kobo mini sony prs

De Kobo Mini en Sony PRS-T ereaders worden niet meer ondersteund

Kobo stuurde gisteren mailtjes naar (geregistreerde) eigenaren van oude Kobo en Sony ereaders dat deze apparaten voor 28 februari 2019 de laatste updates moeten installeren omdat ze na deze datum geen toegang meer hebben tot de Kobo Store. Wat betekent dit voor de Kobo Arc tablet, Kobo Mini ereader en de Sony PRS-T1/T2/T3 ereaders?

De mail – die ik ook kreeg voor mijn Kobo Arc tablet die het al lang niet meer doet – is helaas nogal onduidelijk. Kobo meldt dat de apparaten een verplichte software-update nodig hebben voor 28 februari 2019 teneinde te voldoen aan ‘de internationale veiligheidsnormen’ en benadrukt dat de boeken die op de ereader of tablet staan gewoon leesbaar blijven.

Waar dit echter op neerkomt is dat Kobo stopt met de ondersteuning van oudere ereaders en tablets. Deze zullen geen verdere software-updates meer ontvangen en hebben na 28 februari 2019 geen verbinding meer met de Kobo ebookwinkel.

Om precies te zijn gaat het om de volgende ereaders en tablets:

 • De Kobo Vox tablet
 • De Kobo Arc tablet
 • De Kobo Mini (zie review)
 • en … de Sony PRS-T1, PRS-T2 en PRS-T3 ereaders

Toen Sony in 2014 zich terugtrok uit de ereadermarkt droegen ze hun ebookstore (en klanten) over aan Kobo en daarmee kwam de formele ondersteuning voor de Sony ereaders bij Kobo te liggen. Tot 28 februari dus.

Daarnaast trekt Kobo ook de stekker uit een aantal apps, waaronder de Sony Reader app en de eigen Kobo apps voor Blackberry en verouderde versies van iOS (4), Android (4.0) en Windows (XP).

Updaten voor 28 februari 2019

Kobo meldt in de mail dat er een verplichte update uitgevoerd moet worden om het mogelijk te maken dat de ereader of tablet functioneert nadat je het apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen. Heeft die namelijk niet de update geïnstalleerd, dan kan die niet meer verbinden met de Kobo servers.

Het gaat hier echter niet om een nieuwe update. Ik heb het alleen kunnen testen met mijn Kobo Mini maar het gaat voor de Mini om de 3.19.5761 update die drie jaar geleden al uitkwam voor alle Kobo ereaders. Hoewel alle andere modellen inmiddels op versie 4.12 van de software zitten, is de 3.19 versie de laatste die officieel voor de Kobo Mini beschikbaar.

Als je voor 28 februari 2019 je Kobo Mini verbindt met internet dan gaat die controleren of versie 3.19.5761 op je Mini staat. Zo niet – de mijne had nog versie 3.4 – dan wordt je ereader bijgewerkt naar 3.19.5761 die beschikt over de veiligheidsupdates waar Kobo aan refereert in de mail. Heb je de versie al, dan krijg je alleen een OK venster en ben je klaar.

Werk je de software niet bij voor 28 februari 2019, dan kun je deze niet meer via internet downloaden en installeren! Je zult na 28 februari je Kobo Mini moeten koppelen aan je computer en dan de Kobo Desktop software gebruiken om je ereader alsnog bij te werken.

Wat kun je nog met je ereader na 28 februari 2019?

Heb je een Sony PRS-T1/T2/T3 of Kobo Mini ereader? Installeer dan voor 28 februari de laatste update en download alle ebooks uit je Kobo account die je nog op je ereader wilt lezen.

Deze kun je gewoon blijven lezen zoals altijd en vanzelfsprekend kun je ook gewoon je eigen EPUB ebooks er op blijven zetten. En lezen.

Maar van Kobo hoef je na 28 februari dus niks meer te verwachten. Je kunt dan geen nieuwe boeken meer downloaden uit de Kobo Store – je ereader heeft geen verbinding meer met de online winkel – en je krijgt geen software-updates meer. Nou kreeg je die sowieso al niet meer de laatste jaren dus het is vooral en alleen onhandig als je veel boeken in je Kobo account hebt staan. Die kun je namelijk alleen nog maar lezen op je ereader door ze handmatig te downloaden uit je account en ze dan vervolgens via de computer er zelf op te zetten.

Ga je doorlezen op je Kobo Mini of Sony ereader? Of wordt het toch tijd voor een nieuwe?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Goed om te weten. Bedankt voor de informatie. Heb een Sony staan die ik al jaren niet meer gebruik. Tegenwoordig gebruik ik Samsung Tablets en lees ik elektronische boeken via Google Play. Werkt goed en ruime boekkeuze.

  Reply

 2. Ik lees al bijna 10 jaar probleemloos met mijn SONY e-reader. Ik heb KOBO nooit nodig gehad en wil KOBO ook niet binnen laten in mijn privé leesomgeving. Uiteraard werk ik met het geweldige databaseprogramma Calibre.

  Reply

 3. Ik haal na een jaar mijn Sony PRS-T2 tevoorschijn en constateer dat ik geen verbinding kan maken met bol.com omdat ik de browser niet heb bijgewerkt. Heb bovenstaande update niet uitgevoerd. Is er nog een manier om mijn Sony wel te kunnen gebruiken en er ook nieuwe e-books op te plaatsen? Via de laptop?

  Reply

  • Ja, via de laptop – dus rechtstreeks zelf erop zetten – zou gewoon moeten werken. Er zullen geen updates meer komen voor deze ereader maar dat zou geen impact moeten hebben op het lezen van ebooks verder.

