feedback ebooks

Feedback: Waarom nog een keer betalen voor de ebookversie als ik het papieren exemplaar gekocht heb?

Ik blijf me onverminderd verbazen over de vanzelfsprekendheid waarmee uitgevers je doodleuk twee keer laten betalen voor hetzelfde boek. Waarom moet ik een tweede keer betalen voor de ebookversie als ik het papieren exemplaar al gekocht heb?

Ik trof recentelijk de onderstaande vraag aan in mijn mailbox:

Wat ik me afvraag; ik ben sinds kort “om”, ik heb een e-reader aangeschaft (Tolino 4HD) en ik koop met regelmaat e-boeken. Nu heb ik in mijn “papieren” boekenkast nog enkele titels die ik graag wil lezen. Maar intussen “verslaafd” aan de e-reader zou ik het toch makkelijker vinden om die boeken digitaal te lezen. Heeft het zin om de uitgever een digitaal kopie te vragen? Of draaf ik nu te ver door/te veeleisend?

Ik stuurde een mail terug waarin ik aangaf dat het helemaal niet veeleisend was maar dat kans niet groot was dat de uitgever een ebookversie zou gaan toesturen, puur omdat je de papieren versie in je kast hebt staan. Dat bleek ook te kloppen want nadat de vraagsteller de uitgever benaderde werd deze met een kort mailtje terug verwezen naar de ebookwinkels om het gewoon nog een keer aan te schaffen.

Logisch?

Los van het feit dat ik het niet klantvriendelijk vind om vragen van je klanten op zo’n manier te beantwoorden, lijkt de hele kwestie simpelweg niet te leven bij uitgevers. Welke uitgever dan ook. Het heeft eerst vele jaren geduurd voordat boeken überhaupt in beide versies beschikbaar werden gemaakt maar nu we daar eindelijk zijn, gaat iedereen er maar gewoon van uit dat je altijd of de één of de andere versie koopt. “Waarom zou je in hemelsnaam beide willen hebben?” lijkt de achterliggende gedachte te zijn. Gevolgd door: “Prima hoor maar dan betaal je er ook twee keer voor.”

Dat de meeste liefhebbers van papieren boeken weinig behoefte hebben aan ebookversies van de titels die ze kopen, dat snap ik prima. Maar de aanname doen dat de eigenaren van de ruim 2 miljoen ereaders in Nederland ook meteen afscheid genomen hebben van hun papieren boeken is natuurlijk onzin.

Als ik een nieuw boek koop (en dat doe ik regelmatig) dan maak ik iedere keer weer de afweging in welk formaat ik het boek koop. Sommige boeken wil ik in de boekenkast hebben staan, sommige boeken lezen gewoon fijner vanaf papier omdat er veel illustraties of foto’s in zitten maar andere boeken werken minstens net zo fijn op een ereader en zijn daarmee ook nog eens een stuk goedkoper.

Op het moment dat ik kies voor een papieren boek dan moet ik echter wel meteen afscheid nemen van de voordelen van digitaal lezen. Moet ik nou echt dat dikke boek mee gaan zeulen in mijn rugzak zodat ik het in de trein verder kan lezen? En je kunt het best romantisch vinden om te lezen ‘s avonds in bed met een boek boven je dekbed maar heel praktisch heb ik dat nooit gevonden.

Als ik dus een kinderboek aanschaf voor in de boekenkast dan wil ik nog steeds graag dat boek verder lezen in de trein of in bed op mijn ereader. En dat geldt eigenlijk voor alle papieren boeken die ik aanschaf. Maar ja, geen uitgever die met me meedenkt en bij (aantoonbare) aankoop van het papieren boek, mij een ebookversie erbij geeft.

Terwijl dat win-win zou kunnen zijn

Wellicht dat je het heel logisch vindt dat een uitgever geen ebookversies “cadeau” geeft bij aankoop van de papieren versie. Ik denk daar toch echt anders over. Die uitgever hoeft geen additionele kosten te maken door een ebookversie op te sturen naar een klant die daar expliciet om vraagt. En het is niet alsof het derving van inkomsten is: hoeveel mensen zouden nu daadwerkelijk twee keer betalen voor zowel de papieren versie als de ebookversie? De uitgever gaat geen geld mislopen omdat mensen geen twee keer gaan betalen.

Geef je wel de ebookversie aan klanten die al eerder betaalden voor een boek? Dan is dat toch de beste reclame die er is voor je uitgeverij? Je kunt er acties omheen organiseren, je kunt mensen die om de ebookversie vragen op de hoogte brengen van al die andere titels die je ook uitgeeft, je kunt ze aan mailinglijsten toevoegen (mits je ze expliciet om toestemming vraagt, de AVG is er ook nog).

En je mag er als uitgever best wel wat grenzen aan stellen. Je kunt vraagtekens zetten als er om ebookversies gevraagd wordt van drie jaar oude boeken. Aan de andere kant, als je daarmee interesse kunt kweken voor andere, nieuwere titels uit je fondsen, waarom ook niet? Laat de vraagstellers hun mailadres in het boek schrijven op de titelpagina en laat ze een foto hiervan opsturen om een ebookversie te ontvangen.

