apple books header

De nieuwe Apple Books in iOS 12

In iOS 12 krijgt iBooks – Apple’s ebookwinkel en leesapp – een nieuwe naam en een nieuw jasje. Apple Books (in Nederland heet de app simpelweg Boeken) is nu de plek waar je boeken kunt kopen en audioboeken kunt luisteren op je iPhone, iPad of Mac. Maar wat is er nu precies veranderd?

Het uiterlijk

Toen Apple de eerste versie van iBooks introduceerde in 2010, samen met de eerste iPad, stonden al je digitale boeken ook op houten boekenplanken in je virtuele boekenkast. Die houten ‘look’ werd al redelijk snel gemoderniseerd maar de laatste jaren is er maar weinig aan veranderd. iOS 10 en 11 brachten hun eigen cosmetische vernieuwingen met zich mee maar daar merkte je bij iBooks helemaal niets van.

Apple Books heeft nu dezelfde vormgeving als o.a. de App Store met categorieën in tussenkopjes en aanbevelingen. Het lettertype is, net als in de rest van iOS 12, licht aangepast naar SF (San Francisco) Serif en er is een automatische donkere stand toegevoegd zodat je prettiger kan lezen in het donker.

apple books

Ook de tabbladen zijn vernieuwd en op het startscherm vind je nu eerst ‘Lees ik nu’ [1] terug. Hier zie je meteen welk boek je het laatst geopend hebt maar ook een lijst van recent geopende titels zodat je makkelijk kunt switchen tussen titels die je wellicht door elkaar wilt lezen.

In Apple Books kun je probleemloos je eigen (elders gekochte) DRM-vrije epubs lezen – al dan niet bewaard en gesynchroniseerd via iCloud – maar Apple heeft natuurlijk liever dat je de boeken ook via hen koopt. De gepersonaliseerde aanbevelingen staan daarom ook prominent in beeld. Aanbevelingen die overigens alleen gebaseerd zijn op gekochte titels, niet op de titels die je geïmporteerd hebt.

Als je alleen boeken op je iPhone, iPad of Mac wilt lezen dan is dat een prima route om titels aan te schaffen maar hou er wel rekening mee dat het dankzij de sterke DRM onmogelijk is om bij Apple gekochte boeken op andere apparaten zoals je ereader te lezen.

Bibliotheek

apple books bibliotheek

Ook de bibliotheek [2] is vernieuwd. Alle boeken zijn nu met de omslagen weergegeven waarbij de boeken in een serie (wederom alleen met gekochte boeken) gegroepeerd zijn. Zoals de Enhanced Game of Thrones boeken in bovenstaand voorbeeld.

in iOS 12 maar ook in Apple Books spelen Verzamelingen (collections) een belangrijke rol. Hiermee kun je zelf je bibliotheek filteren/indelen maar Apple gebruikt ze ook om bepaalde functionaliteiten toe te voegen. Zo kun je in de Leeslijst titels toevoegen van boeken die je nog wilt gaan lezen en zie je in Gelezen een tijdlijn van alle in iBooks/Apple Books gelezen boeken die terug gaat tot 2010.

Boeken kopen

apple books bookstore

Apple doet meer hun best om je nieuwe boeken en audioboeken te laten kopen en dat zie je, behalve in het Lees ik nu tabblad vooral terug in de Book Store [3]. Je vindt er nu de gepersonaliseerde aanbevelingen (Voor jou), de nieuwe trending titels en natuurlijk de hitlijsten van bestverkochte titels die al sinds het begin in de app aanwezig zijn. De genres zijn nu veel eenvoudiger terug te vinden – het was soms wel even zoeken in iBooks – en vanzelfsprekend staat een selectie van de aanbevelingen in de etalage als je op het tabblad komt.

De informatie die je bij/over een titel vindt is ook uitgebreider dan ooit en anders vormgegeven:

apple books

Boeken kun je nu ook cadeau geven aan anderen en titels kun je toevoegen aan je leeslijst.

apple books

Onder de beschrijving van het boek worden in een rij de metadata (genre, datum van uitbrengen, taal, uitgever enz.) fraai weergegeven.

Audioboeken

apple books audioboeken

In Apple Boeken krijgen audioboeken nu hun eigen tabblad al werkt het verder precies hetzelfde als in de Book Store. Apple presenteert hier de specifieke aanbevelingen en verzamelingen voor de audioboeken waardoor je een veel beter overzicht hebt dan in de oudere iBooks app.

Het is alleen te hopen dat Apple in de toekomst meer aan de promotie van audioboeken gaat doen in de vorm van prijsacties. Aanbieders zoals Audible hebben behalve een abonnementssysteem ook regelmatig acties waardoor je titels goedkoper kunt aanschaffen. Bij Apple betaal je voor elke titel de volle prijs en dien je elke titel los aan te schaffen.

Nog niet gekeken naar Apple Books? Installeer dan iOS 12 als je dat nog niet gedaan hebt en neem eens een kijkje.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Dank voor de uitleg. Echter, hoe krijg ik boeken van 1 bepaalde schrijfster bij elkaar in Books, en ook nog op volgorde?
  Lukt mij niet. Overigens vind ik Books niet echt een verbetering en mis het vakje: boeken per taal (lees bijna altijd Engelse boeken!)

  Reply

  • De enige manier om alle boeken van 1 schrijfster bij elkaar te krijgen is als je een verzameling aanmaakt (met de naam van de schrijfster) en daar vanuit de bibliotheek de boeken aan toevoegt. Handmatig dus.

   Books beschikt nauwelijks of niet over tools om je bibliotheek fatsoenlijk mee te beheren. Je kunt alleen sorteren maar niet filteren op naam, serie, genre of taal inderdaad. Als Apple zou vragen om input om de app beter te maken dan had ik wel een A4’tje vol met suggesties maar Apple doet niet aan input vragen van gebruikers en is zeker niet geïnteresseerd om een app te maken met heel veel opties vrees ik.

   Reply

 2. Is er een mogelijkheid een ‘ verzameling’ te verwijderen, bijv. Omdat de naam verkeerd is ingetypt?

  Reply

  • Jazeker! Eenvoudig de tikfout corrigeren of de naam wijzigen is niet mogelijk maar in de lijst met Verzamelingen kun je op Wijzig klikken (staat meteen boven de term Verzamelingen) om rode rondjes met een wit streepje erin te krijgen voor alle verzamelingen. Tik je op die rode rondjes dan verwijder je de verzameling.

   Reply

 3. Ik heb nu een zwarte achtergrond die ik niet fijn vind kan ik dit veranderen?
  Is dit standaard of moet ik iets aan mijn instellingen doen heb al van alles geprobeerd niets lukt
  wil weer een witte achtergrond!

  Reply

 4. Als ik ‘boeken’ open, krijg ik het laatst gelezen boek te zien maar er verschijntgeen balk of wat dan ook omdat boek te sluiten en naar bv een ander boek of de bibliotheek te gaan. Ik ian helemaal niets, alleen door het geopende boek bladeren.

  Reply

 5. Hoe kan ik meer genres in de bookstore toevoegen ? In mijn bibliotheek heb ik boeken onder bv. Het genre : gezondheid lichaam en geest. Als ik in de bookstore meer boeken van dit genre wil zoeken lukt dit niet. Omdat ik dit genre niet terug vind . Kan ik dit toevoegen ?

  Reply

  • Apple heeft die optie niet ingebouwd – sowieso zo goed als geen mogelijkheden om instellingen aan te passen – dus ik vrees dat het simpelweg niet kan.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top