Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Gratis ebooks op GITenberg website
The Free Ebook Foundation announced the official launch of its GITenberg prototype website. https://t.co/EaPgjp6CJN
— Paul Biba (@paulkbiba) October 30, 2018
Iedereen kent (denk ik) wel de ebooks van Project Gutenberg. Hier worden boeken, die niet meer beschermd worden door het auteursrecht, digitaal beschikbaar gemaakt zodat ze vrijelijk door iedereen gelezen kunnen worden. Een prachtig project natuurlijk die er voor zorgt dat deze teksten voor de eeuwigheid (?) bewaard worden.
Hoewel de vele vrijwilligers van Project Gutenberg hun uiterste best doen natuurlijk, valt er helaas wel veel op te merken aan de kwaliteit van de ebooks. Ze ontberen de oorspronkelijke vormgeving omdat de boeken primair als platte tekst beschikbaar worden gemaakt en de teksten zijn zelden vrij van (OCR) fouten.
Hoe nuttig zou het zijn als je nou de Gutenberg boeken combineert met de mogelijkheden van een software repository waar je de input van derden kunt vragen en die je, met gecontroleerd versiebeheer, kunt verwerken zodat je een betere digitale editie van die titel krijgt?
Dat is precies wat GITenberg is. Een combinatie van de Gutenberg boeken en de repository Github. Op de Gitenberg website kun je boeken vinden en (samen) verbeteren zodat iedereen kan profiteren van betere edities van de titels die niet mogen ontbreken in ons cultureel erfgoed. Of op je ereader natuurlijk.
The Raven op Instagram (van de New York Public Library)
Edgar Allan Poe’s “The Raven” Gets Released on Instagram as a Digital “Insta Novel”: It’s Free from The New York Public Library https://t.co/DpbtN0VT8c
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 1, 2018
Kennelijk heeft de New York Public Library enkele maanden geleden ook een speciale ‘instagram stories versie’ gemaakt van een boek (Alice in Wonderland) maar in het kader van Halloween zag ik zelf The Raven van Edgar Allan Poe voorbij komen. Voorzien van animaties en aangepaste navigatie om te pauzeren zodat je ook de pagina’s rustig kunt lezen, het is een prachtige manier om Instagram te gebruiken als bibliotheek.
Je kunt het op het web nakijken maar het werkt nog veel fraaier als je simpelweg de NYPL volgt op Instagram en The Raven via de stories highlights bekijkt op je telefoon.
Nederland Leest 2018
We zijn van start gegaan! Dit jaar staat de hele maand november in het teken van #Voeding. Benieuwd naar hét geschenkboek dat je leeshonger kan stillen? De bibliotheken geven het boek ‘Je bent wat je leest’ cadeau, haal hem op bij je bibliotheek in de buurt! #nederlandleest2018 pic.twitter.com/1XUPSfzkux
— Nederland Leest (@NederlandLeest) November 1, 2018
Het is weer november en dat betekent dat het weer tijd is voor Nederland Leest, een leesbevorderingscampagne met allerlei activiteiten en een gratis boek dat je deze maand kunt ophalen bij de bibliotheek in je buurt. Deze dertiende editie heeft voeding als het centrale thema en daarom schreven vijf “culinaire” schrijvers elk een verhaal voor de bundel ‘Je bent wat je leest’.
Nadat ik al jaren lang telkens zat te mopperen op het gebrek aan aandacht voor een ebookversie van dat geschenkboek, zag ik daar vorig jaar al geen nut meer voor een aparte blogpost. Die kwam er toen alsnog omdat het geschenkboek het excellente boek Ik, robot was van Isaac Asimov en ik het een leuk klusje vond om uit te zoeken hoe het nou precies zat met de verschillende bundels met in het Nederlands vertaalde robotverhalen.
Hoewel ik ook groot fan ben van lekker eten verwijs ik deze keer echter naar de bibliotheek als je de nieuwe titel wilt lezen. Oh ja, de ebookversie kun je niet gratis cadeau krijgen maar wel lenen in de online bibliotheek en lezen in de app of op je ereader.
