Tweetweekoverzicht week 5 2019: btw op digitale publicaties per 1-1-2020 omlaag en hoe lang moet een ereader mee gaan?

Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Btw op digitale publicaties per 1-1-2020 omlaag

De afgelopen jaren heb ik meerdere malen over de btw tarieven op boeken en ebooks geschreven (o.a. hier en hier) en leek het er op dat de ongelijkheid tussen het papieren en digitale boek permanent zou zijn: papieren boeken vallen traditioneel onder het lage btw-tarief terwijl ebooks niet uitgezonderd zijn omdat het om digitale diensten gaat en daarmee dus onder het reguliere – en hogere – tarief vallen.

Vorig jaar stemde het Europees Parlement eindelijk in met een wetsvoorstel om papieren en digitale publicaties onder één en hetzelfde btw-tarief te laten vallen. Dat had nog flink wat voeten in de aarde omdat één land dit de jaren ervoor blokkeerde maar goed, de hindernissen waren weggenomen en de aanpassing van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde is een feit.

De vraag is natuurlijk wanneer de verlaging van het btw tarief op ebooks, digitale tijdschriften en andere digitale publicaties in Nederland daadwerkelijk in gaat. En vooral wanneer (en of) we dat ook echt gaan merken in de prijzen die we als consumenten betalen.

In Nederland gaan wetswijzigingen altijd of per 1 juli of per 1 januari in en afgelopen week bevestigde staatssecretaris Snel van Financiën – naar aanleiding van kamervragen door D66 – dat het streven is om dit per 1 januari 2020 te laten in gaan.

Waarom niet eerder? Omdat nog duidelijk moet worden (gemaakt) wat er precies wel en niet valt onder de term digitale publicaties. En daar wil de staatssecretaris met de (uitgeef)sector en Belastingdienst de komende tijd mee aan de slag. Later dit jaar moet dit leiden tot een conceptwettekst die dan, zoals gesteld, op 1 januari volgend jaar zou moeten in gaan.

Dat de ‘gewone’ ebooks die je los kunt kopen bij de ebookwinkels er onder gaan vallen mag je als een vanzelfsprekendheid aannemen. Daar is de btw ook een aanwijsbaar onderdeel van de prijs. Maar hoe zit dat met abonnementsdiensten van ebooks zoals Kobo Plus en Bookchoice waar de maandelijkse prijs sowieso niet gelinkt is aan het btw tarief? Of het digitale abonnement op je krant? Of al die peperdure licenties op digitale boeken en tijdschriften van educatieve en wetenschappelijke uitgevers? De kans lijkt me bijzonder groot dat de koper niks gaat merken van een verandering in btw tarief maar het heeft mogelijkerwijs wel invloed op de prijzen die dergelijke partijen zelf betalen voor de content die ze aanbieden via hun abonnementen.

Speculeren heeft weinig zin helaas dus ik wacht met interesse het wetsvoorstel af waar Financiën mee gaat komen.

Hoe lang moet een ereader mee gaan?

Ik heb het er al uitgebreid in een andere blogpost over gehad dat Kobo stopt met de ondersteuning van hun eigen Kobo Mini en de beide tablets (Vox en Arc) eind deze maand. En dat nu ook de Sony ereaders formeel en officieel op geen enkele wijze meer ondersteund worden. Al is dat niet meer dan een formaliteit want sinds het vertrek van Sony uit de ereadermarkt zat er sowieso al geen echte support meer op natuurlijk.

Vanuit het perspectief van een bedrijf als Kobo is het ook best logisch. Elk jaar worden er 1 of 2 nieuwe modellen ereaders op de markt gebracht en het is onmogelijk om alle apparaten uit het verleden te blijven ondersteunen met software updates. Kijk maar naar telefoons waar de ondersteuning over het algemeen tussen de 2 en 4 jaar maximaal duurt bijvoorbeeld en dan mag je eigenlijk nog blij zijn dat ereaders niet heel erg innoveren qua hardware want de gemiddelde ondersteuning duurt nog best lang – omdat een ereader zelf ook veel langer mee gaat. Zo wordt de allereerste ‘echte’ ereader, de Kobo Touch uit 2012, nog steeds wel ondersteund.

