kindle software update header

Software update 5.10.1.1 voor Kindle ereaders (met leestips en gepersonaliseerde leesinstellingen)

Met enige regelmaat stelt Amazon een nieuwe software update beschikbaar voor de Kindle ereaders die problemen (moet) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegt. Deze week is de 5.10.1.1 update uitgekomen voor alle recente Kindle modellen (Kindle, Kindle Paperwhite 2/3, Kindle Voyage en beide Kindle Oasis modellen).

Deze update voegt – optioneel – aanbevelingen en leessuggesties toe aan het startscherm, toont nu standaard het percentage van de accu en maakt het mogelijk om meerdere leesinstellingen als themas te bewaren zodat je gemakkelijk kunt wisselen tussen de instellingen. Waarom is dat interessant en hoe installeer je deze update?

Bij de presentatie van de Kindle Paperwhite 4 eergisteren liet Amazon ook een nieuw beginscherm zien op de nieuwe ereader. Dit is één van de vernieuwingen in de software die ook meteen uitgekomen is voor alle actuele modellen van de Kindle ereaders (vanaf de Paperwhite 2). Software update 5.10.1.1 bevat dan ook wat meer vernieuwingen dan we gewend zijn:

 • Swipe-able Home: Swipe up on your home screen to see additional tips, recommendations, and more based on your reading habits.
 • Easily personalize your reading: Now save multiple reading settings, selecting the font, boldness level, and orientation settings you prefer all from the main menu and quickly switch between those settings.
 • Return borrowed books: You can return Kindle Owners’ Lending Library books from within your library by long pressing on a borrowed book and selecting return.
 • Battery percentage: The percent of battery remaining is shown.
 • Labels for the standard toolbar: Labels are added under each icon on the standard toolbar for improved navigation.

De labels zijn wel handig hoewel ik na al die jaren nu wel weet welk icoon wat doet dus tja … en de Lending Library books gebruik ik niet (ik weet niet eens of je het uberhaupt in Nederland kunt gebruiken).

Maar dat er nu eindelijk een percentage getoond wordt bij de accu indicator is wel fijn. Niet meer gokken of je nou 15, 20 of 25 procent over had maar gewoon kunnen aflezen of het tijd wordt om je Kindle in de oplader te prikken.

De grootste toevoeging echter is dus het vernieuwde beginscherm. Daar staat/stond simpelweg je bibliotheek met te lezen boeken op maar na het opstarten met de nieuwe softwareversie krijg je de melding dat er een nieuw beginscherm beschikbaar is mits je de aanbevelingen aanzet in de instellingen.

kindle software update scroll

Als je die instellingen niet aan hebt staan – ik zet het altijd uit omdat ik geen aanbevelingen hoef – dan biedt je Kindle aan om ze alsnog aan te zetten maar je kunt ze bij Settings > Device Options > Advanced Options > Home & Library > Home Screen View alsnog weer aan- of uitzetten.

kindle software update scroll aan

Tot mijn verrassing wordt de ‘want to read’ lijst van Goodreads doodleuk geïmporteerd als je je Goodreads account gekoppeld hebt. Dit zal voor de meeste lezers in Nederland overigens niet het geval zijn want het vereist dat je je default Kindle Store op Amerika zet (zie de beschrijving in de review van de Kindle Oasis) en dan ben je ook verplicht om je Kindle boeken via amazon.com te kopen.

Het werkt overigens wel heel fraai want je ‘want to read’ lijst op Goodreads wordt gematched met wat je via Amazon kunt kopen en met 1 klik schaf je de digitale versie aan op je Kindle zelf. Gevaarlijk gemakkelijk :)

Scroll je verder naar beneden, dan krijg je suggesties voor titels die gebaseerd zijn op je eerdere aankopen en titels die je al gelezen hebt.

kindle software update themes

De tweede grote verandering is de wijze waarop je met de leesinstellingen omgaat. Die zaten voorheen onderaan in het scherm (Aa icoontje) maar zijn nu verhuist naar een Page display menu boven in het scherm. Hier kun je nu meteen wisselen tussen de standaardweergaves (compact, standard en large) maar ook je eigen gepersonaliseerde instellingen als een theme bewaren.

kindle software update themes

Bij de Font & Page Settings vind je behalve de Font (lettertype, -grootte), Page (regelafstand & marges) en Reading instellingen nu ook Themes terug als tabblad. Hier kun je dus al je eigen instellingen van de eerste drie tabbladen als thema bewaren zodat je bij Page Display eenvoudig kunt wisselen tussen de verschillende weergaves. Handig als je meerdere mensen op één Kindle lezen of als je verschillende weergaven voor verschillende soorten boeken prettig vindt werken.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op twee manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar Kindle ereaders via WhisperSync (als je de wifi aanzet en een synchronisatie uitvoert). Mijn ervaring is dat het vaak weken kan duren voordat een update beschikbaar is in Nederland. Op het moment van schrijven is de 5.10.1.1 update nog niet beschikbaar op mijn Kindle ereaders via wifi. Je zult dus geduld moeten hebben.

2. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Kun/wil je niet wachten? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Amazon website.

Op de Software Updates pagina van Amazon worden de updates per Kindle model aangeboden en het is wel even goed opletten dat je de correcte softwareversie gebruikt die bij jouw Kindle model past. Als je een ‘uniek’ model zoals de Kindle Voyage hebt dan is het gemakkelijk om de goede versie te selecteren. Amazon heeft maar één model van de Voyage uitgebracht maar het is de uitzondering op de regel. Van zowel de basis Kindle, de Paperwhite en de Oasis zijn meerdere modellen uitgebracht over de jaren heen en het is niet altijd even duidelijk welk model je precies hebt.

De gemakkelijkste manier is om naar de website van Amazon te gaan, in te loggen en in het menu onder ‘Je content en apparaten beheren‘ te kijken. In het tabblad ‘Je apparaten’ zie je bovenaan altijd je ereader(s) staan. Klik op (het grijze vierkantje voor) jouw ereader en je zult (o.a.) het serienummer zien van je ereader. De eerste vier tekens van het serienummer zijn uniek voor het model en je kunt hieronder controleren welke je precies hebt.

 • Kindle Paperwhite 1 (5e generatie, 2012): B024, B01B, B01C, B01D, B01F, B020
 • Kindle Paperwhite 2 (6e generatie, 2013): B0D4, 90D4, B0D5, 90D5, B0D6, 90D6, B0D7, 90D7, B0D8, 90D8, B0F2, 90F2, B017, 9017, B060, 9060, B062, 9062, B05F, 905F
 • Kindle 7 (2014): B001, B0C6, 90C6, B0DD, 90DD
 • Kindle Paperwhite 3 (7e generatie, 2015): G090, B01D, G090G5, G090KE, G090KF
 • Kindle 8 (2016): B018
 • Kindle Oasis (8e generatie, 2016): G0B0GC, G0B0GR, G0B0GU
 • Kindle Oasis 2 (9e generatie, 2017): G000P8

kindle serial

In het bovenstaande voorbeeld begint het serienummer met 90D4 en zie je dat het dus de Paperwhite 2 is.

kindle models updatesKlik op je eigen model ereader en je krijgt een overzichtspagina te zien waarin vermeld wordt wat het versienummer van de recentste update is, wat daar nieuw aan is en natuurlijk de downloadlink naar die nieuwste versie.

Controleer wel eerst even of het ook daadwerkelijk een nieuwere versie van de software is dan die op je Kindle staat. Ga op je Kindle naar het startscherm, kies in het menu eerst voor Settings, vervolgens opnieuw het (sub)menu en dan Device Info om de firmware/software versie te zien die thans geïnstalleerd is.

Is de update nieuwer dan wat er op je Kindle staat? Dan kun je deze gaan downloaden en handmatig installeren. Updates zijn altijd .BIN bestanden en hebben een bestandsnaam die er als volgt uitziet: update<naam model><versienummer>.bin

Heb je het updatebestand gedownload? Dan kun je je Kindle ereader met de computer verbinden met de USB kabel en het .BIN bestand naar de hoofdmap van de ereader slepen.

Let op! Niet in een submap maar gewoon in de hoofdmap. Als je Kindle bijvoorbeeld als E:/ drive zichtbaar wordt dan moet het bestand daar ook komen te staan.

Ontkoppel nu (op een correcte manier) de Kindle weer van de pc en ga naar het startscherm van de ereader. Kies in het menu voor Settings, dan opnieuw op de menuknop en vervolgens voor Update your Kindle.

Als de update niet nieuwer is dan de geïnstalleerde versie of als je het updatebestand niet op de goede plek hebt neergezet in de hoofdmap, dan is de optie Update your Kindle grijs en kun je het niet selecteren.

Je Kindle zal nu de nieuwe update gaan installeren en opnieuw opstarten. Dat kan een paar minuten duren maar na afloop kun je wederom bij Device Info controleren of het versienummer nu klopt met de nieuwste update.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top