software-update 4.11 kobo

Software-update 4.11.11980 voor de Kobo Forma

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Deze week is de software-update met versienummer 4.11.11980 beschikbaar gekomen voor ALLEEN de Kobo Forma. Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Sinds eind vorige maand is de Kobo Forma te koop en die kreeg op de dag van release al een eerste 4.11 update die exclusief en alleen voor deze ereader beschikbaar was. Gisteren volgde daar een kleine update bovenop in de vorm van update 4.11.11980 die al meteen verstuurd wordt naar alle Kobo Forma ereaders.

Wat is er nieuw?

De 4.11.11980 update brengt een paar belangrijke kleine fixes die door gebruikers van de Forma gemeld waren. Zo bevroor de ereader voor sommigen om de paar minuten tijdens het lezen en deed de Forma in sommige gevallen automatisch een reboot als er er door gebruikers eigen kepub ebooks op geladen werden.

Verder geldt de uitgebreide release notes die bij de eerste 4.11 update hoorde en die exclusief voor de Forma zijn:

Knoppen voor bladzijdes omslaan:

 • Druk tijdens het lezen op een knop om één bladzijde naar voren of achteren om te slaan
 • Ga naar Instellingen > Leesinstellingen > Knopbediening als je de knoppen wilt omdraaien
 • Houd tijdens het lezen een knop om bladzijdes om te slaan ingedrukt om snel door de pagina’s te bladeren

Lees linkshandig of rechtshandig:

 • Houd je Kobo Forma in de ene of de andere hand en het scherm zal automatisch wisselen

Lees horizontaal of verticaal:

 • Draai tijdens het lezen je apparaat om te lezen zoals jij wilt
 • Om tijdens het lezen te vergrendelen in horizontale of verticale stand, tik je op het midden van de pagina om het menu te openen en tik vervolgens op het rotatiepictogram in de kop (je kunt hem in beide handen vasthouden)

Titel boek of voettekst verbergen:

 • Houd je boek voor jezelf of geef jezelf ruimte voor meer woorden op het scherm
 • Ga naar Instellingen > Leesinstellingen > Uiterlijk pagina

PDF documenten lezen:

 • Dubbel tikken tijdens het lezen van een PDF om in te zoomen en veeg om tussen hoofdstukken van de pagina te wisselen
 • Dubbel tikken om uit te zoomen of gebruik een knop om de bladzijde om te slaan om naar de volgende pagina te gaan
 • Tijdens het horizontaal lezen van een PDF zie je automatisch de helft van de pagina. Veeg omhoog en omlaag om door het document te bladeren

Stripboeken lezen (.CBR, .CBZ):

 • Prestaties zijn verbeterd voor het lezen van .CBR of .CBZ stripboeken, vooral bij inzoomen
 • Je kunt nu ingedrukt houden om snel door pagina’s te bladeren van .CBR en .CBZ stripboeken

Meer verbeteringen:

 • Snel bladzijden omslaan is nu 50% sneller
 • Er zijn verscheidene problemen met WiFi aangepakt
 • WiFi in- en uitschakelen gaat sneller

Vooral de mogelijkheid om de titel van het boek in de koptekst en de paginering in de voettekst te verbergen in de instellingen is een fijne optie. Zelf vind ik het prettig om de leesvoortgang de zien in de voettekst en heb ik dat nog steeds aanstaan maar door het weghalen van de permanent zichtbare titel in de koptekst krijg je er weer wat meer ruimte bij die door tekst gebruikt kan worden van het boek zelf.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Hoewel het normaliter vaak meerdere dagen duurt (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt naar Nederland, is deze update per direct beschikbaar.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Download je de update liever zelf? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Kobo website als je zeker weet dat jouw ereader ondersteund wordt. De 4.11 update is alleen bedoeld voor de Kobo Forma dus installeer deze NIET OP ANDERE KOBO EREADERS

Nou heeft Kobo inmiddels al een groot aantal modellen ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De Aura H2O en eerste Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, de Aura ONE, de Aura Edition 2 en de Aura H2O Edition 2
 • Mark 7 Hardware: De Kobo Aura H2O Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is), de Kobo Aura Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is), de Clara HD en de Forma.
  Het serienummer vind je bij Instellingen->Informatie over het apparaat

Nogmaals: de 4.11 update is alleen bedoeld is voor de Kobo Forma. Wellicht dat het ook werkt op andere Mark 7 ereaders maar dat doe je dan definitief op eigen risico. Bij Kobo Firmware Downloads, kun je ook de software downloaden die wel officieel ondersteund wordt als je je ereader moet terugzetten naar de vorige versie)

In elk geval ondersteund:

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In release 3.33.1 van Calibre is de driver voor de Kobo Forma bijgewerkt maar het is verstandig om alsnog deze nieuwere versie van de software te ondersteunen met de onderstaande optie:


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

Update 7-11-2018: Kobo heeft snel na de 4.11.11976 update, de 4.11.11980 update uitgebracht. Met enkele kleine bugfixes die niet nader benoemd worden. Ik heb de bovenstaande blogpost alleen bijgewerkt op het versienummer.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Hallo Raymond,
  Vreemd bij mij komt er geen nieuwe update binnen als ik via ” Synchroniseren van de ereader via wifi” hij gaat kijken maar de software versie blijft 4.11.11.11911 !
  Morgen maar weer proberen !?
  Heb gelijk een vraag over de Forma.
  De bladerknoppen klikken niet het zelfde, als ik de Forma in mijn linkerhand houd klikt de bovenste knop veel zachter dan de onderste.
  Na het omdraaien blijft dezelfde knop hetzelfde doen, is dit expres gedaan ?
  Ik vindt het zelf vrij irritant maar als dit zo hoort moet ik er mee leren leven, zo niet moet ik hem terug sturen.