Maar hoe lang moet een ereader eigenlijk mee kunnen gaan dan? Het zijn geen hele goedkope apparaten maar als je er veel gebruik van maakt dan valt dat alleszins mee. En als een ereader goed werkt voor je, waarom zou je dan uberhaupt een nieuwe kopen? Ondersteuning van een leverancier heb je feitelijk alleen maar nodig als die niet meer goed werkt. Het zijn geen telefoons waar je elke dag weer updates voor apps moet downloaden.

Via Twitter kreeg ik enkele reacties van mensen die nog steeds een Sony ereader gebruiken en vroegen of en waarom ze dan zouden moeten upgraden naar een nieuwer (Kobo of Kindle) model. Het antwoord is vanzelfsprekend dat je dat helemaal niet hoeft zolang je tevreden bent met je huidige ereader.

Goed, ik vraag me wel af of de accu van die 8 jaar oude Sony ereader nog langer dan 24 uur mee gaat maar het is niet alsof Kobo dat heel veel beter doet in recentere modellen. Ik zou zelf niet meer zonder schermverlichting kunnen (die hebben de Sony ereaders niet) maar ja, wat je niet gewend bent kun je ook niet missen. Als je ebooks van de bibliotheek wilt lenen dan gaat een Sony ereader je ook niet blij maken maar er zijn genoeg mensen die dit niet doen en dus nog steeds uit de voeten kunnen met hun Sony. Kobo heeft pas bij hun recentste Forma de bladerknoppen geïntroduceerd die elke Sony sinds dag 1 al had dus qua innovatie hoef je ook niet per se over te stappen.

Ik vrees dat ik zelf niet het beste voorbeeld ben van duurzaamheid met ereaders want ik ben altijd benieuwd naar het nieuwste model en stap snel over. Maar ik ben ook nieuwsgierig welke ereader jij gebruikt op dit moment. Is het nog een Sony? Een ouder Kobo model? En is het je eerste ereader of heb je al een keer een nieuwer model aangeschaft?

Laat het me weten in de reacties hieronder alsjeblieft!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (31) Write a comment

 1. Ik gebruik nog steeds de Sony e-reader en hij werkt nog steeds perfect. Ik leen heel veel e-books van de bibliotheek en dat gaat heel erg goed met Reader for PC. Ik kijk wel uit naar de nieuwste Kobo met bladerknoppen en verlichting, want die verlichting mis ik bij Sony, maar is mij nog te duur, zeker omdat de Sony nog steeds werkt.

  Reply

  • Ik las laatst een tweet van iemand die problemen had om ebooks van de bibliotheek te lenen op haar Sony ereader maar daar heb je dus overduidelijk geen probleem mee met de Reader for PC software. Mooi om te lezen!

   Reply

   • E-books lenen van de bibliotheek kan heel goed mbv. Reader for PC. Dit werkt nog steeds.
    De accu’s van de Sony e-readers die we ooit hebben aangeschaft zijn bij ongeveer de helft van de e-readers niet meer goed oplaadbaar.

    Reply

    • E-books van de bieb kun je altijd via Calibre op iedere ereader zetten. Ik zet ze i.i.g. ook nog steeds op de Sony PRS-T1 en T2 van mijn vrouw en dochter (die willen geen achtergrondverlichting). Daarnaast ook (uiteraard na conversie naar mobi-formaat) op de Kindle Paperwhite van mijn zoon en van mijzelf.

     Reply

   • Vanuit mijn werk (bibliotheek) help ik regelmatig leners om boeken op de e-reader te plaatsen. Sony e-readers kom ik niet veel meer tegen, dus krijg ik er een, dan moet ik altijd weer even kijken hoe het werkt, maar het valt me dan elke keer weer op dat het met de Reader for PC veel makkelijker/klantvriendelijker werkt dan de Digital Editions van Adobe. De ADE is voor veel leners een struikelblok.