Toekomst van het boekenvak
Onderzoek naar innovatie in het boekenvak, Download het onderzoek hier https://t.co/55rIvYIlH6
— inct (@InCT) November 1, 2018
Hoe ziet de toekomst van het boekenvak er uit, en hoe bereiden de huidige ondernemers zich voor op de veranderende markt? In opdracht van KVB Boekwerk onderzocht Futureconsult hoe uitgevers en boekhandelaren denken over innovatie. Deze maand verschijnt in Boekblad (€) een special, waarin een aantal experts hun licht laten schijnen over het onderzoek. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe innovatief het boekenvak is als het zichzelf de spiegel voorhoudt en welke kansen voor innovatie het boekenvak zelf ziet.
Je kunt het volledige rapport (PDF) downloaden van de site van KVB Boekwerk. Op die pagina van KVB Boekwerk vind je trouwens ook een prima samenvatting terug. Ik was niet heel verrast dat het met de samenwerking in het boekenvak nogal tegenvalt als het om innovatie gaat – vooral kleine stapjes maken om geen grote fouten te maken lijkt het motto – maar ben wel enigszins opgelucht dat zelfs traditionele partijen inzien dat er meer nodig is, vooral op gebied van digitaal.
Alhoewel binnen de sector het papieren boek door de meerderheid nog steeds als de kern van het boekenvak wordt gezien, zullen digitale dragers in belang gaan toenemen ten koste van de fysieke dragers. Hoe en met welk tempo deze ontwikkelingen zullen verlopen is onzeker. Maar als ze doorzetten zal dat betekenen dat het traditionele boekenvak trendmatig een steeds smallere basis krijgt. Bestaande spelers hebben dan grofweg twee keuzes: innoveren, of zichzelf blijven en zich richten op de ‘restmarkt’. De meerderheid van de respondenten (54%) verwacht dat het boekenvak over vijf jaar geheel anders georganiseerd zal zijn dan vandaag.
Flickr beperkt de mogelijkheden van gratis accounts
Flickr reduceert de mogelijkheden van de gratis accounts (zeg maar gerust dat ze nutteloos worden) en pusht gebruikers naar het betaalde Pro account https://t.co/PWVumpJbfL
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 1, 2018
Toen in april van dit jaar Flickr overgenomen werd door een andere fotodienst SmugMug, kon je het al voorspellen natuurlijk. Sterker nog, ik deed ook een poging om in de kristallen bol te kijken en dat blijkt nu, zes maanden later, al getoetst te kunnen worden.
Vanaf 1 november worden alle gebruikers van gratis Flickr accounts begroet met de melding dat het voorbij is met de pret. Geen gratis 1TB opslag meer en iedereen zal moeten leren leven met een limiet van max. 1000 foto’s als je niet bereid bent te betalen voor een Flickr Pro account waar je onbeperkte opslag hebt.
Heb je meer dan 1000 foto’s? Dan heb je tot 8 januari 2019 de tijd om ofwel op te schonen danwel een Pro account aan te schaffen. Na 8 januari kun je anders geen nieuwe foto’s meer uploaden. Een maandje later begint Flickr dan zelf met het opschonen van je account door de oudste foto’s te verwijderen net zolang tot de limiet van 1000 bereikt is.
An update from CEO @ryanmerkley on how we're working with @Flickr to protect over 400 million CC licensed workshttps://t.co/9K9q5gEIpz
— Creative Commons (@creativecommons) November 1, 2018
Dat gaat een enorme impact hebben op de beschikbaarheid van foto’s met een CC-licentie natuurlijk. Flickr is de grootste bron van CC gelicenseerde foto’s maar wat er precies gaat gebeuren als tienduizenden accounts opgeschoond gaan worden, daar kun je alleen maar naar raden. Het lijkt wel een veilige conclusie dat met name oudere foto’s met een CC licentie nu gevaar lopen in de prullenbak van Flickr te verdwijnen. Iets waar Creative Commons zich terecht zorgen over maakt.
Want mijn ‘voorspelling’ uit april blijkt aardig te kloppen. Flickr hanteert voor de Pro accounts dezelfde prijs als SmugMug en hoewel 50 dollar per jaar niet extreem duur is voor een goede fotodienst met onbeperkte opslag en een uitgebreide community, is het bedrag zonder twijfel een grote hindernis voor al die gratis gebruikers en zullen velen besluiten de dienst vanaf nu links te laten liggen.
