markeringen exporteren

Notities en markeringen exporteren van je Kobo ereader (naar een tekstdocument)

Eén van de handige functies van een (Kobo) ereader is dat je passages, zinnen of zelfs hele pagina’s kunt markeren en/of voorzien van notities. Maar hoe krijg je die gemarkeerde tekst en notities er weer af zodat je deze elders kunt gebruiken in bijvoorbeeld een review of in een mailtje? Met behulp van een kleine aanpassing in een configuratiebestandje op je ereader kun je gemarkeerde tekst en bijbehorende notities exporteren naar een tekstdocument.

Ik had (ruim) vier jaar geleden al eens beschreven hoe je dit met behulp van Calibre kunt doen maar dat werkte juist alleen maar met boeken die je er zelf opgezet hebt. Begin van deze maand schreef ik daarom een uitleg hoe je met behulp van een (Windows) tooltje alsnog de notities en markeringen kunt exporteren naar een Word document. Ook voor boeken die je via Bol/Kobo gesynchroniseerd hebt naar je Kobo ereader.

Maar dat laatste vereist dat je een computer hebt met Windows en OK, iedere keer de database van de ereader naar je computer kopiëren is best omslachtig. Ook al is het slechts 1 bestand natuurlijk.

Ik kwam er enkele dagen later achter dat er een niet gedocumenteerde instelling bestaat die je aan het configuratiebestand van een Kobo ereader kunt toevoegen die een extra menu-optie geeft om gemaakte notities en markeringen simpelweg te exporteren naar een tekstbestand. En dat is natuurlijk nog veel handiger dus bij deze …

Notities en markeringen exporteren

Als je tekst markeert en, al dan niet, voorziet van notities dan komt er sowieso al een menu-optie bij op een Kobo ereader in de bibliotheek of op de voorpagina. Als je een long press doet op de voorpagina (houd de cover van het boek enkele seconden lang ingedrukt) – of op de 3 stippen klikt achter de titel van het boek in de bibliotheek – verschijnt de optie ‘Notities’. Je kunt dan eenvoudig alle gemaakte notities en markeringen nalezen zonder dat je de goede pagina’s erbij hoeft te zoeken in het boek zelf.

De optie om deze markeringen te exporteren ontbreekt echter maar Kobo blijkt die wel degelijk toegevoegd te hebben aan de software van de ereader. En heeft die vervolgens uitgezet om onbekende redenen.

Je zet die optie als volgt weer aan:

 • Koppel je Kobo ereader met de micro-usb kabel aan je computer;
 • Navigeer naar de map .kobo en ga vervolgens naar de Kobo submap (als je de .kobo map niet ziet op je ereader dan moet je op zoek gaan naar de instellingen op je computer om verborgen bestanden en mappen te laten tonen. Google is je vriend);
 • Open het Kobo eReader.conf bestandje in een teksteditor. Dat kan in WordPad hoewel ik het gratis Notepad++ aanraad;
 • Zoek in dit bestand naar de sectie [FeatureSettings] of voeg deze toe als die nog niet aanwezig is. Bij het aanpassen van sommige instellingen op je ereader wordt deze sectie automatisch aangemaakt in Kobo eReader.conf maar deze is niet altijd aanwezig;
 • Voeg op de volgende regel, onder [FeatureSettings], de volgende instelling toe: ExportHighlights=true zodat het er als volgt uitziet:
  [FeatureSettings]
  ExportHighlights=true
 • Eventueel kunnen daar andere dingen ook staan onder [FeatureSettings] … laat die vooral ook staan!
 • Sla de wijzigingen op, sluit de teksteditor af en ontkoppel daarna je ereader.

En dat is het! Als je vervolgens weer bij een boek met notities of markeringen een long press doet op de voorpagina (of via het menu in de bibliotheek) dan komt er een nieuwe optie bij ‘Markeringen exporteren’.

screenshot Kobo markeringen exporteren

Als je hier op klikt dan wordt er gevraagd om de naam van het bestand op te geven. Vul hier een (willekeurige) naam op en de notities en markeringen worden opgeslagen in een welkenaamjeookingevuldhebt.txt bestandje dat je terugvindt in de hoofdmap van de ereader.

Koppel je ereader weer aan je computer en verplaats het tekstbestand naar je computer om het daar te openen, bewerken, enz.

Waarom verplaatsen? Nou omdat je Kobo dat tekstbestand als een nieuw boek ziet en dat doodleuk weer importeert als nieuwe titel in je bibliotheek. Het is wellicht ook de reden waarom Kobo die functie (nog) niet aangezet heeft, net als dat er bij mij wat extra spaties aan de tekst in het document wordt toegevoegd. Wat misschien ligt aan het feit dat ik het uitvullen van tekst aan heb staan op mijn ereader.

Hoe dan ook, 100% perfect werkt het misschien niet maar het is meer dan voldoende om notities en markeringen eenvoudig(er) te exporteren van je Kobo ereader naar een pc!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Bedankt voor deze simpele oplossing. Dit maakt mijn eReader nog handiger. Bijzonder dat Kobo deze optie niet standaard aan heeft staan.

  Reply

 2. Ik heb een paar maanden geleden een boek gelezen via Kobo Plus en wat notities gemaakt. Ik heb het abonnement stopgezet. Kan ik die gemaakte notities nog aan?
  Het boek staat nog op de Kobo, nu alleen als Preview in te zien. Er is in het boekmenu geen optie “Notities”. (Wel: “Lees met Kobo Plus, Verlanglijst, Toon details, In boek zoeken, Woordenboek, Leesinstellingen”). Grappig genoeg, als ik “In boek zoeken” aantik, heb ik de optie om te zoeken in “Huidig boek”, “Kobo Shop”, “Mijn boeken”, “Notities” of “Woordenboek”). In de zoekresultaten van “Notities” staan dan naast de notities uit andere ebooks, óók de notities van het Kobo Plus boek en opmerkelijk genoeg ook de notities uit het hele boek, niet alleen uit de Preview.
  Als ik vervolgens bepaalde woorden zoek in “Huidige boek”, geven die geen resultaten, terwijl als ik die woorden zoek in “Notities”, ze wel resultaten geven, komend uit een hoofdstuk zonder titel. De resultaten van de Notities uit de Preview staan vermeld komend uit een hoofdstuk met titel.
  Is er een manier om al die notities uit het boek nog te exporteren zonder dat ik opnieuw een abonnement moet activeren?

  Reply

 3. Thanks voor de tip, zowat onmisbaar als je een beetje overzicht wil houden. Misschien weet je ook een simpele manier om dubbele markeringen te verwijderen? Ik kan uiteraard elke dubbele openen en individueel deleten, maar dat is vrij omslachtig en tijdrovend. Die dubbele markeringen heeft de Kobo zelf aangemaakt, blijkbaar bij het synchroniseren. Alvast bedankt.

  Reply

  • Skip mijn vorige vraag maar :-), blijkt uiteindelijk maar in 2 van plm 30 e-books het geval te zijn, wellicht een eenmalige hapering bij synchronisatie.

   Reply

 4. Is deze tip pc/ Windows only of werkt dit ook met Mac OS? Heb je advies gevolgd om te googlen om die onzichtbare bestanden / mappen te laten zien (in OS Sierra is dat Shift + Command + . (punt) ) maar er gebeurt niks. Thanks voor advies.

  Reply

 5. Bedankt Raymond, voor deze geweldige tip en beschrijving! Ik ben superblij dat ik met deze simpele ingreep alle notities en markeringen van mijn langzaam stervende Kobo Aura kan bewaren!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top