Gemarkeerde tekst en notities van je Kobo ereader halen (naar een Word-document)

Eén van de handige functies van een (Kobo) ereader is dat je passages, zinnen of zelfs hele pagina’s kunt markeren en/of voorzien van notities. Maar hoe krijg je die gemarkeerde tekst en notities er weer af zodat je deze elders kunt gebruiken in bijvoorbeeld een review of in een mailtje? Met behulp van een klein (Windows) tooltje kun je gemarkeerde tekst en bijbehorende notities exporteren naar een Word document.

Ik moet toegeven dat ik niet vaak in boeken tekst zit te markeren. Maar zo af en toe lees ik een leuk geschreven zin die ik bijvoorbeeld als quote wil bewaren (en toevoegen aan mijn Goodreads lijstje met quotes). Dat had ik dus laatst met een stukje uit het nieuwste deel van de Jack Reacher boeken – Past Tense – en dat was snel gedaan omdat ik die op mijn Kindle las en Amazon dat gebruiksvriendelijk geregeld heeft om die tekst te kopiëren vanaf een speciale website. Tenminste, als je die markeringen hebt aangebracht in een boek dat je ook bij Amazon gekocht hebt tenminste.

Het zorgde er echter wel voor dat ik ging uitzoeken hoe dat nou met Kobo ereaders gaat. Ik had (ruim) vier jaar geleden al eens beschreven hoe je dit met behulp van Calibre kunt doen maar dat werkte juist alleen maar met boeken die je er zelf opgezet hebt. Via Calibre bij voorkeur. Als je bij Bol of Kobo gekochte boeken rechtstreeks gedownload had naar je ereader (of via Kobo Plus boeken leest) dan ziet Calibre deze niet in de eigen bibliotheek staan natuurlijk en dan valt er ook geen gemarkeerde tekst van af te halen.

En hoe krijg je dan bijvoorbeeld de eerste alinea van een bij Kobo gekocht boek van Roald Dahl er vanaf?

kobo gemarkeerde tekst en notities exporteren

Ik ging zoeken en trof al snel een blogpost aan waarin iemand een manier beschrijft waarbij met behulp van een Windows tooltje het databasebestand van de Kobo ereader gescand wordt en waar vervolgens gemarkeerde tekst (en eventuele toegevoegde notities) geëxporteerd worden naar een Word-document.

Een hele handige manier omdat het dan niet uitmaakt of het boek er zelf opgezet is of dat het via de Kobo cloud op de ereader is gedownload. Elke Kobo ereader schrijft de gemarkeerde tekst en notities namelijk weg naar de database, gekoppeld aan een verwijzing naar het ebookbestand, en als je dat kunt uitlezen dan ben je in één keer klaar.

Gemarkeerde tekst en notities exporteren

Maar hoe doe je dat nou? In een paar eenvoudige stappen :)

Stap 1. Downloaden van het tooltje en uitpakken in een map op je computer

Je kunt het bestand als Google Docs link terugvinden zoals dat door Matteo Pezzi, de blogger die het oorspronkelijke artikel schreef. Dit is een map in een RAR archiefbestand dat je moet uitpakken naar een map op je computer. Ik heb er zelf een backupversie in ZIP formaat van gemaakt waarbij je zelf nog de losse bestanden in een map moet doen.

Let op dat het alleen voor Windows werkt. Sorry, Mac of Linux gebruikers.

Stap 2. Koppel je Kobo ereader aan de computer en kopieer KoboReader.sqlite naar dezelfde map

kobo gemarkeerde tekst exporterenKoppel je Kobo ereader met de micro-usb kabel aan je computer en navigeer in de Verkenner naar de .kobo map op je ereader. Als je geen .kobo map ziet, zorg dan dat je in de Verkenner instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien.

De database van de Kobo ereader bestaat uit het KoboReader.sqlite bestand dat je hier in aantreft. Kopieer dit bestand naar dezelfde map waar ook de bestanden van het tooltje in staan. Let op dat je het niet verplaatst want dan werkt je ereader niet meer en dat zou EEN SLECHT IETS ZIJN.

Stap 3. Dubbelklik op work.bat om de gemarkeerde tekst en notities te exporteren naar annotations.doc

Het work.bat bestandje voert een aantal commando’s automatisch uit waarbij het databasebestand wordt geopend, de gemarkeerde tekst en notities er uit gehaald worden en vervolgens weggeschreven worden naar een annotations.doc Word-document. De eerste keer wordt dat document vanzelf aangemaakt en daarna voegt het nieuwe tekst en notities simpelweg toe in het document zelf.

kobo gemarkeerde tekst exporteren

Stap 4. Open het Word-document en kopieer de tekst

kobo gemarkeerde tekst exporteren

In het annotations.doc document vind je vervolgens je gemarkeerde tekst terug. Het is niet super gebruiksvriendelijk aangezien er met een interne naam naar het ebook verwezen wordt [1] maar goed, jij weet zelf natuurlijk wel in welk boek je de tekst gemarkeerd hebt [2]. Toch?

Als je een notitie hebt toegevoegd dan krijg je de gemarkeerde tekst te zien en daar onder staat je zelf geschreven notitie meteen op de volgende regel [3].

Hierna is het nog een kwestie van een beetje de tekst vormgeven en de rare gecodeerde naam vervangen door de titel van het boek zelf. Misschien niet zo eenvoudig als de oplossing van Amazon maar het werkt prima en dekt alle boeken af die je op je Kobo ereader staan.

Wellicht ten overvloede maar zodra je het boek verwijdert van je Kobo ereader worden ook de gemarkeerde tekst en notities gewist uit de database. Let dus op dat je na het lezen van het boek het dus niet meteen verwijdert als je nog notities of markeringen in de tekst hebt toegevoegd.

Ik heb het exporteren van gemarkeerde tekst getest met de Kobo Glo HD, de Clara HD en de Forma. Ik ben er redelijk zeker van dat de bovenstaande werkwijze op alle Kobo ereaders van toepassing is dit op het moment van schrijven bestaan. Mocht dit niet zo zijn dan hoor ik het graag.

Met dank aan Matteo Pezzi en Roberto Pasini, de programmeur van het Windows tooltje.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Hallo Raymond,
  Ik heb zojuist ook onder een ander artikel gereageerd. Ik kreeg even hoop door jou post. Helaas, ik werk met Apple…. Hopelijk komt er alsnog een keer een toepassing voor Apple?
  Groeten, Barbara

  Reply

  • Hoi Barbara, goed nieuws want ik heb nu een derde optie werkend gekregen waardoor de notities en markeringen vanaf de Kobo ereader zelf als tekstdocument opgeslagen wordt. Dat is dus onafhankelijk van een extern programma. Blogpost volgt vrijdag of zaterdag!

   Reply

 2. Dag Raymond, ik krijg het niet werkend. Het ging goed tot aan Stap 4. In het Word-bestand zie ik wel iets staan, namelijk een oude markering is die ik ooit in een van mijn boeken heb gemaakt. Maar geen nieuwe markering of notitie die ik inmiddels bij wijze van test had gemaakt.
  Het vreemde is: ik heb die oude markering/notitie inmiddels verwijderd, maar hij blijft die toch weergeven in het Word-bestand. Als ik het Word-bestand weg gooi, maakt hij het opnieuw aan, maar met precies weer deze oude tekst erin. Die ‘onthoudt’ hij blijkbaar ergens. En hij neemt dus geen nieuwe markeringen op in het Word-bestand.
  Ik doe iets niet goed, maar wat?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top