    Zelf ben ik begonnen met de BeBook Club S. Heeft zo’n 3 jaar goed gewerkt, daarna sloeg deze vaak vast. Door de accu eruit te halen in combinatie met een
    combinatie van bepaalde knoppen in te drukken kreeg ik ‘m wel weer aan de praat. Omdat ik dit niet meer vertrouwde en niet op vakantie met een reader te zitten die niet meer werkt de Bebook Pure erbij gekocht. Toen de Club S ter ziele ging heb ik de Onyx Boox C67ML Carta 2 gekocht. Ideaal een reader met verlichting, ik wil niet meer zonder! Deze ging binnen 1,5 jaar stuk en heb een nieuwe gekregen zonder bijbetaling. De Onyx bevalt goed, ik moet alleen niet te lang wachten met opladen. Als de accu nog maar een kwart heeft krijgt hij nukken, slaat vast en moet ik resetten. Maar voor de rest, voor mij een fijne e-reader.

    Reply

 2. Ik heb nog steeds een goed functionerende Bebook One uit 2010, maar die houd ik als reserve in noodgevallen als mijn Kobo in de vakantie de geest zou geven. En eerlijk is eerlijk, het zou maar behelpen zijn als ik die nu lees: zwaarder, tikken op knoppen is hoorbaar voor mijn man als ik in bed lig te lezen en je moet er een apart superfel lichtje op zetten.

  Maar het overzetten van boeken op de Bebook One was ongeëvenaard: je kon vanuit je eigen gemaakte mappen met submappen (en als je wilde daaronder nog meer submappen) op de computer zo je boeken naar de ereader slepen. Ook kon je titels iets wijzigen door bv deel 1-5 toe te voegen of bv de naam van een serie. Er zat zelfs internet op om boerlen online te kunnen kopen, ook al werkte dat niet zo goed zoals nu.

  Mijn moeder heeft de 2e Bebook One van ons gekregen en die leest hier nog met veel plezier op tijdens vakanties. Zij mist niet de nieuwe features omdat ze die niet kent en vindt die oude helermaal prima!

  Reply

  • Ik heb ook nog een Bebook One liggen en ik ben het met je eens, wat was dat makkelijk met zelfgemaakte mappenstructuurtjes om je ebooks er op te zetten. Maar het gebrek aan schermverlichting en vooral het gewicht van dat ding diskwalificeert het wel voor mij :) Leuk dat je moeder hem nog gebruikt!

   Reply

 3. Mijn eerste was de Sony Prst-1 daarna een aantal andere meest Kobo gehad.
  Meestal nieuwe gekocht uit omdat ik altijd dacht dat die beter was, wat vaak ook zo was.
  Heb nu de Forma welke ik echt de beste tot nu toe vindt, heb heel even de Oasis 2017 gehad maar die snel weer verkocht.
  Die vondt ik echt niet prettig vast houden.
  Gebruik de laatste jaren geen bescherm hoes meer, daar wordt de reader alleen maar zwaarder van.
  De Forma houd veel prettiger vast dan de Oasis.

  Reply

  • Het is, zoals met veel dingen, een kwestie van smaak denk ik al begrijp ik heel goed waarom je de Oasis minder prettig vind om vast te houden. Ik stoor me er totaal niet aan maar het is wel iets heel anders dan wat je met andere ereaders gewend was natuurlijk. De Forma is zonder twijfel de beste ereader van Kobo – alleen al de bladerknoppen! – en daar hebben ze voor de verandering ook een hoes voor gemaakt waar ik helemaal enthousiast van word. Al blijft het een enorme uitgave voor een beetje extra bescherming.

   Leuk om te lezen dat je ook al flink wat jaren meedraait qua ereaders!

   Reply

   • Hallo Raymond,

    Welke hoes bedoel jij precies ?
    Ik ben eigenlijk opzoek naar een sleeve, gebruik nu een door mijn vrouw aangepaste die niet veel te ruim zit !

