Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Waarom zijn wetenschappelijke artikelen niet gratis te lezen?
Gaaf hoor, steeds meer aandacht voor #openaccess in de media: Waarom zijn niet alle wetenschappelijke artikelen gratis te lezen? https://t.co/glBy0W6j3q via @trouw #Plans
— Jeroen Sondervan (@jeroenson) November 4, 2018
Ik sluit me helemaal bij Jeroen aan. Ik ben erg blij dat de discussies over nut en noodzaak van, en de progressie met, open access publiceren ook breder in de reguliere media gevoerd worden. Helemaal als dat een uitstekend artikel in Trouw is dat helder in begrijpelijke taal uitlegt waarom open access nodig is en wat het oplevert.
Flickr gaat geen Creative Commons foto’s verwijderen
Flickr won’t delete Creative Commons photos when its free tier changes https://t.co/FGL14V91Ao
— Engadget (@engadget) November 7, 2018
Vorige week schreef ik over de veranderingen die er aan staan te komen voor de gratis Flickr accounts. Geen gratis 1TB opslagruimte maar maximaal 1000 foto’s is wat je er vanaf begin volgend jaar nog mee kunt. Tenzij je, zoals ik, overstapt op een betaald Pro account. Doe je dit niet dan gaat Flickr vanaf februari 2019 foto’s verwijderen uit de gratis accounts (de oudste eerst) totdat je wel op de grens van 1000 foto’s zit.
Eén van de consequenties daarvan is dat er wellicht miljoenen foto’s met een CC-licentie zouden kunnen gaan verdwijnen van het internet. Flickr is de grootste fotosite met foto’s die voorzien zijn van een Creative Commons licentie en met een opschoonactie zouden bizar veel foto’s zo maar eens kunnen gaan verdwijnen.
De Creative Commons organisatie is ook meteen in overleg gegaan met Flickr en afgelopen week volgde het goede nieuws dat Flickr onverminderd toegewijd blijft aan het CC gedachtengoed. Zowel de foto’s van particulieren met een CC-licentie, als de Flickr Commons foto’s (van erfgoedinstellingen, overheidsinstanties enz.) blijven hoe dan ook beschikbaar. De laatste categorie krijgt gratis Pro accounts aangeboden terwijl de CC foto’s van particulieren simpelweg niet verwijderd zullen worden.
Eigenaren van een gratis account die dus meer dan 1000 CC foto’s hebben zullen nog steeds merken dat ze vanaf januari geen nieuwe foto’s meer kunnen uploaden – het was voor mij geen oplossing geweest om een gratis account aan te houden, ook al heb ik ook meer dan 1000 CC foto’s staan – maar de bestaande foto’s blijven in elk geval behouden.
Kindle Paperwhite 4 reviews
Afgelopen week is de Kindle Paperwhite 4 uitgekomen. Inmiddels gewoon te bestellen via Amazon.de en de reviews waren al volop te te vinden. De Paperwhite 4 is water resistent, heeft bluetooth audio voor luisterboeken en een scherm dat gelijk loopt met de randen zoals zijn grotere (duurdere) broers, de Voyage en de Oasis.
Ik ga hem zelf niet aanschaffen aangezien ik meer dan tevreden ben met mijn Kindle Oasis 2 en dus verwijs ik naar andermans reviews :)
Kindle Paperwhite Review (2018): Our Favorite E-Reader Gets Better https://t.co/xMFGY87z1b
— Peter Marks (@Tech4Marks) November 7, 2018
Kindle Paperwhite 2018 review: A more premium e-reader at the right price https://t.co/QXUSpjDT70
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 7, 2018
Kindle Paperwhite 4 vs Kindle Paperwhite 3 Comparison Review https://t.co/sk4yHFhp4C
— Paul Biba (@paulkbiba) November 10, 2018
YouTube betaalde rechthebbenden 3 miljard uit via Content ID
YouTube paid $3 billion to copyright owners through Content ID https://t.co/6pFB4txgEE
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 9, 2018
Content ID bestaat al ruim 11 jaar (ik voel me oud dat ik gewoon nog een blogpostje heb over de aankondiging ervan) en iedereen die wel eens een video-met-muziek heeft geupload bij YouTube weet wat het is. Het is in essentie een uploadfilter die zowel video als muziek controleert tegenover een database van geregistreerde audio/video en die daarmee ofwel de upload tegenhoudt danwel een verdienmodel met advertenties eraan koppelt.
Lastig voor uploaders die snel even een leuk muziekje onder een eigen video willen zetten maar wel leuk voor de rechthebbenden want die innen via Google/YouTube een vergoeding. En er blijkt al 3 miljard dollar uitgekeerd te zijn aan rechthebbenden op die manier. En dat vind ik best heel veel :)
En verder nog…
This is my favourite festive GDPR gag of Christmas 2018 so far. pic.twitter.com/2HheWIkviV
— Charlie King (@charlietheking) November 7, 2018
AVG humor. Hier moest ik om lachen :)
Strategy guide maker Prima Games is shutting down https://t.co/FtpDRJ5UnN
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 9, 2018
Hier moest ik niet om lachen. Na 28 jaar sluit Primagames, uitgever van gamegidsen, de deuren. Natuurlijk kon je alles op internet vinden (en dat heeft ze de das om gedaan) maar ik kocht met enige regelmaat hun gidsen als blijvende herinnering voor de geweldige spellen die ik de laatste jaren speelde. Dat tijdperk komt nu dus ook aan zijn einde …
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 45 2018: Waarom nou open access, Flickr gaat geen CC foto’s verwijderen, Kindle P… https://t.co/yFczuUuu42
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 45 2018: Waarom nou open access, Flickr gaat geen CC foto’s verwijderen,… https://t.co/wsN7dPB1c5
RT @Vakblog: Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 45 2018: Waarom nou open access, Flickr gaat geen CC foto’s verwijderen, Kindle Pap…