Met mijn 5000 foto’s, waarvan de helft ge-embed worden op dit blog, blijf ik echter Flickr wel trouw. Ik denk dat het een fout van de nieuwe eigenaren is om zo’n duur abonnement te introduceren – helemaal omdat je de afgelopen jaren zo’n 45 dollar betaalde voor twee jaar Pro lidmaatschap – maar ik snap ook dat het gratis aanbieden van Flickr geen model is wat rendabel kan zijn. Ik ben sinds 2009 gebruiker van Flickr en wil dat mijn foto’s (op mijn blog) er nog steeds staan over tien jaar en met een betaald abonnement weet ik in elk geval waarvoor ik betaal zeg maar. Neem gerust een kijkje in mijn fotostream als je meer dan alleen Instagram foto’s wilt zien. Al mijn gedeelde foto’s hebben een CC-licentie en mogen vrijelijk hergebruikt worden :)
Wil je wel weg bij Flickr en je foto’s meenemen? Dan kun je in je account instellingen een archief aanvragen van al je foto’s die je vervolgens kunt downloaden. Je kunt tegenwoordig ook bulk downloads uit je Camera Roll doen (tot 500 foto’s tegelijk) of hele albums downloaden als je die gemaakt hebt. Bij die laatste kun je zelfs tot 5000 foto’s per album in 1 keer downloaden op dezelfde manier.
Tot eind november heeft Flickr een kortingsactie voor het eerste jaar lidmaatschap en betaal je 35 dollar in plaats van 50 dollar. Met een beetje geluk zakt de koers van de dollar nog een beetje het komend jaar ;-)
En verder nog …
Kordaat gehandeld of een merkinbreuk? https://t.co/24Z3qcP1oU
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 1, 2018
Een mooie blogpost – ze zijn altijd goed van Charlotte maar deze sprong er voor mij extra uit – over de merkenrechtelijke discussie rondom het Kordaat biertje.
Juriste Vicky Breemen deed onderzoek naar het auteursrecht voor de moderne bibliotheek. Volgens haar is die aan een update toe. https://t.co/w35geqE17X pic.twitter.com/PfPwLhCUQL
— UvA Amsterdam (@UvA_Amsterdam) October 31, 2018
Vicky Breemen won de Victorine van Schaickprjs in 2012 met haar masterscriptie over de auteursrechtelijke (on)mogelijkheden voor bibliotheken en nu zes jaar later promoveert ze op het onderwerp van hoe een bibliotheekexceptie in de auteurswet er uit moet zien in het digitale tijdperk. Een onderwerp dat me heel erg aanspreekt en waar ik met Vicky ook een paar keer over sprak. Er zijn volgens mij niet veel mensen in Nederland die de combinatie bibliotheken en auteursrecht super interessant vinden maar op 16 november hoop ik ze wel te zien als Vicky haar thesis verdedigt.
Small And Medium Publishers Protest EU Link Tax, Which Will Harm Them, While Helping Only Large Publishers https://t.co/Ss8fHM9DwS
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 2, 2018
Ook veel kleinere uitgevers vinden die linktax geen geweldig idee.
Why A Blockchain-based DRM Has Always Been A Terrible Idea https://t.co/Df19zVsOqB
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 2, 2018
Blockchaintechnologie gebruiken voor DRM is een dom idee.
Swedish ISP punishes Elsevier for forcing it to block Sci-Hub by also blocking Elsevier https://t.co/TsraRrl0sP
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 3, 2018
Don’t get mad, get even.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 44 2018: Gratis ebooks op GITenberg, The Raven op Instagram, Nederland Leest 2018… https://t.co/ULeulbeRpz
RT @rsnijders: [Vakblog] Tweetweekoverzicht week 44 2018: Gratis ebooks op GITenberg, The Raven op Instagram, Nederland Leest 2018, toekoms…
RT @Vakblog: Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 44 2018: Gratis ebooks op GITenberg, The Raven op Instagram, Nederland Leest 2018,…