende handeling te koppelen aan een persoon. Een hele interessante (en logische) uitspraak die verregaande gevolgen kan hebben voor partijen die juist IP-adressen verzamelen en brieven/rekeningen sturen naar de personen die met die adressen geassocieerd worden.

De volgende Kobo ereader komt er aan maar heeft Walmart in een advertentie per ongeluk gelekt dat het een ereader met 10 inch scherm wordt of is er simpelweg geen aandacht aan besteed door de PR afdeling? Ik blijf bij mijn aanname dat het een nieuwe editie van de Aura ONE gaat worden.

Ik heb nog niet veel boeken van Murakami gelezen (ze staan allemaal nog op mijn telezen lijst) maar ik ben groot fan van Neil Gaiman (waar ik wel bijna alles van gelezen heb). Zweedse bibliothecarissen kozen vier auteurs voor op de shortlist van de Alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top