feedback ebooks

Feedback: Ook als ebook verkrijgbaar

Op de achterkant van een Engelstalig boek trof ik een logo aan dat duidelijk maakte dat er ook een ebookversie beschikbaar was van dat boek. Dat was geen nieuws voor me want die ebookversie had ik eveneens gekocht (en gelezen) omdat ik niet het geduld had om op de levering van de hardcover te wachten. Maar dat logo had ik nog niet eerder gezien en ik vroeg mezelf meteen af waarom dat niet op elk fysiek boek gedrukt was. Tenminste, op elk boek waar ook een ebookversie van beschikbaar is op het moment dat het boek gedrukt werd natuurlijk.

ook als ebook verkrijgbaar art matters

De uitgever van Art Matters had het niet zelf bedacht want ik begreep van andere boekentweeps dat ze het wel vaker op een Engelstalig boek voorbij zagen komen (al is het vermelden van de Twitternamen van de auteur en illustrator op het boek wel een nieuwigheidje volgens de meesten). Op Nederlandse boeken had nog niemand het ooit zien staan echter.

En dat is eigenlijk heel erg raar.

Het is vast wel te verklaren denk ik – alles heeft een reden – maar raar blijft het. Waarom zou je geen rekening houden met het feit dat een hardcover editie, een paperbackversie en een ebookversie op drie verschillende doelgroepen gericht zijn? De één is groot fan van de auteur (of heeft hoge eisen aan wat hij of zij in zijn boekenkast wil zetten) en gaat voor de hardcovers. De ander wil gewoon het papieren boek lezen maar hoeft er niet per se mee te pronken (of extra voor te betalen) en koopt de paperback. En weer een ander vindt digitaal lezen, om wat voor reden dan ook, prettiger of vindt in de nog lagere prijs een prima argument om een boek alsnog op de kop te tikken.

Het mooie – en het lastige – is dat niemand vast in deze categorieën zit natuurlijk. Niemand koopt alleen maar hardcovers of alleen maar ebooks. Dat verschilt per boek, per auteur, per uitgever en is afhankelijk van vele andere factoren zoals prijs, waar je het boek denkt te gaan lezen enzovoorts. Als ik naar mezelf kijk dan koop ik bijna altijd ebooks omdat ik vooral onderweg lees en ik geen zin heb in meesjouwen van papieren boeken die ik toch niet meer kwijt kan in mijn boekenkasten. Maar van sommige auteurs zwaait naar Neil Gaiman koop ik juist graag de hardcovers omdat ik die boeken wel in mijn boekenkasten wil neerzetten. Daar moeten andere boeken dan maar voor wijken.

Dat je in een boekenwinkel meteen kunt zien dat er meerdere versies van een titel verkrijgbaar zijn is dan ideaal. Ideaal voor mij want ik hoef niet bij elk boek te gaan googelen of er ook een ebookversie van beschikbaar is maar vanzelfsprekend ook voor de uitgever. Als ik door het papieren boek wordt verwezen naar de ebookversie dan is de kans groter dat ik het alsnog aanschaf. Helemaal als de prijs van het papieren boek zo hoog is dat ik het niet als impulsaankoop ga meenemen.

Het zegt ook iets over de aandacht, het belang en de prioriteit die een uitgever hecht aan ebooks om een potentiële koper te wijzen op het bestaan ervan. En dat is wat me in Nederland al meer dan 10 jaar stoort want dat gevoel heb ik bij Nederlandse uitgevers nou nooit. Alle aandacht en promotie gaat naar het fysieke boek – kijk eens hoe prachtig het aanvoelt en ruikt – en de ebookversies zijn de bijproducten voor de lezer die het papieren boek niet kan waarderen. ‘Leuk dat er iemand voor wil betalen maar denk niet dat we er als uitgevers veel energie in gaan steken.’ Dat is hoe het op mij vaak overkomt.

Het is meer dan mijn gevoel overigens. Ik heb een mail in mijn mailarchief zitten waarin een uitgever aangeeft de uitgebrachte ebooks van een jeugdserie als een bijproduct te zien van het digitaliseringstraject van de (oudere) papieren titels. Een traject dat primair als doel heeft om een nieuwe papieren editie te gaan vormgeven voor heruitgave. Dat er tientallen titels digitaal verkocht worden zonder dat de vele (OCR) fouten er uitgehaald zijn vond de uitgever geen probleem want die gingen ze er voor de papieren edities wel uithalen. Vanzelfsprekend!

Het zal vooral met de “Liefde voor het papieren boek” tradities van het Nederlandse boekenvak te maken hebben en, nog waarschijnlijker, met het feit dat de vaste boekenprijs het ook niet aanmoedigt om naar doelgroepen, prijsbeleid en daar van afgeleide marketing te kijken op zo’n manier. Ook al zou je, met de steeds kleiner wordende aantallen die een boek moet verkopen om als bestseller bestempeld te worden, toch denken dat er wat nieuw denken zou moeten ontstaan.

Misschien moet de bezem er maar een keer goed doorheen. Een beetje nieuw denken kan geen kwaad en helemaal al niet om het lezen van boeken in alle verschijningsvormen beter te promoten.

Beste uitgevers, besteed eens wat meer aandacht aan de ebookversies en promoot ze ook beter. Een logo met “Ook als e-book verkrijgbaar” op de papieren boeken drukken is een kleine stap en wie weet verkoop je er dan ook een stuk meer van.

In Feedback geef ik mijn mening over uitspraken van anderen, nieuws en ontwikkelingen zonder dat ik (al te veel) aan het researchen en factchecken sla. Laat gerust weten wat jij vindt in de reacties hieronder.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Wij doen dit al een tijd in onze library. Zeker bij dubbele versies (online en (nog) papier is dit een must. Gewoon een melding in boek en tijdschrift zelf of op de plank waar onlangs papieren versie van tijdschrift is verdwenen een mooie foto van de digitale variant.
  Annuska

  Reply

 2. Van harte welkom om een keer in Breda langs te komen in onze nieuwe campuslibrary.
  Annuska

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top