boekhandel riemer groningen header

Boekenplog: Boekhandel Riemer Groningen

Toen ik met mijn boekenplogs begon vroeg ik op Twitter naar tips voor bijzondere boekenplekjes. Meteen kwamen er toen al suggesties om boekhandel Riemer in Groningen te bezoeken en sindsdien staat deze boekwinkel op mijn todo-lijstje voor als ik een keer in de buurt ben.

Ruim vier jaar later had  ik dan eindelijk toch een keer een afspraak in Groningen om te combineren met een bezoekje aan deze boekhandel en liep ik deze week vanaf het fraaie stationsgebouw in Groningen, door de mooie binnenstad, naar de hoek van de Nieuwe Ebbingestraat en de Turfsingel.

Boekhandel Riemer Groningen

Terwijl ik voor het stoplicht wacht – en niet geniet van de regen – kijk ik alvast naar de etalage van Riemer. Het ziet er wel wat kleiner uit dan ik gedacht had?

Boekhandel Riemer Groningen

Oh wacht, aan de zijkant (Turfsingel) loopt het nog helemaal door met de etalage.

Boekhandel Riemer Groningen

Het lijken wel drie ruimtes naast elkaar te zijn. En aan het uiteinde staat een halve auto in de etalage? Straks maar even kijken hoe dat er dan van binnen uit ziet.

Boekhandel Riemer Groningen

Halverwege blijkt er nog een ingang te zitten en aangezien ik nu wel nat genoeg geregend ben ga ik snel naar binnen.

Boekhandel Riemer Groningen

Maar niet voordat mijn oog viel op het bordje met de openingstijden. Ouderwets met krijt geschreven en (ouderwets?) met zondag als rustdag?

Boekhandel Riemer Groningen

Enfin, ik stap naar binnen en snap meteen waarom meerdere mensen me deze boekwinkel aanraadden. Knus, houten vloeren, houten balken aan het plafond, boeken, bordspellen, een grote letterbak … alles wat je wil in een boekwinkel :)

Boekhandel Riemer Groningen

Op de deur worden alle lezers al in het Latijn gegroet zie ik als ik de bordspellen op de foto zet.

Boekhandel Riemer Groningen

Meteen links zie je de ruimte die je via de in-/uitgang bij het stoplicht als eerste binnenkomt. Ik weet het, dat is ook logisch maar ik verdwaal nou eenmaal heel snel en ben snel onder de indruk als een ruimte meer dan één ingang heeft.

Boekhandel Riemer Groningen

Tafels vol met boeken. Zo zie ik het graag.

Boekhandel Riemer Groningen

En Riemer heeft wat met letterbakken. En brandhout?

Boekhandel Riemer Groningen

Aan de andere kant staan de kookboeken. Ik wou dat ik het geduld en de interesse had voor koken. Of om erover te lezen.

Boekhandel Riemer Groningen

Geef toe, dat ziet er toch geweldig uit?

Boekhandel Riemer Groningen

Ik loop terug naar het deel waar ik binnen ben gekomen en zie dat er twee doorgangen zijn verder de winkel in. Het lijkt er op dat de winkel uit minstens twee samengevoegde panden bestaat maar dat geeft ook het idee dat je er lekker in kunt dwalen. Ik loop langs het kaartenrek (en het minitrapje naar de tweede doorgang) verder.

Boekhandel Riemer Groningen

Aan het einde van dat gangetje staat een kast (en tafel) vol met bijbels. Oh kay. Dat zondag=rustdag was al een hint natuurlijk.

Boekhandel Riemer Groningen

De kast met commentaren en Bijbelstudie zijn ook duidelijke hints.

Boekhandel Riemer Groningen

Naast die kasten zit er een kleine trap naar beneden en daar blijkt Lees-goed in de kelder te zitten met voordelige boeken? Dat ga ik straks nog even bekijken dan.

