Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Is de EU de baas van internet?
How the EU Came to Govern the Internet https://t.co/t9JVRV7uxe
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 16, 2018
Plagiarism Today kijkt in een kort en interessant artikel terug op de geschiedenis van regelgeving en standaarden op internet. En komt daarbij tot de conclusie dat Amerika weliswaar in het verleden een sterke sturende rol nam maar dat het nu toch echt Europa is die de spelregels bepaalt.
Wat betekent dat je toch echt niet meer naar die rare Amerikanen hoeft te gaan kijken als je baalt van cookiewalls, miljoenen ellenlange privacypagina’s en het feit dat je – onder het mom van eerlijk auteursrecht – met filters en zeurende rechthebbenden te maken krijgt op het moment dat je online iets meer wilt doen dan Netflix kijken. Nee, dat hebben we zelf kapot gemaakt.
Chapter Creative Commons Nederland opgericht
Chapter Creative Commons Nederland opgericht https://t.co/An2YaRbaAO
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 17, 2018
Ik had het bijna gemist maar sinds vorige week (14 september om precies te zijn) is de Nederlandse afdeling – Chapter klinkt dan weer zo raar – van Creative Commons opgericht. Creative Commons is sinds 2004 al actief in Nederland maar werd tot 14 september vertegenwoordigd door een samenwerkingsverband van Kennisland, IViR en Waag.
Nu vertegenwoordigt dus een eigen zelfstandige organisatie de ideeën van Creative Commons in Nederland. Internationaal zal Nederland vertegenwoordigd worden door de Nederlandse vertegenwoordiger in de CC Global Council, Lisette Kalshoven. Ik vrees dat het steeds meer nodig zal zijn om de filosofie van het delen van kennis uit te dragen …
Twitter gaat tweets weer chronologisch tonen
Twitter gaat berichten weer chronologisch tonen https://t.co/kPkJxgBVQe via @NUnl #eerstziendangeloven
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 18, 2018
Ongelofelijk maar (waarschijnlijk) waar: Twitter heeft via hun supportaccount aangekondigd dat ze werken aan het aanbieden van een optie om te wisselen tussen een tijdlijn met ‘relevante tweets’ en een tijdlijn die simpelweg de tweets in chronologische volgorde toont.
De aankondiging is vermoedelijk een reactie op het bijna viraal gaan van tweets van gebruikers die ontdekten dat je met een paar gefilterde termen de suggesties van Twitter uit je tijdlijn kon halen maar het is hoe dan ook goed nieuws dat het nu echt optioneel gemaakt wordt. Bij de instellingen op de Twitter website kun je nu ook (bij Account) uitzetten om de selectie van tweets die Twitter voor je doet uit je tijdlijn te verwijderen – en die werkt ook nog eens.
Het betekent dat je straks kunt kiezen om gewoon alle tweets in chronologische volgorde te laten tonen of dat je Twitter laat meehelpen om de tweets van bepaalde gebruikers, met wie je vaak interactie hebt, eerst in beeld te krijgen.
Cijfers VakantieBieb 2018
Cijfers VakantieBieb bekend [1,8 miljoen gedownloade ebooks vs 2,22 miljoen vorig jaar] (via KB) https://t.co/tz7znThw3x
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 19, 2018
De KB maakte afgelopen week de cijfers van de VakantieBieb 2018 bekend.
“In totaal werden er maar liefst 1,8 miljoen e-books gedownload, waarvan 627.000 jeugdtitels. De totalen zijn nog steeds enorm, maar wel wat lager uitgevallen dan vorig jaar. Dit gold met name voor de jeugdtitels. We gaan dit nog evalueren.”
Vorig jaar waren er 2,22 miljoen downloads dus dat valt inderdaad lager uit voor dit jaar. Waarom dit geëvalueerd moet worden snap ik alleen niet zo goed want het is alleen maar logisch dat er veel minder jeugdtitels zijn gedownload en gelezen. Dit jaar koos men er immers voor om de VakantieBieb, in tegenstelling tot vorige jaren, niet een maandje eerder open te doen voor de jeugd en dat er ook geen ondersteunend materiaal voor scholen werd verspreid. Dat betekent dat er op scholen veel minder (of geen) gelegenheid is geweest om de VakantieBieb titels onder leerlingen te promoten.
Waarom je dan verrast bent door de lager uitgevallen aantallen downloads van jeugdtitels?
En verder nog …
Tof! GfK droeg gisteren hun archief met kijk- en luistercijfers aan ons over. Samen met @CLARIAH_NL gaan we alles digitaliseren en beschikbaar maken voor onderzoek: https://t.co/WKMxacIAjJ pic.twitter.com/ZVxeolvUvC
— Beeld en Geluid (@BeeldenGeluid) September 18, 2018
Het archief van de kijk- en luisteronderzoeken van Gfk zijn overgedragen aan Beeld en Geluid en zullen, na digitalisering, beschikbaar gemaakt worden voor onderzoekers. Dan kun je straks nalezen welke tv programma’s mensen keken op je geboortedag bijvoorbeeld ;-)
Ook nieuws over de bibliotheken in de Begroting 2019. Over de digitale bibliotheek en over de bereikbaarheid van de bibliotheek in de regio. Zie pag. 94-97. https://t.co/8Qn6zGBnbn
— Aad van Tongeren (@AadvanTongeren) September 18, 2018
Er was ook (een beetje) bibliotheekgerelateerd nieuws in de begroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd. Er komen meer middelen beschikbaar voor (ebooks in) de digitale bibliotheek … maar of dat ook echt tot meer aanbod leidt valt nog maar te bezien natuurlijk. Het is niet alsof uitgevers meer – en vooral recentere – titels voor uitlenen beschikbaar gaan maken alleen maar omdat er een iets hogere vergoeding voor gaat komen.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 38 2018: EU bepaalt spelregels op internet, chapter CC Nederland opgericht, chron… https://t.co/sTJua0uQ7J
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 38 2018: EU bepaalt spelregels op internet, chapter CC Nederland opgeric… https://t.co/DIpBpAKEEI