  Met vriendelijke groet,
  Jan-Willem Café.

  Reply

  • Dag Jan-Willem,

   Ik ging er eigenlijk van uit dat als het op mijn ereader binnen kwam, die dan ook bij iedereen in Nederland wel beschikbaar zou zijn maar kennelijk is dat niet zo. Het verbetert ook geen urgente problemen dus ik zou gewoon wachten – of handmatig installeren als je het geduld niet hebt :)

   M.b.t. je vraag herken ik je probleem in elk geval niet. Ik heb het net even uitgetest (want ik gebruik de bovenste knop bijna nooit omdat ik zelden terugblader) en beide knoppen klikken precies hetzelfde bij mij. De kanttekening die ik er nog durf te plaatsen is dat de bovenste knop – ongeacht in welke hand je hem vastpakt – niet echt goed in te drukken is als je je hand bij de onderste knop op de rand hebt liggen. Tenminste, zulke lange vingers heb ik niet. Maar ik neem niet aan dat dit hetgene is wat je beschrijft.

   Je zou nog bij de dichtstbijzijnde Mediamarkt kunnen kijken (voelen) hoe de knoppen op de Forma daar functioneren voordat je besluit je eigen exemplaar te retourneren?

   Reply

   • Hallo Raymond,

    Doe jij die updaten via de ingebouwde WiFi of via de computer ?
    Beetje vreemd ik zit nog steeds op 4.11.11911, zojuist weer geprobeerd geen update.
    Ik gebruik de ingebouwde WiFi daar is hij toch ook voor ?
    Ik vind het updaten via de computer teveel gedoe terwijl het makkelijker kan !
    Daar is nog wel wat te verbeteren voor de mensen bij Kobo, vind het eigenlijk best wel slecht van Kobo.

    Groet,
    Jan-Willem Café.

    Reply

    • Via de wifi deze keer hoewel ik normaliter altijd via de computer bijwerk omdat het weken duurt bij andere Kobo ereaders voordat ik de update via wifi kreeg. Om 1 of andere reden krijg ik hem nu wel heel vlot met de Forma maar dat kan liggen aan het feit dat het een reviewexemplaar is wellicht.

     Overigens duurt het bij Amazon ook altijd een lange periode voordat ik hun updates op mijn Kindle krijg. Nou komen die updates maar enkele keren per jaar en zijn ze nooit essentieel om dingen te fixen (het werkt eigenlijk altijd perfect op een Kindle) dus dat stoort me totaal niet. Bij Kobo is het wel een dingetje ja. We hebben de laatste jaren meerdere problemen gezien met de updates en dan kan een fix niet snel genoeg komen natuurlijk.

     Reply

     • Ik heb geprobeerd via de computer bij te werken vandaag, maar ook dan blijft het bij versie 4.11.11911.

     • Je bedoelt via Kobo desktop? Dat is dan ook wel logisch want als die update niet via wifi beschikbaar is, dan werkt de route via Kobo desktop ook nog niet. De enige manier is in dat geval de handmatige route die ik ook beschrijf.

 2. Hallo Raymond,

  Snap het niet erg, heb Kobo desktop op de computer geïnstalleerd geprobeerd te synchroniseren.
  Hij gaat van alles doen ook het synchroniseren maar andere software krijg ik niet.
  Jij moet wel een heeel bijzondere forma hebben gekregen.
  Ben er nu een aardig tijdje zoet mee geweest, zonde van me tijd.
  Weet jij wie of waar ik hier iets over kan vragen ?
  Groet,
  Jan-Willem Café

  Reply

  • Hoi Jan-Willem,

   Als je de update niet via wifi binnenkrijgt, dan krijg je die ook niet via de Kobo desktop. Alleen de handmatige route staat dan nog open om de ereader bij te werken.

   Maar je kunt natuurlijk ook even een paar dagen wachten want het is geen kritieke update en vroeger of laat komt die echt vanzelf via wifi. Kobo hoef je hier verder niks over te vragen want die ondersteunen het handmatig bijwerken van de software niet officieel dacht ik. Ze zullen je ook vertellen om te wachten tot de update vanzelf komt.

   Overigens kun je nog spelen met de affiliates code in het kobo.ini bestandje op je ereader zodat je wellicht de update eerder krijgt maar dat zou ik eigenlijk niet aanraden. Het is wel bijna met zekerheid wat mijn Forma onderscheidt van die van jou …

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top