Welke ebookacties zijn er in oktober 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze week (de lijst van week 40 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Simpel door Yotam Ottolenghi (geen ebookversie)
 2. De zeven zussen door Lucinda Riley
 3. Wees onzichtbaar door Murat Isik
 4. Dagboek van een muts deel 12 Liefdeskriebels door Rachel Renée Russell
 5. Zomervacht door Jaap Robben
 6. Het goede leven door Annegreet van Bergen
 7. Grijze Jager deel 13 De Clan van de Rode vos door John Flannagan
 8. Sapiens door Yuval Noah Harari
 9. De Cock en de moord op de kerkrat door Peter Römer
 10. Angst door Bob Woodward

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot verder gegaan als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (3 oktober 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties oktober 2018 tabel bestsellers
Het is vandaag de start van de kinderboekenweek (3 t/m 14 oktober) en hoewel je dat ook meteen ziet met twee jeugdtitels in de top 10 betekent het ook dat je er geen enkele actie gaande is voor de bestsellers. Nou ja, dat is niet helemaal waar want de 7,99 euro voor Sapiens is een actieprijs die tot en met 31 oktober duurt.

Het enige wat echt opvalt is dat je bij Google ruim 3 euro minder hoeft te betalen voor Zeven zussen en dat Amazon, Google maar ook Bol en Kobo achterlopen in het beschikbaar maken van de ebookversies van de nieuwe delen van Dagboek van een muts en de Grijze Jager. Ben je dus op zoek naar de ebookversies – omdat je ook de ebookversie van het kinderboekenweekgeschenk wilt hebben – dan zul je moeten uitwijken naar één van de andere ebookwinkels.

Deze keer zitten er helaas GEEN ENKELE titels uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus of dat van de Online Bibliotheek.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €88,71 voor de negen beschikbare digitale titels in plaats van €160,93 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 55,1% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 53,7%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

  • Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels;
  • Bol heeft deze keer hun ebookacties een beetje erg subtiel verstopt maar ze hebben er desondanks twee hele mooie:
  • Kobo heeft ook twee acties: drie thrillers voor 15 euro voor een goede slapeloze oktobernacht en het jaarlijks terugkerende ebookfestival waarbij je uit 150 titels kunt kiezen in meerdere genres en je voor 3 boeken eveneens 15 euro betaalt;
  • Bookspot heeft dezelfde 3-voor-15 euro actie;
  • Bij Ebook.nl hebben ze sinds vorige maand de acties op één hoop gegooid en vind je ruim 400 titels met ‘Tijdelijke korting‘. Hier zul je zelf dus even goed moeten zoeken naar dealtjes. Wel maken ze nog apart reclame voor goedkopere titels in het kader van de maand van de geschiedenis.
  • Libris heeft natuurlijk ook weer diverse acties:
   • de Maand van de geschiedenis: ebooks vanaf €5,99;
   • Er is een nieuwe titel verschenen van Donna Leon en haar andere ebooks zijn t/m 14 oktober €4,99 per stuk;
   • Nelleke Noordervliet heeft de Constantijn Huygensprijs gewonnen en daarom zijn al haar boeken afgeprijsd naar 6,99 euro per titel;
   • Er komt een nieuwe titel aan van Liane Moriarty en haar andere ebooks zijn t/m 31 oktober €4,99 per stuk;
   • Er komt in november een nieuwe titel van Jojo Moyes en haar andere ebooks zijn t/m 31 oktober met korting verkrijgbaar;
   • Er komt een nieuwe titel aan van John Grisham en zijn andere ebooks zijn t/m 31 oktober €4,99 per stuk;
   • Tot en met 4 november is een selectie van ‘heerlijke fictie’ afgeprijsd naar (vanaf) 2,99 euro per stuk;
   • Er komt een nieuwe titel aan van Karen Rose en haar andere ebooks zijn t/m 31 oktober €5,99 per stuk;
   • Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad won de Europese literatuurprijs 2018. Van 1 t/m 31 oktober is het ebook verkrijgbaar voor €7,99.
  • Het Ebookalarm van Singel Uitgeverijen is terug in een nieuwe opzet: eens per maand een thema-actie, 1 of 2 keer per maand een uitgelichte auteur en 1 of 2 keer per maand een ebook van de week. Al deze aanbiedingen gelden voor alle ebookwinkels.
   • Het thema is Maand van de geschiedenis en de hele maand oktober zijn 25 geschiedenis titels zijn in de aanbieding voor €5,99 per stuk;
   • Tot en met 16 oktober zijn de ebooks van Frank Westerman in prijs verlaagd naar €5,99.

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels
 • [doorlopend] Bol heeft een weekaanbieding voor ebooks (rechtsbovenaan de pagina);
 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bookspot kent een dagdeal waar (behalve dvd’s en games) ook ebooks fors in de aanbieding gedaan worden gedurende een dag. Je kunt je overigens abonneren zodat je de dagdeal in de mail ontvangt;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle (niet actuele?) ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Het past niet hier, en misschien heb je het al gezien maar toch ff een weetje: Kobo heeft op hun FBpagina hun nieuwe ereader, de Kobo Forma, aangekondigd: 8″, 197 gram, beter scherm, comfort pro light, 8GB en ook fysieke bladerknoppen. Prijs en introductiedatum nog niet vermeld.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top