    Reply

    • Ik heb de officiele hoes (https://www.bol.com/nl/p/kobo-forma-sleepcover-black/9200000098462725/) en die werkt echt heel fijn. Verrassend fijn zelfs gezien mijn ervaringen met eerdere ereaders en bijbehorende hoezen. Die is wel duur – het was de enige die er was toen de Forma uitkwam – maar ik zie nu bij Bol ook alternatieven voor 2 tientjes staan in alle kleuren. Voor mijn Oasis gebruik ik een sleeve maar de Forma blijft in de hoes want dat werkt te prettig :)

     Reply

     • Hallo Raymond,

      Het gewicht van de cover is 130 gram de forma is 197 gram.
      Dat betekend dus dat er ongeveer 60% bijkomt als je hem los in de hand houd tijdens het lezen !
      Begrijp niet waarom er niet meer goed passende en beschermende sleeves worden gemaakt voor de diverse e-readers !
      Dus als je ooit ergens een goed passende sleeve voor de forma tegenkomt hoor ik het graag.

 4. ik heb nog steeds een Sony PRS-T2.
  Mijn Calibre ziet hem nog steeds, dus mijn Windows10 ook en hij doet alles wat hij moet doen.
  Wel een beetje traaaaaag, maar veel sneller was hij vroeger ook niet.
  Hij wordt al zes dit jaar…
  Groet,

  Wim Kreuger

  Reply

   • Vooral in de vakanties. Scheelt weer idem zoveel kilo aan boeken en vroeger in de koffer, toen ik, durf het bijna niet te zeggen, nog vloog helemaal.
    Tegenwoordig gaan we met de caravan en ook dan trouwens zijn papieren boeken geen goed idee.
    Dus tegenwoordig op vakantie met alle avonturen van Biggles en Perry Rhodan mee…

    Reply

 5. Ik heb jaren een iRiver story HD gehad, maar de PC kreeg geen contact meer met deze ereader en een nieuw kabeltje haalde ook niet meer uit. Ik heb sinds een paar weken een Tolino Vision 4.

  Reply

  • Aha! Een ereader die ik niet heb (gehad) want de iRiver Story HD integreerde in Amerika met de Google Play Store maar deed dat – volgens mij – niet in Nederland en daarmee had het geen toegevoegde waarde voor mij. De Tolino Vision 4 is ook een hele fijne ereader trouwens. Lees je er veel op?

   Reply

   • Mijn Iriver had geen internet. Niet gemist ook trouwens. Ik gebruik Calibre en daar vandaan gaan ze op de ereader. Ik ben erg tevreden met de Tolino en ik lees heel veel, dus ja. Fijne ereader, niet te groot. Het fysieke toetsenbord op de Iriver maakte de ereader groot, toen geen last van, maar nu mis ik het niet.

    Reply

 6. Ik heb mijn eerste ereader nog in gebruik: de Kobo Touch. Eigenlijk geen idee meer in welk jaar deze uitkwam en ik deze gekocht heb. Hoewel ik de achtergrondverlichting wel een beetje begin te missen, stap ik (nog) niet over.
  Daarnaast lees ik ook op een iPad (air of min). Dat bevalt binnenshuis ook goed.

  Reply

 7. Mijn Bebook one was heerlijk! De bladerfunctie en het intuïtief kunnen bedienen. Hij las heerlijk. Ik mis hem nog.
  De opvolger was een Onyx Boox, omdat je zonder inlog kon. Vlug vergeten, want er was aanhoudend iets mis mee. Het licht was wel iets wat een eis werd voor zijn opvolger.
  Dat werden er maar liefst twee, sinds ik mijn reader mee op vakantie vergat te nemen. Nu lees ik beurtelings op de Kobo HD4 en de Tolino drie. De Tolino leest erg prettig. Het licht reageert nog niet op het tijdstip. Mijn man vind hem fel als ik deze in bed gebruik. De Kobo heeft een fijner woordenboek. Beiden gebruik ik zonder cloudopslag. Ik hoop dat ze nog lang meegaan.
  De Bebook werd zeker 6 jaar en ging daarna op proef naar familie die daarna allemaal een eigen reader kochten. Nr 2 bleef hier minder dan een jaar. Het setje van twee zijn denk ik 2 en bijna 1 jaar in huis.

