software-update 4.12

Software-update 4.12.12111 voor alle Kobo ereaders (behalve de Mini)

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Deze week is de software-update met versienummer 4.12.12111 beschikbaar gekomen voor ALLE Kobo ereaders (m.u.v. de Mini). Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

In oktober 2018 bracht Kobo de Kobo Forma uit, het nieuwe vlaggeschip model van de Kobo ereaders. In de maanden erna focuste Kobo zich met nieuwe updates dan ook vooral op fixes en vernieuwingen voor de Forma en waren updates 4.10 en 4.11 voorbehouden aan de Forma.

Met software-update 4.12 brengt Kobo nu de updates naar alle eerdere modellen – met traditionele uitzondering van de Mini – en zijn de verbeteringen, die eerder exclusief voor de Forma waren, nu ook voor alle andere modellen beschikbaar. En daar zit in elk geval één nieuwe optie bij waar heel veel lezers op gewacht hebben ….

Wat is er nieuw?

Titel boek of voettekst verbergen:

 • Houd de titel van het boek voor jezelf of geef jezelf ruimte voor meer woorden op het scherm
 • Ga naar Instellingen > Leesinstellingen > Pagina weergave (2e blz)

PDF documenten lezen:

 • Dubbel tikken tijdens het lezen van een PDF om in te zoomen en veeg om tussen hoofdstukken van de pagina te wisselen
 • Dubbel tikken om uit te zoomen of gebruik een knop om de bladzijde om te slaan om naar de volgende pagina te gaan
 • Tijdens het horizontaal lezen van een PDF zie je automatisch de helft van de pagina. Veeg omhoog en omlaag om door het document te bladeren

Stripboeken lezen (.CBR, .CBZ):

 • Prestaties zijn verbeterd voor het lezen van .CBR of .CBZ stripboeken, vooral bij inzoomen
 • Je kunt nu ingedrukt houden om snel door pagina’s te bladeren van .CBR en .CBZ stripboeken

Meer verbeteringen:

 • Snel bladzijden omslaan is nu 50% sneller
 • Er zijn verscheidene problemen met WiFi aangepakt
 • WiFi in- en uitschakelen gaat sneller

Ik kan nog steeds niet aanbevelen om PDF (of stripboeken) op je Kobo ereader te lezen maar het is goed dat ze er mee bezig blijven. Of zoiets.

Wat echter wel een hele fijne toevoeging is, is het kunnen uitzetten – verbergen – van de witruimte in de kop- en voettekst. In de koptekst wordt op elke pagina de titel van het boek getoond dat je aan het lezen bent, terwijl in de voettekst de leesvoortgang wordt getoond. 

Voorheen had je een hack nodig van de software om deze ruimte terug te claimen maar Kobo heeft nu twee opties toegevoegd om 1 of beide uit te kunnen zetten bij Instellingen -> Leesinstellingen -> Uiterlijk pagina. Aangezien ik hier ook regelmatig vragen over kreeg is het ongetwijfeld iets waar lezers blij mee zullen zijn.

Zelf vind ik het handig om de leesvoortgang in beeld te hebben maar de ruimte bovenaan is beter te besteden inderdaad! Je wint er op een Clara HD twee regels tekst mee in elk geval.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt naar jouw specifieke ereader in Nederland. Op het moment van schrijven is de 4.12 update (bij mij) nog niet beschikbaar op mijn Kobo ereaders via wifi. Je zult dus geduld moeten hebben totdat Kobo besluit de update via internet te verspreiden.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken zodra de update beschikbaar is. Dit is nu dus nog niet het geval op het moment van schrijven.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Kun/wil je niet wachten? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Kobo website.

Nou heeft Kobo inmiddels al een groot aantal modellen ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De Aura H2O en eerste Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, de Aura ONE, de Aura Edition 2 en de Aura H2O Edition 2
 • Mark 7 Hardware: De Kobo Aura H2O Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is), de Kobo Aura Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is), de Clara HD en de Forma.
  Het serienummer vind je bij Instellingen->Informatie over het apparaat

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren. Hieronder vind je een lijst per model (bron: Kobo Firmware Downloads)

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;

Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In de volgende release (3.36) van Calibre zal de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt worden maar als je deze versie (nog) niet hebt zul je de optie moeten aanvinken om deze nieuwere versie van de software te ondersteunen:

Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Dag Raymond,
  Ik zou graag een e reader aan willen schaffen omdat de bieb de abonnementen beperkt heeft. Mijn abonnement is er uitgegooid en of ik hetzelfde abonnement met wat overbodige extra’s voor 85 euro wilde aanschaffen. Dat ga ik niet doen. Dus een goedkoper abonnement 50 euro en geen sprinters meer maar wel onbeperkt digitale boeken. Dus ik wil een e reader waar ik niet gebonden ben aan een abonnement. Maar nu heb ik jouw website gelezen en nu vraag ik mij af of het wel zo zinvol is om nu een Icarus of een Bebook aan te schaffen? of kan ik niet beter een kleine ipad aan schaffen met een app voor het downloaden en bewaren van boeken? Ik kan een boek beluisteren en het is in kleur. Daarnaast kan je het licht in stellen etc.. Behalve het scherm van een ipad is niet dof. Ik ben brildragend geworden en wat ouder. zou jij mij raad willen geven over deze kwestie?

  Reply

 2. Raymond, Ik heb net de laatst nieuwe update 4.12.12111 geïnstalleerd op mijn
  Kobo Glo HD maar ik kan bij Instellingen-leesinstellingen nergens “uiterlijk pagina” vinden.
  Kun jij mij hierbij helpen?

  M.v.g. Wim Kuijlen

  Reply

  • Dat krijg je als je klakkeloos de release notes overneemt want het is bij de Leesinstellingen de tweede pagina met instellingen onder het kopje ‘Pagina weergave’. Daar vind je beide opties terug.

   Reply

 3. Raymond, bedankt voor de snelle reactie.
  Ik had al op de tweede pagina gekeken, maar bij mij staat er :
  Toon voortgang voor:
  en
  Toon voortgang als:
  Hier kun je diverse keuzes maken, maar paginaweergave kom ik nergens tegen.
  M.v.g. Wim Kuijlen.

  Reply

 4. Hoi Raymond, misschien kun jij mij met het volgende probleem helpen. Het is geen specifiek probleem met de laatste software-versie, maar het doet zich ook op deze versie voor.
  Als ik na een aantal maanden mijn e-reader (Kobo Auro 2 ed. – Kobo6) weer eens aan Calibre hang om boeken te verwijderen/nieuw te plaatsen, wil in de takenlijst van Calibre de boekenlijst van de reader niet worden geladen. De looptijd bedroeg gisteren 11:21 uur en nog steeds geen boekenlijst geimporteerd. M.a.w. het is onmogelijk om mijn ereader te beheren via Calibre. Ik heb inmiddels de laatste software-versie geinstalleerd. Mijn Kobo-account gedeactiveerd en weer geactiveerd. Niets hielp. Herken jij dit probleem? Een ander klein probleempje is dat telkens wanneer ik de ereader aan de PC koppelt ik de melding krijg dat er problemen zijn gevonden op mijn reader en vervolgens telt Windows (7) voor om dit te herstellen. Echter, na de hersteloptie krijg ik de melding dat er geen fouten zijn aangetroffen waarna de eerstvolgende koppeling hetzelfde toont.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top