Waarom niet eigenlijk? Als illegale ebooks zo’n probleem zijn, maak legaal dan ook logischer. Net zo logisch als niet twee keer te hoeven betalen voor hetzelfde boek.

In Feedback geef ik mijn mening over uitspraken van anderen, nieuws en ontwikkelingen zonder dat ik (al te veel) aan het researchen en factchecken sla. Laat gerust weten wat jij vindt in de reacties hieronder. Herken je de bovenstaande frustratie? Heb je wel eens uitgevers hierover benaderd of ben je misschien een uitgever en ben je het hartgrondig met me oneens?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Ik meen me te herinneren dat DasMag bij de oprichting wel begon met het verstrekken e-books aan de kopers van hun eerste titels, maar ik weet niet of ze dat hebben doorgezet.

  Reply

  • Dank voor de tip! Als ik op de website van DasMag kijk dan lijkt het er op dat ze dat nog steeds doen. Je kunt van hun titels de ebookversie los kopen maar bij de softcovers/hardcovers komt ook automatisch de ebookversie erbij. Netjes!

   Reply

   • Ik heb een boekenabonnement op Das Mag en soms vergeten ze wel eens na het verzenden van de papieren versie de e-boek versie na te sturen. Maar als ik er om vraag, krijg ik hem zo. Heel goed geregeld.

    Reply

  • Wat een goede tip! Reden voor mij deze uitgever te bezoeken en ik zal daar binnenkort een bestelling plaatsen. Top!

   Reply

 2. Ik heb boeken kapot gelezen, en daarna nog een keer gekocht… ;-) Als de schrijver hier aan verdient, vind ik het nog niet zo erg.

  Het is toch te vergelijken met muziek? Eerst kocht ik een bandje, toen de LP (evt. na grijsgedraaid te hebben nog een keer de LP, zoals Pink Floyd :-) ), daarna de CD. Allemaal dezelfde uitvoering.

  Benieuwd hoe je hierover denkt.

  Groet
  Ellen

  Reply

  • Ik snap dat ik het verschil misschien niet goed onder woorden breng maar als er een nieuwe versie wordt gemaakt, jaren later, op een nieuwe drager waar apart in wordt geïnvesteerd, dan zie ik dat echt als iets anders. Je hoeft niet de cd gratis te krijgen als je kunt aantonen ooit nog het cassettebandje gekocht te hebben zeg maar.

   Maar met ebooks, waar een extra exemplaar ‘maken’ geen kosten met zich meebrengt en waarvan de distributie ook effectief kosteloos is, dat vind ik wat anders. Ze worden tegelijkertijd verkocht en ze sluiten elkaar dus uit omdat als je de 1 koopt, je de andere niet gaat kopen. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een papieren boek en een luisterboek.

   Enkele jaren geleden, toen de blu-ray schijfjes hun intrede deden zag je ook heel veel dat films verkocht werden in doosjes waar zowel de blu-ray als de dvd schijfjes in zaten (en soms ook nog een code voor een digitale editie). Dat vind ik het goede voorbeeld geven :)

   Reply

 3. Helemaal mee eens !!! Ik maak dit zelf ook vaak mee. Ik kan vanwege oogproblemen de tekst beter digitaal lezen, maar wil graag de papieren versie voor de foto’s. Ik kies nu vaak voor de e versie vanwege de leesbaarheid, maar zou de papieren versie kopen als ik de e versie erbij kreeg.

  Reply

 4. Er zijn verschillende uitgevers van computerboeken die zelfs voor elke gegadigde hun boeken integraal gratis downloadbaar zetten.
  Dat ik voor de drager van alle versies van Satisfaction, single, diverse LPs, cassette, cd moest betalen, tja, maar steeds ging er weer een bijdrage naar de Stones. Desondanks moet ik er nog steeds voor betalen als ik het wil streamen.

  Reply

 5. Echter… Je kan niet zomaar een e-book gratis bij een papieren boek geven… Da mag nie van de wet. Toch?

  Reply

  • Toch wel. Het was altijd erg ingewikkeld, dat klopt. Je kon het wel bundelen maar dat moest je apart aanvragen bij het Commissariaat voor de media en was daarmee feitelijk een tijdelijke actie.

   In 2016 is echter de definitie van een boek aangepast in de Wet op de vaste boekenprijs:

   “een werk dat tekst bevat die vrijwel uitsluitend is gesteld in de Nederlandse of Friese taal, voorzien is van een titel, bestaat uit papieren bladzijden, al dan niet vergezeld van gerelateerde elektronische diensten of ondersteunende informatiedragers, en wordt uitgegeven in een oplage van meerdere exemplaren die voor verkoop aan eindafnemers zijn bestemd (…)”

   Daar waar het voorheen heel veel gedoe was om tijdelijk een combinatie te maken van een papieren boek en een ebook, is het nu dus standaard mogelijk voor uitgevers om een ebookversie te bundelen met het papieren exemplaar. Er is dus juridisch geen enkele hindernis om die combinatie aan te bieden voor de prijs van het papieren boek.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top