Welke ebookacties zijn er in september 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze week (de lijst van week 36 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. De zeven zussen door Lucinda Riley
 2. 21 lessen voor de 21ste eeuw door Yuval Noah Harari
 3. 1493 door Charles Mann
 4. Sapiens door Yuval Noah Harari
 5. 100 snelle wereldrecepten door Sofie Chanou/Jorrit van Daalen Buissant des Amorie (geen ebookversie)
 6. Het goede leven door Annegreet van Bergen
 7. Wees onzichtbaar door Murat Isik
 8. Jamie kookt Italië door Jamie Oliver
 9. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt door Haemin Sunim
 10. De acht bergen door Paolo Cognetti

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot verder gegaan als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (5 september 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties september 2018
Alle zomeracties zijn voorbij en dat betekent dat er geen echte voordeeltjes te halen zijn. De Nederlandse vertaling van 1493 (dat in de eerste aflevering van het boekenprogramma Moby Dick voorbij kwam) is niet bij Amazon verkrijgbaar – en heeft een veel hogere prijs bij Google Play – maar voor de rest is het vooral eenheidsworst.

Nou ja, bijna eenheidsworst want bij Google Play is er wat raars aan de hand. Maar liefst drie titels zijn (flink) duurder dan bij de andere ebookwinkels. Echter, de nummer 1 (Zeven zussen) is er juist ruim drie euro goedkoper te krijgen. Dat is dus wel een mooi voordeeltje!

Deze keer zitten er twee titels uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus, nl. ‘1493’ en ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’. Overigens is 1493 ook te lenen bij de Online Bibliotheek.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €79,12 voor de acht digitale titels in plaats van €147,45 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 53,7% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 55%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

  • Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels.
  • Bol stapelt deze maand de kortingen op elkaar. Uit een aanbod van 293 (redelijk) actuele titels krijg je 20% korting als je twee titels koopt, 30% korting als je drie en 40% korting als je er vier koopt;
  • Ook management, lifestyle en gezondheid ebooks zijn bij Bol in de aanbieding. Je krijgt 30% korting en kunt kiezen uit 168 titels. Deze actie loopt tot en met 23 september;
  • Maar liefst 132 Young Adult titels zijn in de aanbieding deze maand en die zijn zelfs met 40% korting verkrijgbaar;
  • September is goedkope ebooksmaand en zowel bij Bol als bij de andere ebookwinkels zijn er ruim 1000 titels in de aanbieding voor 2,99 per stuk;
  • Kobo doet ook aan stapelkorting maar pakt het iets anders aan: bestel drie ebooks en ontvang 30% korting;
  • Zin in herfstboeken? Kobo heeft een actie tot en met 14 september waarbij je twee titels voor 10 euro kunt kopen;
  • Bookspot focust zich op de eThrillers. Ruim 100 titels voor (vanaf) 4,99 per stuk; Daarnaast zijn de Inspecteur Lynley boeken in de spotlight gezet (voor 4,99 per stuk) en titels van Agatha Christie (voor 2,99 per stuk);
  • Bij Ebook.nl hebben ze de acties op één hoop gegooid en vind je ruim 500 titels met ‘Tijdelijke korting‘;
  • Libris heeft natuurlijk ook weer diverse acties:
   • “Mooie titels” nu voor €6,99 per stuk (Paris-Austerlitz (Rafael Chirbes), Het ontbijtbuffet (H.M. van den Brink), Het enige verhaal (Julian Barnes), De regels van het spel (David Papineau), Het studentenpoetsboek (Diet Groothuis) en Dingen gedaan krijgen (Tali Sharot);
   • Het nieuwe boek van Paulo Coelho is uit en tot en met 6 september (MORGEN) zijn zijn vorige ebooks in prijs verlaagd naar €4,99;
   • Alle Inspecteur Lynley ebooks voor 4,99 euro per stuk (tot en met 30 september);
   • Het nieuwe boek van Arnon Grunberg is uit en tot en met 15 september zijn zijn vorige ebooks in prijs verlaagd naar €4,99;
   • Mind, body & spirit ebooks met 30% korting
   • Spannende thrillers vanaf €3,99 per stuk
   • Het nieuwe boek van Sarah Lark komt volgende maand uit en tot en met 30 september zijn haar vorige ebooks voor €7,99 te koop.
  • Het Ebookalarm van Singel Uitgeverijen is terug in een nieuwe opzet: eens per maand een thema-actie, 1 of 2 keer per maand een uitgelichte auteur en 1 of 2 keer per maand een ebook van de week. Al deze aanbiedingen gelden voor alle ebookwinkels.
   • Het thema is bijspijkeren en de hele maand september zijn 30 non-fictie titels zijn in de aanbieding voor 4,99 per stuk;
   • Tot en met 15 september zijn de ebooks van Arnon Grunberg in prijs verlaagd naar €4,99.

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels
 • [doorlopend] Bol heeft een weekaanbieding voor ebooks (rechtsbovenaan de pagina);
 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bookspot kent een dagdeal waar (behalve dvd’s en games) ook ebooks fors in de aanbieding gedaan worden gedurende een dag. Je kunt je overigens abonneren zodat je de dagdeal in de mail ontvangt;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle (niet actuele?) ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top