   Reply

   • Nou, niet meer met Windows 10.. Sony eReader wordt niet meer herkend..
    Dat is dus wéér een reden om toch geen nieuwe eReader te kopen. Gewone boeken blijven altijd toegankelijk…

    Reply

    • Tja, de Sony eReader software is al meer dan 10 jaar oud en wordt al heel lang niet meer ondersteund door Sony, net als de hardware. Het zegt ook niets over de boeken want die zijn gewoon nog steeds toegankelijk en leesbaar op een andere, nieuwere, ereader icm Adobe Digital Editions. Ik ben met je eens dat papieren boeken een stuk minder complex zijn om “werkend” te houden maar goed, ik heb ook vijf kratten met oude boeken moeten afvoeren wegens ruimtegebrek terwijl ik alle ebooks die ik in 2007 kocht voor mijn eerste ereader allemaal nog in netjes opgeruimde mapjes op mijn computer(s) heb staan. Alles heeft voor- en nadelen.

     Reply

    • Mijn Sony PRS-T1 wordt nog wel herkend. Ik gebruik overigens niet de Sony e-readersoftware. Volgens mij ben ik daar toen al vrij snel mee gestopt. Gebruik al sinds jaar en dag Calibre. En daarmee kan ik prima boeken overzetten.

     Reply

 4. Ja, nu ben ik toch de klos geworden. Mijn SONY PRST1 vertoont in toenemende mate storingen, zich uitende in vastlopers. Gezocht naar een vervanger, doch geen Kindle. Uitgekomen bij de fors aangeprezen KOBO Clara HD.
  Toch wel teleurgesteld over de ontdekking dat KOBO de werkelijk uitstekend instellingsmogelijkheden van SONY niet heeft willen voortzetten. Met de Clara kan ik bijvoorbeeld het leesvlak niet kantelen naar ‘landscape”, kan ik geen opdracht geven om naar een paginanummer te gaan en niet naar gestandaariseerde lettergroottes schakelen. Of ben ik abuis?

  Reply

  • Je tekst kantelen naar landscape kan niet op een Clara nee. Alleen de Forma HD ondersteunt dat. Naar een specifiek paginanummer gaan kan ook niet met de Kobo software hoewel ik dat persoonlijk geen gemis vind want bladeren door het boek kan snel en handig met een schuifbalk (onder de <-> knop) en de inhoudsopgave. Wat je precies bedoelt met gestandaardiseerde lettergroottes weet ik niet want het hele idee van een ebook op een scherm lezen is nou net dat dat de tekst zich aan dat scherm aanpast en daarmee varieert de lettergroottes dus per apparaat.

   Reply

  • Ik heb ook al jaren de Sony PrsT 2 maar lees er alleen in de zomer op als ik buiten zit.
   Verder heb ik (hiervoor speciaal voor aangeschaft) een kleine Samsung 7 inch tablet (SM-T230) Hier lees ik voornamelijk op.
   Doordat ik hiermee snel op internet zit kan ik gemakkelijk achtergrondinformatie opzoeken en boeken zijn via bijv Bol.com heel gemakkelijk te downloaden in mijn Aldiko boekenkastje op het tabletje.
   Ook lezen in bed met een speciaal filter tegen het blauwe licht, maakt het allemaal heel confortabel.
   Naast mijn iPad mijn meest geliefde apparaat?

   Reply

   • Ik had net de KOBO Clara aangeschaft toen de KOBO LIBRA werd geintroduceerd en Raymond zijn bevindingen had gepubliceerd. Ik heb onmiddellijk de Clara tegen de LIBRA omgeruild en ben nu een zeer tevreden gebruiker van dit model. Het enige minpunt vind ik dat je niet snel naar een paginanummer kunt gaan. Je moet daarnaar ‘gokken’.
    Ik lees niet met een pad. Dat scherm acht ik niet zo geschikt, zeker niet met de geboden schermkwaliteit van de moderne e-readers.

    Reply

 5. Ik vergeleek de fijne functionaliteiten van de SONY’s met de KOBO Clara en dat viel me tegen. Had verwacht dat KOBO die had mogen/willen kopiëren toen SONY de ereader had laten vallen.
  Uiteraard zal ik er wel aan gaan wennen…
  SONY bood 7 fonts aan en per font 8 lettergroottes die benaderbaar waren als je een boek geopend had.

  Reply

  • Leveranciers van ereaders keken en kijken sowieso goed naar elkaar natuurlijk maar ze kopiëren elkaar maar zelden blindelings. Sony vertikte het bijvoorbeeld om schermverlichting te introduceren nadat Kobo dit effectief als norm had neergezet en ze hebben nog jarenlang leeslampjes en hoezen met geïntegreerde lampjes proberen te verkopen.

   Overigens levert Kobo tegenwoordig 10 of 12 fonts standaard mee die je kunt aanpassen op 10+ lettergroottes en zelfs qua dikte van de letters nog kunt customizen. Daarnaast ondersteunen ze elk font dat je eenvoudig zelf kunt toevoegen (ik gebruik bijvoorbeeld mijn lievelingsfont Bitter) en is dat een functionaliteit die vorig jaar door de Kindles is overgenomen.

   Reply

 6. Dank voor dit heldere antwoord, Raymond.
  Overigens heb je me toch goed geholpen met de review van de nieuwe KOBO LIBRA H2O. Ik heb de Clara weliswaar pas in huis maar zal hem nu gaan terugsturen en omruilen tegen de nieuwste KOBO reader…

  Reply

 7. Ik heb de Sony PRS-T3S en wil daar graag mee het internet op. Nu is het zo dat ik er prima mee kan Googelen echter als ik naar een beveiligde website wil (https) krijg ik de melding ” er kan geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht” Vraag: is dit op een of andere manier te verhelpen???

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top