Welke ebookacties zijn er in februari 2019 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooks

In tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze week (de lijst van week 6 2019) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Een huis voor Harry. Mini-editie met app (geen ebookversie)
 2. De zeven zussen door Lucinda Riley
 3. Grand Hotel Europa door Ilja Leonard Pfeijffer
 4. Dit is mijn moeder door Tommy Wieringa
 5. Theo Janssen door Marcel van Roosmalen
 6. De Bourgondiërs door Bart Van Loo
 7. De zeven zussen 3. Maan door Lucinda Riley
 8. Mijn verhaal door Michelle Obama
 9. De zeven zussen 2. Storm door Lucinda Riley
 10. Het aanzien van 2018 door Han van Bree (geen ebookversie)

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot verder gegaan als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (7 februari 2019). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties februari 2019 bestseller 60

Het zal een teken zijn van een volwassen markt maar de onderlinge verschillen tussen ebookwinkels zijn weer eens minimaal. Fans van de boeken van Lucinda Riley zijn (flink) goedkoper uit bij Google Play en besparen 3 euro op elk deel van de Zeven zussen. Overigens is Mijn verhaal ook stevig in prijs verlaagd door de uitgever maar is dat bij elke ebookwinkel hetzelfde.

De nummer 1 in de Bestseller 60 is Huis voor Harry, het prentenboek van 2019 dat in een speciale goedkopere – fysieke – editie tijdelijk beschikbaar was tijdens de Voorleesdagen die inmiddels afgelopen zijn. Het aanzien van 2018 is ook niet digitaal beschikbaar en eigenlijk vind ik dat wel een beetje raar want als er één (enorm lange) reeks boeken zich leent voor digitaal dan is het wel de ‘Aanzien van’ reeks.

Deze editie is er één titel uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus te vinden, nl. Dit is mijn moeder. In de Online Bibliotheek is er geen top 10 titel te leen.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €82,32 voor de acht beschikbare digitale titels in plaats van €182,92 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 45% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 57,8%). Deze relatieve grote daling komt vooral door de prijsverlaging van de ebookversie van Mijn verhaal (terwijl de papieren versie prijziger is).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit helaas. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt.

 • Het Ebookalarm van Singel Uitgeverijen is terug in een nieuwe opzet: eens per maand een thema-actie, 1 of 2 keer per maand een uitgelichte auteur en 1 of 2 keer per maand een ebook van de week. Al deze aanbiedingen gelden voor alle ebookwinkels.
  • Het 300ste deel van de Privé-domein reeks is verschenen (‘Elke vriendschap met mij is verderfelijk’) en daarom zijn 24 ebooks uit de reeks de hele maand februari voor € 5,99 te koop;
  • Februari is de maand van de liefde en 20 romantische titels zijn deze maand voor 4,99 euro per stuk te koop.

Permanente ebookacties

Elke ebookwinkel heeft zijn eigen deals die regelmatig vernieuwen – vaker dan dat ik ze probeer samen te vatten in dit overzicht – en het is dus een goed idee om zo af en toe even te kijken of er wat voor jou bij zit. Oftewel, dit zijn de pagina’s voor de echte koopjesjagers.

 • [doorlopend] Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels
 • [doorlopend] Bol heeft een weekaanbieding voor ebooks (rechtsbovenaan de pagina) en ook (on)regelmatig een flitsdeal die een halve dag geldig is;
 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bookspot kent een dagdeal waar (behalve dvd’s en games) ook ebooks fors in de aanbieding gedaan worden gedurende een dag. Je kunt je overigens abonneren zodat je de dagdeal in de mail ontvangt;
 • [doorlopend] Bookspot heeft een eigen aanbiedingenpagina waar je altijd de koopjes voor ebooks kunt vinden;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top