kindle comic converter header

Manga geschikt maken voor je ereader met Kindle Comic Converter

Digitale manga is zelden of nooit geoptimaliseerd voor een ereader. Maar met behulp van het gratis programma Kindle Comic Converter kun je eenvoudig alle bestaande digitale manga converteren zodat het perfect op een Kindle of Kobo ereader gelezen kan worden.

Manga op een ereader

In theorie zou lezen van digitale manga op een ereader ideaal moeten zijn. Manga heeft bijna geen kleurenpagina’s en wordt sowieso al in pocketformaat gepubliceerd dat niet groter is dan het scherm van de meeste ereaders. Er is zelfs een bedrijf dat een ereader op de markt brengt, de eOneBook waarop je alleen maar een mangaserie kunt lezen.

Toch valt het niet mee om ‘eventjes’ manga te gaan lezen op je ereader. Hoewel je in de Kobo ebookwinkel en bij Amazon genoeg mangatitels kunt kopen, zijn heel veel grotere en bekendere series niet te koop als je in Europa woont. En koop (of scan je zelf) je digitale manga via andere websites en bronnen – al dan niet 100% legitiem gedownload – dan komt dat vaak als CBR of CBZ bestand die niet of niet optimaal ondersteund worden door je ereader.

CBR/CBZ: alle pagina’s zijn losse afbeeldingen (vaak jpg’s) die vervolgens in een archiefbestand gebundeld zijn. Dat kan met WinRAR gedaan zijn (en levert een CBR op) of de afbeeldingen zijn gezipt en dat levert een CBZ op.

Als je de keuze krijgt om de digitale manga als EPUB bestand te downloaden dan heb je geluk en kun je die bijvoorbeeld met behulp van Calibre converteren naar KEPUB formaat voor je Kobo ereader. Dat beschreef ik vorige week al voor de Kobo Forma.

Maar wat als je alleen digitale manga in CBR of CBZ formaat hebt? Wat heel logisch is want dat zijn met afstand de meestgebruikte formaten.

Kindle Comic Converter

Dat is het probleem dat Kindle Comic Converter (KCC) poogt op te lossen. Het gratis programma wordt al jaren lang ontwikkeld maar het is pas recent dat het mijns inziens echt perfect werkt.

kindle comic converter website

KCC zet simpelweg alle vormen van digitale strips en/of manga om naar (K)EPUB of MOBI formaat dat geoptimaliseerd is voor respectievelijk Kobo of Kindle ereaders. Heb je zelf alle losse pagina’s gescand naar PNG, JPG of GIF? Dan kun je ze eerst converteren naar CBZ formaat.

Heb je eenmaal een mangapocket in CBR of CBZ formaat, dan kun je ze met 1 druk op de knop omzetten naar een formaat waar je ereader wel goed raad mee weet.

kindle comic converter

Ondanks de naam ondersteunt Kindle Comic Converter ook de Kobo ereaders. Er zijn standaard al profielen aanwezig voor alle Kindle en Kobo modellen die je in een pulldown menuutje kunt selecteren. Bij de Kindle modellen wordt automatisch het MOBI formaat geselecteerd en kies je voor een Kobo ereader dan krijg je een KEPUB bestand dat geoptimaliseerd is voor Kobo ereaders.

Getest!

Ik was wel benieuwd of het ook echt allemaal werkt. En dan bedoel ik niet alleen of KCC inderdaad goede digitale conversies kan maken die gelezen kunnen worden op alle modellen Kindle en Kobo ereaders maar ook of het vervolgens ook nog een beetje leesbaar/werkbaar is. Het verschil tussen een Kobo Mini ereader met een 5 inch scherm en een Kobo Aura ONE/Forma met een 8 inch scherm is best wel groot.

Ik heb niet alle modellen van beide type ereaders getest maar wel een 5 inch, 6 inch, 7 inch en 8 inch model genomen. Om precies te zijn de Kobo Mini, de Kindle Paperwhite 2, de Kindle Oasis 2 en de Kobo Forma.

Het goede nieuws is dat Kindle Comic Converter vlekkeloos werkt. Een mangapocket in CBR formaat werd zonder problemen met vier verschillende resoluties (behorende bij de vier profielen) omgezet naar twee MOBI bestanden en twee KEPUB bestanden.

Bij een Kobo ereader kopieer je de KEPUB bestanden naar de hoofdmap van je ereader in de Verkenner terwijl de MOBI bestanden op een Kindle ereader in de map documents gezet moeten worden. Ze worden dan probleemloos herkend door de ereaders, al worden de covers niet op de Kindle getoond in de bibliotheek helaas.

Alle vier de ereaders toonden de manga zoals het hoort en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Wat ik wel verwachtte bleek echter ook te kloppen: op een 5 inch ereader is een mangapocket bijna onleesbaar, zeker als er veel tekst in voorkomt. Het wordt zo klein dat het niet meer leuk is en hoewel het meteen een hele slag beter is bij een 6 inch ereader, vind ik dat ook niet echt een aanrader.

Voor het lezen van digitale manga heeft een ereader met een scherm van minimaal 7 inch dus de voorkeur. De Kobo Aura HD, Aura H2O, Aura ONE, Forma of de Kindle Oasis 2 om precies te zijn.

Op de Kobo ereaders met minimaal een 7 inch scherm is het uitstekend te lezen en heeft de Kobo Forma het voordeel dat de bladerknoppen echt fijner werken omdat de grotere bestanden met afbeeldingen nou eenmaal wat trager laden dan ebooks met alleen tekst. Ook het scherm reageert dus met vertraging als je tikt om naar een volgende pagina te gaan en met de bladerknoppen heb je niet het probleem dat je extra gaat tikken omdat je niet zeker weet of je wel goed het scherm aangeraakt hebt.

Als je echter 1 ereader zou kunnen aanwijzen als de beste voor het lezen van digitale manga dan is dat geen Kobo ereader maar eentje van Amazon. De Kindle Oasis 2 heeft namelijk de snelste processor aan boord en die laadt de pagina’s van de manga een stuk sneller dan de concurrentie. In combinatie met de bladerknoppen die de Oasis 2 ook heeft, levert dat de beste ervaring op.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top