  Reply

 8. Ik ben begonnen met een Sony prs-350. Toen ik de kobo mini zag was ik een beetje verliefd en begon mijn sony al wat vaker vast te lopen. Ik kreeg manlief zover dat ik een nieuwe reader voor mijn verjaardag kreeg. Uiteindelijk werd het toch de glo omdat het lampje wel erg fijn was. Ik was echter niet 100% overtuigd en ik mistte de knopjes. Toen iemand van het forum overstapte van haar sony (T1) naar een kobo, heb ik haar sony overgenomen. Inmiddels had ik via mijn boekhandel het showmodel kobo mini gekocht voor €40,- . Ik vind ze nog steeds erg lief. Terwijl ik op zoek was naar een hoesje kwam ik er nog een tegen voor dat held en heb ik die ook gekocht. Allebei de kinderen “moeten” natuurlijk een ereader hebben. Inmiddels heeft de oudste het beeldscherm van zijn mini gesloopt en heeft hij via een vriendin een Sony T3. Mijn Sony T1 kreeg ook steeds vaker een vastloper en ik heb dus van mijn afscheisbonnen van mijn werk een kobo Aura edition2 gekocht.
  Ik lees nu beneden en onderweg op de aura en boven op de glo. Omdat bij beide de wifi aan staat vraagt hij elke keer of naar de pagina moet gaan waar ik beneden gebleven was, dus dat is wel erg handig.
  Als er echter een reader zou komen als mijn Sony PRS350 met ingebouwd licht zou ik hem accuut kopen.

  Reply

 9. Ik heb al vanaf 2011 een Kindle 3 (met keyboard), inclusief wifi en 3G. Deze e-reader gebruik ik bijna dagelijks bij het forenzen. Eigenlijk een beetje mijn favo e-reader. Ik heb ook een premium Kobo op mijn nachtkastje, maar vooral voor de verlichting.
  Mijn Kindle van nu alweer 8 jaar oud heeft een goede accuduur en is zeer prettig leesbaar. Ze gaan dus best lang mee die e-readers!

  Reply

 10. Ik lees al sinds 2011 op een e-reader . En lees ongeveer een 50/65 boeken per jaar. Mijn eerste en tweede reader waren van Sony. De eerste zonder en de tweede met extern lampje in de cover. Als ik het me nog goed herinner heb ik nu mijn derde e-reader Kobo Aura en ben er super tevreden over. Ik weet niet meer welk jaar ik ‘m kocht maar wel dat ik er al 316 boeken op gelezen heb en nog steeds heel tevreden ben over mijn Kobo. Ik heb , ondanks dat de cover versleten is , nog geen behoefte om me een andere aan te schaffen.

  Reply

 11. Ik gebruik al heel lang de Kobo Touch alleen het knopje aan/uit/slaapstand doet het steeds slechter. Daarom nu de Clara gekocht. Wel fijn die schermverlichting.

  Reply

 12. Ik vermoed dat ik bij een van de eersten was, die een Sony e-reader kocht. Ze waren schaars en je moest er op wachten! Vorige maand toch overgestapt op een Kobo Clara HD, ondanks dat de Sony het nog goed deed/doet. De verlichting in het scherm is een dikke pré. In het begin had ik de instelling niet goed en was de accu na een weekje al leeg, terwijl ik niet veel gelezen had. Ik denk dat ik er nu achter ben. zodat de accu vast langer meegaat. Even afwachten dus.
  Het is wel even wennen!

  Reply

 13. Tot 2 maand terug las ik op Sony T2, door oogproblemen moet ik behoorlijk veel vergroten. (daardoor is een Reader voor mij een zegen, vooral omdat de laatste tijd de meeste papieren boeken een veel kleinere letter hebben dat jaren terug.) Voor sommige ebooks is de vergroting op T2 te veel in grote stappen en komt er te weinig op scherm. Ik heb nu Kobo Forma, daar kan ik in kleine stapjes vergroten en kan er meer op scherm en heeft knoppen. Maar verassing bladeren gaat niet sneller dan op T2.
  Maar Forma is voor mij de oplossing.
  Willy

  Reply

 14. We hebben er twee in huis: Tolino Vision 4Hd (2 jaar in gebruik) en de Kobo Glo HD (2,5 jaar in gebruik). Voor beide lezers in huis de eerste ereader. Beide modellen bevallen erg goed.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top