Boekhandel Riemer Groningen

Maar eerst verder kijken in de werkelijk prachtige gevulde boekenkasten. Wederom gevuld met boeken die niet mijn interesse hebben maar het ziet er magistraal uit.

Boekhandel Riemer Groningen

Aan het einde van deze ruimte zit er wederom een klein trapje naar beneden naar … nog een ruimte. Naast dat trapje liggen nog stapels boeken in wat je wel een dominant aanwezig genre mag noemen. Ik onderdruk de neiging om op mijn telefoon op te zoeken of ‘Jesus Calling’ ook in een ebookversie komt en loop het trapje af.

Boekhandel Riemer Groningen

Een volgende ruimte, gevuld met boeken en een houten eettafel, wacht daar …

Boekhandel Riemer Groningen

Meteen om het hoekje staat een groot boek uitgestald – hartje voor de witte handschoentjes overigens – en het zal je niet verbazen dat het wederom een bijbel is. Die van Bach kennelijk.

Boekhandel Riemer Groningen

Bij Riemer kun je ook de inwendige mens versterken. Met koffie en thee. Ik neem aan dat er theekruiden in die potten zitten?

Boekhandel Riemer Groningen

In dit deel vind je de romans zo te zien.

Boekhandel Riemer Groningen

En de hele fraaie kassa.

Boekhandel Riemer Groningen

Ik snuffel even bij de kasten met spannende boeken …

Boekhandel Riemer Groningen

… en de jeugdboeken vanaf 12 jaar.

Boekhandel Riemer Groningen

Maar ontdek dan de andere kant van de halve blauwe auto. Het is, niet verrassend, de jeugdafdeling.

Boekhandel Riemer Groningen

Naast de halve auto staat een (Amerikaanse) mini benzinepomp en er is een grote selectie van prentenboeken en kinderboeken.

Boekhandel Riemer Groningen

Wacht, wat is dat nu? Er is een piepkleine doorgang naar een andere ruimte. Zo klein dat ik er in elk geval echt niet door kan.

Boekhandel Riemer Groningen

Eens even vanaf de andere kant bekijken dan …

Boekhandel Riemer Groningen

En ja hoor. In een nis met nog meer kinderboeken zit een smalle deur van een meter hoog. Daar staat op geschreven Lectorietje Salutem. Oftewel, hoi lezertje.

Boekhandel Riemer Groningen

Ik overweeg nog even om het deurtje te openen en te kijken of ik een foto kan maken maar loop dan toch maar terug – via een andere doorgang – naar de kelder.

Boekhandel Riemer Groningen

Beneden zit dus Lees Goed, boekhandel voor aarzelende lezers. En cd’s/dvd’s. En christelijke cadeau-artikelen.

Boekhandel Riemer Groningen

Allons-y! Daar ga ik.

Boekhandel Riemer Groningen

Onder de trap staan de cd’s en dvd’s opgesteld. Dat mag je toch best wel verstopt noemen maar goed, dingen zijn meer de moeite waard als je er ook die moeite voor moet doen, toch?

Boekhandel Riemer Groningen

De kelder is verder prima in 1 foto te vangen. Hier vind je boeken voor iedereen die wat moeite met lezen heeft.

Boekhandel Riemer Groningen

Oh, en daar zijn de christelijke cadeau-artikelen. Los of te combineren in een voordeeltas. Ik weet, toegegeven, niet alles over Jezus maar laat dit boek ook aan me voorbij gaan.

Boekhandel Riemer Groningen

Eerlijk is eerlijk, ik miste wel de uitgebreide (Engelstalige) SF & fantasy boeken maar boekhandel Riemer is absoluut een bezoekje waard als je een keer in Groningen bent. Een prachtige winkel die je een beetje terug in de tijd laat gaan naar vroeger toen er nog heel veel boekwinkels waren met deze uitstraling.

Doe jezelf wel een plezier en neem je kind mee zodat die via zijn of haar eigen kleine ingang in de kinderboekenafdeling kan rondsnuffelen ;-)

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 12 september 2018. De volledige set is te bekijken op Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top