Gastcollege auteursrecht en privacywetgeving voor marketingcommunicatie

Vanochtend gaf ik een gastcollege aan een groep 4e jaars studenten Commerciële Economie in het kader van een reeks workshops die ingaan op de actualiteit. Aangezien auteursrecht altijd actueel is en met de AVG (plus de komende ePrivacy verordening) ook privacywetgeving flinke aandacht krijgt, kwamen deze thema’s natuurlijk terug in mijn verhaal.

Hoewel het geven van gastcolleges niet meer nieuw voor me is – ik gaf afgelopen maandag voor het vijfde achtereenvolgende jaar een gastcollege over IE- en consumentenrecht bij Windesheim Flevoland – moest ik wel even goed nadenken toen ik gevraagd werd om één van de workshops te verzorgen in Zwolle voor 4e jaars studenten CE over auteursrecht en privacywetgeving. Twee grote onderwerpen die bij voorkeur dan beknopt voorbij zouden moeten komen en waar studenten vervolgens ook nog zelf mee aan de slag mee zouden moeten middels een opdracht.

Daar kwam ik voor mezelf ook niet goed uit en ik besloot het dan ook op mijn eigen manier te doen. Niet beknopt en met veel voorbeelden uit de actualiteit van rechtszaken rondom auteursrechtkwesties en meldingen/incidenten over privacyschendingen.

Dat bleek achteraf ook de goede keuze te zijn want ik bleek in een collegezaal te zitten met plek voor 30 studenten die ook helemaal gevuld was. Zonder plek om een opdracht uit te voeren zeg maar.

Met een verhaal over auteursrecht in het eerste uur en privacywetgeving in het tweede uur – en met deze keer een pauze ingebouwd om op adem te komen – heb ik hopelijk de studenten kunnen bijbrengen dat ze bij de meeste online activiteiten onvermijdelijk tegen zowel auteursrecht als privacyzaken gaan aanlopen. Waar op te letten bij andermans auteursrecht op tekst en beeld en vooral om nooit zo maar andermans materiaal te gaan photoshoppen en aan te passen :)

De AVG, de cookiewet en de komende e-Privacy verordening moest ik in hoog tempo behandelen maar dat bleek ook echt nog wel onbekende materie te zijn. Nu de Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven de komende maanden te gaan beginnen met het handhaven (en opleggen van boetes) zal het echter een stuk concreter worden wat het betekent als je je niet aan de eisen van de AVG houdt.

Het wordt iedere keer als ik een gastcollege geef gemakkelijker om te focussen op het vertellen van een verhaal in plaats van de slides als leidraad te gebruiken. Dat maakt het wel wat nuttelozer voor anderen om de Powerpoint hierboven als vervanging van mijn verhaal te gebruiken want de voorbeelden werk ik daar niet uit. Ik denk echter wel dat het leuker maakt om naar mijn verhaal te luisteren dan simpelweg de Powerpoint terug te lezen.

Ik zag er best wel een beetje tegenop vanmorgen maar wat ben ik weer blij dat ik het gedaan heb. En dat het weer goed ging ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Hallo Raymond,
  Mooie missie om hierover colleges te geven. Ik merk bij enkele organisaties dat er paniekvoetbal wordt gespeeld rond dit onderwerp en dat juristen zich uitsloven om maar zoveel mogelijk af te dekken, zodat hun organisatie nergens op aangesproken kan worden. met als gevolg dat bij enkele archieven meer dan strikt nodig is niet via de site kan worden ingezien.
  Zelf gebruik ik powerpoint wel als leidraad bij presentaties. Maar puur en alleen om de draad vast te houden en afbeeldingen te tonen; niet om voor te lezen wat er op de dia staat.

  Reply

 2. Dag Raymond,
  Ik kreeg uit een Amerikaanse bron een link naar een artikel in de Baltimore Sun, https://www.baltimoresun.com/, maar liep nu voor het eerst aan tegen ontoegankelijkheid vanwege GDPR. Via VPN kom ik er uiteindelijk wel. Misschien een idee voor jou om hier eens een artikel aan te wijden, want ik weet toch iets te weinig van de achtergronden.

  En de aanpak van jouw college is uitstekend. Slides kunnen nooit dienen als vervanging. Zo kan ik me van een congres in de VS herinneren waarbij ik de presentator om de slides vroeg, als antwoord kreeg “This presentation comes with me”!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top