google calendar importeren ics-bestand

Hoe importeer je een ICS agendabestand in Google Calendar?

Elk jaar download ik een ics-bestand van de site van de afvalverwerker in mijn regio zodat ik precies weet wanneer papier, glas en blik opgehaald wordt of de gft container geleegd wordt. En elk jaar moet ik weer even puzzelen hoe ik dat ook alweer precies deed. Daarom leg ik het dus even vast hoe je een ics-bestand importeert in je Google Calendar.

Afspraken in een kalender (ongeacht of je Outlook, Google of een ander product gebruikt) kun je in de meeste gevallen exporteren naar een ics-bestand zodat anderen die afspraken in hun eigen agenda’s kunnen importeren en het niet nodig is ze allemaal handmatig over te nemen.

De afvalverwerker in mijn regio doet dat gelukkig ook. Op de website staat een kleurige kalender die precies laat zien wanneer welke materialen opgehaald worden en je kunt het zelfs in een eigen app op je telefoon raadplegen.

Voor de meeste mensen zal dat voldoende zijn maar ja, als ik vergeet om de container buiten te zetten dan ben ik ook vergeten om op de website na te kijken wanneer dat ook alweer precies was. En dus ben ik heel blij dat er ook een downloadbare kalender aangeboden wordt die ik kan integreren in mijn Google Calendar account.

afvalkalender circulus google calendar

Dat vind ik handig omdat ik er dan ook mijn eigen notificaties bij kan instellen. Leuk om te weten dat de gft container op vrijdagochtend wordt geleegd maar dat betekent dat die donderdagavond al aan de weg moet. En dus heb ik het zo ingesteld dat ik de avond ervoor om 18.00 een mailtje krijg ter herinnering. Dat werkt perfect.

Tot het weer 1 januari is en ik weer de nieuwe kalender moet importeren :)

Stap 1. Downloaden van het ics-bestand

Een voor de hand liggende stap zou je denken maar het is altijd even zoeken *of* er wel zo’n bestand wordt aangeboden en zo ja, hoe ze dat dan precies genoemd hebben. In 2019 zat ik in elk geval weer goed en wist ik hem terug te vinden :)

Stap 2. Ga naar Google Calendar en klik op instellingen

google calendar importeren ics-bestand

Bij Google Calendar (https://google.com/calendar) klik je op het tandwiel rechtsbovenaan om naar de instellingen te gaan. Daar ga je vervolgens naar Importeren en exporteren dat je links in het menu vindt.

Stap 3. Maak een nieuwe kalender of kies een bestaande kalender

google calendar importeren ics-bestand

Bij het importeren van een externe kalender heb je dan de optie om alle afspraken in de default, bestaande, kalender te importeren. In het geval van een verjaardagskalender of, zoals hier, een afvalkalender is het handig om daar ook een nieuwe, aparte, kalender voor te maken. Dat maakt het eenvoudiger om notificaties voor in te stellen – want die gelden dan niet voor je priveafspraken.

Maak een Nieuwe agenda aan [1] als je dat makkelijker vindt of kies een bestaande agenda uit de lijst met het pulldown menu om daar de afspraken uit het ics-bestand in te importeren [2]. Klik op Selecteer een bestand op je computer om het eerder gedownloade ics-bestand te selecteren en vervolgens op Importeren.

Stap 4. Bewonder het eindresultaat en stel eventueel notificaties in

Als alles goed gegaan is heb je nu alle afspraken uit de externe kalender in Google Calendar staan. In mijn geval heb ik die in een aparte kalender Afvalkalender gezet zodat ik er notificaties op kan instellen die niet botsen met de afspraken in andere kalenders.

Onder Instellingen vind je linksonderaan de instellingen per kalender die je in gebruik hebt. Ongeacht hoe je die genoemd hebt zie je daar twee categorieën staan met meldingen: eentje voor “gewone” afspraken en eentje voor Meldingen voor afspraken die de hele dag duren. De afspraken in de afvalkalender zijn afspraken die de hele dag duren dus daar kun je een melding naar eigen voorkeur instellen als je bijvoorbeeld een mailtje wil krijgen van te voren.

Aangezien ik vorige week donderdagavond om 18.00 keurig een mailtje kreeg dat de groene container aan de weg moest, is bij mij in elk geval alles weer goed gegaan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Ik heb de afvalkalender (ICAL, dus ics-bestand) geïmporteerd, maar gewoon in mijn hoofdagenda (waar mijn naam bij staat) ipv een nieuwe agenda aan te maken (prima tip trouwens!). Kan ik deze afvalkalender er nog uit verwijderen? Ik vind dit nergens terug bij de Instellingen.

  Reply

  • ik heb dezelfde vraag; ik importeerde een ICS bestand in een foute kalender en wil deze import terug ongedaan maken. Ik vind dat nergens terug op internet en u kreeg ook geen antwoord van Raymond. Heeft u de oplossing intussen al gevonden?

   Reply

 2. Hallo,
  Vraagje: sommige uitnodigen van buitenaf komen als een ics bestand in mijn gmail inbox terecht. Ik kan er dan niets mee doen en ze verschijnen ook niet in mijn agenda. Het ics bestand downloaden en importeren zoals hier boven importeren lukt ook niet.
  Zijn er nog mensen die dit probleem hebben en hoe los je het op?

  dank je wel!

  Reply

 3. Beste,
  Heb je ook een idee hoe een geimporteerde kalender (ics bestand) in een bestaande google agenda (dus geen nieuwe aangemaakt) weer verwijderd kan worden? Ik heb per ongeluk een ics koppeling geimporteerd in een bestaande agenda. Als ik die wil verwijderen, worden ál mijn afspraken verwijderd, dus ook van mijn eigen agenda. Volgens mij vergelijkbaar aan de comments van Frans en Christian.
  Hoor graag!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top